Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Πονοκέφαλος – Η κατανάλωση ζάχαρης είναι μια από τις αιτίες του

Πονοκέφαλος – η κατανάλωση ζάχαρης είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε πονοκεφάλους.
Οι γρήγορες μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται από την κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης ή πολύ λίγης ζάχαρης μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν πονοκεφάλους
Τα τρόφιμα και τα συστατικά τους πάρα πολλές φορές είναι υπεύθυνα για το 50% των πονοκεφάλων και των ημικρανιών.
Αυτό τις περισσότερες φορές οφείλεται στην κρυμμένη ζάχαρη που περιέχουν.
Οι εκθέσεις του Ινστιτούτου Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων αναφέρει ότι η αιτία των πονοκεφάλων είναι συχνά πολύπλοκη και περίπλοκη αλλά η κατανάλωση ζάχαρης,
που τις περισσότερες φορές είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε πονοκεφάλους,είναι και ο μόνος του οποίου έχουμε τον έλεγχο,είναι στο χέρι μας με λίγα λόγια να εξοβελίσουμε την ζάχαρη από την ζωή μας και το πιάτο μας.
Η ζάχαρη όπου και αν περιέχεται,στα τυποποιημένα τρόφιμα,στις παντός είδους σάλτσες,στα αλλαντικά,στα τουρσιά,
στα γλυκά,σαν το πιο όξινο των τροφίμων είναι η καταστροφή του οργανισμού και όπως είναι γνωστό από πάρα πολλές έρευνες τα όξινα τρόφιμα είναι από τους πιο επιβαρυντικούς παράγοντες του οργανισμού και η αιτία πληθώρας ασθενειών...

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

πως φτιάχνουμε πίκλες-προβιοτικά

Ο πιο εύκολος τρόπος να παρασκευάσουμε προβιοτικό τρόφιμο στο σπίτι μας.
Τουρσί χωρίς ξύδι μόνο με...
Μια συνταγή από τον Μακροβιοτικό Διατροφολόγο Σταύρο Καραγιλάνη.
 
Πως φτιάχνουμε πίκλες. from BodyinBalance on Vimeo.

Το κρεμμύδι και το σκόρδο μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα

Ο διαβήτης – όπως οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε -δημιουργείται όταν η ινσουλίνη που παράγει ο οργανισμός δεν είναι αρκετή- και
τότε λέμε πως έχουμε πρόβλημα παραγωγής ινσουλίνης στο πάγκρεας,
ή έχουμε αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή ενώ παράγεται ινσουλίνη δεν είναι ικανή για να ξεκλειδώσει τους υποδοχείς των κυττάρων μας και να βάλει το σάκχαρο μέσα σε αυτά.
Και τι γίνεται μετά από αυτό; – το σάκχαρο συγκεντρώνεται στο αίμα και
φράζει τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα τμήματα των οργάνων μας ή των μελών του σώματός μας να μην τρέφονται και να νοσούν.
Γνωρίζουμε όμως  πως η διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για
τη σωστή ρύθμιση του διαβήτη και ένα από τα πιο γνωστά μας τρόφιμα που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα είναι τα πολύτιμά μας κρεμμύδια.
Το κρεμμύδι λοιπόν με τα πολύτιμα συστατικά τους -σε επόμενη ανάρτηση όλες οι πληροφορίες για τα κρεμμύδια- έχουν συνδεθεί με τη μείωση του σακχάρου στο αίμα και έχουν καθιερωθεί μαζί με τα σκόρδα τα πλέον υπογλυκαιμικά τρόφιμα.
Ερευνητικές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς έχουν αποδείξει ότι
οι διαβητικοί που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχυλίσματα  allicin -συστατικό των κρεμμυδιών και των σκόρδων – τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους “μειώθηκαν σημαντικά...

Οι τέσσερις ζωογόνοι χυμοί του ανθρώπου

Ο Ιπποκράτης, στηριζόμενος στη διδασκαλία των Προσωκρατικών όσον αφορά τα 4 στοιχεία που αποτελούν το Σύμπαν (Γη, Νερό, Φωτιά, Αέρας), υποστήριζε ότι τα 4 αυτά στοιχεία εκδηλώνονται μέσα στο ανθρώπινο σώμα με τους 4 ζωογόνους χυμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους προσδιορίζουν την ιδιοσυγκρασία και τη σωματική διάπλαση του ατόμου.

Παρά το γεγονός ότι στη σύγχρονη επιστήμη δεν γίνεται λόγος περί χυμών, εντούτοις είναι αποδεκτή η αντίληψη αναφορικά με τη συνδρομή τεσσάρων βάσεων που απαρτίζουν το ανθρώπινο γονιδίωμα, ήτοι:
αδενίνη (Α),
κυτοσίνη (C),
γουανίνη (G),
θυμίνη (Τ).
Οι τέσσερις αυτές βάσεις του DNA συγκροτούν το κατασκευαστικό σχέδιο του ανθρώπινου σώματος, το οποίο καθορίζει τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα οι χυμοί αποτελούν, κατά την αρχαία διδασκαλία, τα δομικά στοιχεία του ανθρώπινου σώματος.
Συνεπώς το σημείο σύγκλισης μεταξύ της αρχαίας διδασκαλίας και της σύγχρονης επιστήμης βρίσκεται στην κοινή αντίληψη περί της υπάρξεως βασικών δομικών λίθων από τους οποίους εξαρτάται η ζωή.

Η κράση των χυμών δεν συντελεί μόνο στη διατήρηση της υγείας, αλλά, σε συνάρτηση με την αναλογία με την οποία υπάρχουν στον καθένα, δημιουργεί και διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση τεσσάρων βασικών τύπων ανθρώπων και συμπεριφορών.

Ετσι λοιπόν ο Αέρας, που είναι υγρός και θερμός, σχηματίζει το αίμα και ο τύπος που δημιουργείται είναι ο Αιματώδης.
Η Φωτιά, που είναι ξερή και θερμή, σχηματίζει την κίτρινη χολή και ο τύπος είναι ο Χολώδης.

Η Γη, που είναι ξερή και ψυχρή, σχηματίζει τη μαύρη χολή και ο τύπος είναι ο Μελαγχολικός.
Το Νερό, που είναι υγρό και ψυχρό, σχηματίζει το φλέγμα και ο τύπος είναι ο Φλεγματικός ή Λυμφατικός.

Ειδικότερα: «αναγνωρίζεται ο χολώδης, ο οποίος θεωρείται δηκτικός και θερμόαιμος, ο αιματώδης, που είναι εύχαρις και ελαφρός· ο φλεγματικός, που χαρακτηρίζεται ως ξηρός και ψύχραιμος· και ο μελαγχολικός, ο οποίος είναι σοβαρός και βαρύς».

Ωστόσο το αίτιο της υπάρξεως ποικιλίας χαρακτήρων αποδίδεται από τον Ιπποκράτη στην περιβαλλοντική επίδραση, γεγονός που δηλώνει ότι οι επιπτώσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος δεν περιορίζονται μόνο στις σωματικές, αλλά περιλαμβάνουν και την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου.

Δεν θα πρέπει εδώ να λησμονηθεί το γεγονός ότι η σωματική υγεία βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση και με την ψυχική κατάσταση και με τη σωματική διάπλαση του ατόμου.

Οταν οι 4 χυμοί είναι σε ισορροπία, τότε έχουμε υγεία, ήρεμη ιδιοσυγκρασία και ισορροπημένη σωματική διάπλαση.
Οταν οι 4 χυμοί είναι σε ανισορροπία, τότε έχουμε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, μια ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και σωματικές ιδιομορφίες:

►1. Ο αιματώδης, στον οποίο υπάρχει υπεροχή αίματος στον οργανισμό.
Είναι αισιόδοξος, εξωστρεφής και πολυλογάς.
Ο τύπος αυτός περιγράφεται γενικά σαν καλόκαρδος και ευχάριστος.

►2. Ο φλεγματικός, που χαρακτηρίζεται από υπεροχή φλέγματος στον οργανισμό.
Είναι ήρεμος, ήπιος και αργός.
Οι άνθρωποι του τύπου αυτού περιγράφονται γενικά σαν άτομα δυσκίνητα, αλλά σταθερά στη συμπεριφορά τους.

►3. Ο χολερικός, που είναι θυμώδης, επιθετικός και δραστήριος χολερικός τύπος, που οφείλεται σε υπεροχή κίτρινης χολής.
Τα άτομα που ανήκουν στον τύπο αυτό περιγράφονται γενικά σαν ευερέθιστα και ότι αντιδρούν με ταχύτητα.

►4. Ο μελαγχολικός τύπος, που αποδόθηκε σε περίσσεια μέλαινας χολής στον οργανισμό.
Είναι θλιμμένος, προσεκτικός και αγχώδης.
Χαρακτηρίζεται από σκυθρωπότητα και κατήφεια.
Τα άτομα αυτά γενικά παθαίνουν εύκολα μελαγχολία.

Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι έχουν έναν συνδυασμό και από τα τέσσερα στοιχεία από τα οποία κανένα δεν βρίσκεται στην καθαρή του μορφή.

Ο Ιπποκράτης θεωρεί ότι οι τέσσερις εποχές ενισχύουν ή αποδυναμώνουν αυτά τα τέσσερα υγρά.
Επίσης υποστήριζε ότι οι χυμοί στο σώμα κυμαίνονται ανάλογα με τις εποχές.

Δηλαδή τον χειμώνα το φλέγμα κυριαρχεί εξαιτίας του κρύου.
Την άνοιξη το φλέγμα υπερισχύει αλλά παράλληλα και το αίμα αρχίζει να ενισχύεται επειδή οι μέρες γίνονται όλο και πιο ζεστές.
Το καλοκαίρι το αίμα υπερισχύει, ενώ η χολή σταδιακά δυναμώνει, οπότε και κυριαρχεί το φθινόπωρο.

Τώρα το καλοκαίρι ίσως έχουμε μια ευκαιρία –με τις διακοπές, τον ήλιο, τη θάλασσα, την ξεκούραση και την ανεμελιά– να ανακτήσουμε μια ισορροπία, σωματική και συναισθηματική. Αυτομάτως και διατροφική…

Ξέρετε ότι:

►1. Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να τρώγονται στην εποχή τους.
Τα περισσότερα φρούτα ωριμάζουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, γι’ αυτό θα πρέπει αυτές τις εποχές να «αποθηκεύσουμε» στο σώμα μας βιταμίνες για τον χειμώνα.

►2. Οι περισσότερες τοξίνες αποβάλλονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, επειδή τα φρούτα, εντείνοντας τη λειτουργία του εντέρου, βοηθούν να καθαρίσει ο οργανισμός, καθώς και λόγω ζέστης με τον ιδρώτα αποβάλλονται τοξίνες.

►3. Τα λαχανικά θεωρούνται καλύτερη πηγή μεταλλικών αλάτων, ενώ τα φρούτα καλύτερη πηγή βιταμινών.
Αντίθετα από τα λαχανικά, τα φρούτα ωριμάζουν από τον ήλιο.
Κατά παράδοξο τρόπο, η γλυκύτητα των φρούτων επηρεάζεται από την περιεκτικότητά τους σε νάτριο, καθώς και σε σάκχαρα.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Συντάκτης:
Αλίκη Πανοπούλου*
* Σύμβουλος διατροφής alpanopoulou@gmail.com
efsyn.gr

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Πρεβιοτικά και προβιοτικά - οι σύμμαχοι του εντερικού μας συστήματος

Τα πρεβιοτικά -prebiotics- δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό αλλά βοηθούν στην ανάπτυξή τους.
Τα προβιοτικά -probiotic- είναι φιλικά βακτήρια που ζουν κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα.
Σε αυτό μου το άρθρο θα κάνουμε μία πρώτη γνωριμία με τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά και θα δούμε γιατί λαχανικά όπως το ξερό κρεμμύδι αλλά και το «ζυμωμένο» ή τουρσί είναι άκρως απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του εντερικού μας συστήματος.
Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά αποτελούν βασικές πτυχές μιας σωστής και ολοκληρωμένης θρεπτικής διατροφής καθώς
συμπληρώνουν το ένα το άλλο και συνεργάζονται , με αποτέλεσμα τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας του εντερικού μας συστήματος και κατ επέκταση του οργανισμού μας.
Και τα δύο , πρεβιοτικά και προβιοτικά , λειτουργούν σε αρμονία το ένα με το άλλο και μια διατροφή , η οποία δεν τα περιέχει μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Λοιπόν..
Πρεβιοτικά
Πολλά τρόφιμα περιέχουν κάποια ιδιαίτερα συστατικά τα οποία ονομάζονται πρεβιοτικά -prebiotics- και τα οποία προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου μας.
Τα πρεβιοτικά δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό αλλά...

Οι απαραίτητοι για τη διατήρηση της υγεία μας ξηροί καρποί

 
Ξηροί καρποί - ένα από τα υγιεινότερα σνακ.
Οι ξηροί καρποί έχουν πλήθος φυτοθρεπτικών στοιχείων , όπως πρωτεΐνες,
φυτικές ίνες, 
βιταμίνες,
μέταλλα και ιχνοστοιχεία και πάρα πολλά αντιοξειδωτικά. 
Έχουν υψηλές ποσότητες λιπαρών οξέων , όπως τα ω-3 λιπαρά , άκρως απαραίτητα για την διατήρηση της υγείας της καρδιάς μας αλλά και της συνολικής μας υγείας.
Και αν πάμε λίγο βαθύτερα στο θρεπτικό προφίλ των ξηρών καρπών , θα δούμε πολλά αντιοξειδωτικά , όπως τα φλαβονοειδή , τα οποία είναι μια πολύ μεγάλη κατηγορία ουσιών, με κύριο στόχο τους την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών , οι οπόιες καταστρέφουν τα κύτταρα και προκαλούν πρόωρη γήρανση.
Θα βρούμε το ελλαγικό οξύ , το οποίο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πολλαπλασιασμό και την μετακίνηση καρκινικών κυττάρων , ειδικά εκείνων του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.
Θα βρούμε καροτένια, 
ρεσβερατόλη, 
λουτεΐνη ,
κρυπτοξανθίνη....

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Λιγότερες εγχειρήσεις για πέτρες στη χολή με τη μεσογειακή διατροφή

όταν ακολουθούμε μεσογειακή διατροφή που,όπως γνωρίζουμε,περιέχει
φρούτα,
λαχανικά,
θαλασσινά και ελαιόλαδο, μπορούμε να μειώσουμε κατά πολύ τον κίνδυνο αναπτύξης χολολιθίασης, αναφέρουν Γάλλοι επιστήμονες.

εξετάζοντας στοιχεία από σχεδόν 64.000 γυναίκες, ηλικίας άνω των 50 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες έτρωγαν περισσότερα όσπρια,
φρούτα,
λαχανικά και δημητριακά -π.χ. ψωμί- ολικής αλέσεως είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν εγχείρηση για αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως (χολοκυστεκτομή).

αντιθέτως, όσες ακολουθούσαν μια κυρίως δυτικού τύπου διατροφή που περιλαμβάνει κυρίως επεξεργασμένο κρέας,
πίτσες,
πίτες,
ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ,
σάντουιτς και
πάρα πολλά αλλαντικά, είχαν αυξημένες πιθανότητες να χρειασθούν χολοκυστεκτομή, γράφουν οι ερευνητές στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας (AJG).

τα άλλα είδη δυτικού τύπου διατροφής (π.χ. με πολλά κόκκινα κρέατα, πίτσες, τηγανητά κ.λπ.) δεν φάνηκε να συσχετίζονται με τον κίνδυνο χολοκυστεκτομής.

η χολοκυστεκτομή είναι μία από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις και συνήθως γίνεται εξαιτίας «πέτρας στη χολή» (χολολιθίαση).

όπως εξηγούν η δρ Αμελί Μπαρέ από το Πανεπιστήμιο Paris Sud, στο Ορσέ, και οι συνεργάτες της, οι εθελόντριες της μελέτης συμπλήρωναν κάθε δύο χρόνια αναλυτικά ερωτηματολόγια για την κατάσταση της υγείας τους, το ιατρικό ιστορικό τους και τον τρόπο ζωής τους.
έπειτα από 18 χρόνια παρακολούθησης, οι 2.778 από αυτές είχαν υποβληθεί σε χολοκυστεκτομή.

όσες ακολουθούσαν πιο πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν χολοκυστεκτομή, σε σύγκριση με όσες δεν έτρωγαν αρκετά φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.

αν και πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν λίθους στη χοληδόχο κύστη, αυτοί συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα (ασυμπτωματικοί), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάγκη για χολοκυστεκτομή.
nature.com
ygeia.tanea.gr
~~~~~~~~~~~~~~~
thalia
botanologia.blogspot.gr