Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Λόγω των ημερών-μπακαλιάρος με φρέσκο λεμονάκι,ένα αγαπημένο μου φαγητό.

Ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος με φρέσκο λεμονάκι και μπόλικα λαχανικά!
Ένα φαγητό που μου αρέσει πάρα πολύ και το προτιμώ τις μέρες της σαρακοστής!
Διαλέγω τον μπακαλιάρο που χρειάζομαι και αφού τον ξεπλύνω κάτω από τη βρύση πολύ καλά να φύγει όλο το αλάτι τον ξαρμυρίζω ως εξής:
– τον αφήνω σε μπόλικο κρύο νερό μία νύχτα
– την άλλη μέρα αλλάζω το νερό τρεις φορές,μία το πρωί,μία το μεσημέρι και μία το βράδυ
– τον αφήνω έτσι όλη νύχτα και
– την άλλη μέρα αλλάζω νερό το πρωί
– ενώ το βράδυ “ξύνω” με ένα μαχαίρι τα λέπια και αφού τον κόψω στα κομμάτια που θέλω τον αφήνω όλη τη νύχτα στο νερό.
Πόσες φορές θα αλλάξω το νερό εξαρτάται από τις προτιμήσεις μου και το βάρος του μπακαλιάρου, θα χρειαστεί περίπου έξι με επτά φορές να αλλάξω το νερό σε δύο 24ωρα ώστε να έρθει σε επιθυμητά επίπεδα.
Και έφτασε η μέρα να τον μαγειρέψω!
Θα χρειαστώ..

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ο Άδωνις το πεύκο,είναι ηλικίας άνω των 1.075 ετών, και ζει στα δάση της Πίνδου

Το πεύκο όμως είναι και ένα δέντρο θεραπευτής.

Το πεύκο όμως είναι και ένα δέντρο θεραπευτής.
Σχεδόν όλα τα τμήματά του έχουν ισχυρές θεραπευτικέ ιδιότητες.
Οι βελόνες του,το ρετσίνι του, τα κουκουνάρια του,τα φρέσκα κλαράκια του και τα μπουμπούκια του!!!
Θα μιλήσουμε για ένα-ένα από αυτά,για τις ιδιότητές τους και τις χρήσεις τους,και ξεκινάμε με τα μπουμπούκια του πεύκου λόγω της άνοιξης.
Ας δούμε γιατί.
Τα μπουμπούκια του πεύκου ήταν από τις πρώτες ιατρικές ύλες,που χρησιμοποιήθηκε τόσο στη λαϊκή όσο και στην παραδοσιακή ιατρική.
Όπως συμβαίνει και με άλλα ιαματικά βότανα,το μέγιστο όφελος μπορούν να μας το προσφέρουν μόνο σωστά συλλεγμένα μπουμπούκια πεύκου ώστε να έχουν ανέπαφα τα θρεπτικά τους συστατικά.
Αυτό είναι απαραίτητο όταν συλλέγομαι οποιοδήποτε βότανο που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή ιαμάτων.
       Η πλέον κατάλληλη περίοδος για τη συλλογή των μπουμπουκιών των πεύκων είναι οι ανοιξιάτικες μέρες μετά το τέλος και της τελευταίας παγωνιάς, όταν τα "μάτια" των μπουμπουκιών είναι λίγο πριν το άνοιγμα!
Κατά κανόνα, αυτό είναι με την αρχή της άνοιξης, αλλά πάντα είναι ανάλογο με τις κλιματολογικές ζώνες,άλλη εποχή βγαίνουν τα μπουμπούκια του πεύκου στην Ελλάδα και άλλη εποχή σε μια βόρεια χώρα της Ευρώπης.....
read more:
https://botanologia.gr/o-adonis-to-peyko-einai-ilikias-1-075-eton-kai-zei-sta-dasi-tis-pindoy/

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Βάμμα βοτάνων-πως το παρασκευάζουμε

Βάμμα ονομάζεται το προϊόν που παίρνουμε όταν εμποτίζουμε βότανα σε αλκοόλ.
Κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής του βοτάνου στο αλκοόλ,που στην ουσία είναι διαλύτης,διαχέεται μέρος των συστατικών του,χαρίζοντας στο αλκοόλ τις ιδιότητες και τη δράση του.
Ο ελάχιστος χρόνος εκχύλισης βοτάνου σε αλκοόλ είναι 2 εβδομάδες,μπορεί όμως να παραταθεί έως και 6 μήνες εάν έχουμε σκληρά μέρη, όπως φλοιούς και ρίζες.
Όσο περισσότερο καιρό μένει το βότανο μέσα στο αλκοόλ τόσο πιο δυνατό θα γίνει το βάμμα.
Ένας μήνας είναι ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.
Επίσης όσο περισσότερη είναι η ποσότητα του βοτάνου στο αλκοόλ τόσο πιό δυνατό και ισχυρό θα γίνει το βάμμα μας
Το βάμμα βοτάνου γίνεται με την εμβάπτιση-εμβροχή- του βοτάνου στο αλκοόλ.
Αυτό βοηθάει την εκχύλιση των ενεργών συστατικών του βοτάνου χαρίζοντας στο βάμμα ισχυρότερες ιδιότητες και δράσεις από τα εγχύματα και τα αφεψήματα.
read more:https://botanologia.gr/vamma-votanon-enas-apo-toys-tropoys-chrisis-ton-votanon/

Βάμμα βοτάνων-πως το ετοιμάζουμε

Βάμμα ονομάζεται το προϊόν που παίρνουμε όταν εμποτίζουμε βότανα σε αλκοόλ.
Κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής του βοτάνου στο αλκοόλ,που στην ουσία είναι διαλύτης,διαχέεται μέρος των συστατικών του,χαρίζοντας στο αλκοόλ τις ιδιότητες και τη δράση του.
Ο ελάχιστος χρόνος εκχύλισης βοτάνου σε αλκοόλ είναι 2 εβδομάδες,μπορεί όμως να παραταθεί έως και 6 μήνες εάν έχουμε σκληρά μέρη, όπως φλοιούς και ρίζες.
Όσο περισσότερο καιρό μένει το βότανο μέσα στο αλκοόλ τόσο πιο δυνατό θα γίνει το βάμμα.
Ένας μήνας είναι ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.
Επίσης όσο περισσότερη είναι η ποσότητα του βοτάνου στο αλκοόλ τόσο πιό δυνατό και ισχυρό θα γίνει το βάμμα μας
Το βάμμα βοτάνου γίνεται με την εμβάπτιση-εμβροχή- του βοτάνου στο αλκοόλ.
Αυτό βοηθάει την εκχύλιση των ενεργών συστατικών του βοτάνου χαρίζοντας στο βάμμα ισχυρότερες ιδιότητες και δράσεις από τα εγχύματα και τα αφεψήματα.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Υγιεινή διατροφή για προαγωγή της υγιούς γήρανσης των κυττάρων μας και προστασία από τις χρόνιες παθήσεις

Η γήρανση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών,και ο γηράσκων πληθυσμός είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα με πολλές αρνητικές συνέπειες.
Μια πρόσφατη επισκόπηση έδειξε ότι το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050,
φθάνοντας τα 2 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Πολλές νέες επιστημονικές μελέτες έχουν στρέψει την προσοχή τους σε αυτό τον τομέα ευελπιστώντας να προστατέψουν τα κύτταρα από την γήρανση.
Μία από αυτές τις επιστημονικές έρευνες επισημαίνει ότι η υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής μπορεί να διατηρήσει την υγεία και τη νεότητα των ανθρώπινων κυττάρων. 
Διότι όπως είναι πια γνωστό, το πραγματικό σημάδι της βιολογικής γήρανσης ενός ατόμου είναι η γήρανση των κυττάρων του κι όχι...
read more:  https://botanologia.gr/ygieini-diatrofi-gia-prostasia-apo-ti-giransi-kai-tis-chronies-pathiseis/

Leo Buscaglia , o Dr. Love λέει : αγαπάς για να αγαπάς

Leo Buscaglia-Η αγάπη πάντα δημιουργεί, ποτέ δεν καταστρέφει.
Η μελέτη της αγάπης με οδήγησε στη μελέτη της ζωής.
Ζωή μέσα στην αγάπη σημαίνει ζωή μέσα στη ζωή και ζωή μέσα στη ζωή σημαίνει ζωή μέσα στην αγάπη.
Για μένα η ζωή είναι ένα δώρο του Θεού σε μας.
Ο τρόπος που ζούμε τη ζωή μας είναι το δικό μας δώρο στο Θεό.
Κάντε το δώρο αυτό υπέροχο.
Leo Buscaglia-o αγαπημένος συγγραφέας που μας  δίδαξε την αγάπη με  αποφασιστικότητα και θέρμη-
Που μας είπε πως "η ωριμότητα δεν αποτελεί στόχο αλλά είναι περισσότερο μια διαδικασία"
Που επιμένει πως "η αληθινή σχέση αγάπης μπορεί να υπάρξει μόνο σαν συνδυασμός δυνάμεων και ενέργειας με άλλα ώριμα πρόσωπα για τη συνεχή ανάπτυξη και των δύο"
Που μα είπε πως "όταν εμμένουμε στον πόνο, καταλήγουμε να τιμωρούμε τον εαυτό μας"
Που επιμένει "πως δεν αντέχει ν’ ακούει κουβέντες όπως-το γέρικο σκυλί δεν μαθαίνει καινούργιο κόλπα"-γιατί όπως λέει "έχω διδάξει πολλά καινούργια κόλπα σε γέρικα σκυλιά,έτσι γίνονται οι αλλαγές και η αλλαγή είναι πάντα δυνατή"

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιψυχωτικά αλλά και πολλά άλλα κοινά φάρμακα μειώνουν τα βακτήρια του εντέρου

Αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιψυχωτικά αλλά και πολλά άλλα κοινά φάρμακα μειώνουν τα βακτήρια του εντέρου

Περίπου ένα στα τέσσερα φάρμακα -ανάμεσα τους πολλά που συνταγογραφούνται ευρέως- έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις βακτηριακές κοινότητες του εντέρου, εμποδίζοντας την ανάπτυξη ακόμη και των «καλών» μικροοργανισμών.
Αυτό μπορεί, παράλληλα με τα οφέλη του φαρμάκου, να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες για τους ανθρώπους, μεταξύ άλλων ανοίγοντας το δρόμο σε διάφορες παθήσεις ή ενισχύοντας την αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Τα βακτήρια παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας, αν και οι αλληλεπιδράσεις και ισορροπίες ανάμεσα στα «καλά» και στα «κακά» βακτήρια είναι ένα πολύπλοκο και συχνά απρόβλεπτο ζήτημα.

'Αλλες πρόσφατες μελέτες είχαν ανακαλύψει ενδείξεις ότι, εκτός από τα αντιβιοτικά, διάφορα φάρμακα (αντιδιαβητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αντιψυχωτικά κ.α.) μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, παρόλο που έχουν σχεδιασθεί να δρουν πάνω στα ανθρώπινα κύτταρα μάλλον, παρά στα βακτηριακά.

Η νέα μελέτη αναδεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος, καθώς επιβεβαιώνει ότι πράγματι πολλά φάρμακα κάνουν άνω-κάτω τα μικρόβια του εντέρου, μεταβάλλοντας τις μεταξύ τους αναλογίες, με απρόβλεπτες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Οι επιστήμονες δήλωσαν έκπληκτοι από το πόσο συχνές είναι αυτές οι «παράπλευρες απώλειες» των βακτηρίων εξαιτίας της δράσης (φαινομενικά) άσχετων φαρμάκων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αθανάσιο Τύπα του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊδελβέργη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", χρησιμοποίησαν καλλέργειες βακτηριακών κυττάρων για να μελετήσουν τις επιπτώσεις που έχουν περισσότερα από 1.000 φάρμακα (αντιβακτηριακά, αντιικά κ.α.) πάνω σε 40 κοινά είδη βακτηρίων, που είναι αντιπροσωπευτικά του μικροβιακού εντερικού οικοσυστήματος.

Διαπιστώθηκε ότι το 27% των φαρμάκων αναστέλλουν την ανάπτυξη τουλάχιστον ενός είδους βακτηρίου και αρκετά περισσοτέρων από ένα, με μια δράση που μοιάζει με τις παρενέργειες των αντιβιοτικών στους μικροοργανισμούς του εντέρου.

«Είναι τρομακτικό, αν ληφθεί υπόψη ότι στη ζωή μας παίρνουμε πολλά φάρμακα που δεν είναι αντιβιοτικά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα» δήλωσε ο Τύπας και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα νέα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν ώστε στο μέλλον να μειωθούν οι παρενέργειες των φαρμάκων.

Παρόλη τη σημασία του μικροβιώματος για την υγεία, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη σαφή γνώση τι είδους «τροφή» θέλουν τα περισσότερα εντερικά βακτήρια για να αναπτυχθούν ή αντίθετα ποιές τροφές αναστέλλουν την ανάπτυξή τους, καθώς επίσης με ποιό ακριβώς τρόπο μεταβολίζουν τις θρεπτικές ουσίες με τις οποίες τα τροφοδοτεί ο άνθρωπος μέσω της τροφής του.

Σε μια σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας "Nature Microbiology", ο κ. Τύπας και οι συνεργάτες του παρουσίασαν μια μελέτη για τις μεταβολικές ιδιότητες των βακτηρίων του εντέρου, μελετώντας 96 στελέχη των 72 συχνότερων και σημαντικότερων ειδών εντερικών βασκτηρίων, μερικά από τα οποία εμπλέκονται σε παθήσεις όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Οι επιστήμονες βρήκαν μια μεγάλη ποικιλία στον τρόπο που αναπτύσσονται ακόμη και συγγενικά βακτήρια και στο πώς αντιδρούν στους μεταβολίτες του εντέρου. Στην ουσία, οι ερευνητές παρουσίασαν μια μοριακή κουζίνα με «συνταγές» για το πώς μπορούν οι επιστήμονες να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο και να μελετήσουν καλύτερα μια σειρά από βακτήρια, τα οποία έχουν διαφορετικές «διατροφικές» προτιμήσεις και χαρακτηριστικά ανάπτυξης.
πηγή του άρθρου:kathimerini.gr
photo:en.wikipedia.org