Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Αδυνάτισμα-Συμβουλές απώλειας βάρους που βασίζονται στην τεκμηρίωση


Αδυνάτισμα – ας παρακολουθήσουμε συμβουλές απώλειας βάρους που βασίζονται στην τεκμηρίωση και ας ετοιμάσουμε ένα χυμό που μας απαλλάσσει από τα περιττά κιλά και ρυθμίζει τον θυρεοειδή αδένα
Γύρω από το αδυνάτισμα και την απώλεια βάρους υπάρχουν πολλοί μύθοι επισημαίνουν οι ερευνητές
Με τα χρόνια, ωστόσο, έχουν βρει μια σειρά από στρατηγικές που φαίνεται να είναι αποτελεσματικές και ειδικά χρήσιμες στην προσπάθειά μας για αδυνάτισμα.
Αν λοιπόν το αδυνάτισμα είναι στις προτεραιότητές μας ας παρακολουθήσουμε κάποιες από τις συμβουλές αυτές.
Και ξεκινάμε:
1. Πίνουμε νερό, ιδιαίτερα πριν από τα γεύματα
Συχνά υποστηρίζεται ότι το πόσιμο νερό μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε, και αυτό είναι αλήθεια.
Το πόσιμο νερό ενισχύει το μεταβολισμό κατά 24-30% σε μια περίοδο 1-1,5 ωρών, βοηθώντας μας να κάψουμε επιπλέον θερμίδες.
Μία μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μισού λίτρου νερού μισή ώρα πριν από τα γεύματα βοήθησε τους διαιτολόγους να καταναλώσουν λιγότερες θερμίδες και να χάσουν κατά 44% περισσότερο βάρος
2. Τρώμε αυγά για πρωινό...

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Ψήσιμο στα κάρβουνα - τι κινδύνους κρύβει και πόσο επικίνδυνο είναι

 
Ψήσιμο στα κάρβουνα
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα,και πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να περιορίζουμε,όσο περνάει από το χέρι μας,τις εκπομπές στο περιβάλλον  κακής ποιότητας αέρα γιατί ακόμα και μικρές προσπάθειες έχουν θετικά αποτελέσματα.
Και βασικά πρέπει να προσέχουμε και να περιορίζουμε την έκθεσή μας σε κακής ποιότητας αέρα.
Αν παρατηρήσουμε θα δούμε πως πάρα πολλές φορές, πολλοί από εμάς μπορεί να βρεθούμε και να σταθούμε πρόθυμα δίπλα σε μια συσκευή που εκπέμπει βλαβερές εκπομπές,όπως μια υπαίθρια,και όχι μόνο,ψησταριά.
Οι ψησταριές,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,είναι ένα απίστευτα δημοφιλές υπαίθριο γεγονός.
Τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι βρίσκονται μαζί για να φάνε ψητά κρέατα,κατά προτίμηση,που ψήνουν σε ψησταριές με κάρβουνα ή μπρικέτες κάρβουνου.
Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι είναι πως παρά τη δημοτικότητά της, οι υπαίθριες ψησταριές έχουν πολλούς κινδύνους.
Ο καπνός τους περιέχει υψηλό επίπεδο πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων -ΠΑΥ, οι οποίοι είναι γνωστό ότι  είναι μεταλλαξιογόνοι - δηλαδή,προκαλούν μεταλλάξεις στο DNA, αναπνευστικές νόσους και ακόμη και καρκίνο του πνεύμονα .
Η υπερφόρτωση της σχάρας με τα τρόφιμα δημιουργεί εμφανώς περισσότερες εκπομπές πολυκυκλικών αρωματικοών υδρογονανθράκων και η παραδοσιακή ψησταριά δημιουργεί κίνδυνο για καρκίνο πολύ πάνω από το αποδεκτό όριο, σε αντίθεση με τον πολύ μικρότερο κίνδυνο που συνεπάγεται η χρήση γκριλ με αέριο.
Τα μικροσκοπικά σωματίδια από την καύση ξύλων και κάρβουνων εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και προκαλούν  ή επιδεινώνουν τις ήδη υπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις.
Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν ότι η εισπνοή του καπνού από ψησταριές,με ότι περιέχει,είναι άκρως επικίνδυνη και βέβαια δεν γνωρίζουν πως εκτός από την εισπνοή τα άκρως επικίνδυνα σωματίδια εισχωρούν στον οργανισμό μας και μέσω του δέρματος.
Τόσο η εισπνοή όσο και η κατανάλωση ψημένων κρεάτων,είναι πια ευρέως γνωστό πως δεν είναι ότι ιδανικότερο,αυτό που παραβλέπεται είναι η απορρόφηση των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων μέσω του δέρματος,κάτι που είναι εξίσου επικίνδυνο.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Jinan της Κίνας, με επικεφαλής τον Eddy Y. Zeng, ξεκίνησαν να ποσοτικοποιούν ακριβώς πόσοι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες περνούν μέσα από το δέρμα.
Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Environmental Science & Technology 
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τροφής στη σχάρα αντιπροσώπευε την πλειοψηφία των ΠΑΥ που απορροφήθηκαν από το σώμα.
Το δέρμα ήρθε δεύτερο και η εισπνοή ήρθε τρίτη.
Πιστεύουν ότι τα έλαια που παράγονται κατά τη διάρκεια ψησίματος μπορεί να διευκολύνουν τη διέλευση των ΠΑΥ μέσω του δέρματος.
Επομένως, ακόμη και αν ένα άτομο φορούσε προστατευτική μάσκα και κατευθυνόταν μακριά από τροφές μπάρμπεκιου στη σχάρα, θα μπορούσε ακόμα να απορροφήσει υψηλά επίπεδα ΠΑΥ  .
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα ρούχα δεν προστατεύουν απαραιτήτως.
Αν και, αρχικά, τα ρούχα παρέχουν κάποια προστασία,στην πραγματικότητα μπορούν να βοηθήσουν τη διέλευση των ΠΑΥ μέσω του δέρματος.
Οι συγγραφείς προτείνουν το πλύσιμο ρούχων το συντομότερο δυνατό για να ελαχιστοποιηθεί η εισροή στο δέρμα από ότι έχει "κολλήσει" πάνω τους,όπως λάδια κορεσμένα από χημικά προϊόντα και άλλες εκπομπές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Έτσι, οι συμβουλές των ερευνητών προς εμάς είναι:ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη τροφής ψημένης σε ψησταριές,αλλάξτε και πλύνετε τα ρούχα που εκτίθενται στο κάπνισμα το συντομότερο δυνατό και, όπου είναι δυνατόν, μην παραμένετε πολύ κοντά στη σχάρα.
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων δημιουργείται όταν ψήνουμε με μπρικέτες κάρβουνου.
Συμπερασματικά ο εκτιμώμενος κίνδυνος καρκίνου για άτομα που εισπνέουν σωματίδια μπάρμπεκιου για 40 ημέρες το χρόνο υπερβαίνει το αποδεκτό επίπεδο που ορίζει η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ.
Και καταλήγουν στο συμπέρασμα οι ερευνητές ότι ο τύπος της πηγής θερμότητας που χρησιμοποιείται για τη σχάρα επηρεάζει τον σχηματισμό πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων.
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων δημιουργείται όταν ψήνουμε με μπρικέτες κάρβουνου.
Οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine» της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 280.000 ανθρώπους ηλικίας 30 έως 79 ετών, οι οποίοι στην αρχή της μελέτης δεν είχαν καμία αναπνευστική πάθηση.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν συστηματικά ξύλα ή κάρβουνα για το μαγείρεμα, είχαν κατά μέσο όρο 36% μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω αναπνευστικής πάθησης, σε σχέση με όσους χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικό ρεύμα ή αέριο.
Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούσαν τα ξύλα ή τα κάρβουνα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος.
Έτσι, όσοι έκαναν χρήση ξύλων ή κάρβουνων για πάνω από 40 χρόνια, είχαν 54% μεγαλύτερο κίνδυνο.
Το συμπέρασμα και αυτής της έρευνας είναι πως οι μπρικέτες κάρβουνου είναι πιο επικίνδυνες όσον αφορά τον σχηματισμό πολυκυκλικών αρωματικοών υδρογονανθράκων και την εισπνοή επικίνδυνων μικροσκοπικών σωματιδίων
Για την προστασία από τέτοια έκθεση, η διάρκεια έκθεσης ενός ατόμου πρέπει να είναι μικρότερη από 1 ώρα.
Ωστόσο  οι Γερμανοί επιδημιολόγοι καρκίνου αμφισβήτησαν κάποια από αυτά τα συμπεράσματα.
Συγκέντρωσαν τις πληροφορίες από αυτές τις έρευνες  για να υπολογίσουν την πρόσληψη  ετεροκυκλικών αμινών-HCAs- και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων-PAHs,αλλά θέτοντας και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το βάρος,το κάπνισμα και η συνολοκή διατροφή και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υψηλή πρόσληψη HCA σχετίζεται με 46% αύξηση του κινδύνου για ορθοκολικούς πολύποδες.
Σημείωσαν όμως ότι το αποτέλεσμα εξαφανίστηκε εντελώς σε ανθρώπους που υοθέτησαν μια δίαιτα πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία φαίνεται να "εμποδίζουν τη βιοενεργοποίηση των HCAs".
Τα φλαβονοειδή είναι άφθονα σε εσπεριδοειδή, μούρα, τσάι, βότανα και κρασί.

"Το κρέας στα κάρβουνα, συμπεριλαμβανομένου και του κόκκινου κρέατος, είναι γνωστό ότι παράγει καρκινογόνους παράγοντες", δήλωσε ο Δρ John Spinelli, επικεφαλής της έρευνας για τον έλεγχο του καρκίνου στο BC Cancer Agency. "Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε εάν η κατανάλωση ψημένου κρέατος οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου."

Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) προέρχονται από την ατελή καύση του πετρελαίου και μπορούν να εναποτεθούν στο κρέας σας όταν το λίπος εισχωρήσει στην πηγή θερμότητας προκαλώντας φλεγμονή.
Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστό ότι προκαλούν λευχαιμία και καρκίνους του γαστρεντερικού σωλήνα και του πνεύμονα σε τρωκτικά, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.
"Υπάρχει αρκετά μεγάλο εύρος αποδεικτικών στοιχείων ότι αυτές οι ενώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στα ζώα", δήλωσε ο Carolyn Gotay, καθηγητής του UBC και του Canadian Cancer Society  "Και η ψησταριά φαίνεται να αυξάνει τις ενώσεις αυτές στο κρέας."

Και μερικές συμβουλές που δίνουν για προστασία:
• Καθαρίστε την καπνιά και τa καμμένα υπολείμματα από τη σχάρα σας.
• Αρωματίστε το κρέας με βότανα όπως θυμάρι, ρίγανη, δυόσμο, φασκόμηλο και δενδρολίβανο για να μειώσετε το σχηματισμό των καρκινογόνων ενώσεων.
• Κόψτε το λίπος από τα κρέατα, για να αποφύγετε το ξέσπασμα μεγάλης και δυνατής φλόγας.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
read more: https://botanologia.gr/psisimo-sta-karvoyna-ti-kindynoys-kryvei-kai-poso-epikindyno-einai/

πηγές πληροφόρησης και:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28681185
http://erj.ersjournals.com/content/50/suppl_61/OA1778
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.8b01689
https://vancouversun.com/news/staff-blogs/will-your-grill-kill-you-the-cancer-risk-of-barbeque
https://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/ajrccm-conference.2017.195.1_MeetingAbstracts.A6833

H βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου;

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II
Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M
Σε νέα μελέτη, στο Journal of American Medical Association, ανακοινώθηκε ότι οι γυναίκες που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D3 και ασβέστιο είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου από τις γυναίκες που έλαβαν εικονικά σκευάσματα (placebo). Η διαφορά δεν ήταν ιδιαίτερα στατιστικά σημαντική, ωστόσο, σε περαιτέρω ανάλυση, βρέθηκε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D ήταν σημαντικά χαμηλότερα στις γυναίκες που ανέπτυξαν καρκίνο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η δόση στην μελέτη ήταν χαμηλή (2000iu) και συνοδευόταν με τη λήψη ασβεστίου σε σχετικά αυξημένη δόση (1500mg), χωρίς αυτό να ισορροπείται με την χορήγηση μαγνησίου και βιταμίνης Κ2 που είναι συμπαράγοντες της D3 και λειτουργούν συνεργικά μεταξύ τους. Αυτός είναι ένας συνήθης περιορισμός παρόμοιων μελετών όπου χορηγούνται μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά και δεν επιτυγχάνονται τελικά τα θετικά αποτελέσματα που αναμένονταν με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες.

Τα θρεπτικά συστατικά όταν προσλαμβάνονται μέσα από την τροφή ή τις φυσιολογικές οδούς συνοδεύονται και από την παράλληλη πρόσληψη πολλαπλών συστατικών που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού με συνεργικό τρόπο.

Πρόκειται για μια συνδυαστική δράση, όπως όταν βάζουμε βενζίνη στο αυτοκίνητο μας. Χρειάζεται και η μπαταρία, και τα μπουζί και το φίλτρο αέρος για να πάρει μπρος η μηχανή. Αν βάλουμε βενζίνη και δεν λειτουργεί η μπαταρία δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Αν στη συνέχεια έχουμε καλή μπαταρία και όχι βενζίνη πάλι δεν θα πάρει μπρος η μηχανή. Το λανθασμένο συμπέρασμα θα είναι ότι ούτε η βενζίνη ούτε η μπαταρία παίζουν ρόλο στην ομαλή λειτουργία του αυτοκινήτου και άρα δεν συνδέονται με το γεγονός ότι το αυτοκίνητο μας δεν παίρνει μπρος.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη και μελέτες με μεγαλύτερες και βιολογικά σημαντικές δόσεις βιταμίνης D3 (10.000 - 20.000) αλλά και πάλι αν δεν γίνουν μελέτες με την κάλυψη των συμπαραγόντων δεν θα έχουμε ολοκληρωμένα αποτελέσματα.

Γι αυτό η Μεταβολομική Ιατρική έχει τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχει, καταγράφοντας τις ανάγκες κάθε οργανισμού συνολικά και ξεμπλοκάροντας την συνολική βιοχημική λειτουργία του οργανισμού. Έτσι ο οργανισμός λειτουργεί στην βέλτιστη δυνατή απόδοση αλλά και εκεί όπου οι ενδεδειγμένες φαρμακευτικές αγωγές δεν είχαν αποτέλεσμα αρχικά, ξαφνικά γίνονται αποτελεσματικές.

Στην Υγειά Σας!
πηγή του άρθρου:drtsoukalas.com

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Αφιερώνω αυτό μου το άρθρο στη σημερινή μέρα που είναι μέρα αφύπνισης για τη νόσο Alzheimer

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ένζυμα που βρίσκονται σε όλες τις ομάδες των τροφών μαζί με τα βότανα βελτιώνουν τη μνήμη και την ψυχική μας υγεία.
Η ψυχική μας υγεία και η μνήμη μας είναι σημαντικά γνωστικά χαρακτηριστικά που υποστηρίζουν τη γενική μας υγεία και τα τρόφιμα βοηθούν στην παροχή θρεπτικών συστατικών και άλλων ουσιών που προστατεύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ένα στα έξι άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών βιώνει γνωστική εξασθένηση.
Μεταξύ αυτών που έχουν νοητική πτώση, το 50% θα διαγνωστεί με άνοια ή Alzheimer, εντός πέντε ετών από την αρχική βλάβη.
Για τον λόγο αυτό, επισημαίνουν, επιβάλλεται να προστατεύουμε τον εγκέφαλό μας με την κατανάλωση κατάλληλων τροφίμων, τα οποία θα μας τροφοδοτούν με τις απαραίτητες βιταμίνες,
μέταλλα,
ένζυμα και ιχνοστοιχεία, ώστε ο εγκέφαλός μας να εκτελεί τις λειτουργίες του...

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Βότανα που πρέπει να αποφεύγονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι έρευνες για την ασφάλεια των φαρμακευτικών βοτάνων στην εγκυμοσύνη βρίσκονται ακόμα στην αρχή τους.
Έτσι οι πληροφορίες που έχουμε καλύπτουν έναν μικρό αριθμό φαρμακευτικών βοτάνων.
Τα διατροφικά βότανα σαν μέρος της διατροφής μας είναι ασφαλή.
Τα φαρμακευτικά βότανα όμως, πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας, κυρίως όταν παίρνουμε άλλα φάρμακα – η χρήση φαρμακευτικών βοτάνων ταυτόχρονα με συμβατικά φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε αλληλεπιδράσεις με ανεπιθύμητες παρενέργειες – όταν έχουμε σοβαρά προβλήματα υγείας, όταν πρέπει να τα δώσουμε στα παιδιά μας και πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους από όλες οι έγκυες και θηλάζουσες μητέρες.
Τα φαρμακευτικά βότανα χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη θεραπεία της ναυτίας και του εμετού,
τη μείωση του κινδύνου προεκλαμψίας,
τη μείωση του κινδύνου πρόωρου τοκετού,
τη μείωση του κινδύνου αποβολής,
τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος και της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος...

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Οι απαραίτητοι για τη διατήρηση της υγεία μας ξηροί καρποί

 
Ξηροί καρποί - ένα από τα υγιεινότερα σνακ.
Οι ξηροί καρποί έχουν πλήθος φυτοθρεπτικών στοιχείων , όπως πρωτεΐνες,
φυτικές ίνες, 
βιταμίνες,
μέταλλα και ιχνοστοιχεία και πάρα πολλά αντιοξειδωτικά. 
Έχουν υψηλές ποσότητες λιπαρών οξέων , όπως τα ω-3 λιπαρά , άκρως απαραίτητα για την διατήρηση της υγείας της καρδιάς μας αλλά και της συνολικής μας υγείας.
Και αν πάμε λίγο βαθύτερα στο θρεπτικό προφίλ των ξηρών καρπών , θα δούμε πολλά αντιοξειδωτικά , όπως τα φλαβονοειδή , τα οποία είναι μια πολύ μεγάλη κατηγορία ουσιών, με κύριο στόχο τους την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών , οι οπόιες καταστρέφουν τα κύτταρα και προκαλούν πρόωρη γήρανση.
Θα βρούμε το ελλαγικό οξύ , το οποίο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πολλαπλασιασμό και την μετακίνηση καρκινικών κυττάρων , ειδικά εκείνων του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.
Θα βρούμε καροτένια, 
ρεσβερατόλη, 
λουτεΐνη ,
κρυπτοξανθίνη....

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Τρία εξαιρετικά ελληνικά λευκά κρασιά

Τρεις ποικιλίες λευκών ελληνικών κρασιών που είναι ιδανικές για παραλία, πικ νικ κι όπου μπορεί να φτάσετε με μια μηχανή ή ένα κανό.
Αυτά τα λευκά κρασιά με το ελαφρύ σώμα, προσφέρουν -το καθένα- τον ξεχωριστό του χαρακτήρα.
Πέρα από τους συνήθεις ύποπτους τα Pinot Grigio και τα Sauvignon Blanc υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος από υπέροχα ελαφριά λευκά κρασιά για να ανακαλύψουμε.
Βέβαια οι περισσότερες από τις ποικιλίες αυτές είναι σχεδόν άγνωστες και  μεγαλώνουν μόνο στην  περιοχή καταγωγής τους.
Η Ελλάδα έχει έναν θησαυρό από  νέες  ποικιλίες ιθαγενών σταφυλιών και κάποια από τα καλύτερα ελαφριά λευκά κρασιά. Να λοιπόν  3 λευκά κρασιά που θα κάνουν τις ηλίολουστες μέρες σας ακόμα πιο φωτεινές.

Τρία σπουδαία λευκά Ελληνικά
Ασύρτικο
Τέλειο για: πικ νικ και ταράτσα ή βεράντα
Ταιριάζει με: λιακάδα ,φρεσκοκουρεμένο γρασίδι , σαλάτα ταμπουλέ ,καλής ποιότητας φέτα και γαρίδες με σκόρδο και λεμόνι.
Προφίλ γεύσης: λάιμ, ξύσμα εσπεριδοειδών, κερήθρα , γκρέιπφρουτ και ψηλή οξύτητα.
Σχετικά με το ασύρτικο:
Αυτό το εκπληκτικό ελληνικό κρασί κατάγεται από την Σαντορίνη-αλλά λόγω της δημοτικότητάς του η ποικιλία μεγαλώνει σε όλη την Ελλάδα  και δίνει πλούσιες ,φρουτώδεις γεύσεις. Τα πιο επιθυμητά κρασιά από Ασύρτικο βρίσκονται κοιτάζοντας στην θάλασσα σε ηφαιστειακά εδάφη, που προσφέρουν μια κρυσταλλική αλμυρή οξύτητα  στο προφίλ της  γεύσης του Ενώ τα περισσότερα κρασιά δεν είναι βαρελίσια μπορείτε να βρείτε ένα μικρό απόθεμα από βαρελίσια ασύρτικα με νότες κίτρινου μήλου,ροδάκινου και φύλλων δάφνης.
Mαλαγουζιά
Τέλειο για: βεράντες, αριστοκρατικές εξωτερικές καταστάσεις
Ταιριάζει  με: σαλάτα κοτόπουλου ,κρύες σούπες, ψητά ψάρια σε μπάρμπεκιου και σολωμό.
Προφίλ γεύσης:Ροδάκινο, μάνγκο, λάιμ, πυριτόλιθο, ασβέστη, μέτρια+ οξύτητα, ελαφρές φαινόλες ελαφρά μελένιο.
Σχετικά με την Μαλαγουζιά:
Η ποικιλία διασώθηκε από εξαφάνιση στην δεκαετία του ’80. Αυτό το λευκό κρασί συνεχίζει να εκπλήσσει όσους είναι αρκετά τυχεροί ώστε να το δοκιμάσουν. Η γεύση του είναι πιο πλούσια με γεύσεις τροπικών φρούτων (μάνγκο και ροδάκινου) μαζί με μια τραγανή πικρή νότα εσπεριδοειδών. Τα καλύτερα κρασιά προέρχονται από την Μακεδονία και την Γεωγραφική ένδειξη Επανομής και είναι πιθανόν να βρείτε Μαλαγουζιά ανακατεμένη με Ασσύρτικο για να ανεβάσει την οξύτητα.
Mοσχοφίλερο
Τέλειο για: καλέσματα για τσάι, για χαλάρωση στο spa κι επισκέψεις στην γιαγιά.
Ταιριάζει με: Βιετναμέζικη σαλάτα, rolls και sushi.
Προφίλ γεύσεις:Αρωματικό (muscat), μελένιο, φλούδα κόκκινου μήλου, πεπόνι, ξύσμα γκρειπφρουτ, υψηλή οξύτητα, ξηρότητα, λεμόνι και λάιμ.
Σχετικά με το Μοσχοφίλερο: 
Αυτό το κρασί θα σας εξαπατήσει με τα αρώματά του.
Έχει ένα γλυκό άρωμα από μοσχάτο σταφύλι και κρύσταλους ακατέργαστου μελιού αλλά όταν το γευτείτε θα δείτε πως το Μοσχοφίλερο είναι  εντελώς ξηρό. Το σταφύλι του είναι ροζ γκρι (όπως του Pinot Grigio)  και  περιστασιακά το κρασί έχει μια χάλκινη χροιά στο χρώμα.
Αυτό είναι ένα από εκείνα τα κρασιά που κάθεσαι και τα μυρίζεις και τα ξαναμυρίζεις-μέχρι να σταματήσει να λειτουργεί η όσφρησή σου.
Έχει τόσο φίνα αρώματα!

Το διάβασα στο:krasiagr.com
Πηγή: http://winefolly.com/tutorial/3-greek-white-wines-for-summer-drinking/