Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Ποιο λάδι είναι πιο υγιεινό για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου;

Στο άρθρο μου «Βακαλάος:Πως τον ξαλμυρίζουμε και γιατί τρώμε βακαλάο στις 25 Μαρτίου» είδαμε πως ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο,τώρα ας δούμε και με τι λάδι μπορούμε να τον τηγανίσουμε.
Η επιλογή του σωστού λαδιού για το τηγάνισμα, μας απασχολεί πάρα-πάρα πολλές φορές  και αυτός ήταν ο λόγος που το άρθρο μου «Tο ελαιόλαδο είναι ένα από τα ασφαλέστερα λάδια για τηγάνισμα και μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες» 
ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην ασφάλεια που μας προσφέρει το ελαιόλαδο στο τηγάνισμα ,αλλά και σε ένα μεγάλο κατάλογο δημοσιευμένης έρευνας που υποστηρίζει αυτή τη άποψη.
Ας παρακολουθήσουμε άλλη μία έρευνα του Πανεπιστημίου στο Leicester

Η επιλογή του σωστού λαδιού για να μαγειρέψουμε και να τηγανίσουμε είναι μια περίπλοκη δουλειά γράφει ο Michael Mosley,
για αυτό μας παραθέτει τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης ,η οποία ανέτρεψε πολλά από αυτά που πιστεύονταν ως τώρα για τα λάδια και τα βούτυρα στο τηγάνισμα......

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Tanaka Face Self Massage ένα μασάζ για το πρόσωπο που υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα

πολλές φορές το πρωί ξυπνάμε με πρησμένο και χλωμό πρόσωπο,
φαινόμαστε κουρασμένοι και τα μάτια μας πάρα πολλές φορές είναι και αυτά πρησμένα με μαύρους κύκλους...
το tanaka face massage μας υπόσχεται διόρθωση των πάρα πάνω προβλημάτων σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα...
το tanaka face massage είναι μιά διάσημη μέθοδος ιαπωνικού μασάζ,το οποίο μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας ακολουθώντας με την σειρά τα βήματα που βλέπουμε στο βίντεο...
υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα εάν κάποιος έχει την υπομονή και την επιμονή να το εφαρμόζει σε καθημερινή βάση χωρίς διακοπή για περίπου δύο εβδομάδες
και
καθώς ενεργοποιεί τα σημεία των μεσημβρινών του προσώπου μας χαρίζει
νεανικό δέρμα,
μειώνει ορατά τις ρυτίδες καθώς διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου,
το δέρμα αποκτά σφριγηλότητα και
ελαστικότητα,
επαναπροσδιορίζεται το οβάλ του προσώπου καθώς δυναμώνει και αναζωογονεί τους μύες,
εξαλείφεται το πρήξιμο του προσώπου καθώς απαλλάσσει τους ιστούς από την περίσσεια υγρών,
μειώνονται οι μαύροι κύκλοι,
μειώνεται το διπλοσάγονο,
απομακρύνει τις τοξίνες και
μας απαλλάσσει από το στρες,
και το μόνο, που έχουμε να κάνουμε είναι να υιοθετήσουμε αυτή τη συνήθεια καθημερινά...
αυτά διατείνονται οι συντελεστές της συγκεκρημένης τεχνικής massage
και
όπως παρατηρούμε στο βίντεο το μασάζ γίνεται σε καθαρό πρόσωπο με τη βοήθεια ενός λαδιού το οποίο απλώνουμε στο πρόσωπο και στο λαιμό...
σαν ιδανικά λάδια προτείνονται
το βαμβακέλαιο
το ελαιόλαδο
το λάδι καρύδας και
το αμυγδαλέλαιο...
το tanaka face massage έχει 11 βήματα...

ας παρακολουθήσουμε το βίντεο με το massage που υπόσχεται αυτά τα αποτελέσματα


Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Μπορούμε να έχουμε πάντα φρέσκα βότανα στον πάγκο της κουζίνας μας;

Φρέσκα βότανα στον πάγκο της κουζίνας μας
Ναι βέβαια μπορούμε , αρκεί να έχουμε γλάστρες με μυρωδικά ή να κόψουμε κλωνάρια από κάποια φίλη που μπορεί να έχει , ή όταν αγοράζουμε φρέσκα βότανα από τη λαϊκή αγορά της περιοχής μας , και ο τρόπος είναι πολύ-πολύ απλός.
Ας δούμε πως…
Πρώτα πρώτα θα χρειαστούμε βάζα και
αν ψάξουμε στα ράφια μας σίγουρα θα βρούμε διάφορα γυάλινα βάζα που ελάχιστα χρησιμοποιούμε ή διάφορες γυάλινες κανάτες σαν αυτή της φωτογραφίας που σας δείχνω και βέβαια κλωνάρια από διάφορα μυρωδικά και βότανα που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας , αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Λοιπόν
πρώτα-πρώτα ετοιμάζουμε τα βάζα μας ή την κανάτα μας γεμίζοντάς τα μέχρι τη μέση αποχλωριωμένο νερό
Πάμε στις γλάστρες με τα μυρωδικά και βότανα μας , ότι....
read more:https://botanologia.gr/mporoyme-na-echoyme-panta-freska-votana-ston-pagko-tis-koyzinas-mas/

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Γυροειδής αλωπεκία -Μείγμα αιθέριων ελαίων για την επιτυχή θεραπεία της

Αν ανατρέξουμε στο Αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης στο λήμμα "Βότανα"
διαβάζουμε:
"βότανα είναι όλα τα χρήσιμα φυτά των οποίων
τα άνθη
τα φύλλα
ο κορμός
οι μίσχοι και
οι ρίζες χρησιμεύουν ως θεραπεία ή τροφή χάρη στο άρωμά τους ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο"
# Τα πανέμορφα μπλε-μωβ λουλούδια της ομορφαίνουν τη ζωή μας και το αγνό άρωμα της γαληνεύει το νου μας.
Και είναι η λεβάντα – ένα από τα δημοφιλέστερο και από τα πιό όμορφα βότανα!
Τη λεβάντα τη γνωρίζουμε οι περισσότεροι από ’μας.
Τα πανέμορφα μπλε-μωβ λουλούδια της ομορφαίνουν τη ζωή μας και το αγνό άρωμα της γαληνεύει το νου μας....
read more:https://botanologia.gr/gyroeidis-alopekia-meigma-aitherion-elaion-gia-tin-epitychi-therapeia-tis/

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Τα πολύτιμα και ισχυρότατα μπαχαρικά που ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας

 
Τα πολύτιμα και ισχυρότατα μπαχαρικά που ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας
Ξέρετε ότι τα μπαχαρικά ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας και εμποδίζουν τη συσσώρευση και την αποθήκευση του λίπους στον οργανισμό μας;
Ξέρετε ότι τα αιθέρια έλαια της κανέλας και του γαρίφαλου είναι ένας συμπυκνωμένος θησαυρός;
Ας δούμε πως και γιατί.
Μπαχάρια και αιθέρια έλαια
Αιθέρια έλαια και μπαχάρια
Η ψυχή των λουλουδιών – η ψυχή των φυτών
Μιά απίστευτη δύναμη κρυμμένη στις σταγόνες τους.
Μέσα σε μιά σταγόνα ένας μυστικός θησαυρός.
Κανέλα-Cinnamomum verum
και
γαρίφαλο-Syzygium aromaticum
Τα αιθέριά τους ένας συμπυκνωμένος θησαυρός....

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Η "ντοματοτραχανόσουπά" μου-ένα ιδανικό πιάτο για δείπνο και όχι μόνο!

Η «ντοματοτραχανόσουπά» μου-δύο αγαπημένα συστατικά,σε ένα από τα πιό αγαπημένα μου πιάτα,ιδανικό για δείπνο και όχι μόνο!
Σε μικρές επαρχιακές πόλεις,πολλές φορές,μπορούμε να βρούμε διατροφικούς θησαυρούς.
Σε ένα ταξίδι μου λοιπόν σε μια τέτοια πόλη ανακάλυψα ένα πεντανόστιμο τραχανά.
Τον τραχανά τον γνωρίζουμε όλοι μας,
αλλά είναι λίγο δύσκολο να βρούμε τον μυρωδάτο και αγνό τραχανά που οι μεγαλύτεροι από εμάς θυμόμαστε,για αυτό όταν είμαστε τυχεροί και ανακαλύπτουμε τέτοιους θησαυρούς
ας τους προμηθευόμαστε.
Λοιπόν αφού τον προμηθεύτηκα,η αμέσως επόμενη κίνησή μου -όπως καταλαβαίνετε- ήταν να τον μαγειρέψω,
και έκανα μιά πεντανόστιμη ντοματόσουπα με σάλτσα ντομάτας που έχω ακόμα από την περυσινή μου σοδειά.
Και χρειάστηκα...

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Δάφνη-Γιατί βάζουμε φύλλα δάφνης στις φακές


Η δάφνη του Απόλλωνα, γνωστή με τα λαϊκά ονόματα βαγιά, δάφνη, δαφνολιά.
Τα μυρωδικά φύλλα της δάφνη διευκολύνουν την πέψη των φυτικών πρωτεϊνών
και
οι φυτικές πρωτεΐνες υπάρχουν κυρίως στα όσπρια και βέβαια και στις φακές -τα 100gr φακές περιέχουν 26gr πρωτεΐνες -
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν
που η παραδοσιακή ελληνική συνταγή για τις φακές περιλαμβάνει φύλλα δάφνης.
Δεν ξεχνάμε λοιπόν να προσθέτουμε στις φακές μας αρκετά φύλλα δάφνης.

Κείμενο επιμέλεια:thalia-botanologia.blogspot.com