Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2025

μαθαίνω – ποια είναι η πανίσχυρη ευγενόλη/eugenol και ποιου γνωστού μας μπαχαρικού είναι συστατικό!

Κρατώντας γαρίφαλα στο στόμα μας – ένας φυσικός τρόπος για να ανακουφίσουμε τον πονόδοντο!
Για αιώνες, το γαρίφαλο αποτελεί ένα από τα πιο αξιόπιστα ιάματα της φύσης για τον στοματικό πόνο.
Αυτό το μικρό, αρωματικό μπαχαρικό – που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κουζίνα – φέρει μια κρυφή δύναμη που ξεπερνά κατά πολύ τη ζεστή του γεύση.
Πολλοί άνθρωποι έχουν ανακαλύψει ότι απλώς κρατώντας μερικά γαρίφαλα στο στόμα και ρουφώντας τα απαλά, έχουν γρήγορη και φυσική ανακούφιση από τον πονόδοντο!
Και υπεύθυνη για όλα αυτά είναι η ευγονόλη!
Η ευγενόλη/eugenol έχει αναισθητικές,
αντιφλεγμονώδεις,
αντιοξειδωτικές,
αντιμικροβιακές και αναλγητικές ιδιότητες, καθιστώντας την χρήσιμη για την ανακούφιση του πόνου στα δόντια,
στην αντιμετώπιση στοματικών λοιμώξεων και αναπνευστικών προβλημάτων, καθώς και...

Ο εγκέφαλός μας είναι σχεδιασμένος να αναπτύσσεται σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι super agers είναι η απόδειξη.

-. super agers, ο εγκέφαλός τους θυμίζει 20άρηδες!
Ο εγκέφαλός μας δεν γερνάει με το πέρασμα του χρόνου.
Γερνάει με τη ρουτίνα.
Δεν είναι τα χρόνια που περνάνε που αμβλύνουν το μυαλό μας, αλλά το να κάνουμε το ίδιο και το ίδιο και το ίδιο πράγμα κάθε μέρα.
Οι νευροεπιστήμονες λένε ότι ο εγκέφαλός μας αναπτύσσεται και ανθίζει με την καινοτομία.
Όταν η ζωή γίνεται προβλέψιμη, οι νευρώνες μας σταματούν να λειτουργούν τόσο ενεργά.
Οι νευρώνες μας αναζητούν προκλήσεις,
εκπλήξεις και νέες εμπειρίες για να παραμείνουν σε εγρήγορση.
Ας σκεφτούμε τον εγκέφαλό μας σαν έναν μυ...

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2025

“η δύναμη της διατροφής μέσα στο σύνολο των επιλογών μας”

Το σώμα μας έχει ένα τεράστιο δυναμικό!
Πολλές και απίστευτες ικανότητες!
Δεν είμαστε στατικοί,
εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι!
Συνεχώς και αδιαλείπτως ξανακτίζεται το σώμα μας από μέσα προς τα έξω.
Κάθε κύτταρο από το οποίο είμαστε φτιαγμένοι ανανεώνεται και “αναβαθμίζεται” συνεχώς, μέσω της κυτταρικής διαίρεσης και της ανανέωσης, αντικαθιστώντας τα παλιά ή κατεστραμμένα κύτταρα με νέα.
Και για να δημιουργήσει τα νέα κύτταρα το σώμα μας, χρειάζεται καύσιμα – καθημερινά.
Τα καύσιμα αυτά είναι τα θρεπτικά συστατικά των τροφών μας.
Το σώμα μας χρησιμοποιεί αυτά τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή ως “καύσιμα” για να δημιουργήσει νέα κύτταρα, να παράγει ενέργεια και να εκτελεί όλες τις σωματικές λειτουργίες...
συνέχεια του άρθρου μου:https://botanologia.gr/quot-i-dynami-tis-diatrofis-mesa-sto-synolo-ton-epilogon-mas-quot/

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2025

Ένα βοτανικό φαρμακείο στο ερμάριο της κουζίνας μας

Στον πλανήτης μας ο αριθμός των βοτάνων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην βοτανική ιατρική είναι πολύ μεγάλος.
Μόνο στον δυτικό κόσμο υπολογίζονται πάνω από δύο χιλιάδες.
Ποια βότανα λοιπόν θα ήταν λογικό να έχουμε στο σπίτι μας;
Το πιο φρόνιμο και απαραίτητο είναι να έχουμε στο ερμάριο της κουζίνας μας τα αντιπροσωπευτικότερα των κύριων ομάδων, ανάλογα πάντα, με τις ιδιότητες, δράσεις και χρήσεις τους.
Αν αποφασίσουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο “φαρμακείο” θα πρέπει σιγά-σιγά να εξοικειωθούμε με αυτά τα βότανα και
να τα χρησιμοποιούμε κατά την κρίση μας.
Τα βότανα που θα αποτελέσουν το βοτανικό μας φαρμακείο μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε είτε σαν ξηρά βότανα είτε σαν βάμματα ή λάδια και είναι τα εξής:
συνέχεια του άρθρου μου: https://botanologia.gr/ena-votaniko-farmakeio-sto-ermario-tis-koyzinas-mas/

Το θαυματουργό αγριοράδικο – η ισχυρή αντικαρκινική δράση της ρίζας του Taraxacum officinale

...πάρα πολλές φορές τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα των ερευνών υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η φύση κρύβει ανεκμετάλλευτες λύσεις για μερικές από τις πιο δύσκολες προκλήσεις της ανθρωπότητας στον τομέα της υγείας.
Από ένα παραμελημένο ζιζάνιο σε έναν πιθανό σύμμαχο στην καταπολέμηση του καρκίνου, το αγριοράδικό, μας υπενθυμίζει ότι ισχυρά φάρμακα μπορούν να αναπτυχθούν στα πιο απλά μέρη, μερικές φορές ακριβώς κάτω από τα πόδια μας!

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2025

όταν με ρώτησαν – ντίνα ποια επικεφαλίδα θα έβαζες για το σύμφυτο; είπα…

όταν με ρώτησαν...
-. ντίνα, ποια επικεφαλίδα θα έβαζες για το σύμφυτο; 
είπα…
-. σύμφυτο – από τους ελληνικούς ναούς στα πεδία των μαχών, το βότανο που συγκολλά τα οστά!
Αν τα βότανα είχαν προφίλ στο LinkedIn, η επικεφαλίδα του σύμφυτου θα έγραφε – "ειδικό στην επούλωση των πληγών,
στην γενική συντήρηση των ιστών,
στην θεραπεία των καταγμάτων των οστών" – συντελεί στην σύμφυση (εξ ού και σύμφυτο, η ομορφιά της γλώσσας μας*) στην ένωση, στην συγκόλληση του σπασμένου οστού!
Στην βοτανική παράδοση, στα αγγλόφωνα εγχειρίδια, το σύμφυτο είναι γνωστό και ως knitbone ή boneset. 
Το σύμφυτο/Symphytum officinale χρησιμοποιείται στην βοτανοθεραπεία εδώ και 3500 χρόνια περίπου.
Για τους Έλληνες και τους Ρωμαίους, το σύμφυτο ήταν απολύτως αναγκαίο, το βότανο που συνέστηνε και ο Πλήνιος ο πρεσβύτερος!

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025

Γιατί επιβάλλεται να μαρινάρουμε τα ψητά κρέατα με δεντρολίβανο.

Τα τελευταία εκατό πενήντα χρόνια η αρχαιότερη κουζίνα της Ευρώπης,
η Ελληνική κουζίνα,  έχει εγκαταλειφθεί από τους ίδιους τους Έλληνες που στρέφονται όλο και περισσότερο προς τις δυτικού τύπου διατροφικές συνήθειες – και όχι μόνο –
Η στροφή αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή, που μέχρι το 1960 προστάτεψε τους Έλληνες από πάρα πολλά χρόνια νοσήματα, τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί από τον Ελληνικό πληθυσμό από νέα ξενόφερτα πρότυπα διατροφής.
Σε αυτό το αποτέλεσμα συνετέλεσαν τα περισσότερα βιβλία μαγειρικής που εκδόθηκαν στην Ελλάδα από Έλληνες συγγραφείς, από τα μέσα του δέκατου όγδοου (18ου) αιώνα και μετά, μέχρι το 1960.
Πάρα πολλοί Έλληνες μεγάλωσαν με την μαγειρική του Τσελεμεντέ που κυκλοφόρησε το 1938 ( η 8η έκδοσή του) και πολλών Ελλήνων συγγραφέων, οι οποίοι προσπάθησαν να ενσωματώσουν τα ξένα διατροφικά πρότυπα στην Ελληνική πραγματικότητα...