Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

οι χυμοί και η συμπυκνωμένη θρεπτική τους αξία

οι χυμοί είναι μιά συμπυκνωμένη πηγή πρόσληψης όλων των θρεπτικών στοιχείων που περιέχουν τα λαχανικά 
η προσθήκη φρέσκων χυμών στη διατροφή μας είναι μία από τις υγιεινότερες και γευστικότερες καθημερινές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουμε για χάρη της υγεία μας...
αυτό συμβαίνει διότι με την παρασκευή ενός χυμού μπορούμε να πάρουμε μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών από τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά από ό, τι θα μπορούσαμε ποτέ με την απευθείας κατανάλωση τους...
και αυτό...
γιατί είναι πολύ πιο εύκολο π.χ να καταναλώσουμε ένα κιλό καρότα μέσα σε μία μέρα αν τα κάνουμε χυμό παρά αν προσπαθήσουμε να τα καταναλώσουμε με άλλο τρόπο...
όπως ολόκληρα τα καρότα είναι πλούσια σε πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων άκρως απαραίτητων για την υγεία μας και την ζωτικότητά μας
ακριβώς το ίδιο είναι και
ο χυμός τους με επιπλέον
την ισχυρή αποτοξίνωση που προσφέρει στο συκώτι μας...
και
το να αποτοξινώνεται το συκώτι σας σημαίνει ότι
το σώμα μας μπορεί να επεξεργαστεί περισσότερες από τις χημικές ουσίες στις οποίες οι περισσότεροι από εμάς εκτιθέμεθα πιά τακτικά
επιπλέον
επειδή το συκώτι μας είναι το πρωταρχικό όργανο καύσης του λίπους αποτοξίνωσή του σημαίνει και
εύκολη απώλεια των περιττών κιλών
αν τώρα προσθέσουμε και μερικά παντζάρια στον χυμό του καρότου μας θα λάβουμε
πλούσιες δόσεις betalains- κατηγορία ιχνοστοιχείων των κόκκινων λαχανικών- γεγονός που εγείρει τα ένζυμα που αποτοξινώνουν ολόκληρο το σώμα μας μιά
σημαντική ενέργεια διότι
το σώμα μας αποκτά την ικανότητα να επεξεργάζεται ακόμα πιο πολλές τεχνητές χημικές ουσίες οι οποίες-χωρίς αποτοξινωτικές μεθόδους- θα ήταν αρκετά δύσκολο να αφαιρεθούν και βέβαια είναι
γνωστό ότι  ο χυμός των παντζαριών σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να διαλύσει καρκίνους και όγκους...
και
ερχόμαστε στο λάχανο
το λάχανο είναι άλλο ένα λαχανικό που μπορούμε να προσθέσουμε  στο  χυμό του καρότου - και έχει διαπιστωθεί ότι οι λαοί που καταναλώνουν τακτικά λάχανο έχουν πολύ λιγότερο ποσοστό  καρκίνου από τους λαούς που δεν το κάνουν...
το λάχανο ενισχύει επίσης τα ένζυμα αποτοξίνωσης του σώματός μας και μας βοηθάει να αφαιρέσουμε τα "περιβαλλοντικά οιστρογόνα"...
τα "περιβαλλοντικά οιστρογόνα" είναι καταστροφικές για τον οργανισμό μας χημικές ενώσεις όπως
τα εντομοκτόνα DDT και το DBPC
τα πολυχλωριωμένα διαφαινύλια (PCB)
οι διοξίνες (TCDD) κ.ά...
οι ενώσεις αυτές είναι εξαιρετικά σταθερές και δεν διασπώνται εύκολα στο περιβάλλον για δεκαετίες...
εισέρχονται στο σώμα μας με την αναπνοή ή τη διατροφή και συσσωρεύονται αθροιστικά στους ιστούς-βιοσυσσώρευση-(1)...
γεμίζουν τις τοποθεσίες των οιστρογόνων στο σώμα και στη συνέχεια τα φυσικά οιστρογόνα μας δεν χρησιμοποιούνται...
αυτό δημιουργεί μια πληθώρα  οιστρογόνων στο σώμα και στη συνέχεια προκαλεί ποικίλα ορμονικά προβλήματα..
η περίσσεια οιστρογόνων συνδέεται με διάφορες παθήσεις καθώς επίσης και με το επίμονο λίπος της κοιλιάς...οπότε καταλαβαίνουμε
πόσο σημαντικό είναι να προστατευόμαστε από όλες αυτές τις τεχνικές χημικές ουσίες στις οποίες εκτιθέμεθα πολλές φορές ακόμα και χωρίς να το ξέρουμε...
και τώρα
τα διάφορα πράσινα λαχανικά μας οποιουδήποτε είδους όπως
ραδίκια
τσουκνίδες
μπρόκολο
σπανάκι
σέσκουλα
αντίδια
λάπατα
βλήτα
μαιντανός
σέλινο κ.α όλα
υγιεινότατα και ισχυρά πρόσθετα στην παρασκευή του χυμού μας
και
είναι ισχυρά επειδή μας προσφέρουν τη χλωροφύλλη τους
σα να λέμε την αιμοσφαιρίνη τους-το πράσινο αίμα τους
γιατί
η χλωροφύλλη είναι η αιμοσφαιρίνη των φυτών και
εμάς η χλωροφύλλη
μας διασφαλίζει την υγεία μας
μας χαρίζει τα δομικά υλικά για την παραγωγή πολύ φρέσκου ​​αίματος...
διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην αποτοξίνωση του συκωτιού μας και κατ' επέκταση στον «καθαρισμό του αίματός μας»...
αναστέλλει τις μεταλλάξεις των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού...
έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση...
βοηθάει στην καταπολέμηση της αναιμίας...
στη βελτίωση της πέψης και της απέκκρισης και
δρα ως ήπιο διουρητικό...
βοηθάει την αναπαραγωγή των φιλικών βακτηρίων του εντέρου και
κατά συνέπεια ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα...
νομίζω ότι όλα αυτά είναι υπερ-αρκετά ώστε να μας παρακινήσουν να αναθεωρήσουμε τυχόν λανθασμένες απόψεις μας για τα πράσινα λαχανικά και
να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή
.........
σε όλα τα παραπάνω λαχανικά  που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να παρασκευάζουμε τους χυμούς μας μπορούμε
να προσθέσουμε όποιο ακόμα θέλουμε και μας αρέσει από τα πολλά και υπέροχα που φύονται στον τόπο μας τα οποία θα ήταν
δύσκολο πρακτικά να καταφέρουμε να καταναλώσουμε σε αυτές τις ποσότητες στην καθημερινή μας διατροφή και
ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι χυμοί με την προσθήκη και των κατάλληλων μπαχαρικών είναι πολύ-πολύ νόστιμοι...
στην πραγματικότητα αν προσπαθήσουμε να τους καταναλώσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα θα διαπιστώσουμε ότι
είναι εύκολο να αντικαταστήσουν τα αναψυκτικά...
ας μην το σκεφτόμαστε λοιπόν και ας εντάξουμε τους χυμούς στην καθημερινή μας διατροφή και ας αφήσουμε μακρυά τα παντός είδους αναψυκτικά τα τόσο επιβλαβή για την υγεία μας...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
όλοι μπορούμε να είμαστε υγιείς!!!
~~~~~~~~~~~~~~
ας θυμηθούμε:
thalia
(1) http://www.ivf.gr/pressroom_42.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου