''Πήγανον,άνηθον,μάλαθρον βράσον,δος πιείν και ιάται.Μάσα και αγριοσταφίδα και μαστίχη και ιαθήσεται''
Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία
Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής.
Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.
όταν με ρώτησα είπα...
Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013
Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013
Αλκαλικά τρόφιμα και αλκαλική διατροφή – τι μας προσφέρουν
Αλκαλικά τρόφιμα ή όξινα; αλκαλική διατροφή ή όξινη;τι συνιστά την υγιεινή διατροφή;
Και πολλές φορές έχουμε κάνει αυτές τις ερωτήσεις – ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει
-Η υγιεινή διατροφή είναι χρέος μας απέναντι στον εαυτό μας,στους άλλους ανθρώπους,στο περιβάλλον και
στη Φύση.
– Η υγιεινή διατροφή είναι ο πρώτος παράγοντας υγείας και ακολουθεί το περιβάλλον,η άσκηση,η κληρονομικότητα,το άγχος και το στρες.
– Για να ετοιμάσουμε υγιεινά γεύματα πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο,να έχουμε καθαρό μυαλό,να έχουμε ηρεμία
να πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε και
να μην απογοητευόμαστε εύκολα διότι αλλιώς δεν θα είναι δύσκολο να ξεφύγουμε προς εύκολες και καταστροφικές λύσεις όπως τα πρόχειρα και έτοιμα φαγητά...
Και πολλές φορές έχουμε κάνει αυτές τις ερωτήσεις – ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει
-Η υγιεινή διατροφή είναι χρέος μας απέναντι στον εαυτό μας,στους άλλους ανθρώπους,στο περιβάλλον και
στη Φύση.
– Η υγιεινή διατροφή είναι ο πρώτος παράγοντας υγείας και ακολουθεί το περιβάλλον,η άσκηση,η κληρονομικότητα,το άγχος και το στρες.
– Για να ετοιμάσουμε υγιεινά γεύματα πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο,να έχουμε καθαρό μυαλό,να έχουμε ηρεμία
να πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε και
να μην απογοητευόμαστε εύκολα διότι αλλιώς δεν θα είναι δύσκολο να ξεφύγουμε προς εύκολες και καταστροφικές λύσεις όπως τα πρόχειρα και έτοιμα φαγητά...
Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013
μια χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή μας λέει η γενετίστρια Cynthia Kenyon
Η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Cynthia Kenyon λέει ότι το «κλειδί» που ανοίγει την πόρτα της μακροζωίας και της ευζωίας είναι η μείωση των υδατανθράκων από τη διατροφή, ακόμη και η πλήρης αποχή από αυτούς εάν είναι δυνατόν
H εργασία όμως της καθηγήτριας της βιοχημείας και βιοφυσικής Cynthia Kenyon μας λέει πως
το μυστικό για μια μακρά αλλά συγχρόνως υγιή ζωή είναι μιά διατροφή χωρίς υδατάνθρακες.
Όπως αναφέρει λοιπόν η καθηγήτρια του
Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο
Cynthia Kenyon το «κλειδί» που ανοίγει την πόρτα της μακροζωίας αφορά τη μείωση των
υδατανθράκων στη διατροφή, ακόμη και την πλήρη αποχή από αυτούς, εάν
είναι δυνατόν.
Η dr Cynthia Kenyon , η οποία σύμφωνα με πολλούς ειδικούς θα έπρεπε να κερδίσει το βραβείο Νόμπελ για την έρευνά της πάνω στη γήρανση, ανακάλυψε ότι οι υδατάνθρακες που
καταναλώνουμε καθημερινά- όπως οι πατάτες, το ψωμί,
τα ζυμαρικά, τα μπισκότα , τα γλυκά , τα κέικ - επιδρούν σε δύο σημαντικά γονίδια
τα οποία "κυβερνούν" την καλή φυσική μας κατάσταση και τη μακροζωία μας.
Η
ανακάλυψη για πρώτη φορά έγινε μετά από πειράματα σε γεωσκώληκες και
ιδιαιτέρως στον C. elegans που αποτελεί ένα γνωστό μοντέλο μελέτης για
τους ερευνητές και τους μελετητές που ασχολούνται με τη γήρανση.
Παρεμβαίνοντας σε γονίδια
του σκώληκα η γενετίστρια κατάφερε να αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής
του και βέβαια η μακροζωία έδειξε να συνδέεται άμεσα και με υγεία του , όπως ανέφερε πριν από μερικές ημέρες η δρ Cynthia Kenyon κατά τη διάρκεια
ομιλίας της στο Wellcome Collection στο Λονδίνο.
Η dr Cynthia Kenyon συστήνει μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων ειδικά σχεδιασμένη για να ελαχιστοποιεί την έκκριση ινσουλίνης.
Η καθηγήτρια
εξήγησε στην ομιλία της ότι η μείωση της λειτουργίας ενός και μόνο
γονιδίου μέσω παρέμβασης των επιστημόνων διπλασίασε αρχικώς τον χρόνο
ζωής των σκωλήκων.
«Αντί να πεθάνουν στις 20 ημέρες όπως είναι το φυσιολογικό, έζησαν περισσότερες από 40 ημέρες και μάλιστα οι σκώληκες έμοιαζαν και συμπεριφέρονταν ως νεαροί.
Εάν μπορούσαμε να κάνουμε μια αντιστοιχία με τον άνθρωπο ήταν σαν να νόμιζε κάποιος ότι έβλεπε έναν 30χρονο και ανακάλυπτε ότι ήταν στην πραγματικότητα 60χρονος».
Με
πιο εξελιγμένη γενετική παρέμβαση η δρ Cynthia Kenyon έχει καταφέρει να κάνει
κάποιους σκώληκες να ζουν έως και 144 ημέρες , οι οποίες αντιστοιχούν σε 450 ανθρώπινα χρόνια!
Τα αποτελέσματα αυτά επαναλήφθηκαν από ειδικούς
και σε άλλα είδη.
Όπως φάνηκε από περαιτέρω πειράματα τα γονίδια που
ελέγχουν τη μακροζωία στους σκώληκες είναι τα ίδια και στους
αρουραίους και στα ποντίκια , πιθανότατα στους πιθήκους και, σύμφωνα με
ενδείξεις , και στον άνθρωπο.
Οι μελέτες της dr Cynthia Kenyon
δείχνουν ότι το μυστικό που κρύβεται πίσω από τη δράση των γονιδίων της
μακροζωίας είναι η μείωση των υδατανθράκων στη διατροφή.
Και αυτό διότι το ένα
από τα δύο κύρια γονίδια το οποίο επιδρά στο προσδόκιμο ζωής
ελέγχει την παραγωγή ινσουλίνης και οι υδατάνθρακες οδηγούν σε αύξηση
της παραγωγής ινσουλίνης από τον οργανισμό.
Όσο πιο πολλούς
υδατάνθρακες καταναλώνει ένα άτομο τόσο περισσότερη δράση έχει το
συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο με τη σειρά του δεν ενεργοποιεί ένα
δεύτερο γονίδιο το οποίο αποτελεί το "ελιξίριο" της ζωής.
Το δεύτερο γονίδιο το "ελιξίριο" φαίνεται να φέρει όλα τα οφέλη κατά της γήρανσης - το ίδιο το όνομα του είναι DAF 16, αλλά γρήγορα μετονομάστηκε σε «Sweet Sixteen» επειδή επανέφερε τη νεότητα στα σκουλήκια
"Στέλνει οδηγίες σε μια ολόκληρη σειρά γονιδίων", λέει ο καθηγητής Kenyon.
Το γονίδιο Sweet Sixteen ενισχύει τις ενώσεις που εξασφαλίζουν ότι οι πρωτεΐνες του δέρματος και των μυών διατηρούνται σωστά, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο ενεργό για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και τα γονίδια τα οποία μπορούν να ενεργοποιήσουν καρκίνους αποτρέπονται.
Πάντως άλλοι ειδικοί τονίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες
προκειμένου να καταλήξουμε στο εάν στον άνθρωπο οι υδατάνθρακες στερούν
χρόνια ζωής.
https://sydney.edu.au/news-opinion/news/2018/11/21/low-protein-high-carb-diet-shows-promise-for-healthy-brain-agein.html
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=363588
http://www.dailymail.co.uk/health/article-1323758/Can-cutting-Carbohydrates-diet-make-live-longer.html
https://www.mcb.harvard.edu/mcb/news/news-detail/3556/cynthia-kenyon-to-deliver-2012-paul-doty-lecture/
http://livinlavidalowcarb.com/blog/geneticist-cynthia-kenyon-eat-a-low-carb-diet-to-live-longer-and-healthier/9270
thalia
Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013
Βιταμίνη D-και ας γνωρίσουμε τέσσερις πηγές της εκτός από τον ήλιο
Η βιταμίνη του ήλιου
Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία συνθέτεται στον
οργανισμό μας κυρίως όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας
αλλά προσλαμβάνεται και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών.
Η βιταμίνη D συμπεριφέρεται πιο πολύ σαν ορμόνη παρά σαν βιταμίνη και έχει άμεση δράση στα γονίδια μας και σύμφωνα με πάρα πολλούς ερευνητές η σημαντικότερη αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας είναι να εκθέτουμε όλο μας το σώμα δέκα με δεκαπέντε λεπτά την ημέρα στο φως του ήλιου....
Η βιταμίνη D συμπεριφέρεται πιο πολύ σαν ορμόνη παρά σαν βιταμίνη και έχει άμεση δράση στα γονίδια μας και σύμφωνα με πάρα πολλούς ερευνητές η σημαντικότερη αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας είναι να εκθέτουμε όλο μας το σώμα δέκα με δεκαπέντε λεπτά την ημέρα στο φως του ήλιου....
Επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων μας, είναι
από τους πολυτιμότερους συμμάχους της υγείας μας,συμβάλλει στη σωστή
ανάπτυξη των οστών μας,στην προαγωγή της υγείας του σκελετού μας,είναι ο κύριος
ρυθμιστής της απορρόφησης του ασβεστίου και το φωσφόρου και διευκολύνει τη
λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος....
read more:https://botanologia.gr/vitamini-d-as-gnorisoyme-tesseris-piges-tis-ektos-apo-ton-ilio/
ncbi.nlm.nih.govread more:https://botanologia.gr/vitamini-d-as-gnorisoyme-tesseris-piges-tis-ektos-apo-ton-ilio/
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013
Πονοκέφαλος – Η κατανάλωση ζάχαρης είναι μια από τις αιτίες του
Πονοκέφαλος – η κατανάλωση ζάχαρης είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε πονοκεφάλους.
Οι γρήγορες μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται από την κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης ή πολύ λίγης ζάχαρης μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν πονοκεφάλους
Τα τρόφιμα και τα συστατικά τους πάρα πολλές φορές είναι υπεύθυνα για το 50% των πονοκεφάλων και των ημικρανιών.
Αυτό τις περισσότερες φορές οφείλεται στην κρυμμένη ζάχαρη που περιέχουν.
Οι εκθέσεις του Ινστιτούτου Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων αναφέρει ότι η αιτία των πονοκεφάλων είναι συχνά πολύπλοκη και περίπλοκη αλλά η κατανάλωση ζάχαρης,
που τις περισσότερες φορές είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε πονοκεφάλους,είναι και ο μόνος του οποίου έχουμε τον έλεγχο,είναι στο χέρι μας με λίγα λόγια να εξοβελίσουμε την ζάχαρη από την ζωή μας και το πιάτο μας.
Η ζάχαρη όπου και αν περιέχεται,στα τυποποιημένα τρόφιμα,στις παντός είδους σάλτσες,στα αλλαντικά,στα τουρσιά,
στα γλυκά,σαν το πιο όξινο των τροφίμων είναι η καταστροφή του οργανισμού και όπως είναι γνωστό από πάρα πολλές έρευνες τα όξινα τρόφιμα είναι από τους πιο επιβαρυντικούς παράγοντες του οργανισμού και η αιτία πληθώρας ασθενειών...
Οι γρήγορες μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται από την κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης ή πολύ λίγης ζάχαρης μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν πονοκεφάλους
Τα τρόφιμα και τα συστατικά τους πάρα πολλές φορές είναι υπεύθυνα για το 50% των πονοκεφάλων και των ημικρανιών.
Αυτό τις περισσότερες φορές οφείλεται στην κρυμμένη ζάχαρη που περιέχουν.
Οι εκθέσεις του Ινστιτούτου Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων αναφέρει ότι η αιτία των πονοκεφάλων είναι συχνά πολύπλοκη και περίπλοκη αλλά η κατανάλωση ζάχαρης,
που τις περισσότερες φορές είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε πονοκεφάλους,είναι και ο μόνος του οποίου έχουμε τον έλεγχο,είναι στο χέρι μας με λίγα λόγια να εξοβελίσουμε την ζάχαρη από την ζωή μας και το πιάτο μας.
Η ζάχαρη όπου και αν περιέχεται,στα τυποποιημένα τρόφιμα,στις παντός είδους σάλτσες,στα αλλαντικά,στα τουρσιά,
στα γλυκά,σαν το πιο όξινο των τροφίμων είναι η καταστροφή του οργανισμού και όπως είναι γνωστό από πάρα πολλές έρευνες τα όξινα τρόφιμα είναι από τους πιο επιβαρυντικούς παράγοντες του οργανισμού και η αιτία πληθώρας ασθενειών...
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013
Stefano Mancuso: Οι ρίζες της νοημοσύνης των φυτών
Λοιπόν, η ιστορία ότι τα φυτά είναι κάποιοι οργανισμοί χαμηλού επιπέδου επισημοποιήθηκε εδώ και αιώνες από τον Αριστοτέλη, ο οποίος στο "Περί Ψυχής" -ένα βιβλίο με πολύ μεγάλη επιρροή για το Δυτικό πολιτισμό - έγραψε ότι τα φυτά είναι στο μεταίχμιο μεταξύ έμβιου και άβιου.
Σήμερα ο Ιταλός βοτανολόγος Stefano Mancuso επισημαίνει πως-
Τα φυτά συμπεριφέρονται με κάποιους παράξενα έξυπνους τρόπους:
Καταπολεμούν κάποια επικίνδυνα για αυτά έντομα και ζωύφια, αλλά μεγιστοποιούν και τις ευκαιρίες τους για φαγητό...
Αλλά μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουν πραγματικά μια μορφή νοημοσύνης; Stefano Mancuso παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία.
Ο Stefano Mancuso είναι ιδρυτής της μελέτης της φυτικής νευροβιολογίας, η οποία διερευνά τη σηματοδότηση και την επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα της βιολογικής οργάνωσης, από τα μόρια και τα κύτταρα μέχρι τις οικολογικές κοινότητες.
Stefano Mancuso
Σήμερα ο Ιταλός βοτανολόγος Stefano Mancuso επισημαίνει πως-
Τα φυτά συμπεριφέρονται με κάποιους παράξενα έξυπνους τρόπους:
Καταπολεμούν κάποια επικίνδυνα για αυτά έντομα και ζωύφια, αλλά μεγιστοποιούν και τις ευκαιρίες τους για φαγητό...
Αλλά μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουν πραγματικά μια μορφή νοημοσύνης; Stefano Mancuso παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία.
Ο Stefano Mancuso είναι ιδρυτής της μελέτης της φυτικής νευροβιολογίας, η οποία διερευνά τη σηματοδότηση και την επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα της βιολογικής οργάνωσης, από τα μόρια και τα κύτταρα μέχρι τις οικολογικές κοινότητες.
Stefano Mancuso
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013
Τα είκοσι και κάτι απίστευτα οφέλη για την υγεία μας των Capsicum
Capsicum – Τα οφέλη για την υγεία μας της πιπεριάς
Προσθέτω μια καινούργια κατηγορία που αφορά τα βότανά μας:Τα οφέλη τους – και ξεκινώ με την μεγάλη οικογένεια της πιπεριάς.
Η πιπεριά ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Solanoideae, της φυλής των Capsiceae και του γένους των Capsicum.
Στο γένος Capsicum ανήκουν όλες οι πιπεριές που γνωρίζουμε και οι οποίες κατακλύζονται από ισχυρά φυτοθρεπτικά συστατικά τα capsaicinoids – καψαϊκινοειδή* με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Οι κυρίαρχες μορφές των Capsicum, τα οποία είναι περισσότερα από είκοσι, είναι η καψαϊκίνη-Capsaicin και η διϋδροκαψαϊκίνη-dihydrocapsaicin, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% -90% των καψαϊκινοειδών, οι υπόλοιπες υπάρχουν σε μικρότερες ποσότητες.
Το πραγματικό ποσοστό καψαϊκινοειδών ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία της πιπεριάς και τη μέθοδο εκχύλισης, η δε ιδιαιτερότητα των διαφορετικών πιπεριών εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη
Καψαϊκίνη-Capsaicin το κυρίαρχο και ισχυρότερο συστατικό...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)