Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Αγριοράδικο το πολύτιμο, που έχει χαρακτηριστεί και ως “περίεργο βότανο”


Τα βότανα, αλλά και όλα τα φυτά ήταν υψίστης σημασίας για τους πρώιμους ανθρώπους, οι οποίοι εξαρτώνται από αυτά ως πηγές τροφίμων,
φαρμάκων,
ιατρικής φροντίδας,
ρουχισμού, ακόμα και εργαλείων.
Σήμερα είναι γνωστό ότι, εκτός από τις πρακτικές και οικονομικές τους αξίες, τα πράσινα φυτά είναι απαραίτητα για όλη τη ζωή στη Γη: μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, τα φυτά “ρουφάνε” το φως του Ήλιου και το μετατρέπουν σε ενέργεια, γεγονός που καθιστά δυνατή τη ζωή.
Μια δεύτερη μοναδική και σημαντική ικανότητα των πράσινων φυτών είναι ο σχηματισμός και η απελευθέρωση οξυγόνου ως υποπροϊόν της φωτοσύνθεσης, καθώς η φωτοσύνθεση απελευθερώνει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα.
Αν και τα πολλά βήματα στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης έχουν γίνει πλήρως κατανοητά μόνο τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι πάντα, από τους προϊστορικούς χρόνους, αναγνώρισαν διαισθητικά ότι υπήρχε κάποια σημαντική σχέση μεταξύ του Ήλιου και των φυτών.
Μια τέτοια αναγνώριση προτείνεται από το γεγονός ότι η λατρεία του Ήλιου συχνά συνδυάστηκε με τη λατρεία των φυτών από πρώιμες φυλές και πολιτισμούς...
Κείμενο επιμέλεια κειμένου-thalia:botanologia.gr

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Γιατί η αντράκλα χαρακτηρίζεται “πλανητική πανάκεια”

Η αντράκλα είναι ένα φυτό με πλήθος αντιοξειδωτικών βιταμινών,
μέταλλα,
ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τα οποία ως γνωστό μας προστατεύουν από τον καρκίνο
τις καρδιοπάθειες και όλες τις φλεγμονώδεις παθήσεις.
Στην αντράκλα θα βρούμε:
1.- βιταμίνη Α, ισχυρότατη πηγή βιταμίνης Α.
#.από τις υψηλότερες περιεκτικότητες ανάμεσα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά με 1320 διεθνείς μονάδες ανά 100g 
– υψηλές συγκεντρώσεις προβιταμίνης Α ή καροτενοειδών, όπως β-καροτένιο,
λουτεΐνη,
νεοξανθίνη.
#. Τα καροτενοειδή είναι πρόδρομοι της βιταμίνης Α και προστατεύουν από τη χρωστική της ωχράς κηλίδας – είναι οι βασικοί του ρόλοι στη διατροφή μας
Η χρωστική της ωχράς κηλίδας, είναι μια...
read more:https://botanologia.gr/antrakla-to-votano-poy-echei-charaktiristei-quot-pagkosmia-panakeia-quot/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Αν το παιδί μας δεν έχει ακετυλο-χολίνη έχει σοβαρό πρόβλημα μνήμης!


 -. οι νευροδιαβιβαστές ακετυλοχολίνη, σεροτονίνη, ντοπαμίνη, νοραδρεναλίνη και η μάθηση
-. αν το παιδί δεν έχει ακετυλοχολίνη έχει σοβαρό πρόβλημα μνήμης και δεν μπορεί να θυμηθεί πολλά από αυτά που κάνει ή διαβάζει.
-. αν και οι άνθρωποι συνθέτουν χολίνη στο ήπαρ, η ποσότητα που παράγεται φυσικά δεν επαρκεί για να καλύψει τις κυτταρικές λειτουργίες, απαιτώντας την πρόσληψη χολίνης από τρόφιμα.
Τροφές πλούσιες σε χολίνη περιλαμβάνουν κρέατα, 
πουλερικά, 
αυγά και άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης, 
σταυρανθή λαχανικά,
φασόλια, 
ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Και βέβαια η χολίνη υπάρχει στο μητρικό γάλα.
κορυφαίος καθηγητής νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο του Berkeley ο Walter Jackson Freeman, ο οποίος ήταν περίπου 50 χρόνια μπροστά από την υπόλοιπη νευροεπιστήμη, αναφέρει πως οι νευροδιαβιβαστές
(ακετυλοχολίνη - παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη),
σεροτονίνη - διάθεση, προσοχή,
ντοπαμίνη - ικανοποίηση, ευχαρίστηση,
νοραδρεναλίνη - λήψη αποφάσεων, εστίαση προσοχής) 
παίζουν τον κύριο ρόλο στη μάθηση.
Nευροδιαβιβαστές ονομάζονται βιοχημικές ενώσεις, οι οποίες χρησιμεύουν στην μεταβίβαση πληροφοριών από ένα νευρώνα στον επόμενο...
Eίναι οι βιολογικοί διακόπτες ή οι βιολογικές γέφυρες που μέσω αυτών επικοινωνούν οι νευρώνες -τα εγκεφαλικά κύτταρα- μεταξύ τους.
Mιλούμε για 100 δισεκατομμύρια κύτταρα που ανάμεσά τους υπάρχει ένα μικρό χάσμα (περίπου 1/1.000 του χιλιοστού ) το λεγόμενο συναπτικό χάσμα (σχισμή).
ακετυλοχολίνη...
O πρώτος νευροδιαβιβαστής που ανακαλύφθηκε το 1921 είναι η Acetylcholine (ACh) από το Γερμανό
Otto Loewi η ανακάλυψη του οποίου του χάρισε το Νόμπελ Ιατρικής το 1936...
O Otto Loewi απέδειξε με πείραμα πως ο ρυθμός της καρδιάς επιβραδύνεται με την ακετυλοχολίνη
και πως
η ακετυλοχολίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής της μνήμης!
H Ακετυλοχολίνη αποτελείται από το ακετυλο-σύνζυμο Α (προέρχεται από την Β5) και τη χολίνη (λέγεται και βιταμίνη Β4).
Η χολίνη δεν ταξινομείται επίσημα ως βιταμίνη, παρά το γεγονός ότι είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό με δομή και μεταβολισμό που μοιάζει με αμινοξύ.
H χολίνη αποτρέπει τη συσσώρευση λιπών στο σώμα και αυτός είναι ο κύριος ρόλος της...
Η χολίνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, παρόμοιο με τις βιταμίνες Β, που παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, 
τη μετάδοση νευρικών σημάτων, 
τη σύνθεση κυτταρικών μεμβρανών, 
τον μεταβολισμό του λίπους και τη διατήρηση της ηπατικής λειτουργίας. 
Aν δεν υπάρχει στον οργανισμό μας επαρκή ποσότητα αυτής της βιταμίνης, το λίπος συσσωρεύεται στο συκώτι και δεν διασπάται για να χρησιμοποιηθεί από το σώμα
και
όταν παίρνουμε χολίνη από τις τροφές αυξάνουμε τα επίπεδα ακετυλοχολίνης στο αίμα.
οι καλύτερες πηγές φυσικής χολίνης είναι:
1. Κρόκος αυγού 1.700mg στα 100gr.
2. Ρεβίθια 780mg στα 100gr.
3. Φακές 710mg στα 100gr.
4. Ρύζι 650mg στα 100gr.
5. Συκώτι 550mg στα 100gr.
6. Μανταρίνι, σε φέτες, 1/2 φλιτζάνι (~120 ml)
7. Γιαούρτι 1 φλιτζάνι (~240 ml)
8. Λαχανάκια Βρυξελλών, βρασμένα, 1/2 φλιτζάνι (~120 ml)
9. Μπρόκολο, ψιλοκομμένο, βρασμένο, στραγγισμένο, 1/2 φλιτζάνι (~120 ml)
10. Φιστίκια, καβουρδισμένα σε σκόνη, 1/4 φλιτζάνι (~60 ml)
11. Κουνουπίδι, κομμάτια 2,5 εκ. (1 ίντσα), βρασμένο, στραγγισμένο, 1/2 φλιτζάνι (~120 ml)
12. Αρακάς, πράσινος, βρασμένος, 1/2 φλιτζάνι (~120 ml)
13. Ηλιόσποροι, καβουρδισμένοι σε λάδι, 1/4 φλιτζάνι (~60 ml)
Παράθεση:
Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, η επιστήμη αποφάσισε τελικά, αυτό που οι άνθρωποι στον πλανήτη γνώριζαν εδώ και χιλιάδες χρόνια, πως η κατανάλωση των αυγών δεν είναι επιβλαβής,
αντιθέτως, συμβάλλει στην αποτροπή καρδιοπαθειών λόγω του ότι τα αυγά λόγω των πολύτιμων συστατικών τους.
Εχθρός της καρδιάς είναι
τα γλυκά,
τα μπισκότα,
τα κορεσμένα λίπη...
Η φοβία των αυγών οδηγεί σε προβλήματα μνήμης στα παιδιά και τους ενήλικες και σε πολλά άλλα, όπως και συσσωρεύσεις λίπους, γιατί η λεκιθίνη γαλακτοματοποιεί τα λίπη...
Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι απόγονοι των πειραματόζωων τους οποίους χορηγήθηκαν υψηλές δόσεις χολίνης όταν έφτασαν σε γεροντική ηλικία η λειτουργία του εγκεφάλου τους παρέμεινε εξαιρετική και δε σημείωσε καμία φθορά...
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Scott Swartzwelder "Οι συνέπειες και οι προεκτάσεις αυτής της ανακάλυψης μπορεί να είναι πολύ σημαντικές. 
Διαπιστώσαμε ότι επιδρώντας σε ένα και μόνο θρεπτικό συστατικό για λίγες μόνο ημέρες στη διάρκεια της κύησης μπορεί να έχει δια βίου, μόνιμη επίδραση στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ο εγκέφαλος σε όλη τη διάρκεια της ζωής"
choline λοιπόν στις εγκυμονούσες είναι το επιστημονικό σύνθημα και αυτό διότι τόσο η εγκυμοσύνη όσο και η γαλουχία αυξάνουν δραματικά τη ζήτηση για χολίνη... 
Όπως υποστηρίζει ο γιατρός o dr. Steven Zeitel του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, αυθεντία στον τομέα της χολίνης, αναφέρει ότι "η χολίνη που περιέχεται στα αυγά είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε παιδιά και ενήλικες.
H χολίνη μεταβάλλει δραματικά την ίδια τη δομή των κέντρων μνήμης στον ιππόκαμπο και στο διάφραγμα του αναπτυσσόμενου εμβρυακού εγκεφάλου"
Όταν υπάρχει έλλειμμα χολίνης παρατηρείται μειωμένος ρυθμός κυτταρικής διαίρεσης στον εγκέφαλο του εμβρύου, μη φυσιολογική μετανάστευση των κυττάρων ενώ αυξανόμενος αριθμός κυττάρων του εγκεφάλου πεθαίνουν πρόωρα.
Για πρώτη φορά δείξαμε ότι η ίδια δομή του εγκεφάλου του εμβρύου επηρεάζεται από τις τροφές που καταναλώνει η μητέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κυρίως το συγκεκριμένο συστατικό φαίνεται ότι είναι πολύ σημαντικό.
Η ενίσχυση της μνήμης ήταν μεγαλύτερη στα άτομα που παρουσίαζαν βραδεία μαθησιακή ικανότητα και αυτό οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η βραδύτητα στη σκέψη και στη μαθησιακή ικανότητα οφειλόταν σε κατώτερα του φυσιολογικού επίπεδα χολίνης στον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η χολίνη είναι πιο αποτελεσματική στη βελτίωση της μνήμης στους ηλικιωμένους και στα παιδιά που έχουν βραδεία μαθησιακή ικανότητα...
Τα κενά μνήμης στις έρευνες μειώθηκαν κατά περίπου 50% σε σχέση με τα κενά μνήμης που παρατηρήθηκαν σε άτομα που δεν έλαβαν συμπληρωματική χολίνη...
Γύρω από τα 100 δις κύτταρα του εγκεφάλου υπάρχουν άλλα 900 δις κύτταρα που λέγονται νευρογλοία (glial cells)...
Πολλοί νευροεπιστήμονες θεωρούν την νευρογλοία/νευρογλοιακά κύτταρα τους κοιμώμενους γίγαντες του εγκεφάλου.
Επίσης τα πειραματόζωα με πλούσια ερεθίσματα μάθησης είχαν περισσότερη νευρογλοία από τα πειραματόζωα που ζούσαν σε φτωχό μαθησιακό περιβάλλον...
Σύμφωνα με νευρο-βιολόγους τα νευρογλοιακά κύτταρα καθιστούν τον εγκέφαλο ικανό για υψηλές επιδόσεις...
Τα νευρογλοιακά κύτταρα σχηματίζουν έναν ειδικό φράχτη που απαγορεύει την είσοδο στον εγκέφαλο τοξικών ουσιών που θα μπορούσαν να τον βλάψουν...
Είναι ο λεγόμενος αιματο-εγκεφαλικός φραγμός - blood-brain barier)...
Αυτός ο φράχτης από τα 900 δις κύτταρα επιτρέπει μόνο σε ορισμένες ουσίες να τον διαπεράσουν.
Η βιταμίνη της μνήμης η ακετυλο-χολίνη είναι μία από τις ελάχιστες ουσίες που διαπερνούν τον φράχτη αυτό...
και
στην αίθουσα του θρόνου, λοιπόν, στην αίθουσα του βασιλιά εγκεφάλου φθάνουν ελάχιστοι.
Η ακετυλο-χολίνη έχει το διαβατήριο της μνήμης και περνά ελεύθερα, όποτε θέλει.
Τα νευρογλοιακά κύτταρα λειτουργούν επίσης σαν απορριματο-συλλέκτες απομακρύνοντας συντρίμματα και τοξίνες μετά από τον θάνατο των νευρώνων ή τραυματισμό
Ο ρόλος αυτός του καθαριστή προλαμβάνει βλάβες στον εγκέφαλο και τον κρατά σε φόρμα.
Επίσης, ρυθμίζουν και διατηρούν την συγκέντρωση καλίου στον εξω-κυττάριο χώρο, μπορούν να αποθηκεύσουν και να προσλάβουν την περίσσεια καλίου...
Τροφές που περιέχουν κάλιο βοηθούν την νευρογλοία, κατά συνέπεια στη μάθηση...
Το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγουμε στον εγκέφαλο και στο σώμα μας χρειάζεται κάλιο για να παραχθεί...
συνεπώς τα παιδιά πρέπει να τρώνε μεγάλες ποσότητες καλίου για την σωστή λειτουργία της νευρογλοίας...
Οι καλύτερες πηγές καλίου στα τρόφιμα είναι (ανά 100 γρ.):
1. φύκια 5.200-12.000mg
2. μελάσσα 2.927mg
3. μαϊντανός 1.000mg
4. ηλιόσποροι 920mg
5. γκρέιπφρουτ 810mg
6. σταφύλια 763mg
7. δαμάσκηνα 694mg
8. σαρδέλες 836mg
9. καρπούζι 600mg
10. φακές 590mg
11. μπανάνες 370mg.
...............
επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia
-. σε επόμενο άρθρο πληροφορίες για τον άλλο σπουδαίο νευροδιαβιβαστή την σεροτονίνη
-. πολλές από τις αξιόλογες πληροφορίες βρήκα
στο eidikopyrgou

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Αποξηραμένο αφέψημα, τι είναι και σε τι μορφή το βρίσκουμε

Αποξηραμένο αφέψημα;

Ίσως να μην έχετε ξανακούσει για τα αποξηραμένα αφεψήματα – ας δούμε τι είναι-
     -. Αφέψημα συνήθως γίνονται τα σκληρότερα μέρη των βοτάνων, όπως οι ρίζες,
ο φλοιός και οι σπόροι.
Είναι χρήσιμο να αλέθουμε ή να συνθλίβουμε ολόκληρο το μέρος του βοτάνου που θα χρησιμοποιήσου για να ετοιμάσουμε το αφέψημά μας.
Η διάρκεια παρασκευής είναι περίπου 30 λεπτά, έως ότου χαθεί περίπου το 50% του νερού.
Το δοχείο μας πρέπει απαραίτητα, να είναι κλειστό κατά τη διάρκεια της θέρμανσης για να αποφευχθεί η απώλεια των συστατικών του βοτάνου μας μέσω της εξάτμισης.
Το εκχύλισμά μας αφού το απομακρύνουμε από τη θερμότητα και στραγγίζουμε, και χρησιμοποιούμε το αφέψημά μας είτε ως σύνολο είτε μετά από κατάλληλη αραίωση.
Αφού θυμηθήκαμε πως ετοιμάζουμε το αφέψημά μας ας δούμε τι είναι και πως παρασκευάζεται το αποξηραμένο αφέψημα
Τα αποξηραμένα αφέψημα αναπτύχθηκαν στην Ιαπωνία στη δεκαετία του 1950  και έχουν γίνει ένας σημαντικός τρόπος και σημαντική μέθοδος χρήσεις και παροχής των βοτάνων σε χώρες όπως η Ιαπωνία,
η Ταϊβάν,
οι Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, η Γερμανία.
Τα αποξηραμένα αφεψήματα συνήθως τα βρίσκουμε σε ταμπλέτες-χαπάκια.
Για να παρασκευαστεί ένα αποξηραμένο αφέψημα, φτιάχνεται μια πολύ μεγάλη ποσότητα, σε μεγάλες δεξαμενές, αφεψήματος από το συγκεκριμένο βότανο.
Μόλις είναι έτοιμο σουρώνεται και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας θερμότητα και κενό, υπό κατάλληλες συνθήκες και με τα κατάλληλα μηχανήματα, εξατμίζεται το υγρό, για να σχηματιστεί ένα σιρόπι.
Το σιρόπι στη συνέχεια τοποθετείται σε ένα ξηραντήριο ψεκασμού μαζί με έναν φορέα σκόνης, συνήθως άμυλο ή  βότανα σε σκόνη, ώστε να αφυδατωθεί πλήρως και να μας δώσει μια ξηρή σκόνη.
Στην τελική φάση της διαδικασίας, η ξηρή σκόνη συμπιέζεται, σε κατάλληλα μηχανήματα, και μας δίνει τις ταμπλέτες
Τα αποξηραμένα αφεψήματα είναι ένας εύκολος τρόπος λήψης του βοτάνου, ειδικά για βότανα που είναι δύσκολο να τα προμηθευτούμε στην νωπή ή αποξηραμένη τους μορφή.

read more:https://botanologia.gr/votana-kai-tropoi-chrisis-pos-paraskeyazoyme-afepsima/

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr