Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

μαγειρεύω με βότανα

τα βότανα συνήθως τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ώρα που μαγειρεύουμε υπάρχουν όμως.....
και άλλοι τρόποι που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όπως...
λάδι αρωματισμένο με βότανα....
ξύδι αρωματισμένο με βότανα...
σάλτσες αρωματισμένες με βότανα....
τυρί αρωματισμένο με βότανα...
κρασί αρωματισμένο με βότανα ακόμα και...
αλάτι αρωματισμένο με βότανα....
οι σαλάτες....
τα βραστά και τα ψητά κρέατα...
τα ψάρια και...
τα χόρτα μας παίρνουν μιά ευωδιαστή ιδιαίτερη γεύση και το σπουδαιότερο τους προσθέτουμε επιπλέον θρεπτικά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες απαραίτητα για την ευεξία του οργανισμού μας....
τη σωστή ποσότητα θα τη βρούμε μόνοι μας σύμφωνα με τις προσωπικές μας προτιμήσεις....
και να κάποιοι συνδυασμοί....
  1. ρίγανη..σε λαχανικά-σάλτσες-σούπες-ψάρι-κρέας-πουλερικά-όσπρια-ψωμιά....
  2. θυμάρι...σε σούπες-όσπρια-κρέατα-σαλάτες-πίτες-ψωμιά-φαγητά της κατσαρόλας...
  3. θρούμπι..σε σούπες-σαλάτες-κρέατα-όσπρια--τυριά-ψωμί και σε φρουτοσαλάτες....
  4. άνηθος..σε όλες τις σαλάτες...σε σάλτσες...σε κιμάδες-πουλερικά-τουρσιά-τυριά-πίτες-ψωμιά-όσπρια-ιδανικός για ψάρια ειδικά τα ψητά στο φούρνο....
  5. γλυκάνισος...σε φρουτοσαλάτες...σε μπισκότα...σε ποτά...σε αυγά...σε τυριά...σε σαλάτες,,,σε ψάρια...
  6. δάφνη...σε ψητά ψάρια...στις ψαρόσουπες...στις φακές...στα ρεβίθια...
  7. βασιλικός...σε όλες τις σαλάτες λαχανικών...στις σούπες...στα αυγά...στα ζυμαρικά...στα ψωμιά...στους κεφτέδες....
  8. φασκόμηλο...στα πουλερικά...στα κρέατα....στα ζυμαρικά...στα όσπρια...στα ψωμιά και στα ποτά...
  9. δεντρολίβανο...σε όλα τα κρέατα...στα πουλερικά..στα ψάρια...στις σάλτσες "σαβόρε"...στις ομελέτες και σε διάφορα ποτά...
  10. λεβάντα...σε σαλάτες...σε κρέατα...σε τυριά..σε φρουτοσαλάτες και σε γλυκά...
  11. λουίζα...σε σούπες...σαλάτες...κρέατα...τυριά...σε ροφήματα....σε ποτά και σε φρουτοσαλάτες....
  12. μελισσόχορτο...σε τσάγια...σε ποτά...σε ροφήματα....σε φρουτοσαλάτες...σε κρέατα...σε πουλερικά σε ψάρια....
αυτά σαν μιά μικρή αρχή με τα πιο γνωστά μας βότανα  τα...
τόσο πολύτιμα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας...... 
πληροφορίες και από το βιβλίο"βότανα στην κουζίνα"μαρία και νίκος ψιλάκης εκδ.ΚΑΡΜΑΝΩΡ

4 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ!!
    ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΩ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙ!..
    ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΜΟΥ ΝΟΣΤΙΜΕΥΟΥΝ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ!!
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!!
    ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΟΧΕΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα καλή μου και καλό μήνα!!!!Μάρτης είναι προπομπός της Άνοιξης ήδη οι αμυγδαλιές άνθησαν...σαν να καθυστέρησαν λίγο φέτος νομίζω....και τα βότανά μας όχι μόνο νοστιμεύουν τα φαγητά μας αλλά προσθέτουν και πολλά πολλά ιχνοστοιχεία μην ξεχνάμε τον σίδηρο της τσουκνίδας-για όλους όσους δεν τρώμε κρέας η τσουκνίδα είναι απαραίτητη....να είσαι πάντα καλά τα φιλιά μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΦΗΝΩ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΦΩΤΕΙΝΟ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΜΗΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή