Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Βότανα με ισχυρότατες αντιιικές ιδιότητες, ιδανικά για τις ιογενείς λοιμώξεις

Βότανα με ισχυρές αντιιικές ιδιότητες και δράσεις
Οι ιοί, ως γνωστόν, είναι υπεύθυνοι για έναν αριθμό ανθρώπινων παθογόνων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Αρκετές ασθένειες που δύσκολα θεραπεύονται και σύνθετα σύνδρομα όπως η νόσος του Alzheimer, ο διαβήτης τύπου 1 και το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα έχουν συσχετιστεί με ιογενείς λοιμώξεις.
Επιπλέον, λόγω της αύξησης των παγκόσμιων ταξιδιών και της ταχείας αστικοποίησης, οι επιδημίες που προκαλούνται από αναδυόμενους και επανεμφανιζόμενους ιούς αποτελούν κρίσιμη απειλή για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα όταν δεν είναι διαθέσιμα προληπτικά εμβόλια και αντιιικές θεραπείες.
Παραδείγματα περιλαμβάνουν την εμφάνιση του ιού του δάγκειου πυρετού, του ιού της γρίπης, του ιού της ιλαράς, του ιού του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS), του ιού του Δυτικού Νείλου
Και μέχρι σήμερα, πολλοί ιοί παραμένουν χωρίς αποτελεσματική ανοσοποίηση του πληθυσμού, ώστε να ανακοπεί μια επιδημία, αν παρουσιαστεί...

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Πως ετοιμάζoυμε βλεννολυτικό και αποχρεμπτικό σιρόπι βοτάνων.

 
Ένα υπέροχο και αποτελεσματικό σιρόπι βοτάνων για την ανακούφιση από το βήχα, λόγω του κοινού κρυολογήματος,
της βρογχίτιδας ή παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος με σχηματισμό βλέννας.
Το σιρόπι μας έχει βλεννολυτικές, αποχρεμπτικές και αντιιικές ιδιότητες
Θα το ετοιμάσουμε με:
– έγχυμα θυμαριού,
– έγχυμα ξηρών φύλλων κισσού
– αφέψημα από ρίζα μολόχας
– αφέψημα από κοπανισμένους σπόρους γλυκάνισου
Θα χρειαστούμε:
3gr κοπανισμένων σπόρων γλυκάνισου
3gr αποξηραμένης και κοπανισμένης ρίζας μολόχας
3gr αποξηραμένα λουλούδια θυμαριού...
read more:https://botanologia.gr/pos-etoimazoyme-vlennolytiko-kai-apochremptiko-siropi-votanon/

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Γαρίδες με τηγανιτό ρύζι και μπρόκολο, ένα απολαυστικό πιάτο

Οι γαρίδες είναι ένα από τα αγαπημένα μου εδέσματα και τις γευόμαστε, όταν είναι ολόφρεσκιες, βραστές, μόνο με το ζουμάκι τους, λεμόνι και λάδι, η απόλυτη γεύση!
Εδώ θα σας περιγράψω μιά από τις συνταγές μου, πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά.
Γαρίδες λοιπόν με τηγανιτό ρύζι και μπρόκολο.
Μιά συνταγή χωρίς κανόνες, έτσι και αλλιώς όλες μου οι συνταγές είναι χωρίς κανόνες, που μπορούμε να προσθέσουμε όποιο λαχανικό θέλουμε ή κάποια σάλτσα δική μας έμπνευσης, που η φαντασία μας προστάζει ότι δένει με τα υπόλοιπα υλικά μας.
Το ρύζι επίσης είναι και αυτό, ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά και μας αρέσει όπως και να το μαγειρέψω.
Γαρίδες λοιπόν με τηγανιτό ρύζι και μπρόκολο.
Ο συνολικός χρόνο προετοιμασίας είναι περίπου 25 λεπτά και οι συγκεκριμένες ποσότητες των υλικών χορταίνουν άνετα τέσσερα άτομα.
Θα χρειαστώ περίπου
– ένα κιλό γαρίδες – τις οποίες αφού καθαρίσω* τις κρατώ στην άκρη
– ένα μπολάκι ζωμό λαχανικών**
– ελαιόλαδο – όσο μας πάρει
– δυό σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες...

Μιά απολαυστική και θεραπευτική χορτόσουπα, ιδανική για αποτοξίνωση

Χορτόσουπα – ένα θρεπτικό πλήρες γεύμα, συχνά περιφρονημένο 
Πολλές φορές μετά από περιόδους εντάσεων, φόρτου εργασίας,
σκληρής καθημερινότητας και περιορισμένου χρόνου να ασχοληθούμε με την ετοιμασία κατάλληλων γευμάτων, νοιώθουμε το σώμα μας βαρύ από τις διατροφικές μας παρασπονδίες!
Ο οργανισμός μας τις περιόδους αυτές έχει, όσο ποτέ άλλοτε, ανάγκη ένα απολαυστικό μεν, αλλά τονωτικό και θεραπευτικό γεύμα.
Σε αυτά τα γεύματα πρωτεύοντα ρόλο έχουν οι χορτόσουπες!
Χορτόσουπες όμως νόστιμες,
απολαυστικές,
χορταστικές αλλά και αποτοξινωτικές και θεραπευτικές.
Χορτόσουπες που πρώτα-πρώτα θα διεγείρουν τον ουρανίσκο μας, θα πλανέψουν τους γευστικούς μας κάλυκες και στη συνέχεια θα μας χαρίσουν τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αποβάλλει τις συσσωρευμένες τοξίνες!
Για να ετοιμάσουμε τη χορτόσουπά μας, θα χρειαστούμε
– ένα πολύ μικρό λάχανο-ή το μισό από ένα μέτριο...

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Οι δράσεις των βοτάνων – ισχυρότατα βότανα για την υγεία της χολής μας

Πολλές φορές ακούμε τη φράση  “αυτός έχει τη χολή του”;
Τι είναι λοιπόν η χολή;
Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα
– Η χολή είναι ένα πηχτό καφεπράσινο μέχρι πρασινοκίτρινο βασικό διάλυμα που εκκρίνεται από τα κύτταρα του ήπατος και μέσω του χοληφόρου πόρου μεταφέρεται στο δωδεκαδάκτυλο.
Σε ορισμένα θηλαστικά όπως και στον άνθρωπο συγκεντρώνεται σε μιά μικρή αποθήκη – στη χοληδόχο κύστη – και
όταν τρώμε η χοληδόχος κύστη συσπάται και αδειάζει τη χολή στον κυστικό πόρο κι από εκεί στο χοληδόχο πόρο και στο έντερο.
Η χολή μας βοηθάει να χωνεύουμε τις λιπαρές τροφές μας και όπως καταλαβαίνουμε, παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση και την πέψη του λίπους.
Η χολή συμπεριφέρεται ως αλκαλικό στις αντιδράσεις και περιλαμβάνει χολικά οξέα, λεκιθίνη, χοληστερόλη, χολερυθρίνη και πρωτεΐνες.
Οι χρωστικές ουσίες της χολής, η χολερυθρίνη και η χολοπρασίνη, προέρχονται από τη διάσπαση της αιμοσφαιρίνης, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και είναι...

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Αν θέλουμε τα παιδιά μας να δοκιμάζουν τα φαγητά που τους ετοιμάζουμε ας τα αφήνουμε να παίρνουν μέρος στην παρασκευή τους

Όλοι μας ξέρουμε πόσο πολύ θέλουμε τα παιδιά μας να τρώνε αδιαμαρτύρητα τα τρόφιμα που τους επιλέγουμε σύμφωνα με τους κανόνες της υγιεινής διατροφής.
Όμως πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι άλλο επιτάσσουν οι κανόνες της υγιεινής διατροφής και η δική μας επιθυμία και άλλο θέλουν τα παιδιά μας
Οι ερευνητές γνωρίζοντας και αυτοί αυτή την ιδιαιτερότητα και ασχολήθηκαν με το θέμα και το μελέτησαν.
Και ενώ τους είναι απόλυτα κατανοητό οι γονείς να μην θέλουν τα παιδιά στην κουζίνα κατά την προετοιμασία ενός γεύματος ή ενός δείπνου με τόσους κινδύνους γύρω όπως:
με καυτά μάτια  κουζίνας
με καυτούς φούρνους
με νερό που βράζει
με αιχμηρά μαχαίρια,
ωστόσο οι μελέτες τους δείχνουν ότι η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του γεύματός τους είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να αρχίσουν τα παιδιά να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα...