Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Το καρπούζι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Και βέβαια το καρπούζι δεν είναι ΜΟΝΟ ζάχαρη και νερό.
Και βέβαια το καλοκαίρι με τη ζέστη του αναγκάζει τον οργανισμό μας να το αναζητά!
Και πριν πάμε πάρα κάτω ας θυμηθούμε: Καρπούζι , το ζητά ο οργανισμός μας , το επιβάλλει το καλοκαίρι.
Και ας δούμε τώρα τι λένε οι ερευνητές για το καρπούζι και την αρτηριακή πίεση.
Τα στοιχεία από μια πιλοτική μελέτη με επικεφαλής τους καθηγητές Arturo Figueroa και Bahram H. Arjmandi του scientists at The Florida State University δείχνει ότι το καρπούζι μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό όπλο ενάντια στην προϋ-πέρταση, μια διαταραχή που αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της υπέρτασης και κατ’ επέκταση των καρδιαγγειακών νόσων.
Η μελέτη δείχνει ότι τo εκχύλισμα του καρπουζιού μειώνει την προϋπέρταση ή υπέρταση σταδίου ένα (1) σε παχύσαρκους μεσήλικες και αυτό διότι το εκχύλισμα του καρπουζιού,

το οποίο είναι μια πλούσια πηγή των αμινοξέων L-citrulline και L-arginine συσχετίστηκε με μειώσεις στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση...

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Βότανα και υπέρταση – Βότανα που ρυθμίζουν με ασφάλεια την αρτηριακή πίεση

Βότανα και υπέρταση
Υπέρταση , αυτή η επίμονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από συγκεκριμένα επίπεδα , η οποία ταλαιπωρεί – δυστυχώς – πολλά άτομα.
Και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως τα ποσοστά της όλο και ανεβαίνουν.
Εκτιμάται ότι αγγίζει περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ανήκει στις σύγχρονες παθήσεις της εποχής μας και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και διατροφής μας.
Είναι γνωστό πως ως μέρος του σχεδίου θεραπείας της , οι γιατροί τονίζουν το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι διατροφικές επιλογές μας και γενικά ο τρόπος ζωής μας και επισημαίνουν πως η μείωση της αρτηριακής πίεσης μας διασφαλίζει ότι δεν θα υποφέρουμε από τις καταστροφικές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν όταν αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα
Έτσι η αλλαγή στη διατροφή μας καθίσταται αναγκαία αν θέλουμε να βρίσκεται η πίεσή μας σε ισορροπία.
Ας εξετάσουμε λοιπόν τη διατροφή μας και αν τα παρακάτω τρόφιμα-βότανα δεν..

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Υγιεινή διατροφή για προαγωγή της υγιούς γήρανσης των κυττάρων μας και προστασία από τις χρόνιες παθήσεις

Η γήρανση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών,και ο γηράσκων πληθυσμός είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα με πολλές αρνητικές συνέπειες.
Μια πρόσφατη επισκόπηση έδειξε ότι το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, φθάνοντας τα 2 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Πολλές νέες επιστημονικές μελέτες έχουν στρέψει την προσοχή τους σε αυτό τον τομέα ευελπιστώντας να προστατέψουν τα κύτταρα από την γήρανση.
Μία από αυτές τις επιστημονικές έρευνες επισημαίνει ότι η υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής μπορεί να διατηρήσει την υγεία και τη νεότητα των ανθρώπινων κυττάρων. 
Διότι όπως είναι πια γνωστό, το πραγματικό σημάδι της βιολογικής γήρανσης ενός ατόμου είναι η γήρανση των κυττάρων του κι όχι...
read more:  https://botanologia.gr/ygieini-diatrofi-gia-prostasia-apo-ti-giransi-kai-tis-chronies-pathiseis/

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Η σωστή αντικαρκινική διατροφή σύμφωνα με τον διακεκριμένο ογκολόγο David Khayat

"Είναι δυνατόν η διατροφή μας, δηλαδή το φαγητό και τα ποτά μας, να ευθύνεται για το 20% των μορφών του καρκίνου -σελίδα 39"Χωρίς μεγάλο ρίσκο να κάνουμε λάθος, μπορούμε ουσιαστικά να επιβεβαιώσουμε ότι τα ένα τρίτο των μορφών (της νόσου) συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τη διατροφή"-σελίδα 39"με όλες του τις μορφές και όλες τις χρήσεις αποτελεί το κύριο, το πρώτο αίτιο του καρκίνου"-σελίδα 29-30
Ο διακεκριμένος ογκολόγος David Khayat μας προβληματίζει,μας βάζει σε σκέψεις και προσπαθεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον ρόλο που παίζει η διατροφή μας στη ζωή μας.
"Τίποτα" μας λέει "δεν είναι λιγότερο σίγουρο από τη διαίσθησή μας, την οποία πάντα πρέπει να ακολουθούμε".
«Δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιώσουμε με αλαζονικό τρόπο ότι η πλήρης απόρριψη ενός προϊόντος από τη διατροφή μας είτε η αύξηση της κατανάλωσης ενός άλλου μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση ή όχι μιας μορφής καρκίνου»
Οι επισημάνσεις αυτές του διακεκριμένου Γάλλου ογκολόγου David Khayat στο βιβλίο του "Η σωστή ΑΝΤΙ-καρκινική διατροφή",το οποίο όπως λέει είναι απόσταγμα τριάντα χρόνων εμπειρίας- είναι μία διαφορετική προσέγγιση που λαμβάνει υπ' όψιν:....

read more:
https://botanologia.gr/i-sosti-antikarkiniki-diatrofi-symfona-me-ton-diakekrimeno-ogkologo-david-khayat/

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Κύριες δράσεις των βοτάνων – Επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω #3

Κύριες δράσεις των βοτάνων – Σε αυτό μου το άρθρο συνεχίζω την αναφορά στις κατηγορίες των βοτάνων που ξεκίνησα στην ανάρτησή μου βότανα:επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω – 1
Εκεί μεταξύ άλλων ανέφερα:
“σήμερα λοιπόν γνωρίζουμε πολλά για τις ιδιότητες των φυτών και των βοτάνων και κάθε μέρα γνωρίζουμε όλο και περισσότερα, ενώ
ταυτόχρονα γίνονται πολλές προσπάθειες να αξιολογηθούν οι δυνατότητες που η ίδια η φύση μας έχει προσφέρει και θα μας προσφέρει και στο μέλλον-αν δεν την καταστρέψουμε-απλόχερα.
Έτσι πολλά βότανα έχουν κατηγοριοποιηθεί ΚΑΙ σύμφωνα με τις ιδιότητές τους”
Είχα ξεκινήσει να αναφέρω τις κατηγορίες με αλφαβητική σειρά έτσι
και συνεχίζω και σε αυτή μου την ανάρτηση την αναφορά στις κατηγορίες των βοτάνων από εκεί που σταμάτησα στο άρθρο μου...

Leonard Cohen ~ Dance Me To The End Of Love

χωρίς λόγια

!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Τι έτρωγαν οι Ελληνες το 1600 π.Χ.; - το πλούσιο πιάτο του αρχαίου Σαντορινιού

floraattica.blogspot.gr
Ο αρχαιολόγος Χρίστος Ντούμας μας μιλά για τις νοστιμιές που απολάμβαναν οι πρόγονοί μας 3.500 χρόνια πριν
Τι έτρωγαν οι Ελληνες το 1600 π.Χ.; Ο αρχαιολόγος Χρίστος Ντούμας αφήνει για λίγο στην άκρη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο Ακρωτήρι της Θήρας και μας μιλά για τις νοστιμιές που απολάμβαναν οι πρόγονοί μας 3.500 χρόνια πριν σε μια ομολογουμένως απολαυστική κουβέντα.
Αφορμή η συμμετοχή του στις Μέρες Γευσιγνωσίας του Μουσείου Μπενάκη (9-11/5) και συγκεκριμένα στην εκδήλωση-συζήτηση «Γευσίπλους - Χαρτογραφώντας τον γαστρονομικό πολιτισμό του Αιγαίου» (Παρασκευή, 6 μ.μ., αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς). Εκεί, ο διευθυντής της ανασκαφής του Ακρωτηρίου και ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα παρουσιάσει στο κοινό την ιστορική και αρχαιολογική διάσταση του πολιτισμού και της γαστρονομίας του Αιγαίου.
Βρίσκουμε σοφή τη σύνδεση της γαστριμαργίας με τον πολιτισμό στη... νόστιμη αυτή διοργάνωση, που, εκτός από έκθεση παραγωγών και γευσιγνωσίες, περιλαμβάνει πολλά χάπενινγκ, εκδηλώσεις αλλά και Φεστιβάλ Γαστριμαργικού Κινηματογράφου. Την τιμητική τους έχουν οι Κυκλάδες και το Αιγαίο και κάπου εδώ μπαίνει ο κ. Ντούμας, που μας «ξεναγεί» στις βρώσιμες πρώτες ύλες που φύλαγαν στις κουζίνες τους οι κάτοικοι της προϊστορικής Σαντορίνης: πρώτες ύλες που τόσο καλά διατήρησε η τέφρα του ηφαιστείου...
«Βρήκαμε πολλά κατάλοιπα καρπών, μέσα σε δοχεία που φυλάσσονταν στα σπίτια. Καθώς έπεσε η τέφρα απανθρακώθηκαν και έτσι διατηρήθηκαν», εξηγεί ο Χρ. Ντούμας. «Οι καρποί αυτοί ήταν προϊόντα καλλιεργειών -γι' αυτό και έχουμε γνώσεις για τις καλλιέργειες εκείνης της εποχής. Βρήκαμε φάβα, φακές, κριθάρι-, σε ένα μάλιστα πιθάρι γεμάτο τέφρα βρήκαμε αποτυπώματα αμύγδαλων. Εντοπίσαμε επίσης πολλά κουκούτσια ελιών θρυμματισμένα, άρα μιλάμε για παραγωγή λαδιού. Βρήκαμε και ένα πιθάρι με σαλιγκάρια, αν και τα συγκεκριμένα ήταν εισαγωγής! Επρόκειτο για κρητικά σαλιγκάρια».
Βρήκαν όμως και πάρα πολλούς σπόρους από σύκα: «Αυτή ήταν η ζάχαρή τους. Και βέβαια, το σύκο ήταν το καθαρτικό τους!» (χαμογελάει).
- Βρήκατε και υπολείμματα ψαριού;
«Μέσα σε πιθάρια εντοπίσαμε αποξηραμένα ψάρια και κόκαλα ψαριών. Μάλιστα, καθώς σκάβαμε σε βαθιά στρώματα, για τα θεμέλια των στύλων του στεγάστρου, βρήκαμε γάρον (garum κατά τους Ρωμαίους). Πρόκειται για μια πάστα από ψάρι, λιχουδιά για τους Ρωμαίους. Η αριστοκρατία απολάμβανε το καλύτερο μέρος του ψαριού, ενώ η "πλέμπα" και ο στρατός χρησιμοποιούσαν τα κεφάλια, τις ουρές, τα πτερύγια. Βρήκαμε ένα τέτοιο πιθαράκι και επρόκειτο για σημαντική ανακάλυψη μιας και απέδειξε ότι 1.500 χρόνια πριν τους Ρωμαίους, το έφτιαχναν στη Θήρα. Είναι βέβαια χαρακτηριστικό ενός λαού που ζει με και από τη θάλασσα...»
- Κρέας έτρωγαν;
«Βρήκαμε άφθονα κόκαλα από αιγοπρόβατα (που αποτελεί βασικό είδος κτηνοτροφίας και σήμερα στα νησιά), ελάχιστα βοοειδή (στα νησιά δεν μπορούν να εκθρέψουν μεγάλα ζώα) και πολύ λίγο κυνήγι (κουνέλια, αποδημητικά πουλιά). Βρήκαμε όμως πάρα πολλά κατάλοιπα από αχινούς, αχιβάδες, κυδώνια και άλλα παρεμφερή θαλασσινά».
- Εχουμε ιδέα πώς τα μαγείρευαν ολ' αυτά;
«Ξέρουμε πως είχαν τριποδικές χύτρες -που σημαίνει ότι, αν μη τι άλλο, έβραζαν. Γιαχνί πάντως δεν νομίζω πως έφτιαχναν, αφού δεν είχαν ντομάτες. Σήμερα μπορεί να μιλάμε για τα περίφημα σαντορινιά ντοματάκια, όμως οι ντομάτες μας ήρθαν από την Αμερική! Βρήκαμε επίσης ταψιά και φορητά τριποδικά φουρνάκια: φωτιά από πάνω, φωτιά από κάτω και ταψάκι με καπάκι και πορτούλα. Ενα είδος γάστρας με πόδια».
- Τι σας εξέπληξε πιο πολύ από αυτά που ανακαλύψατε;
Κρατευτές σουβλακιών
«Οι Κρατευτές: πάνω τους έψηναν σουβλάκια. Είχαν εγκοπές αλλά και τρυπούλες για να κυκλοφορεί ο αέρας και να μην σβήνουν τα κάρβουνα. Ηταν πολύ εργονομικοί. Στην άκρη τους είχαν το σχήμα κεφαλής κριαριού. Και εξσφάλιζαν και ένα υγιεινό ψήσιμο, αφού το λίπος έπεφτε».
- Δηλαδή, το σουβλάκι είναι δικό μας έδεσμα... Κι όμως, κάποιοι σήμερα νομίζουν ακόμα πως είναι τουρκικής προέλευσης.
«Το σουβλάκι κατάγεται από το Αιγαίο. Οι Τούρκοι ήρθαν το 1453 μ.Χ. Κάποτε είχα μια κουβέντα με έναν διαπρεπή Τούρκο αρχαιολόγο, τον ελληνιστή Εκρέμ Ακουργκάλ. Και του έλεγα ότι έχουμε δανειστεί κι εμείς πολλά από την τουρκική κουζίνα. Φερνοντάς του ως παράδειγμα τον κεφτέ. Και μου λέει: "Είστε αφελής. Οι Τούρκοι όταν ήρθαν εδώ ήταν νομάδες. Δεν είχαν κουζίνα. Απλώς υιοθέτησαν τη βυζαντινή κουζίνα. Ας μην κοροϊδευόμαστε: η λέξη "κεφτές" δεν είναι τούρκικη. Είναι η βυζαντινή λέξη "κοπτόν κρέας...". Και πράγματι, θυμάμαι ακόμα τη μαμά μου και τη γιαγιά μου να κόβουν γρήγορα και σταυρωτά το κρέας με δύο κοφτερά μαχαίρια κάνοντας το κιμά!».
- Οι ανασκαφές του Ακρωτηρίου αποτελούν τα παλαιότερα τεκμήρια για το τι έτρωγαν οι Ελληνες;
«Οχι. Υπάρχουν σκόρπια ευρήματα και από τη νεολιθική εποχή (5η και 4η χιλιετία π.Χ.) σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη. Ομως στο Ακρωτήρι, χάρη στο ηφαίστειο, πρώτη φορά βρέθηκαν τόσο πολλά μαζεμένα -και τόσο καλά διατηρημένα. Σκεφθείτε πως στις λάβες της Σαντορίνης υπάρχουν εγκλείσματα φυτών όπως τα φοινικόδεντρα ή οι ελιές που χρονολογούνται 60.000 χρόνια πριν από σήμερα. Και αποκαλύπτουν ένα κλίμα που δεν διαφέρει από το σημερινό. Στα πρώιμα ιστορικά χρόνια, την 5η, 4η ή 3η χιλιετία π.Χ., ο άνθρωποι άρχισαν να καλλιεργούν την ίδια αυτή άγρια χλωρίδα».
Η περίφημη μεσογειακή διατροφή έχει πολύ μακρινές ρίζες τελικά...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή πληροφόρησης:www.enet.gr
Της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia