Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή, 13 Ιουνίου 2010

rosmarinus officinalis- το ελιξίριο της νεότητας μας είναι το δεντρολίβανο-το δυοσμαρίνι μας

Δεντρολίβανο ,το βότανο της μνήμης και το ελιξίριο της νεότητας μας,το δεντρολίβανό μας,το δυοσμαρίνι μας
Ανθίζει όλο τον χρόνο και είναι το δεντρολίβανο και είναι το ελιξίριο της νεότητάς μας
Στην αρχαία Ελλάδα οι σοφοί το έπλεκαν στα μαλλιά τους και έτριβαν το αιθέριο έλαιό του στο μέτωπό τους για να δυναμώσουν την μνήμη τους.
Πρόσφατες έρευνες έχουν πλέον επιβεβαιώσει αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν από πάρα-πάρα πολύ παλιά.
Ότι το δεντρολίβανο είναι ένα ισχυρότατο ίαμα,ένα ελιξήριο νεότητας,ευζωίας και μακροζωίας.
Ας το παρακολουθήσουμε
Το δεντρολίβανο περιέχει ένα συστατικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες ,των οποίων οι συνέπειές τους είναι καταστροφικές για τον εγκέφαλο,καθώς όπως πιστεύεται είναι ένας από τους παράγοντες των εγκεφαλικών,του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.
Το συστατικό αυτό  είναι γνωστό ως carnosic acid (CA) και μπορεί να προστατεύσει από τον εκφυλισμό των νεύρων,και από εγκεφαλικά επεισόδια,τα οποία είναι αποτελέσματα,πολλές φορές,των τοξινών και των ελεύθερων ριζών.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στα περιοδικά The Journal of Neurochemistry και Nature Reviews Neuroscience όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η CA του δενδρολίβανου προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου από την καταστροφική ζημιά των ελεύθερων ριζών,εμποδίζει τη γήρανση του εγκεφάλου και συμβάλλει στο να διατηρείται ο εγκέφαλος νεανικός,αιχμηρός και οξύς.
Σύμφωνα δε με μία άλλη έρευνα του πανεπιστημίου της Catania της Ιταλίας το εκχύλισμα του δενδρολίβανου βοηθά στην προστασία επιμέρους συστατικών των κυττάρων του δέρματος,που ενδέχεται να επιφέρουν την γήρανση,η οποία σχετίζεται με τις ρυτίδες και διάφορες άλλες βλάβες του δέρματος.
Οι Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι το δεντρολίβανο έχει μία πρωτεΐνη η οποία διασφαλίζει και προστατεύει το δέρμα από:
– το άγχος,
– τις τοξίνες,
– τις ελεύθερες ρίζες και
– το στρες διατηρώντας το νεανικό,όμορφο και σφριγηλό.
Να λοιπόν που για άλλη μια φορά καινούργιες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν γνώσεις παλιές,γνώσεις που μετέδωσαν ο Διοσκουρίδης,ο Οβίδιος,ο Θεόφραστος,οι οποίοι,όπως αποδείχτηκε,δεν είχαν καθόλου άδικο όταν έλεγαν ότι το δεντρολίβανο είναι το βότανο της σκέψης.
Οι αρχαίοι αυτοί σοφοί γνώριζαν πολύ καλά τις θαυμάσιες ιδιότητες του δεντρολίβανου και ήταν το δεντρολίβανο το ίαμα για πάρα πολλές παθήσεις αλλά και το κατεξοχήν καλλυντικό τους βότανο.
Οι  Άραβες γιατροί ,επίσης,εκτιμούσαν πολύ το δεντρολίβανο γιατί γνώριζαν ότι αποκαθιστούσετην ζωτικότητα,τη μνήμη και την ομιλία.
Δεντρολίβανο – Οι ιδιότητές του και οι χρήσεις του σήμερα.
Τα φυτικά φάρμακα και ιάματα έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου από χιλιάδες χρόνια
Το δεντρολίβανο είναι ιθαγενές βότανο της νότιας Ευρώπης,το δε όνομα rosmarinus το πήρε από τις λατινικές λέξεις ros και marinus που σημαίνει η «δροσιά της θάλασσας» επειδή ευδοκιμεί σε παράκτιες ως επί το πλείστον περιοχές.
Το δεντρολίβανο είναι ένα ισχυρότατο αναζωογονητικό βότανο το οποίο μεταδίδει το κέφι για την ζωή αφού έχει την ιδιότητα να θεραπεύει από το μακροχρόνιο άγχος και στρες και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.
Είναι πολύτιμο για άτομα που υποφέρουν από ατονία,αδυναμία,δυσπεψία και είναι άριστο διεγερτικό του κυκλοφορικού διότι σαν θερμαντικό βότανο διεγείρει και ενισχύει την κυκλοφορίατου αίματος προς τον εγκέφαλο βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συγκέντρωση και ενισχύοντας την προοπτική και αναδρομική μνήμη.
Το δεντρολίβανο βελτιώνει τη ροή του αίματος μέσω της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων και σαν ισχυρότατο αναλγητικό καταπραΰνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.
Η τοπική εφαρμογή του δενδρολίβανου μπορεί να ανακουφίσει τη σοβαρότητα και τη συχνότητα υποτροπής του μυοσκελετικού πόνου σε ασθενείς που υποφέρουν και μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του δενδρολίβανου στην ανακούφιση του πόνου έχουν αναφέρει σημαντική μείωση της έντασης του πόνου.(1)
Η επάλειψη με λοσιόν δεντρολίβανου ή το αραιωμένο αιθέριο έλαιό του σε καταπονημένους απόρευματισμούς μύες καταπραΰνει τους πόνους.
Μία χρήση όχι και τόσο γνωστή του δεντρολίβανου είναι η σχέση του με την τριχοφυΐα.
Το δεντρολίβανο ενδυναμώνει και ενισχύει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας και αναστέλλει την τριχόπτωση  καθώς έχει την ιδιότητα με μιά απλή επάλειψη να ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής.
Το δεντρολίβανο και το αιθέριό του  είναι μια εναλλακτική λύση για άτομα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν συμβατικές θεραπείες ή ανησυχούν για παρενέργειες, και όπως επισημαίνουν οι ερευνητές,η ικανότητα του δεντρολίβανου να επηρεάσει την τριχόπτωση εξαρτάται και από την αιτία της.(2)
Αλλά το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου έχει ισχυρές ιδιότητες που επιβραδύνουν, σταματούν αλλά και  αντιστρέφουν μερικώς την τριχόπτωση,παρατηρούμε δηλαδή το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου να:
 • καταπολέμα τη  χρόνια φλεγμονή,που είναι γνωστή αιτία τριχόπτωσης.
 • λειτουργεί ως αντιβακτηριακός παράγοντας
 • μειώνει τη δραστικότητα των ανδρογόνων
 • αποτρέπει την ίνωση και
 • αυξάνει τη ροή αίματος.
Άλλες ιδιότητες και χρήσεις του δεντρολίβανου
– Το 2003, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Rheumatology» ανέφερε ότι το ροσμαρινικό οξύ ανέστειλε την πρόοδο της αρθρίτιδας.
Το ροσμαρινικό οξύ είναι ένα φυτοχημικό που περιέχεται σε διάφορα βότανα, συμπεριλαμβανομένου του δεντρολίβανου. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η συμπλήρωση ροσμαρινικού οξέος στους ανθρώπους μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.(3)
– To δεντρολίβανο είναι το βότανο που ανεβάζει την διάθεση,καθώς έχει αγχολυτική και αντικαταθλιπτική συμπεριφορά,και για τον λόγο αυτό χορηγείται σε άτομα που βρίσκονται σε ένταση,σε υπερένταση και σε άτομα με κατάθλιψη ήπιας έως μετρίως σοβαρής μορφής.
– Σαν φαρμακευτικό φυτό το δεντρολίβανο έχει τονωτικές,
αντισηπτικές,
αντιβακτηριακές,
αντικαρκινικές,
αντιδιαβητικές,
αντιφλεγμονώδη και
αναλγητικές ιδιότητες και χρήσεις,είναι ισχυρό  αντιοξειδωτικό, αντιθρομβωτικό και αντιδιουρητικό.
Έχει ισχυρά ηπατοπροστατευτικά αποτελέσματα και είναι το ιδανικότερο βότανο για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας.
Μεταξύ των πολύτιμων φυτοσυστατικών του το δεντρολίβανο περιέχει και την πολύ σημαντική και μοναδική κατηγορία των πολυφαινολικών διτερπενίων. Σε μελέτες και ανασκοπήσεις μελετάται η χημεία και η φαρμακολογία των διτερπενίων δεντρολίβανου και εξετάζονται με ιδιαίτερη έμφαση στο θεραπευτικό τους δυναμικό για τη νόσο του Alzheimer (4)
Βάσει των παραπάνω ιδιοτήτων του βρίσκουμε το δεντρολίβανο να χρησιμοποιείται ως:
τονωτικό για το στομάχι το συκώτι και τη χολή,
για τον διαβήτη,
για την καταπολέμηση της αναιμίας,
για την αϋπνία και για τις ζαλάδες,
για τον πονοκέφαλο,
για την ενίσχυση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών,
για το άγχος και το στρες
για την κατάθλιψη,
για τους πόνους,
για τα αρθριτικά.
Και τώρα ένας «μύθος»που αναφέρεται στο δεντρολίβανο
Κάπου εκεί γύρω στα 1370 ζούσε μία βασίλισσα.
η βασίλισσά μας ήταν η Ελισάβετ της Ουγγαρίας και ήταν παράλυτη και
εβδομήντα χρονών!
Έβαλε λοιπόν η πριγκίπισσά μας τον αλχημιστή της να της παρασκευάσει ένα ελιξίριο
Ο αλχημιστής παρασκεύασε ένα ελιξήριο από απόσταγμα
– δεντρολίβανου
– κέδρου και
– τερεβινθίνης
Μόλις το ελιξίριο παρασκευάστηκε η βασίλισσα το χρησιμοποίησε και
ω!!! του θαύματος,μεταμορφώθηκε σε μια ελκυστική,πανέμορφη νεαρή κοπέλα.
Τόσο όμορφη ήταν που μόλις την αντίκρισε ο βασιλιάς της Πολωνίας,που ήταν μόνο είκοσι πέντε χρονών
την ζήτησε αμέσως σε γάμο!
Από τότε το ελιξίριο αυτό ονομάστηκε: «το νερό της βασίλισσας της Ουγγαρίας»
Το δεντρολίβανο είναι ένα βότανο ανεξάντλητο με πολλές εφαρμογές και δράσης που θα τις δούμε και σε επόμενα άρθρα.
Πάντα χρησιμοποιούμε τα βότανα υπό την επίβλεψη ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας.
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.

8 σχόλια:

 1. θάλεια έφτειαξα το αλχημικό ελιξίριο-που παραθέτεις,το ήπια αλλά ω του(μη)θαύματος παραμένω ο ίδιος!!φαίνεται ο αλχημιστής έβαλε και κατι άλλο που μας διαφεύγει!!(πάω γιάλλο!!)
  α.χ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. αυτοί οι περίεργοι αλχημιστές φίλε μου ποτέ μα ποτέ δεν μας φανέρωσαν όλη την αλήθεια...
  έτσι για να μας παιδεύουν....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. δεν θεωρώ τους (πάλαι ποτέ)αλχημιστές"περί-εργους"
  αλλά "εν-εργούς"(ενεργοποιητές του ανθρώπινου συγκροτήματος-σωμα/ψυχή/πνεύμα κλπ)οι οποίοι με βότανα και ..aqua vitae ενεργοποιούσαν-δυναμοποιούσαν τα στοιχεία της ύλης..κλπ
  μακαρι να υπήρχαν και σήμερα-παντού βλέπω τσαρλατάνους-κομπογιαννίτες-απαταιώνες(καποιες προσπάθειες έντιμες υπάρχουν σίγουρα-η "τέχνη" όμως αυτή έχει(δεν δίνω όρκο) χαθεί!)
  θεωρώ ότι η ίδια Η ΦΥΣΗ είναι Ο ΑΛΧΗΜΙΣΤΗΣ και τα ΒΟΤΑΝΑ είναι τα ΥΛΙΚΑ της-συνεπώς "keep walking"..to the end
  do

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. καλημερα θαλεια με τις πολυτιμες συμβουλες σου!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. η φύση ο Αλχημιστής και τα Βότανα τα υλικά της!!!!
  ναι φίλε έτσι ακριβώς....μόνο που εμάς ποτέ δεν μας άφησαν να μάθουμε πως να διαβάζουμε και πως μελετάμε τα γραφτά της....
  γιατί οι απατεώνες υπάρχουν σε κάθε μας βήμα....και σίγουρα η τέχνη δεν έχει χαθεί...και σίγουρα οι κομπογιαννίτες δεν ήσαν "κομπογιαννίτες"...όχι ότι δεν υπήρχαν ανάμεσά τους απατεώνες...ελπίζω να με καταλαβαίνεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ xeirotexnimata!!!!την καλημέρα μου και ευχαριστώ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γεια!!!! Θέλω να κάνω μια ερώτηση: Ακουσα πως το δενδρολίβανο με μερικές σταγόνες ελαίου απο κενέλα ή ρίγανη ειναι καλό για τις γυναικολογικές μυκητιάσεις. Αν δεν το χρησιμοποιούμε σε συνδιασμό με το ελαίο ή εστω με λίγη απο την μαγειρικη κανέλα, εχει μεγάλη διαφορά???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. δεν γνωρίζω για το συγκεκριμένο μείγμα...
  το δεντρολίβανο,το θυμάρι,η ρίγανη και το σκόρδο σαν ισχυρότατα αντιμικροβιακά βότανα πρέπει να τα εντάσσουμε στην διατροφή μας σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν υποφέρουμε από μυκητιάσεις όπως οι κολπίτιδες.
  πολύ καλό κάνουν και τα μπάνια με θυμάρι, δεντρολίβανο,χαμόμηλο και tea tree,ακριβή όμως δοσολογία για πλύσεις πρέπει να δίνεται από ειδικό που θα εξετάσει το πρόβλημα....
  π.χ με βάση το έγχυμα χαμόμηλου και αιθέρια έλαια θυμαριού ή δεντρολίβανου,λεβάντας και tea tree
  δες τε και:
  http://botanologia.blogspot.com/2010/07/blog-post_16.html
  http://botanologia.blogspot.com/2011/05/blog-post_07.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή