Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

πως να διατηρήσουμε περισσότερο χρόνο το τζελ αλόης στο ψυγείο μας!!!

στα τρόφιμα όταν εκτίθενται για πολύ καιρό σε φυσικό περιβάλλον λαμβάνουν χώρα
πολλές χημικές αντιδράσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της ποιότητάς τους ή να δημιουργήσουν πρόβλημα ασφάλειας του τροφίμου και τότε λέμε πως το τρόφιμο ή τα τρόφιμα οξειδώθηκαν και
η κατανάλωση οξειδωμένων τροφών αποτελεί έναν πιθανό κίνδυνο υγείας για όλους μας...
αυτό συμβαίνει και με το gel φύλλων της αλόης...
η διαδικασία της οξείδωσης αρχίζει ακριβώς τη στιγμή που το gel έρχεται σε επαφή με τον αέρα
για αυτό
όταν το συλλέγουμε το βάζουμε κατευθείαν στο ψυγείο και το καταναλώνουμε σε τρεις με τέσσερις μέρες το πολύ
όμως
αν θέλουμε να το διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υπάρχουν μερικοί τρόποι...
ας τους δούμε
1ος τρόπος)
ο ένας τρόπος είναι να μην εξάγουμε το ζελέ από το φύλλο
αλλά
να διατηρήσουμε το φύλλο στο ψυγείο όπως είναι και
η διαδικασία έχει ως εξής:
κόβουμε με μια κάθετη τομή ένα εξωτερικό φύλλο ενός ώριμου φυτού αλόης χαμηλά κοντά στη βάση προσέχοντας να μην τραυματίσουμε τον κορμό του φυτού
και
πατάμε τις άκρες της τομής με τα δάχτυλά μας ώστε να έρθουν η μία κοντά στην άλλη
και να μικρύνει η επιφάνεια κοπής διότι
η Aloe Vera έχει την ιδιότητα να εκκρίνει μία ινώδη κόλλα για να καλύπτει τυχόν τομές στην επιφάνειά της...
αυτή η ουσία προστατεύει άμεσα το εσωτερικό gel του φύλλου από την επαφή του με τον αέρα
και
μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η ινώδη αυτή ουσία στεγνώνει και σχηματίζει ένα αδιαπέραστο από τον αέρα πλέγμα ινών καφεκόκκινου χρώματος...
ουσιαστικά δηλαδή θεραπεύεται η τομή στο φύλλο που έχουμε στα χέρια μας φυλακίζοντας τη φυσική γέλη στο εσωτερικό του φύλλου και εμποδίζοντας έτσι την οξείδωση,η δε αλόη στη γλάστρα μας έχει ήδη θεραπεύσει τον εαυτό της κλείνοντας την τομή με τον ίδιο τρόπο,
στη συνέχεια τυλίγουμε το φύλλο σφιχτά  με πλαστική διαφανή μεμβράνη και
το διατηρούμε στο ψυγείο προσέχοντας τα αγκάθια του φύλλου να βλέπουν προς τα πάνω...
με αυτό τον τρόπο διατηρούμε το φύλλο για δέκα περίπου μέρες...
κάθε φορά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το gel κόβουμε την κοκκινωπή άκρη,την πετάμε και παίρνουμε το gel από το υπόλοιπο κομμάτι
2ος τρόπος )
ο άλλος τρόπος είναι να εξάγουμε το ζελέ από το φύλλο
και
να τον διατηρήσουμε στο ψυγείο
η διαδικασία έχει ως εξής:
θα χρειαστούμε
μία ταμπλέτα βιταμίνης C -500 mg για κάθε 1/4 του φλυτζανιού τζέλ αλόης-συμβάλει στη διατήρηση του τζελ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
μία κάψουλα -400 mg βιταμίνης Ε για κάθε 1/4 φλυτζανιού τζελ αλόης- ενισχύει τις θετικές επιδράσεις της αλόης
ας δούμε πως...
αφού συλλέξουμε το τζελ
-δες τε εδώ:τζελ από τα φύλλα αλόης
και εδώ πώς να φτιάξουμε το δικό μας χυμό αλόης και τα σημαντικά οφέλη του για την υγεία μας
το βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ
και
στη συνέχεια
σπάμε την κάψουλα με τη βιταμίνη Ε και την ρίχνουμε στο μπόλ
θρυμματίζουμε την παστίλια της βιταμίνης C και τη ρίχνουμε και αυτή στο μπολ με το τζελ αλόης και τη βιταμίνη Ε
με ένα ραβδο-μπλέντερ ανακατεύουμε τα υλικά μας να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα,
θα παρατηρήσουμε πως έχουμε μιά λίγο κολλώδη και υγρή πάστα,την οποία τοποθετούμε σε αεροστεγές γυάλινο δοχείο και το τοποθετούμε στο ψυγείο!!!
με τον τρόπο αυτό μπορούμε να κρατήσουμε το gel στο ψυγείο μέχρι και είκοσι με είκοσι πέντε μέρες!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
αναφορές και πηγές:
http://pubs.sciepub.com/jnh/3/1/1/
http://pubs.sciepub.com/ajfst/2/3/3/
http://www.allaboutaloe.org/resources/Processing%20of%20Aloe%20Vera%20Leaf%20Gel.pdf
http://www.openaccessscience.com/pdf-files/vol3_4_dec2013/IJMAP_3_4_10_Aloe_vera.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551117/
http://www.aloeverachangeslives.com/preserve-and-store-aloe-vera.html
http://www.foodnavigator.com/Science/Aloe-vera-developed-as-natural-preservative
http://www.diysimplebeautysecrets.com/2015/01/how-to-make-fresh-aloe-vera-gel-at-home-in-10-minutes-i-homemade-aloe-vera-gel/
http://www.livestrong.com/article/95313-store-aloe-vera-gel/
http://www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/00346651311313553
http://www.kew.org/science-conservation/plants-fungi/aloe-vera-aloe-vera
http://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2012-09/aloe-vera-gel-research-review
http://www.fruits-journal.org/articles/fruits/pdf/2014/02/fruits140001.pdf
thalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου