Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

αλκαλική διατροφή - τι μας χαρίζει

όξινα ή αλκαλικά τρόφιμα; όξινη ή αλκαλική διατροφή;τι συνιστά την υγιεινή διατροφή; 

και πολλές φορές έχουμε κάνει αυτές τις ερωτήσεις
ας δούμε λοιπόν....
-η υγιεινή διατροφή είναι χρέος μας απέναντι
στον εαυτό μας
στους άλλους ανθρώπους
στο περιβάλλον και
στη Φύση...
- η υγιεινή διατροφή είναι ο πρώτος παράγοντας υγείας
με δευτερεύοντες
το περιβάλλον
την άσκηση
την κληρονομικότητα
το άγχος και το στρες...
- για να ετοιμάσουμε υγιεινά γεύματα πρέπει
να αφιερώνουμε χρόνο
να έχουμε καθαρό μυαλό
να έχουμε ηρεμία
να πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε και
να μην απογοητευόμαστε εύκολα διότι αλλιώς δεν θα είναι δύσκολο να ξεφύγουμε προς εύκολες και καταστροφικές λύσεις όπως τα πρόχειρα και έτοιμα φαγητά...
- δυστυχώς λόγω έλλειψης πληροφόρησης και σύγχυσης πολλές φορές κάνουμε λάθη και απογοητευόμαστε εύκολα για αυτό να θυμόμαστε ότι
όταν λέμε υγιεινή διατροφή εννοούμε αλκαλική διατροφή ή μία διατροφή που η πλειοψηφία των τροφίμων απαρτίζεται από αλκαλικά τρόφιμα
και αυτό διότι το
pH του αίματός μας είναι
από 7,35 έως 7,45 δηλαδή αλκαλικό και εμείς έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε αυτές τις τιμές και
για να τις διατηρήσουμε πρέπει από το σύνολο των τροφών μας το 80% να είναι αλκαλικές τροφές
με τον τρόπο αυτό έχουμε υγεία και ευζωία και ο οργανισμός μας γερνάει όλο και πιό αργά
και
να θυμόμαστε:
- πως η διαφορά του αίματος με pH 7,30 και του αίματος με pH 7,45 είναι πάρα πολύ μεγάλη...
- όσο πιο αλκαλικό είναι το αίμα μας τόσο περισσότερο οξυγόνο έχει
- η αλκαλική δίαιτα μεγιστοποιεί τη ζωτικότητά μας δεδομένου
ότι οι ιστοί γίνονται πιο εύπλαστοι και οι φλεγμονές μειώνονται και - δυστυχώς - 
υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από φλεγμονές λόγω της μη αλκαλικής δίαιτας
αυτές οι φλεγμονές προκαλούν ασθένειες όπως
η αρθρίτιδα
ο καρκίνος
διαταραχές του ευερέθιστου εντέρου
ινομυαλγία και πολλές άλλες...
- όταν το σώμα είναι αλκαλικό τότε
τα οστά γίνονται ισχυρότερα άρα έχουμε και πρόληψη της οστεοπόρωσης...
υπάρχει μια ποικιλία αλκαλικών τροφίμων όπως:
το λεμόνι και
το καρπούζι που είναι οι δυό πιο αλκαλικές τροφές και συνεχίζουμε με:
ακτινίδιο
ανανάς
αντίδια
αχλάδια
δαμάσκηνα
πιπέρι καγιέν
λάιμ
μαϊντανός
νεροκάρδαμο
πεπόνι
σπαράγγια
σταφύλια
σταφίδες ξανθές
σύκα ξερά
χυμοί Φρούτων
χυμοί Λαχανικών
αβοκάντο
αρακάς
αχλάδια
βερίκοκα
γκρέιπφρουτ
καρότα
κολοκύθα
μαρούλι
μήλα
μούρα
μπανάνες
νεκταρίνι
ροδάκινα
σέλινο
σκόρδο
σπανάκι
σταφύλια
σταφίδα μαύρη
σύκα φρέσκα
χουρμάδες φρέσκοι
αρακάς
κουνουπίδι
λάχανο
μαρούλι
μήλα ξινά
μπρόκολο
παντζάρια
πατάτες με φλούδα
πιπερόριζα - τζίντζερ-φρέσκια
πιπεριές
πορτοκάλι
ροδάκινα
σμέουρα
φασολάκια φρέσκα
φράουλες
χαρούπια
αμύγδαλα
αγγούρι
αγκινάρα
αλάτι θαλασσινό
αμάραντος
ελαιόλαδο
ελιές ώριμες
καρύδα φρέσκια
κάστανα ξερά ψημένα
κεράσια
κεχρί
κινόα
κρεμμύδι
λαχανάκια Βρυξελλών
μανιτάρια
μέλι ανεπεξέργαστο
μελιτζάνα
μοσχοκάρυδο
μουστάρδα
μπάμιες
ντομάτες
πίκλες σπιτικές
πράσο
ραπανάκι
σουσάμι και το έλαιό του...
και
ας δούμε κάποια από τα παραπάνω τρόφιμα με περισσότερες λεπτομέρειες για να κατανοήσουμε την σπουδαιότητά τους... 
1) σπανάκι
το σπανάκι είναι πολύ αλκαλικό ακριβώς όπως όλα τα πράσινα τρόφιμα
είναι γεμάτο με χλωροφύλλη η οποία χτίζει το αίμα και του παρέχει αλκαλικότητα...
περιέχει πλήθος βιταμινών όπως
βιταμίνη Α
βιταμίνη C
βιταμίνη Β2
βιταμίνη Ε και
βιταμίνη Κ
ασβέστιο
διαιτητικές ίνες
φυλλικό οξύ
μαγνήσιο
σίδηρο
μαγγάνιο και
κάλιο  
και εδώ περισσότερες πληροφορίες για το σπανάκι
2) λάχανο έχει glucosinolates οι οποίες είναι
οργανικές ενώσεις οι οποίες
καταπολεμούν τον καρκίνο
επίσης το λάχανο μειώνει τη χοληστερόλη
περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά
είναι πλούσιο σε
βιταμίνες Α
βιταμίνη C
σε βιταμίνη K όπως επίσης και σε χλωροφύλλη
3) αγγούρι
το αγγούρι είναι 95% νερό και είναι εξαιρετικά αλκαλικό
έχει πολλά θρεπτικά συστατικά όπως
βιταμίνη Κ
βιταμίνη Β5
βιταμίνη C
μολυβδαίνιο
μαγγάνιο
μαγνήσιο
ασβέστιο
χαλκό
ψευδάργυρο
σίδηρο
φώσφορο
κάλιο και
σελήνιο
φλαβονοειδή όπως:
apigenin
luleolin
quercetin
kaempferol
τις λιγνάνες όπως:
pinoresinol
lariciresinol
secoisolariciresinol 
τριτερπένια όπως:
cucurbitacin A
cucurbitacin B
cucurbitacin C
cucurbitacin D 
τα οποία
σύμφωνα με έρευνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών και ορισμένων μορφών καρκίνου
4) μπρόκολο
το μπρόκολο είναι άλλο ένα σπουδαίο λαχανικό που μπορεί να αναστείλει τον καρκίνο και να ενισχύσει
το καρδιαγγειακό σύστημα του σώματος
το πεπτικό σύστημα και
τις μεθόδους αποτοξίνωσης και
επειδή είναι ένα ισχυρό αντι-φλεγμονώδες και
επειδή περιέχει μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικά προστατεύει
το ανοσοποιητικό σύστημα
το μεταβολισμό και την επιδερμίδα
ας θυμηθούμε εδώ όλες τις πληροφορίες για το μπρόκολο
5) αβοκάντο
πίστευαν πριν ότι το αβοκάντο μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους
επειδή το 85 τοις εκατό των θερμίδων του προέρχονται από τα λίπη
θα πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι τα λίπη αυτά δεν προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους
και
ότι οι μεγάλες ποσότητες ελαϊκού οξέος που περιέχει μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης
επίσης
αυξάνει τις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας και μειώνει της χαμηλής πυκνότητας οι οποίες είναι γνωστές ως η «κακή» χοληστερόλη...
το ελαϊκό οξύ επιβραδύνει την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων
επίσης
τα ωμέγα έλαιά του αυξάνουν τον μεταβολισμό
ενθαρρύνοντας την απώλεια βάρους...
έχει επίσης πολλά άλλα θρεπτικά στοιχεία που προλαμβάνουν
τη φλεγμονή
τον καρκίνο και
το διαβήτη
έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως
η άλφα-καροτένιο
σελήνιο
βήτα-καροτίνη και
λουτεΐνη πάρα πολύ.
6) σέλινο
το σέλινο είναι μιά πολύ αλκαλική τροφή
είναι πλούσια σε βιταμίνη C και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά
ας θυμηθούμε εδώ όλα για το σέλινο
7) πιπεριά
η πιπεριά είναι και αυτή ένα από τα ισχυρότερα αλκαλικό τρόφιμα...
είναι φορτωμένη με πολλά αντιοξειδωτικά
σύμφωνα δε με έρευνες αυτό το λαχανικό μειώνει τον κίνδυνο
του διαβήτης τύπου 2
του καρκίνου
των καρδιαγγειακών παθήσεων
των φλεγμονών και
της εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
ανακεφαλαιώνοντας πρέπει να γνωρίζουμε ότι
για να μειώσουμε τις φλεγμονές και
για να αφαιρέσουμε τις τοξίνες από το σώμα μας είναι σημαντικό να τρώμε κυρίως αλκαλικές τροφές και να μένουμε μακριά από τα όξινα τρόφιμα...
η τακτική κατανάλωση αλκαλικών τροφίμων κάνει θαύματα
- στην πέψη
- στη μνήμη μας
- στην συγκέντρωσή μας
- στο δέρμα
- στη διάθεσή μας
- στην ενέργειας μας καθώς πολλές από τις πιο αλκαλικές τροφές είναι βραδείας αποδέσμευσης άρα δεν ξεμένουμε από “καύσιμα” κατά την διάρκεια της ημέρας
και
- μειώνουν το πόθο μας για
ζάχαρη
αλκοόλ
καφέ και διάφορα άλλα διεγερτικά...
και
για να έχουμε εξασφαλίσει την αλκαλική μας διατροφή πρέπει:
-να έχουμε ισορροπημένη διατροφή και να ακολουθούμε τον κανόνα 80/20:
δηλαδή να υπάρχει αφθονία φρούτων και λαχανικών στη βάση της διατροφής μας να ακολουθούν τα υπόλοιπα με την πρωτεΐνη σε ελάχιστες ποσότητες να βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας
με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του γεύματός μας είναι αλκαλικό
- να επιλέγουμε ολικής αλέσεως και μη επεξεργασμένα τρόφιμα διότι όχι μόνο έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά αλλά
έχουν και όλες τις φυτικές ίνες οι οποίες επιβραδύνουν την απελευθέρωση της γλυκόζης βοηθώντας στην εξισορρόπηση των σακχάρων στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας...
- ορισμένα τρόφιμα που είναι όξινο κατά τη δοκιμή
όπως
το λεμόνι
το λάιμ και
το γκρέιπφρουτ όταν καταναλώνονται μετατρέπονται σε αλκαλικά βοηθώντας το πεπτικό σύστημα στο σύνολό του
- ο καφέ και τα αναψυκτικών τύπου κόλα είναι από τα πιο όξινα τρόφιμα
ενώ
- τα λαχανικά και τα φρούτα τα πιο αλκαλικά
- οι νεφροί έχουν λιγότερη δουλειά να κάνουν σε μιά αλκαλική διατροφή
- πολλές αλκαλικές τροφές είναι γεμάτες με
βιταμίνες
ανόργανα μέταλλα
ιχνοστοιχεία και
νερό το οποίο
απορροφάται πάρα πολύ εύκολα από τον οργανισμό μας και αυτό επιτρέπει στο σώμα μας να ενυδατώνεται από τα τρόφιμα και όχι μόνο από το πόσιμο νερό...
παρατηρούμε λοιπόν ότι τα αλκαλικά τρόφιμα είναι πάρα - πάρα πολλά με τα οποία μπορούμε να ετοιμάσουμε πλουσιότατα και υγιεινότατα  γεύματα 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr

3 σχόλια:

  1. Ποσο χυμο λεμονιου να πινουμε την ημερα .Μπραβο παντως εχεις κανει εξαιρετικη δουλεια.Σε παρακολουθω καιρο,αλλα δεν ξερω για ποιον λογο δεν σου ειχα γραψει πιο νωρις.Σε ευχαριστω για τις πολυτιμες πληροφοριες που μας δινεις. ΒΟΥΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ πολύ!!!
      μπορούμε κάλλιστα να πίνουμε το χυμό και δυό λεμονιών την ημέρα,μοιρασμένο στις σαλάτες μας και στα διάφορα φαγητά μας,να πίνουμε το πρωί μόλις σηκωθούμε
      από το κρεβάτι μας αραιωμένο με λίγο χλιαρό νεράκι,αυτό που δεν είναι υγιεινό -το κάνουν πολλά άτομα- και καταστρέφουμε ότι καλό μας προσφέρει το λεμόνι είναι η λεμονάδες με τέσσερις-πέντε κουταλιές ζάχαρη,είναι καταστροφικό,δες και
      https://botanologia.blogspot.gr/2016/10/ph.html
      https://botanologia.blogspot.gr/2013/08/blog-post_6939.html
      την καλησπέρα μου!!!

      Διαγραφή
  2. οπως λεει και η κ. θαλεια στο αρθρο, να μην απογοητευομαστε, αλανια μου και να κανουμε υπομονη για να δουμε τα αποτελεσματα μιας ισορροπημενης διατροφης..χρειαζετε χρονο για να δουμε την αλλαγη. καλη δυναμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή