Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017

Ρεβίθια με κουρκούμι και κουνουπίδι

Στις συνταγές υγείας θα έχω διάφορα πιάτα που θα είναι και νόστιμα,αλλά και θα μας προσφέρουν τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την εύρυθμη λειτουργία του!

Μπορεί λίγο να μας ξενίζει,στην αρχή,η γεύση τους αλλά οι φακές είναι νοστιμότερες με λεμόνι ή με ντομάτα και το βασικότερο δεν παρεμποδίζουμε την απορρόφηση του πολύτιμου σιδήρου!

Ρεβίθια και μπιζέλια,λοπόν,με κουρκούμι και κουνουπίδι.

Και θα χρειαστούμε:
-μισό ποτήρι λάδι
-ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-δύο σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
-μία κουταλιά της σούπας κουρκούμι
-ένα τέταρτο από το κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
-ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
-μισό κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι-καγιέν
-ένα φύλλο δάφνης
-μισό κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ​​ή αλεσμένο τζίντζερ
-ένα κουταλάκι του γλυκού ακατέργαστη ζάχαρη
-μία πρέζα αλάτι
-χυμό μισού λεμονιού
-μία κούπα προ-βρασμένα ρεβίθια
-ένα μικρό κουνουπίδι διαχωρισμένο στα μπουκέτα του
-μία κούπα προ-βρασμένα μπιζέλια
-ένα μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο κόλιαντρο ή μαϊντανό
-ένα φλιτζάνι από το ζωμό  που βράσαμε τα ρεβίθια και τα μπιζέλια λαχανικών
Και
σε μια μεγάλη κατσαρόλα θερμαίνουμε το λάδι μας και
σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να χρυσίσουν-προσοχή δεν τα καίμε!
Προσθέτουμε όλα μας τα μπαχάρια με την εξής σειρά,ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε μαλακά
-κουρκούμι,
-μοσχοκάρυδο,
-πάπρικα,
-καγιέν,
-τζίντζερ,
-ζάχαρη
-δάφνη
και
-αλάτι!
Η όλη διαδικασία δεν θα μας πάρει πάνω από δύο λεπτά!
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα ρεβίθια,
τo κουνουπίδι και τα μπιζέλια,φέρνουμε μία γύρα με την κουτάλα μας και προσθέτουμε με προσοχή το ζωμό.
Μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν μειώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 με 25 λεπτά,(ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό,αν προσθέσουμε πρέπει να είναι ζεστό) ή μέχρι να μαγειρευτεί το κουνουπίδι!
Γαρνίρουμε με τον κόλιαντρο και το λεμόνι και σερβίρουμε!
       Αν δεν μας αρέσουν πολύ τα καυτερά βάζουμε λιγότερο πιπέρι!
~~~~~~~~~~~
Το κάθε πιάτο μας έχει κατά προσέγγιση:
ενέργεια: 250 θερμίδες
πρωτεΐνη: 10 g
λίπος: 13 g
υδατάνθρακες:30g
φυτικές ίνες: 6g
νάτριο:105mg
κάλιο:584mg
βιταμίνη C:40mg
φολικό οξύ:170mcg
ασβέστιο: 75mg
σίδηρος: 3,7mg
και είναι
εξαιρετική πηγή:
φυτικών ινών,
φολικού οξέως και
βιταμίνης C,
πολύ καλή πηγή
βιταμίνης Ε και
βιταμίνης Β6
σιδήρου
και
απλή πηγή
θειαμίνης,
ριβοφλαβίνης,
νιασίνης και
ασβεστίου.
~~~~~~~~~~~~
αρχική πηγή συνταγής:
pulsecanada.com
~~~~~~~~~~~~~
Κείμενο,επιμέλεια:thalia-botanologia.blogspot.gr