Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Ο νομπελίστας γιατρός Luc Montagnier είχε πει ότι: Τα μυστικά της καλής υγείας και της μακροζωίας είναι ο χυμός του ροδιού, η παπάγια και μισή ώρα τρέξιμο την ημέρα.

     Με ένα άλλο όνομα που συναντάμε την ροδιά στους αρχαιότατους εκείνους χρόνους, ειδικά στους Κρήτες και στους Βοιωτούς, είναι Σίδη ή Σίδα.
Και ο παλιός μύθος, o πιο παλιός από όλους, μας λέει ότι η όμορφη Σίδη ήταν παντρεμένη με τον πανέμορφο Ωρίωνα και παινεύτηκε ότι ήταν πιο όμορφη από την Ήρα!
Τι ήθελε και το έλεγε!
Η Ήρα, όπως ήταν αναμενόμενο, την τιμώρησε.
Η τιμωρία σκληρή, την έστειλε στον κάτω κόσμο.
Εκεί η όμορφη νύμφη Σίδη μεταμορφώθηκε σε μια όμορφη ροδιά!
Αυτά πολύ-πολύ συνοπτικά μας αναφέρει η μυθολογία.
Η μυθολογία, η αδελφή της ιστορίας και μάλιστα η πρωτότοκος όπως λέει ο Βολταίρος!
Και έρχεται τους νεότερους χρόνους ο Πλίνιος και μας λέει ότι η ροδιά πήρε το όνομά της από τους Φοίνικες, το οποίο διέδωσαν στον κόσμο οι Καρχηδόνιοι.
Μήλο Φοινικικό την ονομάζει – Malus Punicum, και ορμώμενος από την ονομασία αυτή ο Κάρολος Λινναίος (1707-1778) ο “πατέρας της ταξινόμησης” της δίνει το όνομα “Punica granatum L”.
Από τότε το όνομα Punica granatum L’ καθιερώθηκε ως το επιστημονικό και βοτανικό όνομα της ροδιάς.
Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος του De Candolle, ο οποίος υποστηρίζει ότι το όνομα punicum οφείλεται στο κόκκινο χρώμα του άνθους και των καρπών της ροδιάς και όχι στην καταγωγή της από την Καρχηδόνα.
Και κλείνω αυτό μου το άρθρο με δύο θαυμάσιες μαντινάδες πριν επανέλθω με τις θαυματουργές ιδιότητες του ροδιού:
Μέ τση ρογδιάς τό κόκκινο μοιάζουν τά δυό σου χείλη,
θαρρείς πώς τό ζωγράφισε τ΄αγγέλου τό κοντύλι.
           Αγάπη μου ξυνόρογδο, ξαρρωστικό κυδώνι
όλο τόν κόσμο ξαρρωστείς, μά’ μένα ξανατώνεις.
    κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia - botanologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου