Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή, 25 Απριλίου 2010

Έλαια με έγχυση ή εγχύματα βοτάνων σε έλαια

Όταν κάνουμε έγχυση ενός βοτάνου σε έλαιο επιτρέπουμε στα λιποδιαλυτά και
ενεργά συστατικά του να εκχυλιστούν.
Τα εν θερμό εγχεόμενα βότανα σε λάδια βράζονται σιγανά-σιγανά σε μία εστία φωτιάς με την μέθοδο του bain marie,ενώ τα εν ψυχρώ θερμαίνονται με φυσικό τρόπο κάτω από τον ήλιο.
Και τα δύο αυτά  λάδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν εσωτερικά,
να χρησιμοποιηθούν εξωτερικά για μασάζ,
να προστεθούν σε κρέμες και σε αλοιφές.
Τα έλαια που έχουμε πάρει από έγχυση βοτάνων δεν πρέπει να συγχέονται με κανένα τρόπο με τα αιθέρια έλαια.
Τα αιθέρια έλαια είναι εγγενή ενεργά συστατικά των ίδιων των βοτάνων,τα έχουν από την φύση τους
Βότανα έγχυσης εν θερμώ ή έλαια θερμοδιαβροχής:
Πρότυπη ποσότητα:
250 gr αποξηραμένου ή 500 gr νωπού βοτάνου σε 750 ml ελαιόλαδου.
Βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε λάδι αρίστης ποιότητας κατάλληλο για φαγητό.
Τα έλαια που παίρνουμε από την εν θερμώ έγχυση μπορούν να αντέξουν περίπου ένα χρόνο είναι όμως πιό δυνατά όταν είναι φρέσκα.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε τα λάδια μας περιστασιακά πρέπει να παρασκευάζουμε  ποσότητες μικρότερες της πρότυπης με την ίδια αναλογία βοτάνου και ελαίου.
Παρασκευή εν θερμώ:
# ~ επιλέγουμε το βότανο που θα χρησιμοποήσουμε και το ψιλοκόβουμε.
Το ανακατεύουμε με το λάδι μέσα σε ένα κατάλληλο σκεύος.
# ~ αφού τα ανακατέψουμε πολύ καλά ώστε
να εμβαπτιστεί το βότανό μας με το λάδι σκεπάζουμε το σκεύος μας και σιγοβράζουμε το μείγμα σας για τρεις περίπου ώρες με την τεχνική του Bain Marie.
# ~ με το πέρας το τριών ωρών το βγάζουμε από την φωτιά και
# ~ το αφήνουμε να κρυώσει.
# ~ μόλις κρυώσει το γυρίζουμε σε ένα άλλο σκεύος που έχουμε προσαρμόσει ένα φίλτρο ή ένα τουλπάνι.
# ~ πιέζουμε να βγει όλο το λάδι στραγγίζοντας πολύ-πολύ καλά.
# ~ χρησιμοποιώντας ένα χωνί ρίχνουμε το  λάδι μας  σε σκουρόχρωμες γυάλινες φιάλες.
# ~ κλείνουμε αεροστεγώς τις φιάλες μας και τις τοποθετούμε σε ένα σκοτεινό ντουλάπι της κουζίνας μας.

Καλή επιτυχία!

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr