Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Τα εσπεριδοειδή και οι ισχυρές αντιγηραντικές τους ιδιότητες

Τα γκρέιπφρουτ ,
τα λεμόνια ,
τα πορτοκάλια και
τα μανταρίνια – όπως όλοι πια γνωρίζουμε – είναι πλούσια σε βιταμίνη C , η οποία έχει και ισχυρές αντιρυτιδικές και αναζωογονητικές ιδιότητες.
Για να εκμεταλλευτούμε αυτές τους τις ιδιότητες και για να χαρούμε τα αποτελέσματά τους στο πρόσωπό μας
ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε:
Μία ώρα πριν πάμε για ύπνο…
– βουτάμε ένα βαμβάκι στο χυμό που έχουμε πάρει από ένα πορτοκάλι και
περνάμε όλο μας το πρόσωπο μέχρι χαμηλά στο λαιμό μας-το πρόσωπό μας πρέπει να είναι πολύ καλά καθαρισμένο 
– αφήνουμε να στεγνώσει και να χαρίσει στο πρόσωπό μας τις πολύτιμες ιδιότητές του.
– εάν θέλουμε , μετά από κάποια ώρα ξεπλένουμε με χλιαρό νερό...

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Το άρωμα της λεβάντας μειώνει το άγχος επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες

Άρωμα λεβάντας -Οι επιστήμονες έρχονται να επιβεβαιώσουν κάτι που η βοτανοθεραπεία πρεσβεύει χρόνια τώρα.
Η μυρωδιά της λεβάντας είναι πραγματικά χαλαρωτική, 
επιβεβαιώνει  ο Hideki Kashiwadani.
Από τους ανθισμένους κήπους,από τα έλαια αρωματοθεραπείας, από τα τα λουτρά με αιθέρια έλαια,από τις γλάστρες στα μπαλκόνια μας μέχρι τις σταγόνες στο μαξιλάρι μας, 
οι άνθρωποι και οι βοτανοθεραπευτές έχουν εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι
η λεβάντα έχει ηρεμιστικά και χαλαρωτικά οφέλη.
Και τώρα, οι επιστήμονες έρχονται να επιβεβαιώσουν,ότι η μυρωδιά του εξαίσιου και αρωματικού βοτάνου  πραγματικά βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και θ
α μπορούσε ακόμα και να θεραπεύσει το άγχος
read more:https://botanologia.gr/to-aroma-tis-levantas-meionei-to-agchos-epivevaionoyn-oi-epistimones/

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Μελισσόχορτο,το βότανο για τον επιχείλιο έρπητα

Μελισσόχορτο ή Melissa officinalis – μέλισσα η φαρμακευτική , το ισχυρότερο βότανο για τον επιχείλιο έρπητα
Μελισσόχορτο – το φυσικό ίαμα με ένα πλήθος πολυφαινολικών ενώσεων , οι οποίες του χαρίζουν ισχυρές ιδιότητες και δράσεις και που το καθιστούν , ίσως , την πιο ισχυρή θεραπεία για τον επιχείλιο έρπητα.
Σε ιογενείς λοιμώξεις , όπως ο επιχείλιος έρπης , οι πολυφαινόλες μπαίνουν ασπίδα ανάμεσα στον ιό και στο κύτταρο καθιστώντας τον ανίκανο να προκαλέσει μόλυνση.
Ο ιός του επιχείλιου έρπητα είναι ενοχλητικός ,
αλλά
και μεταδοτικός.
Ένας μεταδοτικός ιός που μπορεί να εξαπλωθεί πολύ εύκολα με ένα απλό φιλί.
Στην πραγματικότητα ο επιχείλιος έρπης , είναι μια ιογενής νόσος
και
μπορεί να μας ακυρώσει μιά έξοδο , ένα ραντεβού που περιμέναμε καιρό , να μας κάνει να νιώθουμε άσκημα , αλλά να μας «ανεβάσει» και τον πυρετό μας!
Ευτυχώς όμως , υπάρχουν φυσικές θεραπείες που μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από αυτές τις αντιαισθητικές φουσκάλες.
Ας δούμε τι συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε:
λοιπόν…
Λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει για τις πολυφαινόλες.
Οι πολυφαινόλες είναι χημικές ουσίες που αποτελούν μια μεγάλη ομάδα πολύ δραστικών ουσιών και οι οποίες είναι συστατικά των περισσοτέρων βοτάνων και φυτικών ιαμάτων.
Αυτά τα ενεργά συστατικά , έχουν ακριβώς τις ιδιότητες που...

Γαληνός - υγεία τρόφιμα και διατροφή μέσα από τις διδαχές του

Ο Γαληνός στο έργο του “περί ευχυμίας και κακοχυμίας” ασχολείται με τη διαιτητική, δηλαδή με την ιατρική που έχει σαν στόχο την πρόληψη των ασθενειών μέσω της υπόδειξης των κατάλληλων κανόνων και συμβουλών για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ειδικό για τον κάθε έναν από εμάς.
Επιμένει ο Γαληνός πως η ποιότητα των χυμών των τροφών είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την υγεία του ανθρώπου και για αυτό η ποιότητα των χυμών που περιέχουν οι τροφές που επιλέγουμε να καταναλώσουμε είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της υγείας μας και την πρόληψη των ασθενειών και των ανισορροπιών του οργανισμού μας.
Εκτός από τη σωστή επιλογή των τροφών εξέχουσα σημασία στο έργο του Γαληνού κατέχει και η άσκηση και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: Η κίνηση και η μη κίνηση ανάλογα -πάντα- με τις περιστάσεις είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το ευ ζην.
Στο 3 κεφ.του έργου του “περί ευχυμίας και κακοχυμίας” και στη παρ.3 και 4 διαβάζουμε...

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Τι πρέπει να τρώω για να μειωθούν τα τριγλυκερίδιά μου;

Τα τριγλυκερίδια είναι η κυριότερη μορφή λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα μας,με απλά λόγια για να το καταλάβουμε: τα τριγλυκερίδια είναι λιπίδια. 
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως ότι υπάρχει στον οργανισμός μας είναι αναγκαίο, τα προβλήματα δημιουργούνται όταν οι τιμές ‘εκτρέπονται»
Έτσι και τα τριγλυκερίδια ο οργανισμός μας τα χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη και ως αποθήκη ενέργειας στο λιπώδη του ιστό.
Η ενέργεια που περισσεύει από την τροφή που καταναλώνουμε καθημερινά, μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια,έτσι,όπως είπαμε,
τα τριγλυκερίδια αποτελούν την αποθηκεύσιμη μορφή ενέργειας των κυττάρων μας και κυρίως των λιποκυττάρων.
Επίσης τα τριγλυκερίδια χρησιμοποιούνται και για τη δημιουργία νέων κυττάρων καθώς και ορμονών.
Είναι οργανικές ενώσεις που ανήκουν στην κατηγορία των εστέρων και προκύπτουν από την ένωση της γλυκερόλης με τρία λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να είναι όμοια -απλά τριγλυκερίδια –  ή διαφορετικά μεταξύ τους – μικτά τριγλυκερίδια.....

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Ποιο λάδι είναι πιο υγιεινό για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου;

Στο άρθρο μου «Βακαλάος:Πως τον ξαλμυρίζουμε και γιατί τρώμε βακαλάο στις 25 Μαρτίου» είδαμε πως ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο,τώρα ας δούμε και με τι λάδι μπορούμε να τον τηγανίσουμε.
Η επιλογή του σωστού λαδιού για το τηγάνισμα, μας απασχολεί πάρα-πάρα πολλές φορές  και αυτός ήταν ο λόγος που το άρθρο μου «Tο ελαιόλαδο είναι ένα από τα ασφαλέστερα λάδια για τηγάνισμα και μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες» 
ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην ασφάλεια που μας προσφέρει το ελαιόλαδο στο τηγάνισμα ,αλλά και σε ένα μεγάλο κατάλογο δημοσιευμένης έρευνας που υποστηρίζει αυτή τη άποψη.
Ας παρακολουθήσουμε άλλη μία έρευνα του Πανεπιστημίου στο Leicester
Η επιλογή του σωστού λαδιού για να μαγειρέψουμε και να τηγανίσουμε είναι μια περίπλοκη δουλειά γράφει ο Michael Mosley,
για αυτό μας παραθέτει τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης ,η οποία ανέτρεψε πολλά από αυτά που πιστεύονταν ως τώρα για τα λάδια και τα βούτυρα στο τηγάνισμα......

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Το καρότο,ο χυμός του και η αναγκαία για τον οργανισμό μας βιταμίνη Κ

Καρότο και βιταμίνη Κ
Η “βιταμίνη Κ”, είναι η γενική ονομασία μιας οικογένειας ενώσεων με μια κοινή χημική δομή,την 2-methyl-1,4-naphthoquinone.
Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που είναι φυσικά παρούσα σε ορισμένα τρόφιμα.
Αυτές οι ενώσεις περιλαμβάνουν την phylloquinone ή βιταμίνη Κ1 και μια σειρά menaquinones ή βιταμίνη Κ2
Η phylloquinone ή βιταμίνη Κ1 είναι παρούσα κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και είναι η κύρια διατροφική μορφή της σπουδαίας και αναγκαίας στον οργανισμό μας βιταμίνης Κ.
Οι menaquinones, οι οποίες είναι κατά κύριο λόγο βακτηριακής προέλευσης, υπάρχουν στα προβιοτικά -ζυμωμένα τρόφιμα- και σε μέτριες ποσότητες σε διάφορα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Σε σύγκριση με τις άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες, πολύ μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ κυκλοφορούν στο αίμα.
Η βιταμίνη Κ μεταβολίζεται γρήγορα και αποβάλλεται....
read more:https://botanologia.gr/to-karoto-o-chymos-toy-kai-i-anagkaia-gia-ton-organismo-mas-vitamini-k/