Πλούσιο φαγητό με την πρωταγωνίστρια του φθινοπώρου: τη μελιτζάνα!
Υλικά
10 μελιτζάνες, κατά προτίμηση τσακώνικες, κομμένες σε κύβους περίπου 3 εκ.
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
1/2 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο
250 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γιαουρτοσάλτσα
500 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
2 φρέσκες μέτριες ντομάτες, τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι μελιτζάνες και να μελώσουν.
Παράλληλα, σε ένα μπολ σερβιρίσματος βάζουμε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, για περίπου 1/2 - 1 λεπτό, έως ότου ενωθούν τα υλικά. 4 Σερβίρουμε τις μελιτζάνες, απλώνουμε από πάνω 1 - 2 κουτ. σούπας από τη γιαουρτοσάλτσα, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και συνοδεύουμε με αραβικές πίτες που ψήνουμε λίγο στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές.
Στο ποτήρι μας: Ενα δροσερό, φρουτώδες Merlot, που αγαπά τις λαδερές μελιτζάνες και συμβιβάζεται με το γιαούρτι.
Συνταγή: Νίκη Χρυσανθίδου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου