Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Εγκυκλοπαίδεια Υγείας – Ένας οδηγός για κοινά φαρμακευτικά βότανα

Στην ενότητα των άρθρων μου αυτών, θα έχω σύντομες αναφορές για κοινά φαρμακευτικά βότανα.
Για τα περισσότερα από αυτά τα βότανα υπάρχουν αναφορές, μελέτες και έρευνες για το πόσο καλά λειτουργούν ή αν αλληλοεπιδρούν με άλλα βότανα, 
συμπληρώματα, 
φάρμακα ή τρόφιμα.
Και βέβαια πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου πως ότι το “φυσικό” δεν σημαίνει και “ασφαλές”.
Είναι σημαντικό να ενημερώνουμε το γιατρό mας πριν να χρησιμοποιήσουμε κάποιο βότανο για κάποια συγκεκριμένη πάθηση!
...και αρχίζω με το:
Χαμομήλι / άνθη
read more:https://botanologia.gr/egkyklopaideia-ygeias-enas-odigos-gia-koina-farmakeytika-votana/

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Διατροφή – μύθοι και προπαγάντα

 …μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Michael Pollan “Διατροφή – μύθοι και προπαγάντα”
Η ξεχωριστή οικολογία των εντέρων μας βοηθά στον καθορισμό του πόσο αποτελεσματικά αφομοιώνουμε αυτά που τρώμε, έτσι οι ίδιες εκατό θερμίδες φαγητού μπορούν να αποφέρουν λιγότερη ή περισσότερη διατροφική ενέργεια ανάλογα με την ποσότητα των βακτηρίων που εγκαθίστανται μόνιμα στο έντερό μας.
Με τη σειρά της, η ισορροπία μεταξύ των διαφόρων ειδών βακτηρίων μπορεί να οφείλεται στα γονίδιά μας ή σε κάποιο στοιχείο του περιβάλλοντός μας.
Έτσι δεν υπάρχει τίποτα το μηχανικό όταν τρώμε την τροφή μας και η αντιμετώπιση της τροφής ως ένα είδος καυσίμου οδηγεί σε απόλυτες παρανοήσεις.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, παραδόξως, η πεπτική οδός έχει περίπου τόσους νευρώνες όσους και η σπονδυλική μας στήλη!
Δεν ξέρουμε ακόμα με ακρίβεια ποιος είναι ο σκοπός τους, όμως...

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Μπατζίνα, άλλη μια περίφημη και απολαυστική “γυμνή πίτα”

Η μπατζίνα είναι ζυμαρόπιτα, δηλαδή πίτα χωρίς φύλλο, της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καρδίτσας.
Τα υλικά της είναι τόσο απλά όσο και η προέλευσή της.
Μια απλή πίτα στη Θεσσαλία γινόταν από αλεύρι,
τυρί,
γάλα,
αυγά.
Όταν προστέθηκε και κολοκύθι, δημιουργήθηκε η πίτα που λέμε μπατζίνα.
Η λέξη μπατζίνα προέρχεται από τη λέξη μπάτζος που είναι ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία....
read more:https://botanologia.gr/mpatzina-alli-mia-perifimi-kai-apolaystiki-gymni-pita/

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

όταν με ρώτησαν τι άγνωστο θα είχα να πω για τους καρπούς, θα έλεγα για τις ελιές, τον βελλούδινο καρπό πως...

είναι ένα θαύμα της φύσης,
πως είναι θησαυρός υγείας,
πως είναι ένας βελούδινος καρπός!
μα...
οι ελιές;
ναι, βέβαια οι ελιές!
οι ελιές που... 
-. που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας
-. που είναι πηγές ασβεστίου,
καλίου,
ιωδίου,
νατρίου,  
μαγνησίου,  
σίδηρου,
χαλκού,
σεληνίου και
φωσφόρου!
-. που μας παρέχουν αναγκαία αμινοξέα 
-. που μας χαρίζουν τις περίφημες ουσίες Lutein και zeaxanthin - τα 100gr ελιές περιέχουν 510µg Lutein και zeaxanthin, η απόλυτη προστασία της όρασής μας!
-. που μας παρέχουν βιταμίνες, ειδικά βιταμίνη Ε,
βιταμίνη Β4, η περίφημη Choline, 
βιταμίνη Β9, το περίφημο φολικό οξύ,
βιταμίνη Κ
-. που ρυθμίζουν τα λιπίδια του οργανισμού μας
-. που μας παρέχουν το πολύτιμο λιπαρό οξύ, το ελαϊκό οξύ, με ισχυρότατες αντιυπερτασικές ιδιότητες, το οποίο συμβάλει στη διατήρηση της υγεία της καρδιάς μας!
-. που μας παρέχουν τις πολύτιμες πολυφαινόλες τους, ιδανικές στη μνήμη μας και όχι μόνο!
-. που λόγω των λιπαρών οξέων που περιέχουν, επιβραδύνουν την πέψη και στέλνουν σήματα κορεσμού στον εγκέφαλό μας!
-. που η τακτική κατανάλωσή τους μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, καθώς ανεβάζουν τα επίπεδα αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που συμβάλλει στη ρύθμιση και την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα!
-. που είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών
-. που μειώνουν την αρτηριακή πίεση
-. που μειώνουν τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ/Alzheimer,
-. που, ναι, προστατεύουν τα κύτταρά μας!
-. που ήρθε και φέτος η εποχή να φτιάξω τις δικές μου ελιές...
και
σε αμέσως επόμενο άρθρο θα σας πω πως!!
...και να σας θυμίσω πως ετοιμάζω μια πεντανόστιμη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών - https://botanologia.gr/mia-nostimotati-focaccia-to-agapimeno-psomaki-ton-paidion/
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
  ἔρρωσθε!    

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλά γαρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ και τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων· ὅτῳ δε τρόπῳ και ἐξ οἵης προφάσιος γίνεται, ἐγώ φράσω σάφα.
…αὕτη δε ἡ νοῦσος ἡ ἱερή καλεομένη ἀπό τῶν αὐτῶν προφασίων γίνεται ἀφ᾽ ὧν και αἱ λοιπαί, ἀπό τῶν προσιόντων καὶ ἀπιόντων και ψύχεος και ἡλίου και πνευμάτων μεταβαλλομένων τε και οὐδέποτε ἀτρεμιζόντων.
ταῦτα δ᾽ ἐστί θεῖα, ὥστε μηδύν δεῖ ἀποκρίνοντα τό νόσημα θειότερον τῶν λοιπῶν νομίσαι, ἀλλά πάντα θεῖα και πάντα ἀνθρώπινα·
φύσιν δε ἕκαστον ἔχει και δύναμιν ἐφ᾽ ἑωυτοῦ, και οὐδέν ἄπορόν ἐστιν οὐδέ ἀμήχανον·
ἀκεστά τε τα πλεῖστά ἐστι τοῖς αὐτοῖσι τούτοισιν ἀφ᾽ ὧν και γίνεται.
ἕτερον γαρ ἑτέρῳ τροφή ἐστι, τοτε δε και κάκωσις....
read more:https://botanologia.gr/alla-gar-aitios-o-egkefalos-toytoy-toy-patheos-osper-kai-ton-allon-nosimaton-ton-megiston/

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Ο καθοριστικός ρόλος των εποχικών προϊόντων στη διατροφή μας

Σε πιο παλιά συνέντευξη ο Αντώνης Καφάτος όταν ρωτήθηκε αν είναι ωφέλιμες οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής απάντησε:
“Για τις εταιρείες που τα παράγουν και τα διακινούν είναι εξαιρετικά ωφέλιμα γιατί πλουτίζουν. Στην υγεία μας όχι μόνο δεν προσφέρουν κάτι, αλλά τη βλάπτουν μειώνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης”.
O ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης  υπογράμμισε ότι η υπερβολική και χρόνια κατανάλωσή τους αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τους θανάτους για όλα τα νοσήματα.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι η χρήση τους για λίγες μόνο εβδομάδες δικαιολογείται όταν έχουμε ανεπάρκεια σε κάποια ουσία. 
Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας η έλλειψη βιταμίνης D η βιταμίνη του ήλιου ή η βιταμίνη Β12.
“Είναι μεγάλος λάθος η χορήγησή τους για χρόνια” είπε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας ότι όσοι για παράδειγμα έχουν έλλειψη της βιταμίνης D, πρέπει να κάνουν το εξής:
Να εκτίθενται στον ήλιο όποτε έχει ηλιοφάνεια για 15-20 λεπτά ημερησίως χωρίς αντιλιακό. Ωστόσο είναι σημαντικό να μεσολαβήσει μια ώρα πριν πάει κάποιος για κολύμπι γιατί η προβιταμίνη που παράγεται ξεπλένεται από το δέρμα όταν μπεις στο νερό.
Ο κ. Καφάτος υπογράμμισε ότι οι βιταμίνες, αν χρειάζονται, πρέπει να λαμβάνονται για 4-5 εβδομάδες και όχι περισσότερο, τονίζοντας ότι η χρόνια χορήγηση είναι καταστροφική για την υγεία μας.
"Πετάξτε τα όλα και αγοράστε εποχιακά προϊόντα”
Ο καθηγητής σημείωσε ότι η ισορροπημένη διατροφή με φρέσκα εποχιακά προϊόντα εξασφαλίζει στον οργανισμό μας όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται.
Τι να κάνετε καθημερινά
Εξήγησε ότι, αν ακολουθήσουμε τις παρακάτω συνήθειες, θα εξασφαλίσουμε καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.
-. Έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό 15-20 λεπτά ημερησίως.
-. Εποχιακά φρούτα 4-5 την ημέρα και 4 φλιτζάνια λαχανικά, δύο ωμά, δύο μαγειρεμένα.
-. Διατροφή με όσπρια και λαχανικά και ελαιόλαδο 50-100 γραμμαρίων αν δεν έχουμε πρόβλημα βάρους.
-. Μέλι με καρύδια αν νιώσουμε την ανάγκη για γλυκό.
-. Κοτόπουλο, κουνέλι, ψάρια 1-2 φορές την εβδομάδα και κόκκινο κρέας μια φορά το μήνα.

Ο κ. Καφάτος επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η ισορροπημένη διατροφή προσφέρει το πρόγραμμα της νηστείας όλο τον χρόνο ακόμη και για τα παιδιά ηλικίας από 4-5 ετών.
“Τι αγοράζω από τη λαϊκή”
Άλλωστε ο καθηγητής αγοράζει, όπως το συνηθίζει χρόνια, από τη λαϊκή αγορά φρέσκα προϊόντα εποχής.
“Παίρνω πορτοκάλια, μανταρίνια, μπρόκολο, κουνουπίδι και σολωμό.
Μαγειρεύουμε το ψάρι ψητό, βράζουμε το μπρόκολο, τρώμε ρεβίθια που ετοιμάζει η γυναίκα μου και  είμαστε υπερευχαριστημένοι από αυτό το γεύμα.
Τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υποφέρουμε ή ότι κάτι στερούμαστε.
Το αντίθετο μάλιστα” είπε.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Ο νομπελίστας γιατρός Luc Montagnier είχε πει ότι: Τα μυστικά της καλής υγείας και της μακροζωίας είναι ο χυμός του ροδιού, η παπάγια και μισή ώρα τρέξιμο την ημέρα.

     Με ένα άλλο όνομα που συναντάμε την ροδιά στους αρχαιότατους εκείνους χρόνους, ειδικά στους Κρήτες και στους Βοιωτούς, είναι Σίδη ή Σίδα.
Και ο παλιός μύθος, o πιο παλιός από όλους, μας λέει ότι η όμορφη Σίδη ήταν παντρεμένη με τον πανέμορφο Ωρίωνα και παινεύτηκε ότι ήταν πιο όμορφη από την Ήρα!
Τι ήθελε και το έλεγε!
Η Ήρα, όπως ήταν αναμενόμενο, την τιμώρησε.
Η τιμωρία σκληρή, την έστειλε στον κάτω κόσμο.
Εκεί η όμορφη νύμφη Σίδη μεταμορφώθηκε σε μια όμορφη ροδιά!
Αυτά πολύ-πολύ συνοπτικά μας αναφέρει η μυθολογία.
Η μυθολογία, η αδελφή της ιστορίας και μάλιστα η πρωτότοκος όπως λέει ο Βολταίρος!
Και έρχεται τους νεότερους χρόνους ο Πλίνιος και μας λέει ότι η ροδιά πήρε το όνομά της από τους Φοίνικες, το οποίο διέδωσαν στον κόσμο οι Καρχηδόνιοι.
Μήλο Φοινικικό την ονομάζει – Malus Punicum, και ορμώμενος από την ονομασία αυτή ο Κάρολος Λινναίος (1707-1778) ο “πατέρας της ταξινόμησης” της δίνει το όνομα “Punica granatum L”.
Από τότε το όνομα Punica granatum L’ καθιερώθηκε ως το επιστημονικό και βοτανικό όνομα της ροδιάς.
Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος του De Candolle, ο οποίος υποστηρίζει ότι το όνομα punicum οφείλεται στο κόκκινο χρώμα του άνθους και των καρπών της ροδιάς και όχι στην καταγωγή της από την Καρχηδόνα.
Και κλείνω αυτό μου το άρθρο με δύο θαυμάσιες μαντινάδες πριν επανέλθω με τις θαυματουργές ιδιότητες του ροδιού:
Μέ τση ρογδιάς τό κόκκινο μοιάζουν τά δυό σου χείλη,
θαρρείς πώς τό ζωγράφισε τ΄αγγέλου τό κοντύλι.
           Αγάπη μου ξυνόρογδο, ξαρρωστικό κυδώνι
όλο τόν κόσμο ξαρρωστείς, μά’ μένα ξανατώνεις.
    κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia - botanologia.gr