Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Καλά Χριστούγεννα!

Καλά Χριστούγεννα!

Xρόνια πολλά σε όλους μας!
Και να θυμάστε ότι συνταγές ευτυχίας δεν υπάρχουν!
Μπορεί να είναι μια κλεφτή ματιά στον πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα* που θα ξυπνήσει ξεχασμένες μνήμες!

Κάλαντα, πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα

Κάλαντα, πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα

Μπορεί να είναι μια ανάγνωση της Χριστουγεννιάτικης νύχτας του Δροσίνη:
     Την άγια νύχτα τη Χριστουγεννιάτικη
– ποιος δεν το ξέρει; –
των Μάγων κάθε χρόνο τα μεσάνυχτα
λάμπει τ᾿ αστέρι.
     Κι᾿ όποιος το βρει μέσ᾿ στ᾿ άλλα αστέρια ανάμεσα
και δεν το χάσει
σε μιά άλλη Βηθλεέμ ακολουθώντας το
μπορεί να φτάσει.

Που τα βήματά μας να πάει σε τόπους μακρινούς…ονειρεμένους!

Μπορεί να είναι μια ανάγνωση του όμορφου διηγήματος “Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Στην ταβέρνα του Πατσοπούλου, ενώ ο βορράς εφύσα, και υψηλά εις τα βουνά εχιόνιζεν, ένα πρωί,εμβήκε να πίη ένα ρούμι να ζεσταθή ο μαστρο-Παύλος ο Πισκολέτος, διωγμένος από την γυναίκα του, υβρισμένος από την πενθεράν του, δαρμένος από τον κουνιάδον του, ξορκισμένος από την κυρά-Στρατίναν την σπιτονοικοκυράν του, και φασκελωμένος από τον μικρόν τριετή υιόν του, τον οποίον ο προκομμένος ο θείος του εδίδασκεν επιμελώς, όπως και οι γονείς ακόμη πράττουν εις τα “κατώτερα στρώματα”, πως να μουντζώνη, να βρίζη, να βλασφημή και να κατεβάζη κάτω Σταυρούς, Παναγιές, κανδήλια, θυμιατά και κόλλυβα.
Κι έπειτα, γράψε αθηναϊκά διηγήματα!
Ο προβλεπτικός ο κάπηλος, δια να έρχωνται ασκανδαλίστως να ψωμίζουν αι καλαί οικοκυράδες, αι γειτόνισσαι, είχε σιμά εις τα βαρέλια και τας φιάλας, προς επίδειξιν μάλλον, ολίγον σάπωνα, κόλλαν, ορύζιον και ζάχαριν, είχε δε και μύλον, δια να κόπτη καφέν.
Αλλ’ έβλεπέ τις, πρωί και βράδυ, να εξέρχωνται ατημέλητοι και μισοκτενισμένοι γυναίκες, φέρουσαι την μίαν χείρα υπό την πτυχήν της εσθήτος, παρά το ισχίον, και τούτο εσήμαινεν, ότι το οψώνιον δεν ήτο σάπων, ούτε ορύζιον ή ζάχαρις….

Μπορεί να είναι μια απλή βόλτα σε ένα χιονισμένο δρόμο… 

Μπορεί να είναι απλά ένα χαμόγελο! 

Ευτυχία είναι να είμαστε υγιείς!

Χρόνια πολλά και πάντα με υγεία!

     *Ο θαυμάσιος αυτός πίνακας σαν έργο θεωρείται η κορυφαία στιγμή στην ηθογραφική ζωγραφική της Ελλάδας, ο δε Νικηφόρος Λύτρας έχει χαρακτηριστεί ως “ο ζωγράφος των Χριστουγέννων” 
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Kουραμπιέδες λαδιού-συνταγές που μας έρχονται από παλιά

Κουραμπιέδες λαδιού – Από τις συνταγές μου και από τετράδια συνταγών γυναικών του προηγούμενου αιώνα που έχουν μεταφερθεί μέχρι εμάς σήμερα στόμα με στόμα!
Σε προηγούμενο άρθρο, στο οποίο μιλούσα για τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, σας μίλησα για τους κουραμπιέδες με λάδι– και επειδή τα  δυο αυτά γλυκά είναι τα καθιερωμένα γλυκά  του Δωδεκαημέρου έχουμε χρόνο να ετοιμάσουμε τους λαδένιους κουραμπιέδες, που σας υποσχέθηκα.
Λοιπόν -ας τους ετοιμάσουμε
Κουραμπιέδες: Το χριστουγενιάτικο γλυκό μας!
Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες γίνεται;
Δεν γίνεται, για αυτό ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε τους κουραμπιέδες με λάδι, με συνταγές που μας έρχονται από πολύ παλιά, τότε που δεν χρησιμοποιούσαν βούτυρο, ειδικά στην Ελλάδα...

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

...όταν περπατώντας ξυπόλυτοι στο σκληρό χώμα μαθαίνουμε πότε είναι...

...η καλύτερη εποχή για τη συλλογή των βοτάνων...
 ...η καλύτερη εποχή για τη συλλογή των βοτάνων μου είναι όταν στεγνώνει η πρωινή δροσιά και 
ενώ ο ήλιος ανεβαίνει όλο και ψηλότερα, έχοντας πάντα το ψαλίδι της κουζίνας μου μαζί μου, κόβω, με απόλυτο σεβασμό προς τη Γη μας που μας χαρίζει όλον αυτό τον πλούτο, φύλλα και μίσχους από τα βότανα που χρειάζομαι για να τα αποξηράνω αργότερα...
δεντρολίβανο,
φασκόμηλο,
μαϊντανός,
άνηθος,
μελισσόχορτο,
μέντα,
μαντζουράνα...
και μαθαίνω στους φίλους μου σιγά-σιγά να ξεχωρίζουν τη λεβάντα από το δεντρολίβανο,
το δεντρολίβανο από το ύσσωπο,
τον ύσσωπο από το φασκόμηλο,
το φασκόμηλο από το θυμάρι,
το θυμάρι από το θρούμπι,
το αγριοράδικο από τους ζωχούς,
τους ζωχούς από το κιχώριο!!!
και σιγά-σιγά μαθαίνουν να δοκιμάζουν το χώμα -μια πρέζα ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα που γλιστρά κάτω από τη γλώσσα, όπως παλιά δοκίμαζαν το καλό καπνό- για να προσδιορίσουν την οξύτητά του!!!
και σιγά-σιγά μαθαίνουν να ηρεμούν τον πονοκέφαλο με "κοπανισμένη" λεβάντα ή έναν στομαχόπονο με ένα εξαίσιο ρόφημα μέντας...
μαθαίνουν να ετοιμάζουν απολαυστικά ροφήματα από σκουτελάρια και χαμομήλι για ανεμπόδιστο,
ευχάριστο, άνετο ύπνο...
μαθαίνουν να φυτεύουν κατιφέδες δίπλα στις πατάτες για να αποθαρρύνουν τα παράσιτα και να μαζεύουν τις κορυφές από τις τσουκνίδες και τόσα και τόσα άλλα αξιολάτρευτα, πολλές φορές πατώντας ξυπόλυτοι στο σκληρό χώμα...
κείμενο και επιμέλεια κειμένου ntina/thalia - botanologia.gr
από τις σημειώσεις μου των μεταμεσονύχτιων ωρών...

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

όταν με ρώτησαν είπα πως το σπιτικό μου βούτυρο βοτάνων μοσχομυρίζει, είναι αχνό, με νότες αναζωογονητικές...

Πώς κατάφερες να δημιουργήσεις αυτή την έντονη γεύση ενώ δεν χρησιμοποίησες σχεδόν καθόλου καρυκεύματα; 
μοσχομυρίζει, είναι αχνό, με νότες αναζωογονητικές, άρωμα!
μα ναι, ναι είναι το άρωμα των βοτάνων!!!
-. ακριβώς! 
πρόσθεσα ένα κομμάτι από αυτό στο σημερινό μου πιάτο!"
βούτυρο βοτάνων!
ψιλοκομμένα τα βότανά μου και τα μπαχαρικά μου, τα ανέμειξα με μαλακό βούτυρο και...
...στη συνέχεια τα τύλιξα και τα έβαλα στο ψυγείο για μια μέρα για να μπορέσουν να ενωθούν οι γεύσεις....
έβαλα δύο με τρία κομμάτια από το σπιτικό μου βούτυρο βοτάνων διάσπαρτα στη γάστρα μου, λίγο πριν τη βάλω στο φούρνο...
το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά έκανε το βούτυρο να λιώσει αργά,
επιτρέποντας στον πλούτο του να εισχωρήσει σε κάθε γωνιά και σχισμή ολόκληρου του φαγητού μου!
τόσο η γεύση του, όσο και το άρωμά του έχουν τη δύναμη μιας εκρηκτικής γέμισης! 
και σας προσφέρω ένα άψογα καταιγιστικό πιάτο!
...από τις συνταγές μου:thalia-botanologia.gr

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Βρώμη και πολυκόμπι – δύο βότανα “εργαστήρια παραγωγής” ασβεστίου

Οι μεγαλύτερες απώλειες ασβεστίου παρατηρούνται στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και στα ηλικιωμένα άτομα.
Ασβέστιο λοιπόν και οι περισσότεροι από εμάς το ξέρουν ως το ορυκτό που διατηρεί υγιή τα οστά και δόντια μας και ενώ πολλοί από εμάς γνωρίζουν ότι το ασβέστιο μπορεί να απορροφηθεί μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων διατροφής, ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι υπάρχουν ισχυρά βότανα που το περιέχουν και παρέχουν στον οργανισμό μας ισχυρές ποσότητές του.
Τα βότανα αυτά είναι:
– το πολυκόμπι-Equisetum arvense και
– το άχυρο της βρώμης-Oat straw 
Tα δυο αυτά βότανα βοηθούν το σώμα να ανακτήσει το ασβέστιο που καθημερινά χάνει.
Η βρώμη (ή το άχυρο βρώμης όπως από πολλούς ονομάζεται*) πριν ωριμάσει και χάσει το πράσινο χρώμα της – όταν βρίσκεται ακόμα στο «γαλακτώδες” στάδιο – έχει  πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε...

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Μεγάλη μελέτη διαπιστώνει ότι η 14ωρη νηστεία βελτιώνει και την πείνα, τη διάθεση, τον ύπνο...

Η διαλείπουσα νηστεία συνδέεται με υψηλότερη ενέργεια και βελτιωμένη διάθεση, επιβεβαίωσε μια μεγάλη μελέτη ερευνητών στη Βρετανία.
Οι ερευνητές από το King's College του Λονδίνου παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής. 
Διαπίστωσαν ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφής σε ένα παράθυρο 10 ωρών και η νηστεία για τις υπόλοιπες 14 ώρες είχε θετικά οφέλη για την υγεία.
"Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη outside of a tightly controlled clinic, που δείχνει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας σε ένα πραγματικό περιβάλλον", δήλωσε η dr.Sarah Berry του King's College του Λονδίνου σε δελτίο τύπου.
Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να είστε πολύ περιοριστικοί για να δείτε θετικά αποτελέσματα. 
Ένα 10ωρο διατροφικό παράθυρο, το οποίο είναι διαχειρίσιμο για τους περισσότερους ανθρώπους, βελτιώνει τη διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας και την πείνα.
Διαπιστώθηκε για πρώτη φορά ότι όσοι ασκούσαν περιορισμένο χρόνο διατροφής, αλλά δεν ήταν συνεπείς μέρα με τη μέρα, δεν είχαν τα ίδια θετικά αποτελέσματα για την υγεία με εκείνους που ήταν αφοσιωμένοι κάθε μέρα.
Ένα παράθυρο δέκα ωρών σημαίνει ότι περιορίζετε το καθημερινό σας πρόγραμμα διατροφής σε δέκα ώρες και νηστεύετε για τις υπόλοιπες 14 ώρες. 
Για παράδειγμα, αν τρώτε την πρώτη σας μπουκιά στις 9 το πρωί, πρέπει να φάτε την τελευταία σας μπουκιά μέχρι τις 7 το απόγευμα.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι υποστηρικτές της διαλείπουσας νηστείας  προωθούν συνήθως περιοριστικά παράθυρα διατροφής μόλις έξι ώρες, τα ευρήματα που περιγράφονται λεπτομερώς στην περίληψη δείχνουν ότι ακόμη και η κατανάλωση φαγητού σε ένα λιγότερο περιοριστικό παράθυρο δέκα ωρών εξακολουθεί να έχει θετικά οφέλη για την υγεία, όπως αλλαγές στη διάθεση, την ενέργεια και την πείνα.
Όσοι ήταν συνεπείς με το παράθυρο διατροφής τους είχαν μεγαλύτερα οφέλη από εκείνους που διαφοροποιούσαν το παράθυρο διατροφής τους από μέρα σε μέρα.
-. ας θυμηθούμε εδώ : Από το αλόγιστα, στο συνετά τρώγειν, συμβουλές για προσεκτική διατροφή
Στη μελέτη συμμετείχαν 37.545 άτομα, εκ των οποίων 27.371 ταξινομήθηκαν ως ιδιαίτερα αφοσιωμένοι. 
Περίπου το 78% των ιδιαίτερα αφοσιωμένων συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, με μέση ηλικία 60 ετών, μέσο δείκτη μάζας σώματος 25,6 και βασικό παράθυρο φαγητού 11,3 ώρες.
Συμμετείχαν χρησιμοποιώντας την εφαρμογή ZOE* Health και τους ζητήθηκε να τρώνε όπως τρώνε συνήθως για την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια να περιορίσουν το φαγητό τους σε ένα παράθυρο 10 ωρών κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων. 
Καταγράφουν καθημερινά το παράθυρο φαγητού, 
την ενέργεια, 
τη διάθεση και την πείνα τους.
Εκείνοι που ήταν συνεπείς με τη ρουτίνα της διαλείπουσας νηστείας τους έδειξαν τα καλύτερα αποτελέσματα, ενώ η ασυνέπεια στα διατροφικά παράθυρα συνδέθηκε με χαμηλότερη ενέργεια και διάθεση και μεγαλύτερη πείνα. 
"Αυτή η μελέτη προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν τη σημασία του τρόπου που τρώμε", δήλωσε η ερευνήτρια Kate Bermingham, του King's College του Λονδίνου, στο δελτίο τύπου.
"Ο αντίκτυπος της τροφής στην υγεία δεν είναι μόνο το τι τρώμε, αλλά και ο χρόνος κατά τον οποίο επιλέγουμε να καταναλώνουμε τα γεύματά μας, και το παράθυρο φαγητού είναι μια σημαντική διατροφική συμπεριφορά που μπορεί να είναι άκρως ευεργετική για την υγεία μας".
Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι αποτελεσματική και για την απώλεια βάρους.
-. ας θυμηθούμε εδώ : Ριζότο με κρεμμύδια, πράσα, κολοκύθια και άλλα λαχανικά
Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του University of Illinois Chicago, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 που έτρωγαν μόνο κατά τη διάρκεια ενός οκτάωρου παραθύρου μεταξύ μεσημεριού και 8 μ.μ. έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που περιόριζαν τις θερμίδες.
Μεταξύ των συμμετεχόντων με υψηλή δέσμευση, το 51% ανέφερε μια μικρή μείωση βάρους σε διάστημα δύο έως 16 εβδομάδων!!!
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia -   https://botanologia.gr/megali-meleti-diapistonei-oti-i-14ori-nisteia-veltionei-kai-tin-peina-ti-diathesi-ton-ypno/      

Φυτεύω πολυετή λαχανικά στις γλάστρες μου και τα έχω για πολύ-πολύ καιρό

Τα πιο γνωστά βρώσιμα πολυετή λαχανικά:
1. ξινολάπαθο/λάπαθο/αγριοσέσκλο/Rumex acetosa L.
2. σχοινόπρασσο/Allium schoenoprasum, και θα μου πείτε -μα πουλιέται παντού και θα σας πω – δοκιμάστε τη γλύκα του φυτεμένου από εσάς σχοινόπρασσου, να δείτε πόσο θεσπέσια είναι!!!
3. σπαράγγια/Asparagus officinalis, πολυετή σπαράγγια που αναδύονται περήφανα από το έδαφος και είναι εκεί για να μείνουν.
4. αγκινάρα Ιερουσαλήμ/Helianthus tuberosus, λέγετε πως μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένα χωράφι γεμάτο διάφορα βότανα, τα οποία εμφανίζονταν κάθε χρόνο!
Ένα καλοκαίρι όμως υπήρξε ανομβρία, τρεις μήνες χωρίς βροχή και στο πηγάδι νερό στάλα για να ποτιστεί ο κήπος
Τι επέζησε;
read more:https://botanologia.gr/fyteyo-polyeti-lachanika-stis-glastres-moy-kai-ta-echo-gia-poly-poly-kairo/