Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Μιά στάλα κανέλα θα μπορούσε να είναι το μυστικό για την απώλεια βάρους

Αδυνάτισμα – και πάντα , ειδικά μετά τις γιορτές , προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά.
Ας δούμε τι συμβαίνει με την κανέλα
Μέρες γιορτινές και πάντα στις γιορτές γύρω μας υπάρχουν γευστικοί πειρασμοί!
λίγο τα μελομακάρονα,
λίγο οι κουραμπιέδες,
λίγο τα λαχταριστά φαγητά,
λίγο η πιο χαλαρή μας διάθεση , και σίγουρα θα φάμε πάρα πάνω από ότι συνήθως και
αμέσως το μυαλό μας πάει στο λίπος που συσσωρεύσαμε μετά από τις διατροφικές παρασπονδίες!
Μη χαλάμε όμως τη διάθεσή μας και μη νιώθουμε ενοχές!
Διότι το σώμα μας έτσι έχει σχεδιαστεί!
Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή λίπους – σχεδόν ακαριαία!
Γιατί αυτό;
Διότι οι πρόγονοί μας το είχαν ανάγκη λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών της καθημερινότητάς τους!
Στη σύγχρονη όμως εποχή, όπου οι συνθήκες είναι τελείως μα τελείως διαφορετικές η αποθηκευμένη ενέργεια σε μορφή λίπους μας κακοφαίνεται και αν δεν προσέξουμε μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας...

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Πετιμέζι , ανασκόπηση του θαυμάσιου και εξαίσιου γλυκαντικού

Πετιμέζι το θεσπέσιο 
σταφύλια τα νόστιμα,
τα θρεπτικά,
τα πολύτιμα,
σταφύλια της ποικιλίας των  χρωμάτων και των γεύσεων...
τα συλλέγουμε - τα τρυγάμε - από τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο
και χαιρόμαστε
το κρασί τους,
το μούστο τους,
τη μουσταλευριά τους,
τα μουστοκούλουρά τους,
το πετιμέζι τους αλλά και
τα χαιρόμαστε σαν φρούτα,μόνα τους ή σε φρουτοσαλάτες ακόμα και σε υπέροχους φρέσκους χυμούς
αλλά
σε αυτή μου την ανάρτηση θα περιοριστούμε στο πετιμέζι,που σε προηγούμενες αναρτήσεις είδαμε πως μπορούμε εύκολα να το ετοιμάσουμε,και ας δούμε,αφού το φτιάξαμε, πως το χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σήμερα...
λοιπόν
το παχύρρευστο αυτό ελιξίριο είναι ένα θαύμα που
μας γλυκαίνει,
μας θρέφει...
read more: https://botanologia.gr/petimezi-anaskopisi-toy-thaymasioy-kai-exaisioy-glykantikoy/

Αγριοράδικο για τη χοληστερίνη,τη δυσκοιλιότητα,τη δυσπεψία,και την αποτοξίνωση

Αγριοράδικο –Nα θυμηθούμε πως το χρησιμοποιούμε;
Λοιπόν.
Το αγριοράδικο είναι από τα πολυτιμότερα βότανα αποτοξίνωσης μαζί με την τσουκνίδα!
Εκτός από την υπέροχη σαλάτα με βραστά αγριοράδικα,μπορούμε με όλα τα μέρη του βοτάνου -αποξηραμένα ή μη -να παρασκευάσουμε  αφεψήματα ή εγχύματα.
Ποσότητες για το έγχυμα:
– για ένα μεγάλο φλιτζάνι βραστό νερό μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φύλλα ή και άνθη του βοτάνου
– μπορούμε να πίνουμε ένα φλιτζάνι πριν το φαγητό μας ή πριν τον βραδινό ύπνο
ή
– σαν άριστο αναψυκτικό το καλοκαίρι με την προσθήκη λεμονιού.

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Πώς να φτιάξουμε τα τέλεια αβγά ποσέ - poached eggs

Ο κρόκος των αβγών περιέχει σε ικανοποιητικές  ποσότητες τα  καροτενοειδή lutein και zeaxanthin
Ξέρετε ότι τρώγοντας αυγά μπορούμε να διατηρήσουμε υγιή την όρασή μας μέχρι τα 80 χρόνια μας ,  διότι ο κρόκος των αβγών περιέχει σε ικανοποιητικές  ποσότητες τα  καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη , τα οποία είναι αντιοξειδωτικά υψηλής απορροφήσιμης μορφής;
Μολονότι η συνολική συγκέντρωση των καροτενοειδών σε έναν κρόκο αβγού μπορεί να είναι μέτρια σε σχέση με άλλες πηγές – όπως το σπανάκι – η βιοδιαθεσιμότητα τους είναι πολύ υψηλή.
Τα καροτενοειδή αυτά μειώνουν τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη που είναι συνυφασμένα με τις μεγάλες ηλικίες και που είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.
Τα συμπεράσματα των μελετών έδειξαν
1) ότι τρώγοντας έξι αυγά την εβδομάδα για δώδεκα εβδομάδες αυξήθηκαν τα επίπεδα ζεαξανθίνης στο αίμα καθώς και η οπτική πυκνότητα των χρωστικών της ωχρής κηλίδας...

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Η μεσογειακή διατροφή είναι πια "νεκρή" και τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν υπερβεί τα όρια στις μεσογειακές χώρες

 
Η διατροφή των περασμένων δεκαετιών με τα πολλά φρούτα,λαχανικά,ψάρια και ελαιόλαδο,το σήμα κατατεθέν της διατροφής για την Ελλάδα,την Ισπανία και την Ιταλία έχει πια αντικατασταθεί,ειδικά από τα παιδιά των χωρών αυτών,από τα γλυκά,τη ζάχαρη,το λίπος και το αλάτι ανεβάζοντας τα ποσοστά της παχυσαρκίας στα ύψη.
Για τα παιδιά στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ιταλία, η μεσογειακή διατροφή είναι "νεκρή" σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, που λέει ότι τα παιδιά στη Σουηδία είναι πιο πιθανό να τρώνε ψάρι, ελαιόλαδο και τομάτες συγκριτικά με τα παιδιά που ζουν στη Νότια Ευρώπη.

Στην Κύπρο, ένα 43% των αγοριών και κοριτσιών ηλικίας εννιά ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. 
Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν επίσης ποσοστά που ξεπερνούν το 40%.
Οι χώρες της Μεσογείου που έδωσαν το όνομά τους στη διάσημη διατροφή που υποτίθεται ότι είναι η πιο υγιεινή στον κόσμο έχουν παιδιά με το μεγαλύτερο πρόβλημα βάρους στην Ευρώπη.

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

προζύμι-το θαυμάσιο,το εξαιρετικό-εξοπλισμός

προζύμι-το θαυμάσιο,το εξαιρετικό-εξοπλισμός

αφού είδαμε πως "πιάνουμε προζύμι"  botanologia.blogspot.gr  και "τι είναι προζύμι και τι μαγιά;" botanologia.blogspot.gr ας δούμε και τον εξοπλισμό που χρειαζόμαστε

και
είναι η τρίτη κατά σειρά ανάρτηση,και αυτή γραμμένη εδώ και πολύ πολύ καιρό για το προζύμι  από τον Κώστα στο blog του http://prozymi.blogspot.gr/ και αφορά τον εξοπλισμό
οι φωτογραφίες είναι αυτές που συνοδεύουν το άρθρο!!!
καλή ανάγνωση!!!
Ο εξοπλισμός για να παρασκευάζουμε ψωμί είναι πολύ απλός και οικονομικός. Μερικά από τα αντικείμενα που αναφέρονται ίσως φαίνονται ασήμαντα, κάθε ένα όμως από αυτά χρησιμοποιείται ώστε να γίνεται πιο απλή και εύκολη τόσο η διαδικασία παραγωγής του ψωμιού, όσο και το καθάρισμα μετά.

Βασικός εξοπλισμός
Τα αντικείμενα του βασικού εξοπλισμού συνήθως υπάρχουν ήδη σε κάθε σπίτι και είναι τα απολύτως απαραίτητα για την παρασκευή ψωμιού.
  • λεκάνη ή μεγάλο μπολ περίπου 5 λίτρων-ιδανικά με σφαιρικό πάτο, το υλικό είναι ασήμαντο
  • πετσέτες κουζίνας, μία ή δύο αρχικά-ζυγαριά ακρίβειας ενός γραμμαρίου
  • αναλογική ζυγαριά ή ογκομέτρηση δεν παρέχουν απαραίτητη ακρίβεια
  • βαζάκι μισό λίτρο ή λίγο μεγαλύτερο-ιδανικά γυάλινο για να είναι διάφανο
Η λεκάνη χρησιμοποιείται για να αποθηκεύουμε το ζυμάρι στα διάφορα στάδια της ζύμωσης.
Οι πετσέτες χρησιμοποιούνται, είτε για να προφυλάσσεται η επιφάνεια του ζυμαριού από αφυδάτωση, είτε σαν βάση κατά το φούσκωμα του ζυμαριού μετά τον σχηματισμό και πρέπει να αφιερωθούν στην παραγωγή ψωμιού.
Το βαζάκι είναι το μέρος που θα αναπτύσσουμε και θα διατηρούμε την καλλιέργεια, δηλαδή το προζύμι.
Η ζυγαριά είναι ίσως το πιο σημαντικό διότι η έλλειψη ακρίβειας (όπως κατά την ογκομέτρηση) δημιουργεί προβλήματα.
Ειδικά ο αρχάριος αρτοποιός πρέπει να μετρά ακριβώς τις ποσότητες υλικών κάθε συνταγής, διότι έστω και μερικά γραμμάρια αλεύρι ή νερό παραπάνω, μπορούν να αλλάξουν πολύ το αποτέλεσμα. Αυτές οι μετρήσεις γίνονται η βάση για την προσαρμογή της συνταγής σε διορθώσεις με βάση διάφορους παράγοντες ή για αναγνώριση οποιουδήποτε σφάλματος.
Κόστος*
Η ζυγαριά ακριβείας είναι ίσως το μοναδικό που χρειάζεται κάποιος να αγοράσει από τον βασικό εξοπλισμό, το κόστος όμως δεν ξεπερνάει τα 10€, αν υπάρχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μαγαζιά ή στο ebay, υπάρχουν πολύ φθηνότερες.

Προχωρημένος εξοπλισμός
Ο προχωρημένος εξοπλισμός δεν είναι απαραίτητος και στις πιο πολλές περιπτώσεις μπορεί να αντικατασταθεί με άλλα αντικείμενα ή τεχνικές, η χρήση του όμως κάνει πολύ πιο εύκολη την παρασκευή ψωμιού.
Ο προχωρημένος εξοπλισμός είναι τα αντικείμενα που θα αγοράσει κάποιος όταν αποφασίσει να ανεβεί επίπεδο και όχι τόσο ο αρχάριος αρτοποιός, αν και η χρήση τους βοηθά σε κάθε περίπτωση.
  • σπάτουλες ζυμαριού-μια ανοξείδωτη και όχι καμπυλωτή,μια καμπυλωτή και κυρίως εύκαμπτη
  • καλαθάκια φουσκώματος στο σχήμα του ψωμιού
  • μεταλλική φόρμα ψωμιού
  • ψεκαστήρας νερού
  • διπλό ξυράφι και ένα ξύλινο σουβλάκι
  • ψηφιακό θερμόμετρο
Οι σπάτουλες είναι με διαφορά τα πιο χρήσιμα αλλά και τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εργαλεία.
Η ευλύγιστη σπάτουλα βοηθάει πολύ κατά την μεταφορά υγρών ζυμαριών από την λεκάνη στον πάγκο, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα μείνει καθόλου ζυμάρι στην λεκάνη.
Η ανοξείδωτη σπάτουλα χρησιμοποιείται για απόξεση ζυμαριών κατά το ζύμωμα από τον πάγκο, για διαχωρισμό του ζυμαριού πριν τον σχηματισμό, για μεταφορά ζυμαριού όπως και κατά τον σχηματισμό.
Με αυτά τα δύο εργαλεία το καθάρισμα γίνεται πολύ πιο εύκολο.
Ο ψεκαστήρας χρησιμοποιείται για την ενυδάτωση της επιφάνεια του ζυμαριού όπως και για την δημιουργία ατμού κατά το ψήσιμο.
Τα καλαθάκια όπως και η φόρμα χρησιμοποιούνται κατά το τελικό φούσκωμα του ζυμαριού πριν το ψήσιμο.
Το ξυράφι πάνω στο σουβλάκι χρησιμοποιείται για την χάραξη του ζυμαριού πριν το ψήσιμο.
Το ψηφιακό θερμόμετρο χρησιμοποιείται για την μέτρηση της θερμοκρασία του ζυμαριού σε διάφορα στάδια της παραγωγής.
Κόστος*
Τα καλαθάκια μπορεί ήδη να υπάρχουν στο σπίτι, δεν πρέπει όμως να είναι πολύ μεγάλα.
Συνήθως δεν κοστίζουν κάνω από 2-3€.
Ο ψεκαστήρας νερού αρκεί να είναι κατάλληλος για τρόφιμα και το κόστος του δεν ξεπερνάει τα 2€. Το ξυράφι και το ξύλινο σουβλάκι δεν ξεπερνάνε το 1 € συνολικά.
Η μεταλλική φόρμα είναι απαραίτητη για μερικά ήδη ψωμιού, όπως το ψωμί για τοστ ή κάποια μπριός, και έχει το μεγαλύτερο κόστος, περίπου 10€.
Οι σπάτουλες δεν κοστίζουν περισσότερο από 5€ και 3€ αντίστοιχα.
Τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα μπορούν να βρεθούν σχετικά εύκολα, με εξαίρεση ίσως τις σπάτουλες, οι οποίες βρίσκονται πολύ πιο εύκολα σε ηλεκτρονικά μαγαζιά ή στο ebay.

Εξοπλισμός τελικού επιπέδου
Το ηλεκτρικό μίξερ θεωρείται υπερβολικό για μερικούς σημαντικούς λόγους.
Το κόστος αγοράς ενός σοβαρού ηλεκτρικού μίξερ για χρήση με ζυμάρια είναι πολύ μεγάλο και ξεπερνάει πολλές φορές τα 200€.
Ο αρχάριος μπορεί να μάθει πολύ περισσότερα όταν έρχεται σε επαφή με το ζυμάρι, καθ' όλες τις φάσεις επεξεργασίας του, από ότι χρησιμοποιώντας ένα μίξερ.
Όλα τα ζυμάρια, με εξαίρεση ελάχιστα πλούσια ζυμάρια, μπορούν να γίνουν το ίδιο εύκολα και ξεκούραστα στο χέρι ακόμη και σε καθημερινή βάση.
Τουλάχιστον για τον αρχάριο, που δεν γνωρίζει ακόμη το επίπεδο που θέλει να ασχοληθεί, η αγορά ενός μίξερ είναι το λιγότερο υπερβολική.
Αν όμως υπάρχουν τα χρήματα, η εμπειρία και η όρεξη, τότε η αγορά ενός σοβαρού ηλεκτρικού μίξερ είναι το τελικό επίπεδο εξοπλισμού για έναν σπιτοαρτοποιό.
Ο εξοπλισμός για την παραγωγή ψωμιού, αν εξαιρεθεί το ηλεκτρικό μίξερ, είναι πολύ φθηνός και απλός. Αυτό κάνει την παραγωγή σπιτικού ψωμιού ανώτερης ποιότητας προσιτή στον καθένα.
Το κόστος παραγωγής ψωμιού στο σπίτι αν υπάρχει καλό και φθηνό αλεύρι, ακόμη και αν προστεθεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος κατά το ψήσιμο, είναι πολύ φθηνότερο από την αγορά ψωμιού από φούρνο.
*επειδή οι αναρτήσεις είναι πολύ παλιές,σίγουρα το κόστος που αναφέρει εδώ ο Κώστας μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό
prozymi.blogspot.gr
thalia-botanologia.blogspot.gr

Ισχυρότατα ανθελμινθικά βότανα που μας έχει χαρίσει η φύση

Τι είναι όμως τα ανθελμινθικά ή αντιπαρασιτικά βότανα;
Τα ανθελμινθικά βότανα καταστρέφουν ή αποβάλλουν τα παράσιτα από το πεπτικό σύστημα.
Είναι τα βότανα που καταπολεμούν τους έλμινθες ή αλλιώς λεβίθες.
Οι έλμινθες είναι παρασιτικοί σκώληκες, οξύουροι, ασκαρίδες, τοξόκαρα,
τριχινέλλα, αγκυλόστομα, εινόκοκκος, ταινίες,
οι οποίοι παρασιτούν στον εντερικό σωλήνα του ανθρώπου,έχουν δε την ιδιομορφία να μην αποβάλλονται με ένα απλό καθαρτικό αλλά
να χρειάζεται προηγουμένως να εξασθενήσουν πλήρως,να εξοντωθούν,να αποσπαστούν εν συνεχεία από τα εντερικά τοιχώματα και να αποβληθούν από τον οργανισμό με τα κατάλληλα ανθελμινθικά βότανα.
Οι έλμινθες μεταδίδονται από το έδαφος και παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της παγκόσμιας υγείας.
Από τις έλμινθες το Ascaris lumbricoides,
ο Trichuris trichiura και ο Necator americanus μολύνουν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο...