Ένας από τους βασικούς τρόπους χρήσης των βοτάνων είναι το έγχυμα.
Το έγχυμα είναι ο απλούστερος τρόπος επεξεργασίας των υπέργειων μερών των φυτών και των βοτάνων ειδικότερα των φύλλων και των λουλουδιών τους!
Είτε λοιπόν θέλουμε να παρασκευάσουμε ιάματα,είτε θέλουμε να παρασκευάσουμε αναζωογονητικά και χαλαρωτικά ποτά ο τρόπος είναι ίδιος.
Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή εγχύουμε ένα βότανο,
Είτε λοιπόν θέλουμε να παρασκευάσουμε ιάματα,είτε θέλουμε να παρασκευάσουμε αναζωογονητικά και χαλαρωτικά ποτά ο τρόπος είναι ίδιος.
Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή εγχύουμε ένα βότανο,
με τον ίδιο και τα μείγματα των βοτάνων.
Μπορούμε δε να πιούμε το έγχυμα κρύο ή ζεστό.
Η φαρμακευτική αξία πολλών βοτάνων έχει την έδρα της στα πτητικά αιθέρια έλαιά τους
Μπορούμε δε να πιούμε το έγχυμα κρύο ή ζεστό.
Η φαρμακευτική αξία πολλών βοτάνων έχει την έδρα της στα πτητικά αιθέρια έλαιά τους
τα οποία διαχέονται στον αέρα αν δεν έχουμε φροντίσει να σκεπάσουμε πολύ καλά
το σκεύος παρασκευής του εγχύματός μας...
read more: https://botanologia.gr/votana-kai-tropoi-chrisis-egchyma/
read more: https://botanologia.gr/votana-kai-tropoi-chrisis-egchyma/
ευχαριστούμε..
ΑπάντησηΔιαγραφήχαίρομαι που βρίσκετε όλα αυτά ενδιαφέροντα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή Θάλεια,
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν το έγχυμα γίνεται με περισσότερα του ενός βότανα, η ποσότητα του νερού παραμένει η ίδια πχ 500 γρ για 20 γρ από κάθε βότανο ή πρέπει να είναι ανάλογη του αριθμού των βοτάνων. 1 χλγ για 2 βότανα, 1,5 χλγ για τρία κοκ
αγαπητή(ε)φίλη(ε)μην μπερδεύεστε με ακριβείς αναλογίες,λίγο πάνω και λίγο κάτω δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία...
ΑπάντησηΔιαγραφήεκείνο που έχει σημασία είναι να σας καλύπτει η γεύση και να το πίνετε ευχάριστα...
π.χ το θυμάρι και η ρίγανη είναι δυνατά βότανα και κάποιος να τα προτιμά ελαφριά και κάποιος πιο βαριά τα εγχύματά τους...
ότι πίνουμε και ότι τρώμε να μας δημιουργεί ευχαρίστηση,η οποία με τη σειρά της θα διοχετευτεί σε όλο μας τον οργανισμό μαζί με τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων
Συγχαρητηρια για το blog !
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο block είναι πολύ ωραίο και κατατοπιστικό ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετώ και σε ευχαριστώ. Ήταν η καλύτερη αρχή που μπορούσα να κάνω, τώρα που θέλησα να ασχοληθώ με τα βότανα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ερώτηση μου όμως είναι:
Το έγχυμα είναι το λεγόμενο"τσάι" ή έχουμε 3 τρόπους προετοιμασίας; Έγχυμα, τσάι, αφέψημα;
Το βάμμα και το έλαιο;
Ευχαριστώ πολύ
καλησπέρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτα τσάγια είναι τα εγχύματα και τα αφεψήματα των βοτάνων αγαπητέ φίλε (η)
δεν είναι δηλ τρίτος τρόπος προετοιμασίας
ελπίζω να είμαι κατανοητή
Την καλησπέρα μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για το υπέροχο blog σας και για της πληροφορίες που δίνετε για τα βότανα...
Μια ερώτηση θέλω να κάνω λίγο χαζή βέβαια...
Το χαμομήλι πίνετε ως έγχυμα?
Μου έχουν πει ότι πρέπει να το βράζω...
Και μου το είπε άνθρωπος που τα πουλάει...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων :)
ποτέ δεν βράζουμε το χαμομήλι
ΑπάντησηΔιαγραφήσε ένα σκεύος που σκεπάζει βάζουμε το χαμόμηλο και κατόπιν ρίχνουμε το νερό το οποίο είναι καλύτερα να μην έχει καν βράσει
να είναι λόγο-λίγο πριν βράσει
σκεπάζουμε το σκεύος μας διότι άν τα αιθέρια έλαια που περιέχει το χαμόμηλο εξατμιστούν δεν έχουμε κάνει τίποτα
στα έλαια του χαμομηλιού βρίσκονται οι περισσότερες θρεπτικές ουσίες
αν τις βράσουμε δεν μας έχει μείνει τίποτα
οπότε φίλη(ε)η ερώτηση δεν ήταν καθόλου χαζή
ίσα-ίσα που πολλά άτομα να έχουν αυτή την απορία
την καλησπέρα μου και
ευχαριστώ!!!
καλησπερα!θα ηθελα ναρωτησω αν πρεπει να καταναλωνεται αμεσως το εγχυμα η' αν μπορω να το φυλαξω και για την επομενη μερα.ευχαριστω εκ των προτερων!
ΑπάντησηΔιαγραφήανάλογα το βότανο
Διαγραφήπ.χ το φασκόμηλο-όπως έχω ξαναγράψει-πρέπει να το πίνουμε λίγη ώρα μετά την παρασκευή του διότι οξειδώνεται
το τσάι μπορούμε να το βάλουμε και στο ψυγείο και να το πιούμε την άλλη μέρα
οπότε κάθε φορά διαβάζουμε τις ιδιαιτερότητες του βοτάνου που θέλουμε να κάνουμε έγχυμα
Καλησπερα. Επειδη εχω μπερδευτει λιγο, αν μπορειτε πειτε μου, οταν ενα βοτανο εχει φυλλα και ανθη αλλα και κοτσανια οπως πχ. το τσαι του βουνου, το κανουμε εγχυμα η αφεψημα?
ΑπάντησηΔιαγραφήτο τσάι του βουνού αυτό το θαυμάσιο βοτάνι μας το γεμάτο σίδηρο!!!
Διαγραφήπολύ απλό
βράζουμε το νερό μας μόλις βράσει ρίχνουμε μέσα το τσάι μας σκεπάζουμε
και σε ένα τέταρτο σουρώνουμε και πίνουμε
η σκέτο ή με μέλι
Αγαπητη Θαλεια,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα ολη μερα!
Μολις τωρα ανακαλυψα το blog σου κι αυτο γιατι αναζητουσα στον ιστο περι λουιζας.
Ειναι αρκετα ενημερωμενο και φαινεσαι, κατ' επεκτασιν, "ψαγμενη" πολυ!
Προσωπικα, ευχαριστω, ειναι πολυ ενδιαφεροντα οσα εχεις αναρτησει.
ευχαριστώ!!!
Διαγραφή