Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

πως χρησιμοποιούμε την ινούλα



 
η ινούλα  είναι
και φαρμακευτικό
και βρώσιμο
και αρωματικό βότανο...
τα μέρη της που χρησιμοποιούμε είναι:
οι ρίζες
οι τρυφεροί βλαστοί
τα φύλλα και 
τα άνθη της
όλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε φρέσκα και αποξηραμένα...
τα αποξηραμένα μέρη του φυτού μας τα αποθηκεύσουμε σε αεροστεγή δοχεία
και
τα διατηρούμε για ένα χρόνο μακριά από το άμεσο ηλιακό φως...
τη ρίζα της  χρησιμοποιούμε
σαν έγχυμα
- με την αποξηραμένη ρίζα του βοτάνου κάνουμε έγχυμα:
ρίχνουμε ένα (1) κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίζα ινούλας σε ένα (1) λίτρο βραστό νερό και το αφήνουμε για 15 λεπτά...
πίνετε ευχάριστα με μέλι
σαν αφέψημα
- με την αποξηραμένη ρίζα της ινούλας κάνουμε αφέψημα:
 ρίχνουμε μία (1) κουταλιά της σούπας αποξηραμένη ρίζα ινούλας σε μισό λίτρο νερό και την βράζουμε για τριάντα περίπου (30) λεπτά
στη συνέχεια σουρώνουμε
και
αφού κρυώσει
πίνεται σκέτο ή με μέλι
τα αφεψήματα και τα εγχύματα της ινούλας πρέπει να καταναλώνονται την ίδια μέρα 
σαν βάμμα
- με την αποξηραμένη ή τη φρέσκια ρίζα της ινούλας κάνουμε βάμμα:
200γρ φρέσκιας ψιλοκομμένης ρίζας ή 300γρ φρέσκιας ινούλας
500ml βότκα ή ρακή ή ρούμι
βάζουμε τις ρίζες σε ένα γυάλινο βάζο
και
ρίχνουμε τόσο από το αλκοολούχο ποτό μας όσο να σκεπαστούν πολύ καλά οι ρίζες - περίπου 500ml -
κουνάμε πολύ καλά - αφού έχουμε σκεπάσει πολύ καλά το βάζο μας
και
το αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για περίπου είκοσι (20) μέρες  χωρίς
να ξεχνάμε να το κουνάμε να ανακατεύεται μια φορά τη μέρα
τα αποξηραμένα φύλλα
τους βλαστούς και
τα ανθη της ινούλας τα χρησιμοποιούμε
σαν έγχυμα
ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας από το αποξηραμένο μείγμα μας  σε ένα (1) λίτρο βραστό νερό και το αφήνουμε για 15 λεπτά...
πίνετε ευχάριστα με μέλι
τα φρέσκα φύλλα και τους βλαστούς  της ινούλας τα τρώμε βραστά σαλάτα με λεμόνι και λάδι
από τα ριζώματα και τις ρίζες της ινούλας κάνουμε χυμό αναμεμιγμένο με μέλι σε αναλογία 1:1 - το ρόφημα αυτό έχει προταθεί για το βρογχικό άσμα -
οι ρίζες της ινούλας αποφλοιωμένες τρώγονται και σαν γλύκισμα βουτηγμένες στο μέλι 
thalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου