Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς και η χρόνια κόπωση

Λένε ότι το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι απόρροια του τρόπου ζωής.
Του σύγχρονου τρόπου ζωής μας,του συνεχούς άγχους να τα προλάβουμε όλα,
στις πάμπολλες , 
παράλογες και πολλές φορές ανούσιες απαιτήσεις , 
ανάγκες και υποχρεώσεις που έχουμε δημιουργήσει.
Στη μη αντίστασή μας στις προκλήσεις που υπάρχουν γύρω μας,στην αλόγιστη κατανάλωση,στην μεταμόρφωσή μας από άτομο σε καταναλωτή.
Και το τίμημα;
Η δημιουργία στρεσογόνων καταστάσεων , οι οποίες με την σειρά τους μας δημιουργούν μιά σκληρή συναισθηματική εξάντληση.
Μιά εξουθένωση που ψάχνουμε να βρούμε την αιτία της και δεν μπορούμε.
Νομίζουμε ότι παρόλο που κοπιάζουμε , 
που δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ , 
είναι αδύνατον να επιτύχουμε τους υψηλούς στόχους που έχουμε βάλει.
Ότι είναι αδύνατον να ικανοποιήσουμε όλες μας τις καταναλωτικές ανάγκες και 
βέβαια όλα αυτά δεν τα λέω μόνο εγώ , αλλά όλοι οι γιατροί που ασχολούνται με το...


Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Αυγά και πρωτεΐνες

Πρωτεΐνη
Και ας δούμε ένα από τα τρόφιμα με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας,που είναι τα:
Αυγά
Η ποιότητα της πρωτεΐνης των αυγών είναι υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, με όλα τα βασικά αμινοξέα στις σωστές αναλογίες
Η πρωτεΐνη των αυγών είναι υψηλής ποιότητας και όλα τα αμινοξέα τους απαραίτητα στον οργανισμό μας και στις σωστές αναλογίες, έτσι ώστε ο οργανισμός μας να είναι επαρκώς εξοπλισμένος,γιατί μη ξεχνάμε ότι τα αμινοξέα αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και καθορίζουν και τις χαρακτηριστικές ιδιότητές τους.
Και καθώς οι πρωτεΐνες κατέχουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας,τα αυγά έρχονται να καλύψουν ένα μέρος από τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε.
Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνες.
Επίσης η κατανάλωση επαρκούς πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους...

Οι απαραίτητοι για τη διατήρηση της υγεία μας ξηροί καρποί

 
Ξηροί καρποί - ένα από τα υγιεινότερα σνακ.
Οι ξηροί καρποί έχουν πλήθος φυτοθρεπτικών στοιχείων , όπως πρωτεΐνες,
φυτικές ίνες, 
βιταμίνες,
μέταλλα και ιχνοστοιχεία και πάρα πολλά αντιοξειδωτικά. 
Έχουν υψηλές ποσότητες λιπαρών οξέων , όπως τα ω-3 λιπαρά , άκρως απαραίτητα για την διατήρηση της υγείας της καρδιάς μας αλλά και της συνολικής μας υγείας.
Και αν πάμε λίγο βαθύτερα στο θρεπτικό προφίλ των ξηρών καρπών , θα δούμε πολλά αντιοξειδωτικά , όπως τα φλαβονοειδή , τα οποία είναι μια πολύ μεγάλη κατηγορία ουσιών, με κύριο στόχο τους την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών , οι οπόιες καταστρέφουν τα κύτταρα και προκαλούν πρόωρη γήρανση.
Θα βρούμε το ελλαγικό οξύ , το οποίο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πολλαπλασιασμό και την μετακίνηση καρκινικών κυττάρων , ειδικά εκείνων του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.
Θα βρούμε καροτένια, 
ρεσβερατόλη, 
λουτεΐνη ,
κρυπτοξανθίνη....

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Περί Καρδάμου-Κάλλιστον μεν είναι δοκεί τό εν τη Βαβυλώνι κάρδαμον

Και διαβάζουμε στο Διοσκουρίδη:
“περί Καρδάμου – 
Κάλλιστον μεν είναι δοκεί τό εν τη Βαβυλώνι κάρδαμον ,
παντός δε το σπέρμα θερμαντικόν ,
δριμύ ,
κακοστόμαχον ,
κοιλία ταράσσον και έλμινθας εκτινάσσον ,
σπλήνα μειούν ,
έμβρυα φθείρον ,
έμμηνα κινούν ,
συνουσίαν παρορμών ,
αποσμήχει λέπρας , λειχήνας.
Συν μέλιτι δε σπλήνα ταπεινοί καταπλασσόμενον και κηρία αποκαθαίρει και τα εκ θώρακος ανάγει εγκαθεψόμενον ροφήμασιν.
Ερπετών τε εστιν αντιφάρμακον πινόμενον.
Θυμιαθέν δε ερπετά διώκει.
Τρίχας τε ρεούσας επέχει και άνθρακας περιρρήττει πυοποιούν...

Το μέλι και η βρεφική αλλαντίαση

Μέλι και βρεφική αλλαντίαση – Πολλές φορές ίσως να έχουμε ακούσει ότι
το μέλι δεν πρέπει να δίνεται στα μωρά κάτω του ενός έτους και να έχουμε αναρωτηθεί – γιατί;
Γιατί ΑΝΤΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ η χορήγηση μελιού σε βρέφη κάτω των 12 μηνών;
Διότι, στα βρέφη ηλικίας μέχρι και 12 μηνών δεν έχει ολοκληρωθεί το γαστρεντερικό μικροβιώμά τους που ανταγωνίζεται την εγκατάσταση των παθογόνων μικροβίων και
είναι ευάλωτα σε βακτηριακές λοιμώξεις, 
καθώς ο οργανισμός τους δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.
Το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς και μπορεί να προκληθούν προβλήματα στον οργανισμό τους...

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Μπάμια και διαβήτης – πως μπορούμε να ετοιμάσουμε το θεραπευτικό νερό της

Μπάμια – Δεν είναι αυτή που νομίζουμε
Η μπάμια είναι μια θρεπτική “υπερδύναμη” που χρησιμοποιήθηκε ανά τους αιώνες για φαρμακευτικούς και μαγειρικούς σκοπούς.
Η μπάμια είναι αγγειόσπερμο,
ποώδες και
ετήσιο φυτό που ανήκει στο γένος hibiscus και στην οικογένεια των malvaceae, γνωστή στις αγγλόφωνες χώρες και ως “ladies’ fingers” και “ochro”.
Η επίσημη ονομασία του είδους είναι abelmoschus esculentus και ανακαλύφτηκε πριν 4000 χιλιάδες χρόνια,περίπου, στην Αιθιοπία!
Πολλοί νομίζουν πως η μπάμια είναι ένα ταπεινό λαχανικό, χωρίς ιδιαίτερη διατροφική αξία!
Δεν είναι όμως έτσι γιατί μέσα στη μπάμια θα βρούμε ένα πλήθος θρεπτικότατων συστατικών πολύτιμων για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Τα 100g είναι πλούσια σε
βιταμίνες:
βιταμίνη Α 5%
βιταμίνη Β1 θειαμίνη 17%
βιταμίνη Β2 ριβοφλαβίνη 5%
βιταμίνη Β3 νιασίνη 7%
βιταμίνη Β9 φυλλικό οξύ 15%...

η μεσογειακή διατροφή ασπίδα προστασίας για τους ηλικιωμένους

Δύο σημαντικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 28ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νευρολογίας καταδεικνύουν τη σημαντική σχέση της Μεσογειακής Διατροφής με την άνοια καθώς και τη γεροντική ευπάθεια.

Τη σχέση της μεσογειακής διατροφής με τις γνωστικές λειτουργίες στα ηλικιωμένα άτομα μελέτησαν εκτενώς οι επιστήμονες: Αραμπατζή Ξ.  και Κοσμίδου Μ. από το Εργαστήριο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιαννακούλια Μ. από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Αναστασίου Κ.Α. και Σκαρμέας Ν. από τον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής – Ψυχιατρικής και Νευρολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χατζηγεωργίου Γ. και Δαρδιώτης Ε. από το Τμήμα της Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και Σακκά Παρασκευή από την Εταιρεία Νόσου Altzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών.

Στις αναλύσεις που έγιναν οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1903 συμμετέχοντες της επιδημιολογικής μελέτης HELIAD (Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet).

Η διάγνωση της άνοιας έγινε με πλήρη κλινική και νευροφυσιολογική αξιολόγηση, ενώ ο βαθμός υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής προσδιορίστηκε με το MadDietScore (εύρος 0-55), μια βαθμολογία που βασίζεται στη συχνότητα κατανάλωσης όλων των βασικών ομάδων τροφίμων, με τη μεγαλύτερη βαθμολογία να υποδηλώνει την υψηλότερη υιοθέτηση του Μεσογειακού προτύπου διατροφής.

Η διαιτητική πρόσληψη προσδιορίστηκε με ημιποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, του οποίου η αξιοπιστία έχει ελεγχθεί στον ελληνικό πληθυσμό.
Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι επιπρόσθετα έγινε και προσαρμογή ενεργειακής πρόσληψης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συμμετέχοντες με άνοια είχαν μικρότερη βαθμολογία σε σχέση με τους μη ανοϊκούς.
Κάθε μονάδα αύξησης της βαθμολογίας μείωνε συγχρόνως τις πιθανότητες παρουσίας άνοιας κατά 9%.
Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ακόμα πιο σημαντικά μετά την προσαρμογή των συμμετεχόντων στην ενεργειακή πρόσληψη.
Οι συμμετέχοντες στο MedDiestScore είχαν 53% λιγότερες πιθανότητας εμφάνισης άνοιας όταν ακολουθούσαν το πλήρες μοντέλο διατροφής, ενώ είχαν καλύτερες επιδόσεις στις νευροψυχολογικές δοκιμασίες, στις εκτελεστικές λειτουργίες, στην οπτικοχωρική αντίληψη και στη συνολική βαθμολογία λειτουργικότητας.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν σαφώς ότι όσο υψηλότερη είναι η υιοθέτηση του μεσογειακού μοντέλου διατροφής τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης άνοιας στα ηλικιωμένα άτομα στη χώρα μας.

Τα ευρήματα αυτά, όπως είπαν, επισημαίνουν τα πιθανά οφέλη του διαιτητικού προτύπου ως προς της γνωστική υγεία.

Στο συνέδριο, παρουσιάστηκε μία ακόμα μελέτη η HELIAD (Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet), η οποία στόχευσε στη συσχέτιση ανάμεσα στη γεροντική ευπάθεια και στη Μεσογειακή Δίαιτα.

Η ευπάθεια είναι ένα γηριατρικό σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ενός οργανισμού να ανταποκριθεί στο στρες και να διατηρήσει την ομοιόστασή του.
Αν και αφορά ένα πολύ σημαντικό αριθμό ηλικιωμένων, εντούτοις δεν έχει ακόμα βρεθεί ποιοι είναι οι ακριβείς μηχανισμοί που την προκαλούν.

Οι επιστήμονες Κοσμίδου Μ. από το Εργαστήριο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιαννακούλια Μ. και Ντανάση Ε. από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Σκαρμέας Ν. από τον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής – Ψυχιατρικής και Νευρολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χατζηγεωργίου Γ. και Δαρδιώτης Ε. από το Τμήμα της Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και Σακκά Παρασκευή από την Εταιρεία Νόσου Altzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, τόνισαν ότι ένας σημαντικός παράγοντας που συνδέεται στενά με το σύνδρομο αυτό είναι η διαιτητική πρόσληψη.

Η μελέτη HELIAD διαπίστωσε ότι όντως υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ του συνδρόμου της ευπάθειας και της υιοθέτησης της Μεσογειακής Δίαιτας.
~~~~~~~~~~~~~~~
δημοσιεύτηκε  13 Ιουνίου 2017 στην:
naftemporiki.gr
~~~~~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr