Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Βότανα για την πέψη και τα προβλήματα του πεπτικού, γνωστά και ως bitters

Τα περίφημα πικρά ή bitters και η πέψη
Τα πικρά-bitters της βοτανολογίας είναι εκχυλίσματα βοτάνων σε αλκοόλη, αρωματικής γεύσης που παρασκευάζονται με έγχυση φλοιών,
λουλουδιών,
καρπών, όπως τα μούρα,
σπόρων,
ριζών και διάφορων άλλων μερών βοτάνων και φυτών.
Τα πικρά εκχυλίσματα των βοτάνων ή herbal bitters είναι μια ειδική κατηγορία εκχυλισμάτων, η οποία χωρίζεται σε υποομάδες και έχουν χρησιμοποιηθεί από πάρα πολύ παλιά ως φάρμακο.
Η υποομάδα, η ειδική για το πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει τα πικρά χωνευτικά ή digestive bitters
Τα πικρά χωνευτικά βότανα διεγείρουν όλες τις πεπτικές εκκρίσεις, όπως το σάλιο,
οι ορμόνες,
η χολή.
Καθένα από αυτά, δρα ως διαλύτης στη διαδικασία διάσπασης των τροφών για την επόμενη φάση της απορρόφησης.
Η ποιότητα και η ποσότητα αυτών των εκκρίσεων διασφαλίζει τελικά τη σωστή διατροφή.
Η ανεπαρκής παραγωγή αυτών των εκκρίσεων είναι...
read more: https://botanologia.gr/votana-gia-tin-pepsi-kai-ta-provlimata-toy-peptikoy-gnosta-kai-os-bitters/

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Υγεία – Η θαυμαστή αρμονία του συνόλου

Όποια και αν είναι η βλάβη που σε υπονομεύει, έχεις το δικαίωμα σε περισσότερη υγεία, σε πλήρη ευεξία.
Έχεις το δικαίωμα να γίνεις ένα πλάσμα σωματικά και ψυχικά υγιές, σε ένα όλον όπου ενώνονται η ομορφιά και η δύναμη σε μια τέλεια αρμονία
Υγεία – Η παραβίαση του νόμου έχει διαταράξει την αρμονία του συνόλου, έχει υπονομεύσει τον θαυμαστό ρυθμό, τη θαυμαστή αρμονία, που είναι η υγεία.
Η υγεία δεν είναι ένα τυχαίο αποτέλεσμα, είναι μια προϋπόθεση που κατακτιέται με την προσπάθεια και είναι ανάλογη αυτής της προσπάθειας.
Είναι απλούστατα η συνέπεια της υπακοής στους νόμους που διέπουν τη ζωή και την εξέλιξη του ανθρώπου.
Η αρρώστια είναι πάντα η κατάληξη, λίγο ως πολύ μακρινή, των παραβιάσεων – συνειδητών ή όχι - των ζωτικών νόμων.
Η αρρώστια δεν έρχεται απρόοπτα.

Δεν είναι κάτι σαν κεραυνός σε έναν γαλήνιο ουρανό, προετοιμάζεται από πολύ καιρό.
Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι οι περισσότερες αρρώστιες δεν καθιστούν αισθητές ξαφνικά τις βίαιες επιθέσεις τους, αλλά, σιγά-σιγά και βαθμιαία.
Και οι μολύνσεις δεν ξεφεύγουν από αυτόν τον κανόνα.
Είναι στο χέρι μας αν συμβιβαστούμε με τους αμετακίνητους νόμους της φύσης, να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μέσα μας ένα πεδίο, που να αναχαιτίζει ακόμα και τις σκληρότερες ανισορροπίες, οποιεσδήποτε και αν είναι ή όποιο και αν είναι το σημείο που εδρεύουν.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Βότανα για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τα βότανα στη διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
1) χαμομήλι
Και ξεκινάω με το θεσπέσιο χαμομήλι.
Το χαμομήλι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για πολλές γαστρεντερικές παθήσεις, ανάμεσα στις οποίες και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση.
Όσα άτομα υποφέρουν από παλινδρόμιση πρέπει οπωσδήποτε να έχουν στη διατροφή τους ροφήματα με χαμομήλι.
Το χαμομήλι το κάνουμε έγχυμα και μπορούμε να πίνουμε δύο με τρις φορές την ημέρα.
2) τζίντζερ 
Μία ανασκόπηση διερεύνησε την επίδραση του τζίντζερ στα παιδιά με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διαπίστωσε ότι βοήθησαν πολύ στη μείωση των συμπτωμάτων.
Το πολύτιμο τζίντζερ δείχνει ισχυρές δυνατότητες για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης με λίγες, έως ελάχιστες ανεπιθύμητες παρενέργειες.
3) λεμόνι
Ανισοροποίες του πεπτικού μας συστήματος που προλαμβάνει ή θεραπεύει το λεμόνι είτε ως χυμός, είτε ως ρόφημα, είτε ως αιθέριο έλαιο είναι:
η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD)
οι καούρες,
η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)
Μελέτες έχουν δείξει ότι το D-limonene αυξάνει τη γαστρική κινητικότητα και προκαλεί μείωση της ναυτίας...
read more:https://botanologia.gr/votana-gia-ti-gastrooisofagiki-palindromisi/

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Καύσωνας, και πάντα ένα χλιαρό ρόφημα βοτάνων είναι αναγκαίο

 Καύσωνας, υπομονή θα περάσει.
Καύσωνας, και πάντα ένα  ρόφημα βοτάνων είναι απόλαυση!
Μια αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια, άκρως ευεργετική για τον οργανισμό μας!
Τα βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι πολλά, εγώ θα σας δώσω ένα από τα αγαπημένα μου.
Τσάι του βουνού εμπλουτισμένο με ελάχιστη ρίγανη.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του  ροφήματός μας πάμπολλες.
Το τσάι του βουνού,
το δικό μας τσάι,
το ελληνικό τσάι, το οποίο έχει ισχυρότατες αντιφλεγμονώδεις,
αντιοξειδωτικές και αγχολυτικές ιδιότητες.
Το τσάι του βουνού, το τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας, ένα πολύτιμο βότανο που πολλές φορές ξεχνάμε τη σπουδαιότητά του!
Μας προφυλάσσει από τα κρυολογήματα και από τις φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού μας συστήματος, συχνές καταστάσεις και τώρα το καλοκαίρι, απόρροια της αλόγιστης  και μη σωστής χρήσης των κλιματιστικών,
μας προστατεύει από το άγχος,
περιορίζει τις βλάβες του...

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Νερό detox με αγγούρι, ένα ισχυρότατο αποτοξινωτικό και ιδανικό ρόφημα για τον καύσωνα

Το νερό detoxμε με αγγούρια είναι ένας φτηνός, γρήγορος και γευστικός τρόπος για να πίνουμε και να απολαμβάνουμε το νερό μας.
Τα αγγούρια περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες,
αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη ποικίλων ανισορροπιών του οργανισμού μας, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης, αλλά και διατηρούν την υγεία των  οστών, του δέρματος και των μυών μας.
Οφέλη από το νερό detox με αγγούρια
Ενυδάτωση
Το σώμα μας χρειάζεται αρκετό νερό για να λειτουργεί σωστά και να διατηρεί τη γενική του υγεία.
Οι γυναίκες πρέπει να πίνουν 2,2 λίτρα, 9 φλιτζάνια, και οι άντρες  3 λίτρα, 13 φλιτζάνια, νερό κάθε μέρα.
Οι ανάγκες σε υγρά ενός ατόμου μπορεί να αυξηθούν όταν ιδρώνει , όταν ασκείται ή χάνει υγρά λόγω παθήσεων ή υψηλών θερμοκρασιών.
Το νερό detox με αγγούρια προσμετράται στην καθημερινή μας πρόσληψη νερού, ενώ παράλληλα το αγγούρι προσθέτει επιπλέον γεύση “διασκεδάζοντας” έτσι τους γευστικούς μας κάλυκες.
Βοηθά στην απώλεια βάρους....
read more:https://botanologia.gr/nero-detox-me-aggoyri-ena-ischyrotato-apotoxinotiko-kai-idaniko-rofima-gia-ton-kaysona/

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Bότανα που εκμηδενίζουν ιούς και βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις

Το κοινό κρυολόγημα είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο παιδιά και ενήλικες ασθενούν συχνά.
Οι ενήλικες περνούν κατά μέσο όρο 2 με 3 κρυολογήματα το χρόνο ενώ τα παιδιά συχνά, πολύ περισσότερα.
Τα κρυολογήματα είναι κοινά τον χειμώνα και την άνοιξη, αλλά είναι πιθανό να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή του έτους.
Από τους ενήλικες που ασθενούν από κρυολόγημα, ένα μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιούν φυσικές θεραπείες για την ίασή τους.
Αυτό δεν είναι σημερινή πρακτική, για αιώνες, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει φυσικές θεραπείες για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και η τάση αυτή συνεχίζεται αμείωτη.
Τα Εθνικά Κέντρα Στατιστικών Υγείας αναφέρουν ότι σχεδόν 4 στους 10 ενήλικες έχουν χρησιμοποιήσει κάποια μορφή φυσικής θεραπείας για την ίαση των ασθενειών.
Στο μεγάλο κατάλογο της βοτανοθεραπείας, υπάρχουν ισχυρότατα βότανα που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σας σύστημα,
να μειώσουμε το χρόνο της ασθένειας,
να αναρρώσουμε φυσιολογικά, χωρίς να εξασθενήσουμε και να επιστρέψουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα, χωρίς να ...
read more:https://botanologia.gr/botana-poy-ekmidenizoyn-ioys-kai-vaktiria-poy-prokaloyn-loimoxeis/

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Η υγιεινή διατροφή των παιδιών οδηγεί σε υψηλότερο IQ

Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με υγιεινή διατροφή έχουν υψηλότερο δείκτη ευφυίας, σύμφωνα με  έρευνα από το University of Adelaide, η οποία συμπληρώνει την έρευνα των Dr Pauline Emmett και Dr Kate Northstone, οι οποίες επισημαίνουν πως ο δείκτης νοημοσύνης των μικρών παιδιών μειώνεται με το πρόχειρο και ανθυγιεινό φαγητό
Η μελέτη - με επικεφαλής την ερευνήτρια της Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας  dr Lisa Smithers - εξέτασε τη σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών των παιδιών σε μια χρονική περίοδο 6 μηνών, 15 μηνών και 2 χρόνων, και του IQ τους μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών.
Η dr Lisa Smithers, όπως η ίδια αναφέρει, αναζητά πάντα ευκαιρίες για να κάνει τη διαφορά στην υγεία και την ευημερία των παιδιών.
"Ανησυχώ για πράγματα που εμποδίζουν τα παιδιά να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, είτε πρόκειται για σωματική υγεία είτε για ανάπτυξη. 
Αν μπορούμε να εντοπίσουμε τα εμπόδια στην ανάπτυξη των παιδιών, τότε μπορούμε να σχεδιάσουμε και να δοκιμάσουμε παρεμβάσεις που αλλάζουν ή ρυθμίζουν άμεσα τις επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους"
Η dr Lisa Smithers, λοιπόν, έλαβε μέρος στη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε 7.000 παιδιά και συνέκρινε μια σειρά διατροφικών προτύπων, συμπεριλαμβανομένων παραδοσιακών και σύγχρονων σπιτικών φαγητών, έτοιμων βρεφικών τροφών, θηλασμού και  πρόχειρων φαγητών.
"Η διατροφή παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη των εγκεφαλικών ιστών κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής και ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να δούμε τι αντίκτυπο θα έχει η δίαιτα στο IQ των παιδιών", λέει η dr Smithers.
"Ανακαλύψαμε ότι τα παιδιά που θήλασαν μέχρι την ηλικία των 6 μηνών και διατρέφονταν συστηματικά  υγιεινά με μια διατροφή που περιλάμβανε όσπρια, 
τυρί, 
φρούτα και λαχανικά μέχρι την ηλικία των 15 και των 24 μηνών, είχαν υψηλό IQ  στην ηλικία των 8 ετών.
Τα παιδιά που διατρέφονταν καθημερινά, εκτός των άλλων, και με μπισκότα, 
σοκολάτα, 
γλυκά, 
αναψυκτικά και τσιπς στα 2 πρώτα έτη της ζωής τους είχαν περίπου 2 μονάδες χαμηλότερο IQ στην ηλικία των 8 ετών"
Παράλληλα οι ερευνήτριες Dr Pauline Emmett και Dr Kate Northstone επισημαίνουν ότι:
Το καταστροφικά αποτελέσματα μιάς κακής διατροφής στην ανάπτυξη του εγκεφάλου θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα ακόμη και αν η διατροφή βελτιωθεί στο μέλλον.
Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ζάχαρη,
επεξεργασμένα τρόφιμα και πρόχειρο φαγητό όχι μόνο είναι ανθυγιεινά και παχαίνουν,
αλλά είναι καταστροφική για τον εγκέφαλο των μικρών παιδιών και για την μετέπειτα ενήλικη ζωή τους, καθώς σχετίζεται με μειώσεις του IQ τους.
Τα παιδιά που τρέφονται με μεταποιημένα τρόφιμα μέχρι την ηλικία των τριών (3)ετών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ο δείκτης νοημοσύνης τους να βρεθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα όταν φτάσουν στην ηλικία των οκτώμισι ετών.

Η βρετανική επιστημονική έρευνα ήταν η μεγαλύτερη που είχε γίνει ποτέ για το ζήτημα αυτό και τα συμπεράσματά της ήταν συγκλονιστικά.
Τα παιδιά που τρώνε συχνά φαγητά κακής ποιότητας, όταν μεγαλώσουν έχουν κατά μέσο όρο μικρότερο δείκτη νοημοσύνης, το γνωστό IQ.
Οι ερευνητές, υπό την Dr Pauline Emmett της Σχολής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, μελέτησαν σε βάθος χρόνου περίπου 14.000 παιδιά, γεννημένα τα έτη 1991 και 1992, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στα τρία, τέσσερα, επτά και οκτώμισι χρόνια τους.
Οι γονείς των παιδιών κλήθηκαν να καταγράψουν αναλυτικά το είδος φαγητών και ποτών που κατανάλωναν τα παιδιά τους, ενώ στο τέλος (σε ηλικία 8,5 ετών) τα παιδιά έκαναν τεστ νοημοσύνης.
Με το πέρας της έρευνας διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά στις επιδόσεις ανάμεσα στα παιδιά που έτρωγαν πολλά κατεργασμένα φαγητά με λίπη και ζάχαρη, σε σχέση με όσα έτρωγαν υγιεινές τροφές, με πολλές σαλάτες, φρούτα, λαχανικά και ρύζι.
Το 20% των παιδιών της πρώτης κατηγορίας, που έτρωγαν πιο ανθυγιεινά, είχαν κατά μέσο όρο δείκτη νοημοσύνης (IQ) 101, έναντι 106 του 20% των παιδιών που έτρωγαν πιο υγιεινά.
"η διαφορά δεν είναι τεράστια, όμως καθιστά αυτά τα παιδιά λιγότερο ικανά να τα βγάλουν πέρα στο σχολείο, καθώς και σε διάφορες άλλες καταστάσεις στη ζωή τους", δήλωσε η Dr Pauline Emmett.
Η ερευνήτρια επιβεβαίωσε, και αυτή, ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα,
τα λίπη και η ζάχαρη στερούνται σημαντικών βιταμινών και άλλων ζωτικών ουσιών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και
οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αρχή της παιδικής ηλικίας.

Αυτό σημαίνει -επισημαίνουν οι ερευνητές- ότι η δίαιτα στα νήπια μέχρι τριών ετών αλλάζει τα επίπεδα του δείκτη νοημοσύνης της ενήλικης ζωής ακόμα και αν αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες με την πάροδο των ετών.
Και αυτό διότι ο εγκέφαλος αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό στα πρώτα τρία (3) χρόνια της ζωής του ανθρώπου και
είναι πιθανό η σωστή διατροφή κατά το διάστημα αυτό να παίζει καθοριστικό ρόλο στην βέλτιστη ανάπτυξή του.

Ας δώσουμε λοιπόν μεγαλύτερη προσοχή στα τρόφιμα που ταΐζουμε τα παιδιά μας.
μελέτες, έρευνες: