Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Γαλατσίδα -η Euphorbia peplus του Διοσκουρίδη και η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Euphorbia peplus – “ένας μικρός θάμνος γεμάτος με λευκό γαλάκτωμα, ο  οποίος αποβάλλει το φλέγμα και τη χολή, όταν πίνεται σε ποσότητα ενός οξυβάφου μαζί με μία κοτύλη υδρόμελι” – μας λέει ο Διοσκουρίδης!
     Γαλατσίδα ή ευφορβία, ένα βότανο που το συναντάμε πολύ συχνά στους περιπάτους μας στη φύση, η Euphorbia peplus του Διοσκουρίδη και η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Αλλά υπήρχαν περιπτώσεις δερματικών καρκίνων όπου οι συνήθεις θεραπείες απέτυχαν ή κρίθηκαν ακατάλληλες.
Στις περιπτώσεις αυτές οι βρετανοί γιατροί έδωσαν στους ασθενείς εκχύλισμα γαλατσίδας – Euphorbia peplus – το οποίο οι πάσχοντες άπλωσαν στις πάσχουσες περιοχές του δέρματός τους μια φορά τη μέρα.
Μετά από ένα μήνα οι περισσότερες δερματικές βλάβες είχαν εξαφανιστεί πλήρως και κανένα ίχνος του όγκου δεν διακρινόταν στις σχετικές κλινικές εξετάσεις.

Σε πολλά γραπτά Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, όπως στον Ηρόδοτο, παρατηρούμε ότι και μόνο μια πιθανή οργή των θεών, δρούσε αποτρεπτικά υποχρεώνοντας τους ανθρώπους να σέβονται την φύση και κατ΄επέκταση τα δάση.
read more:
https://botanologia.gr/euphorbia-peplus-o-perifimos-quot-peplos-quot-toy-dioskoyridi/

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Το λινάρι, ο λιναρόσπορος, το λινέλαιο : ΤΑ χρησιμότατα

-. Ο λιναρόσπορος
Η περιεκτικότητα των σπόρων του σε έλαια από τις υψηλότερες, όπως και σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, φυτικές ίνες και λιγνάνες.
Οι λιγνάνες είναι πολυφαινολικές ενώσεις και μία από τις κύριες ομάδες φυτοοιστρογόνων.
Όλα τα συστατικά του λιναρόσπορου με απόλυτη συνέργεια μεταξύ τους διαθέτουν ισχυρότατες αντιοξειδωτικές,
αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, που τα τελευταία χρόνια έχουν τραβήξει πάνω τους τα βλέμματα των ερευνητών.
Οι λιγνάνες μαζί με το α-λινολενικό οξύ, από τα οποία είναι πλούσιος ο λιναρόσπορος, είναι το αντικείμενο πολλών ερευνών και τα συμπεράσματα των μελετών μιλούν για τις ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες, οι οποίες καθιστούν τα δυο αυτά φυτοθρεπτικά συστατικά ισχυρές ασπίδες προστασίας έναντι του καρκίνου του μαστού.
Γενικά ο λιναρόσπορος είναι μιά πλούσια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας και η συμπλήρωση της διατροφής μας με αλεσμένο λιναρόσπορο έχει πολλά υγιή οφέλη για τον οργανισμό μας, καθώς τα αποτελέσματα των ερευνών πιστοποιούν τις θετικές και ευεργετικές του επιδράσεις στις καρδιαγγειακές παθήσεις,
στον καρκίνο,
στη γαστρεντερική υγεία και στο διαβήτης.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά του οξέα, όπως το ελαϊκό οξύ και τα βασικά ω-3 λιπαρά του, λινελαικό οξύ, α- λινολενικό οξύ και αραχιδονικό οξύ και κατ’ επέκταση ο...

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Μπρόκολο – Επιδράσεις διαφορετικών μεθόδων μαγειρέματος στις φυτοθρεπτικές του ενώσεις.

Μπρόκολο – Τρόποι μαγειρέματος και επιδράσεις διαφορετικών μεθόδων μαγειρέματος στις φυτοθρεπτικές ενώσεις του μπρόκολου
Kάθε φορά που δημοσιεύονται έρευνες, στις οποίες διαφαίνεται το γεγονός ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, δημιουργούνται τεράστιες προεκτάσεις στην υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως. 
Και αν μέχρι τώρα δεν συμπεριλαμβάναμε το μπρόκολο μαζί με τα υπόλοιπα σταυρανθή λαχανικά στο τραπέζι μας ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε
Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό με θερμιδική αξία ελάχιστη, μόλις 22 θερμίδες το φλιτζάνι, με τεράστια όμως θετική συνεισφορά στα νοσήματα φθοράς. 
Πρέπει όμως να γνωρίζουμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες οι οποίες το αφορούν το μαγείρεμα και τη συντήρησή του
Ας τις δούμε
~ το μπρόκολο που παράγεται το χειμώνα περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με το μπρόκολο του καλοκαιριού
~ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο μαγείρεμά του διότι η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει ή μειώνει σημαντικά τις isothiocyanate, γι’ αυτό...
read more:https://botanologia.gr/mprokolo-epidraseis-diaforetikon-methodon-mageirematos-stis-fytothreptikes-toy-enoseis/

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Η θεραπεία είναι απελευθέρωση και έκφραση της εσωτερικής μας δύναμης.

Η αγγλική λέξη healing – θεραπεία, έχει τις ρίζες της στην ελληνική λέξη “όλον” που μας δίνει τη λέξη ολιστική.

Η θεραπεία είναι η έκφραση της πληρότητας, της ακεραιότητας.
Υγεία είναι πληρότητα.
Η εμπειρία και η έκφραση αυτής της ποιότητας προέρχεται μόνο μέσα από το άτομο, ποτέ δεν προέρχεται από κάποια εξωτερική πηγή, όπως ο θεραπευτής ή ο δάσκαλος.
Όπως ακριβώς όλοι οι δρόμοι της πνευματικής ανάπτυξης μας λένε να κοιτάξουμε εντός μας, έτσι και για τη θεραπεία μας πρέπει να κοιτάξουμε τον εσωτερικό εαυτό μας.
Τα συναισθήματα, η νοητική ζωή και η πνευματική ροή είναι τόσο σημαντικοί παράγοντες για την υγεία όσο και η κατάσταση των οργάνων και των ιστών του σώματός μας.
Για να είμαστε υγιείς ή για να αποκτήσουμε την υγεία μας θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και να λάβει μέρος ολόκληρη η ύπαρξή μας.
Το ίδιο το άτομο που είναι “άρρωστο” είναι στην πραγματικότητα και ο θεραπευτής.
Μπορεί να αναζητηθεί βοήθεια από “ειδικούς”, όπως από...

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Κατσικίσια φέτα αρωματισμένη με βότανα και μπαχαρικά

Κατσικίσια φέτα αρωματισμένη με βότανα και μπαχαρικά, βουτηγμένη στο λάδι* – μια από τις αγαπημένες μου λιχουδιές!
Ο συνδυασμός κατσικίσιας φέτας με βότανα και φίνο ελαιόλαδο είναι το αποκορύφωμα της γευστικής εμπειρίας, ένας άκρως εθιστικός συνδυασμός.
Οι δυνατότητες γεύσης είναι ατελείωτες.
Πειραματιζόμαστε με φρέσκα βότανα, με αποξηραμένα βότανα, με μπαχαρικά και βρίσκουμε τον αγαπημένο σας συνδυασμό που προτάσσει η φαντασία μας και αποδέχεται η γεύση μας.
Επιλέγουμε κατσικίσια φέτα εξαιρετικής ποιότητας με σκληρή, γαλατένια, πικάντικη γεύση, αλλά όχι αλμυρή.
Εγώ σας δίνω την δική μου παρασκευή εσείς ακολουθήστε τη φαντασία σας και τις προτιμήσεις σας
– 1 κιλό φέτα...
read more:https://botanologia.gr/katsikisia-feta-aromatismeni-me-votana-kai-mpacharika/

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Λυγαριά και η φωτογραφίες της για να την αναγνωρίζουμε

Λυγαριά, μια πρώτη προσέγγιση μέσα από τις φωτογραφίες της

Οικογένεια : Lamiaceae
Γένος : Vitex
Είδος : V. agnus-castus
Binomial name
Vitex agnus-castus L.
Το όνομα Vitex , το συναντάμε στον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και προέρχεται από το λατινικό vieo, που σημαίνει ύφανση ή δέσιμο, μια αναφορά στη χρήση της λυγαριάς στην καλαθοπλεκτική.
Το μικρό πολύτιμο δέντρο ήταν το ιερό δέντρο της παρθένας θεάς Εστία...