Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

Το καλύτερο τονωτικό και ζεστό κέρασμά μου μαζί με τις θερμότερες ευχές μου για το 2025

Χρόνος νοείται “η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον, θεωρούμενη ως σύνολο”
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, ο χρόνος δεν είναι γραμμικός, δεν ακολουθεί πάντα τη φορά του ρολογιού.
Γενικά, Χρόνος χαρακτηρίζεται η ακριβής μέτρηση μιας διαδικασίας από το παρελθόν στο μέλλον.
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, υπάρχει ένα εσωτερικό ρολόι μέσα σε κάθε έναν από εμάς που του δηλώνει πως τώρα είναι η στιγμή για δράση ή για απόδραση.
Κάθε φυσικό φαινόμενο π.χ. μια πτώση αντικειμένου στο έδαφος εξελίσσεται στην έννοια της ορισμένης χρονικής περιόδου.
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, η πτώση του πουπουλένιου πούπουλου δεν εξελίσσεται στην έννοια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου.
Ο χρόνος μετράται σε μονάδες όπως το δευτερόλεπτο και με ειδικά όργανα τα χρονόμετρα π.χ. ρολόι.
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, όταν κάθεσαι με ένα ωραίο κορίτσι – ή με ένα αγόρι- για δυο ώρες, σου φαίνεται σαν δυο λεπτά. Αν καθίσεις σε μια αναμμένη σόμπα για δυο λεπτά, σου φαίνεται σαν δυο ώρες. Έτσι δεν είπε  ο Αϊνστάιν για να μας εξηγήσει την σχετικότητα;
Οι καθημερινές εμπειρίες αποδεικνύουν πως ο χρόνος “κυλάει” με τον ίδιο πάντα ρυθμό και μόνο προς μια κατεύθυνση – από το παρελθόν προς το μέλλον.
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, όταν χανόμαστε στα όνειρά μας πάμε από το παρόν στο παρελθόν και πάλι πίσω – και να και μια ματιά στο μέλλον και τυλιγμένα αυτά τα τρία στη φωτεινή αυτή στιγμή του τώρα, που δεν μένει ποτέ ακίνητη, μα ταξιδεύει ασταμάτητα
Η κίνηση, γενικότερα, ούτε μπορεί να διακοπεί αλλά και ούτε να αντιστραφεί στην έννοια του χρόνου.
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, αυτή η κίνηση μπορεί να επιβραδυνθεί με ασύλληπτα μεγάλες ταχύτητες για να έχουμε όλο το χρόνο να απολαύσουμε κάτι ξεχωριστό.
καθυστερούμε, χαλαρώνουμε, γαληνεύουμε και αφήνουμε τη στιγμή να γίνει αιώνια και να καταλύσει τον αντικειμενικό χρόνο των ωρών και να αναστείλει τις ιδιότητές τους που μας δεσμεύουν
Οι στιγμές αυτές είναι δικές μας και μας ανήκουν αποκλειστικά και θα τις χαρούμε στο απέραντο τώρα με ένα γλυκό ποτό
      Και το ποτό μας
Ένα ποτό που θα το έχουμε ετοιμάσει εμείς για μας και για αυτούς που αγαπάμε.
Και ας θυμηθούμε από παλαιότερο άρθρο μου πως σε πολλά μέρη της χώρας μας τα κρύα βράδια του χειμώνα έπιναν ένα γλυκό ρόφημα που σαν κύρια συστατικά του είχε
α) τη ρακή ή το κρασί ή και το τσάι του βουνού
β) μπαχάρια
γ) φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιών
δ) πετιμέζι ή μέλι
Στις σκανδιναβικές χώρες έπιναν glögg!
Το glögg είναι ένα παραδοσιακό σκανδιναβικό ποτό που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, σε ολόκληρο τον κόσμο, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Το glögg κατά παράδοση σερβίρεται όλη την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στη Σουηδία είναι μια διαχρονική αξία που θερμαίνει και ευφραίνει το σώμα και ζεσταίνει την καρδιά!
Οι παραλλαγές των παραπάνω ροφημάτων είναι πάρα πολλές ανάλογα με την φαντασία αυτού που το παρασκευάζει!
Είναι ζεστό κρασί , συνήθως κόκκινο , σε συνδυασμό με μπαχαρικά
α) το κρασί δεν βράζεται -ο βρασμός θα καταστρέψει το αλκοόλ του- απλά αφήνεται να ζεσταθεί για μισή ή μία περίπου ώρα ώστε να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά ή με το ήδη παρασκευασμένο σιρόπι
β) σερβίρεται σε μικρό φλιτζάνι, με αμύγδαλα και σταφίδες ή
σε πυράντοχα ποτήρια μπύρας
γ) αν θέλουμε να κάνουμε το αντίστοιχο ποτό για τα παιδιά χρησιμοποιούμε
1. χυμούς λεμονιών και πορτοκαλιών
2. χυμούς αχλαδιών μαζί και με ολόκληρα αχλάδια
3. χυμούς μούρων
Εγώ σας προσφέρω το ποτό της δικής μου παραλλαγής για να το χαρείτε στη δική σας στιγμή του χρόνου μαζί με όποιον ή όποιους αγαπάτε
Και πάμε :
– 250gr μέλι ή 250gr ζάχαρη ακατέργαστη ζαχαροκάλαμου ή πετιμέζι
– τέσσερα μανταρίνια
– ένα πορτοκάλι
– ένα λάιμ -μοσχολέμονο –Όλα τα παραπάνω φρούτα τα κόβουμε στα τέσσερα με την φλούδα τους, πολύ καλά πλυμένα
– το χυμό από ένα νεράντζι
– έξι ολόκληρα γαρίφαλα
– δύο ξυλάκια κανέλας
– ένα μοσχοκάρυδο θρυμματισμένο
– τρία φύλλα δάφνης
– πέντε κόκκους μαύρο πιπέρι
– μία κουταλιά της σούπας σταφίδες
– δύο βερίκοκα αποξηραμένα
– μισό λοβό βανίλιας
– δύο αστεράκια γλυκάνισο και
– δύο μπουκάλια άριστο κόκκινο κρασί -ότι μας αρέσει-των 750ml το κάθε ένα
Ας ξεκινήσουμε.
– σε μέτρια φωτιά βάζουμε την κατσαρόλα μας με την ζάχαρη ή το πετιμέζι ή  το μέλι-ότι προτιμάμε
– προσθέτουμε όλα μας τα υλικά, εκτός από το κρασί
– ανακατεύουμε για δύο τρία λεπτά και στη συνέχεια προσθέτοντας μόνο τόσο κρασί όσο να σκεπάζει τα υλικά μας.
– ανεβάζουμε την θερμοκρασία.
– συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά μας να αρχίζουν να σιγοβράζουν και να αρχίσουν να γίνονται ένα βαρύ σιρόπι.
Μέχρι αυτό το σημείο επιτρέπεται ο βρασμός και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μας, να εμποτιστούν πολύ καλά τα μπαχαρικά με το κρασί και το μέλι – αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε με όλη την ποσότητα του κρασιού μας διότι το αλκοόλ του θα εξατμιστεί και ο χαρακτήρας του θα αλλοιωθεί –
Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο πολύ χαμηλό συνεχίζοντας να ανακατεύουμε και όταν πια ο βρασμός έχει σταματήσει τελείως προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί μας σιγά-σιγά μαζί με το γλυκάνισο.
Ανακατεύουμε το κρασί να αρχίσει να ζεσταίνεται -διατηρώντας την θερμοκρασία της φωτιάς μας σε χαμηλούς βαθμούς- και να σμίξει με όλα τα υπόλοιπα υλικά και να αρχίσουν να αναδύονται τα αρώματα του.
Μετά από δέκα με δεκαπέντε λεπτά και αφού το κρασί μας έχει ζεσταθεί αρκετά – προσοχή δεν πρέπει να βράσει – και
έχει ενσωματωθεί πλήρως με το σιρόπι απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και  σερβίρουμε με μία κουτάλα , σουρώνοντας ταυτόχρονα, σε πυράντοχα ποτήρια μπύρας.
Δίπλα σε ένα πιατάκι βάζουμε τις σταφίδες και τα βερίκοκα από τα ποτό μας μαζί με ψιλοκομμένα καρύδια και ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, τα οποία συνοδεύουν άριστα το ποτό μας!
Στην υγειά μας!
Σημείωση-Εάν κάποιο μπαχαρικό δεν μας αρέσει μπορούμε να το παραλείψουμε και να προσθέσουμε κάποιο άλλο της δικιάς μας προτίμησης
π.χ
τζίντζερ
κάρδαμο
αποξηραμένα φρούτα.
Αυτή είναι μία από τις πολλές παραλλαγές του ποτού αυτού.
Μπορούμε να προσθέσουμε κονιάκ ή βότκα, μπορούμε αντί για κρασί να χρησιμοποιήσουμε μπύρα, μπορεί να προτιμάμε περισσότερα αποξηραμένα φρούτα και λιγότερα μπαχαρικά.
Μπορούμε να βάλουμε όλα τα υλικά μαζί και να τα αφήσουμε για περίπου μισή με μία ώρα να σιγοβράζουν σε χαμηλή φωτιά χωρίς να έρθουν στο σημείο βρασμού και να σερβίρουμε με ψιλοκοπανισμένα αμύγδαλα καρύδια και σταφίδες.
Ας διαλέξουμε την δική μας γεύση και ας την προσφέρουμε στο βραδινό μας τραπέζι με αγάπη!
Χρόνια πολλά και χρόνια καλά!
Και με υγεία και ευτυχία το 2025!
έρρωσθε!
ntina/thalia!

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

όταν με ρώτησαν θυμήθηκα πως ο Deepak Chopra μας έχει πει...

...αναρωτηθείτε, πόσες φορές σκεφτήκατε... 
πόσες φορές σκεφτήκατε πως δεν σας αρκούν αυτά που έχετε,
πόσες φορές σκεφτήκατε πως έχετε γεννηθεί για να αγωνίζεστε και να ταλαιπωρήστε,
πόσες φορές έχετε στεναχωρηθεί που δεν έχετε περισσότερα χρήματα,
περισσότερη αγάπη, περισσότερη αναγνώριση...
Ε, λοιπόν, σύμφωνα με τον Deepak Chopra, αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που δεν έχετε όλα όσα θέλετε στη ζωή! 
Επειδή ακριβώς πιστεύετε ότι πρέπει να μοχθήσετε για αυτά, αντί απλώς να τα λάβετε!Αναλογιστείτε  μας λέει, πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή σας αν, αντί να σκέφτεστε έτσι, ενστερνιζόσαστε την πεποίθηση ότι η αφθονία και ο πλούτος είναι δικαίωμά σας;
Και μας λέει, κάτι που ίσως να μην το έχουμε σκεφτεί καθόλου μέχρι σήμερα, πως η αφθονία είναι μια κατάσταση ύπαρξης, όχι κτήσης και δεν 
είναι κάτι που πρέπει να παλέψουμε γι' αυτό!

Η αφθονία είναι πάντα εδώ και δεν χρειάζεται προσπάθεια και μάλιστα σκληρή προσπάθεια,  για να την κατακτήσουμε!
Είναι πάντα εδώ και ρέει. 

Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να την αξιοποιήσουμε!
Η επιτυχία στη ζωή θα μπορούσε να οριστεί ως η συνεχιζόμενη επέκταση της ευτυχίας και η σταδιακή συνειδητοποίηση πολλών αξιόλογων στόχων.
Επιτυχία είναι η ικανότητα να πραγματοποιούμε τις επιθυμίες μας με άκοπη ευκολία
Βέβαια οι άνθρωποι πάντα πίστευαν πως η επιτυχία, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας του πλούτου,
είναι κάτι το οποίο απαιτεί σκληρή δουλειά και που συχνά επιτυγχάνεται σε βάρος των άλλων. Όμως έχουμε ανάγκη μια πιο πνευματική προσέγγιση στην επιτυχία και την αφθονία, η οποία να βασίζεται στην αστείρευτη ανάβλυση όλων των καλών πραγμάτων που κρύβουμε μέσα μας.
Γνωρίζοντας και τηρώντας τον πνευματικό νόμο, εναρμονιζόμαστε με τη φύση και αποκτούμε ό,τι κι αν θελήσουμε, με ξεγνοιασιά, χαρά και αγάπη.
Υπάρχουν πολλές πλευρές της επιτυχίας. 
Ο υλικός πλούτος είναι μονάχα ένα απ’ τα πολλά συστατικά της. 
Επιπλέον, η επιτυχία βρίσκεται στο ίδιο το ταξίδι και όχι στον προορισμό
Η υλική αφθονία, σ’ όλες της τις εκφάνσεις, τυχαίνει να είναι ένα μόνο από τα πράγματα που κάνει το ταξίδι πιο ευχάριστο. 
Όμως η επιτυχία συμπεριλαμβάνει ακόμα την καλή υγεία, 
την ενεργητικότητα και τον ενθουσιασμό για τη ζωή, 
τις ολοκληρωμένες ανθρώπινες σχέσεις,
την ελευθερία της έκφρασης, 
τη συναισθηματική και ψυχολογική ισορροπία, 
μια αίσθηση ευφορίας και, φυσικά, τη γαλήνη και διαύγεια του πνεύματος!

                         επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia
από τις σημειώσεις μου των μεταμεσονύχτιων ωρών...
από το βιβλίο του Deepak Chopra "Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι της Επιτυχίας" 

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Ο χτύπος της καρδιάς μας συγχρονίζεται με τη μουσική που ακούμε.

Ο χτύπος της καρδιάς μας μιμείται τη μουσική που ακούμε!
Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι ο ρυθμός και η ένταση της μουσικής μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό μας ρυθμό, ακόμη και τα μοτίβα της αναπνοής μας.
Για παράδειγμα, όταν ακούμε γρήγορη, 
αισιόδοξη μουσική ο καρδιακός μας ρυθμός τείνει να αυξάνεται, μιμούμενος το ρυθμό και την ενέργεια της μουσικής!
Αντίθετα, η αργή, ηρεμιστική μουσική  μειώνει τον καρδιακό μας ρυθμό, προάγοντας τη χαλάρωσή μας και την ηρεμία μας!
Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή η μουσική επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει τις ακούσιες σωματικές μας λειτουργίες, όπως ο καρδιακός παλμός και η αναπνοή μας!
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καταπραϋντική μουσική χρησιμοποιείται συχνά σε θεραπευτικά περιβάλλοντα για τη μείωση του στρες, ενώ η μουσική υψηλής ενέργειας είναι δημοφιλής για προπονήσεις για την ενίσχυση της αδρεναλίνης και της ενέργειας - ας θυμηθούμε τους παιάνες και τα εμβατήρια!
Και βέβαια είναι γνωστό εδώ και αιώνες ότι η μουσική έχει επίδραση στον άνθρωπο.
Στην αρχαιότητα, η μουσική χρησιμοποιούνταν για τη βελτίωση της απόδοσης των αθλητών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ αφηγηματικά ανέκδοτα περιέχουν επίσης ενδείξεις για τις επιδράσεις της.
Μελέτες έχουν διερευνήσει την επίδραση της μουσικής στο πλαίσιο διαφόρων κλινικών συμπτωμάτων/καταστάσεων, χειρουργικών επεμβάσεων ή στη διαχείριση του πόνου και την παρηγορητική ιατρική.
Και ναι, η μουσική έχει πραγματικά τη δύναμη να εναρμονίζεται με το σώμα μας με τρόπους που μπορεί να μην παρατηρούμε καν! - λέει ο Hashem Al-Ghaili
Ανάμεσα στους επιστήμονες που μελέτησαν το φαινόμενο και οι Hans-Joachim Trappe και Gabriele Voit, οι οποίοι το 2016 μελέτησαν την επίδραση διαφορετικών μουσικών στυλ.
Μελέτησαν την επίδραση της μουσικής του Mozart, 
του J. Strauss και του συγκροτήματος ABBA, στην καρδιακή λειτουργία
στα επίπεδα κορτιζόλης ορού και στην αρτηριακή πίεση.
Η μουσική των Mozart, και J. Strauss μείωσε την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό των συμμετεχόντων, ενώ η μουσική των ABBA όχι. 
Η μουσική του Mozart, είχε την ισχυρότερη επίδραση- το κομμάτι που χρησιμοποιήθηκε ήταν η Symphony No. 40 σε σολ ελάσσονα, KV 550.
Μάλιστα μελέτες που έχουν προηγηθεί προτείνουν τη μουσική του Mozart ως ιδανική για την εισαγωγή χαλάρωσης, αλλά χωρίς σαφή θεμελίωση του μηχανισμού. 
Ένα μουσικό κομμάτι ήρεμο, ονειρικό και αργού ρυθμού αυξάνει τη χαλάρωση, ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, 
προκαλεί ευεργετική διαστολή των αγγείων, 
μειώνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης στο αίμα, περιορίζει τις επιπτώσεις του stress.
Επίσης οι δύο επιστήμονες, Trappe και Voit, έδειξαν στην μελέτη τους, ότι και η απλή ακρόαση μουσικής συμβαδίζει με τη μείωση των συγκεντρώσεων της ορμόνης του στρες, της  κορτιζόλης
Και παρατηρούμε πως οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες απέδειξαν την απ' αρχής του ανθρώπινου πολιτισμού, πανανθρώπινη αλήθεια της έκφρασης "νιώσε τον ρυθμό", διότι παρατήρησαν πως οι μεταβολές του μουσικού ρυθμού αντανακλώνται στις μεταβολές του καρδιακού παλμού. 
Έτσι έχουμε σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ καρδιάς και μουσικής. 
Η σχέση του καρδιακού παλμού με τον μουσικό παλμό, τον ρυθμό, είναι ισχυρή, 
αρχέγονη και υποσυνείδητη, μη ελεγχόμενη από τη βούληση. 

επιμέλεια κειμένου ntina/thalia
πηγές πληροφόρησης:

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Ξέρετε ποιο είναι το κολοκάσι και ποια η σπουδαιότητά του;

κολοκάσι/Colocasia esculenta, μια διαχρονική υπερτροφή που φέρνει επανάσταση στην υγεία και τη βιωσιμότητα
Το κολοκάσι με επιστημονικό/βοτανολογικό διωνυμικό όνομα Colocasia esculenta, είναι ένα εξαιρετικό ριζικό λαχανικό που έχει θρέψει πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια. 
Γνωστό για την πλούσια κληρονομιά του, 
τις ευέλικτες μαγειρικές χρήσεις και τα απαράμιλλα οφέλη για την υγεία, το κολοκάσι αποδεικνύεται ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα συνηθισμένο βασικό τρόφιμο - είναι μια υπερτροφή με τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τις διατροφικές συνήθεις και να προωθήσει τη βιωσιμότητα - η ιδιότητα του βιώσιμου, η ικανότητα ενός οργανισμού ή μιας κατάστασης να συνεχίσει την ύπαρξή του!
Το κολοκάσι καλλιεργείται κυρίως για τους βρώσιμους κόρμους ή βολβοκόνδυλους, τις βρώσιμες ρίζες του!
Και μια ματιά στην αρχαία του κληρονομιά 
Υπάρχει στον πλανήτη μας το κολοκάσι πάνω από 10.000 χρόνια και είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν στον πλανήτη!
Κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και έγινε αγαπημένο διατροφικό προϊόν σε περιοχές όπως τα νησιά του Ειρηνικού, 
η Αφρική και η Καραϊβική. 
Το κολοκάσι πιθανώς ήταν αρχικά γηγενές στους πεδινούς υγροτόπους της Μαλαισίας 
Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το κολοκάσι ήταν σε καλλιέργεια στην υγρή τροπική Ινδία πριν από το 5000 π.Χ., πιθανώς προερχόμενο από τη Μαλαισία και από την Ινδία, μεταφέρθηκε δυτικότερα στην αρχαία Αίγυπτο, όπου περιγράφεται από Έλληνες και Ρωμαίους ιστορικούς ως μια σημαντική καλλιέργεια. 
Στην Ινδία, είναι γνωστό ως "gaderi".
Στην Ινδονησία, ονομάζεται "talas" ή "keladi".
Γνωστό ως kalo στη Χαβάη, 
dasheen στην Καραϊβική και arbi στη Νότια Ασία, αυτό το ανθεκτικό φυτό έχει ευδοκιμήσει σε διαφορετικά περιβάλλοντα, προσαρμοζόμενο σε δύσκολες συνθήκες, προσφέροντας παράλληλα τροφή και πολιτιστική σημασία.
Θρεπτική δύναμη - το κολοκάσι είναι μια υπερτροφή
Το κολοκάσι είναι κάτι περισσότερο από απλά νόστιμο - είναι ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών. 

1. ενεργειακός παράγοντας
Γεμάτο με σύνθετους υδατάνθρακες, το κολοκάσι παρέχει ενέργεια αργής πέψης, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για συνεχή δραστηριότητα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
2. υγεία του πεπτικού συστήματος
Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες,  υποστηρίζει ένα υγιές πεπτικό σύστημα, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και προάγει τον κορεσμό, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους.
3. πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά
Η ρίζα του κολοκάσι ξεχειλίζει από βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη C, 
βιταμίνη Ε, 
κάλιο, 
μαγνήσιο και μαγγάνιο. 

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και ενισχύουν τα οστά.
4. φυσικά χαμηλά σε λιπαρά
Με αμελητέα περιεκτικότητα σε λιπαρά, το κολοκάσι είναι μια υγιεινή για την καρδιά τροφή, ιδανική για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.
5.  χωρίς γλουτένη
Για όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, το κολοκάσι χρησιμεύει ως θρεπτική και ευέλικτη εναλλακτική λύση σε τρόφιμα με βάση το σιτάρι, προσφέροντας παρόμοια αμυλούχα άνεση με πρόσθετα οφέλη για την υγεία.
Γαστρονομικό θαύμα - Πώς να απολαμβάνουμε το κολοκάσι
Η ευελιξία του κολοκάσι λάμπει στην κουζίνα, εμπνέοντας πιάτα σε όλους τους πολιτισμούς
-. με βράσιμο ή στον ατμό διατηρεί όλα του τα θρεπτικά συστατικά και είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό σε πολλές σάλτσες ή ντιπ.
-. τηγανητό ή ψητό για μια πιο υγιεινή εκδοχή των παραδοσιακών σνακ.
-. κολοκάσι πουρές, ο κρεμώδης και απολαυστικός, ο πουρές από κολοκάσι είναι μία εναλλακτική πρόταση!
-. το κολοκάσι σε σούπες, όπου απορροφά υπέροχα τις γεύσεις, καθιστώντας το μια γευστική απόλαυση σε συνδυασμό με τζίντζερ ή με κουρκούμι και μαύρο πιπέρι!
-. σε επιδόρπια, καθώς η φυσική γλυκύτητα του κολοκάσι λάμπει σε παγωτά, 
κέικ και πουτίγκες - μια δημοφιλής λιχουδιά σε πολλούς ασιατικούς πολιτισμούς.
και μία συμβουλή, πάντα μαγειρεύουμε καλά το κολοκάσι για να εξουδετερώσουμε τους κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και του λαιμού όταν είναι ωμοί!
το άρθρο συνεχίζεται...
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Πανδαισία αρωμάτων από το "κοπάνισμα" βοτάνων, καρπών, βολβών!

...η πολτοποίηση των αρωματικών, ιδιαίτερα του βασιλικού,
του μαϊντανού,
του μάραθου,
της μέντας, 

αλλά και των μούρων άρκευθου, 
των σπόρων του κόλιανδρου ή των ψημένων καρπών της πιπεριάς τσίλι
και 
του σκόρδου - είναι ένα τρομερό αντίδοτο στην κόπωση,
στην εξάντληση! 
Το "κοπάνισμα"  των βοτάνων,
των καρπών και των βολβών προκαλεί μια μεταμόρφωση,
μια τροπή,
μια αλλαγή στην κατάστασή μας,
στον ψυχισμό μας και...
...και φτάνουμε στο σημείο από το να αναστενάζουμε από την κούραση, στο να αναστενάζουμε από ευχαρίστηση  εισπνέοντας τα υπέροχα και μοναδικά αυτά αρώματα !
Η αναζωογονητική,
η ανακουφιστική και εμψυχωτική επίδραση των βοτάνων,

των καρπών και των βολβών όταν τα "στουμπάμε" μέσα σε ένα γουδί από ξύλο ελιάς, είναι αδιαμφισβήτητη!
...και οι ερευνητές υποψιάζονται πως ορισμένες μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν πολλαπλές ανεπαίσθητες αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα
και
όλα αυτά γιατί η όσφρηση αναδεικνύεται στην πλέον ισχυρότερη αίσθησή μας, καθώς συνδέεται άμεσα με το συναίσθημά μας και με τη μνήμη μας.
Μέσα από τις μελέτες οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως υπάρχουν αρώματα βοτάνων που μέσω της όσφρησης προκαλούν χαλάρωση,
πως υπάρχουν αρώματα  και μυρωδιές που ενισχύουν τις αθλητικές μας επιδόσεις,
που αυξάνουν την ενεργητικότητά μας,
που προκαλούν ευτυχία,
που βελτιώνουν τη συγκέντρωση,
που ενισχύουν την πνευματική διαύγεια,
που βελτιώνουν την έμπνευσή μας,
που ενισχύουν τη μνήμη μας,
που καθαρίζουν και ανανεώνουν τον αέρα!
...και "στουμπάμε" στο γουδί βασιλικό - το μυρωδάτο βότανο
και ειδικά τον ιερό βασιλικό/Ocimum tenuiflorum, που έχει χρησιμοποιηθεί στις παραδοσιακές ιατρικές για πάνω από 3.000 χρόνια και είναι γνωστός ως ο βασιλιάς των βοτάνων!
..."κοπανίζουμε" και αφήνουμε τα αρώματά του να μας "τυλίξουν" που σύμφωνα με την 
η επιστήμη της ζωής, την ayurveda, έχουν  επίδραση στις πνευματικές μας πτυχές, διευκολύνοντας διευρυμένες καταστάσεις επίγνωσης!
...και μην ξεχνάμε πως το κάθε βότανο,
ο κάθε καρπός,
ο κάθε βολβός έχει τις δικές του θαυματουργές ιδιότητες,
τα δικά του ειδικά κύματα,
την δική του ευωδιά και τον δικό του τρόπο επίδρασης στον κάθε έναν από εμάς.
έρρωσθε!!!

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το λεμόνι, το πολύτιμο.

... και ξαφνικά θέλησα να φτιάξω κάτι που θα ήταν ένα πολυτελές έδεσμα για τον ουρανίσκο και των πιο απαιτητικών μου συνδαιτημόνων- των παιδιών, χειροποίητες ζαχαρωμένες φέτες λεμονιού!
και στο νου μου στροβίλιζαν διάφορα για το λεμόνι και τη λεμονιά...
Αν τα εσπεριδοειδή εκτιμιούνται για την κοινωνική τους θέση, ποια είναι η ιστορία της παροιμιώδους φράσης "από το λεμόνι, στη λεμονάδα"
Κάτι τόσο "βαθυστόχαστο" πρέπει να χρονολογείται από την αρχαιότητα, έτσι δεν είναι;
σωστά θα μου πείτε!
Στην πραγματικότητα, αυτός ο αφορισμός δημιουργήθηκε το 1915 από τον "ένθεο αναρχικό" συγγραφέα Elbert Hubbard, ο οποίος εξυμνούσε τη θετική στάση και την αποφασιστικότητα ενός ηθοποιού. 
Πολλοί σύγχρονοι συγγραφείς αποδίδουν επίσης τη φράση στον γκουρού της αυτοβελτίωσης Dale Carnegie, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση "αν έχεις λεμόνι, φτιάξε λεμονάδα", ψιθυρίζοντάς μας δηλαδή στο αυτί, φωνάζοντάς την, τη ξεχασμένη αλήθεια - αξιοποιήστε στο έπακρο αυτό που έχετε! 
Μέχρι σήμερα, η φράση αυτή συνεχίζει να είναι δημοφιλής από σύγχρονους συγγραφείς και ηγέτες που κηρύσσουν την αισιοδοξία και χρησιμοποιούν τη λεμονόκουπα ως παροιμιώδη σάκο του μποξ. 
Μεστό και περιεκτικό, λοιπόν το λεμόνι είναι ιδανικό για πολλά που βάζει ο νους και πάντα στο προσκήνιο.
Το όμορφο, ευωδιαστό λεμόνι, που αρχικά ήταν ο σπάνιος καρπός των βασιλιάδων,
των βασιλισσών και των αρχιερέων, έγινε οικείο και κοινό με την πάροδο των χιλιετιών, λόγω της πανταχού παρουσίας του. 
Η αναζωογονητική μεταμόρφωση του λεμονιού μετέτρεψε τα κάποτε απρόσιτα προϊόντα του σε σύμβολο ευημερίας. 
Τα λεμόνια δεν ήταν πλέον μόνο για την προνομιούχα τάξη, αλλά πλέον και για τις μάζες, με τη μορφή νόστιμης λεμονάδας. 
Η ίδια η λεμονάδα, καθώς και παραλλαγές αυτού του υπέροχου ποτού με πρωτοστατούντα  τον χυμό του λεμονιού, μπορούν να χρονολογηθούν από τη μεσαιωνική Αίγυπτο...
Και σήμερα, τα πάντα, από τα lemon spa water μέχρι τις αγαπημένες καραμέλες από σταγόνες λεμονιού του καθηγητή Albus Dumbledore, μας δείχνουν ότι το λεμόνι είναι προσιτό και συνάμα πολυτελές, ακόμη και στις διαφορετικές εκφάνσεις του - βέβαια για όλους εμάς τους μεσογειακούς λαούς το λεμόνι και το λάδι είναι αναπόσπαστα τμήματα της ύπαρξής μας!
 "τα εσπεριδοειδή ήταν τα σαφή σύμβολα της ευγένειας στην αρχαία Μεσόγειο", αναφέρουν ερευνητές με επικεφαλής αρχαιοβοτανολόγους, οι οποίοι ανέλυσαν τα πάντα, από αρχαία κείμενα, 
τέχνη και αντικείμενα, 
μέχρι αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα όπως η γύρη και οι σπόροι.
και ναι, κάλλιστα μπορούμε να πούμε πως όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, είναι σύμβολο καταξίωσης!
Και οι πολύτιμες βιολογικές δραστηριότητες του πολύτιμου καρπού, πολλές φορές, υποτιμώνται στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία,
στην αρωματοθεραπεία και στην κοσμετολογία.
Βέβαια όλοι, θέλω να πιστεύω, γνωρίζουμε πως ο χυμός του λεμονιού παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για το σκορβούτο.
Αυτή η κοινή χρήση του λεμονιού, γνωστή από την αρχαιότητα, έχει σήμερα υποστηριχθεί από πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες. 
Άλλες χρήσεις του χυμού λεμονιού, όπως πολλές φορές σας έχω πει, γνωστές από την παραδοσιακή ιατρική, περιλαμβάνουν τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, 
του κοινού κρυολογήματος,
του πονόλαιμου, 
του πυρετού, 
των ρευματισμών,
της ακανόνιστης εμμήνου ρύσεως και βέβαια ο πολύτιμος χυμός, αναμεμειγμένος με ελαιόλαδο, χορηγείται σε περιπτώσεις που έχουμε πέτρες στα νεφρά
Το δε πολύτιμο αιθέριο έλαιο του λεμονιού είναι γνωστό φάρμακο για τον βήχα.
Και δεν είναι μόνο τα λεμόνια της λεμονιάς αλλά και τα φύλλα της που κάλλιστα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να ετοιμάσουμε αρωματικά,
γευστικά αλλά και θεραπευτικά ροφήματα και 
βέβαια να νοστιμέψουμε και να δώσουμε μια διαφορετική νότα σε πολλά πιάτα με κρέας και ψάρι!
Και ω, του θαύματος! 
Το μεταβολομικό προφίλ των φύλλων διερευνήθηκε και οι μελέτες έδειξαν ότι τα φύλλα της λεμονιάς περιέχουν 26 διαφορετικά οργανικά οξέα και τα παράγωγά τους, όπως ασκορβικό οξύ, 
βενζοϊκό οξύ, 
π-κουμαρικό οξύ, 
φουμαρικό οξύ,
21 αμινοξέα, όπως alanine, 
γ-aminobutyric acid, 
anthranilic acid, 
asparagine, 
aspartic acid, 
glutamic acid, 
glutamine, 
glycine, 
histidine, 
isoleucine, 
leucine, 
lysine, 
methionine, 
phenylalanine, 
proline, 
pyroglutamic acid, 
serine, 
threonine, 
tryptophan, 
tyrosine, 
valine και 13 σάκχαρα, όπως arabinose, 
fructose, 
galactose, 
glucose, 
glycerol, 
inositol, 
lyxose, 
maltose, 
rhamnose, 
ribose, 
sorbose, 
sucrose, 
xylitol...
... θα επανέλθω!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

αλήθεια- γνωρίζετε σε ποια τρόφιμα είναι κρυμμένο το μαγνήσιο;

...για να δούμε...ναι, ναι βέβαια, βρίσκονται...
-1. στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως 
αγκινάρα,
μπρόκολο,
σπανάκι, 
σέσκουλο, 
γογγύλια.
- 2. στους ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως 
κολοκυθόσποροι, 
ηλιόσποροι,
σουσάμι, 
αμύγδαλα, 
κάσιους, 
κουκουνάρια, 
φιστίκια,
καρύδια
- 3. στα ψάρια όπως 
σκουμπρί, 
γάδος, 
καλκάνι, 
τόνος.
- 4. στα όσπρια όπως
άσπρα φασόλια, 
κόκκινα φασόλια, 
μαυρομάτικα, 
ρεβίθια, 
φακές.
- 5. στα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως 
καστανό ρύζι, 
κινόα, 
κεχρί, 
πλιγούρι, 
σίκαλη, 
άγριο ρύζι, 
ζυμαρικά ολικής αλέσεως, 
κριθάρι, 
βρώμη.
- 6. στα φρούτα
αβοκάντο,
μπανάνες
- 7. στα αποξηραμένα φρούτα όπως
σύκα, 
δαμάσκηνα, 
βερίκοκα, 
χουρμάδες, 
σταφίδες
- 8. στα βότανα όπως
φλόμος/vebrascum thapsus
αγριοράδικο/taraxacum officinale
τσιμισιφούγκα/chimicifuga racemosa
τριφύλλι/medicago sativa
νεροκάρδαμο/nasturtium officinale
σκόρδο/allium sativum
κόκκινο/τριφύλλι trifolium pratense
μέντα/menthe x. piperita
σύμφυτο/symphytum officinale
καγιέν/capsicum frutescens
Καλογιάννι nepeta cataria/catnip
τζίντζερ/zingiber officinale
φλησκούνι/menthe pulegium
τσουκνίδα/urtica dioica
στελλάρια/stellaria media
άρκτιον λάππα/arctium lappa
πολυκόμπι/equisetum arvence
φασκόμηλο/salvia officinalis και φτάνω στην απόλυτη
- 9. στη μαύρη σοκολάτα, η πολύτιμη - σε μια μερίδα 28gr θα βρούμε 64mg μαγνησίου, το 16% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης .
ας θυμηθούμε και γιατί το μαγνήσιο είναι το πιο ισχυρό χαλαρωτικό ανόργανο συστατικό στον κόσμο! https://botanologia.gr/giati-to-magnisio-einai-to-pio-ischyro-chalarotiko-anorgano-systatiko-ston-kosmo/