Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο, 29 Μαΐου 2010

Σαρανταβότανο

ένας φίλος μου έστειλε με mail το πάρα κάτω ποίημα.
τον ευχαριστώ πολύ!
δεν το γνώριζα ολόκληρο,
μόνο μερικούς στίχους!
αναφέρεται στο σαρανταβότανο!
το σαρανταβότανο ήταν και είναι ένα μείγμα σαράντα βοτάνων,τα οποία φύονται στην κρητική γη!
....και τώρα το ποίημα:
"Σαν την υγειά σου έχασες και θες να την κερδίσεις
μόνο με βότανα της γης θα την ξαναποχτήσεις.
Φύλλα κιτροπορτοκαλιάς και άρωμα από λεμόνι
ανεραντζά,μανταρινιά,ξαρρωστικό κυδώνι.
Μάζωξε απτσι ποταμούς τσ'ακονιζάς τ'αχνάρια
βάτο και τσάι του βουνού και τσ'αμπιστιάς κλωνάρια
Μάζωξε έρωντα πολύ απ'τα βουνά της Κρήτης
και σφάκα την πικραδερή,δάφνες μυρτιές να βρίσκεις
θύμο,κισσό κι αγκαραθιά και αγκαθοστοιβίδα
την μυρουδιά βασιλικού φασκομηλιά και θρίμπα
μέντα και δεντρολίβανο όπου μοσκομυρίζει
το λένε και αρισμαρί,που την υγειά χαρίζει.
Πάρε τα γιασεμόφυλλα τη ροδαρά με τ'άνθη
γαρεφαλόβιολες πολλές και γαρυφάλου άνθη
απήγανο και βάρσαμο της γης το χαμομήλι
τη μυριστή αμπερόριζα που δένουν στο μαντήλι.
Πάρε το κοκκινόχορτο,βάλε και κουτσουνάδα
που φτιάχνουν κοκκινόλαδο,στου ήλιου την πυράδα.
Φύλλα συκιάς κι αμυγδαλιάς και φύλλα μαντζουράνας
φλισκούνι που μοσκοβολά σαν κόρφος κάθε μάνας
Το μαϊντανό,το σέλινο και την αντωναΐδα
τ'αγούδουρα τ'αγλακιτού τον κλάδο και τα φύλλα
Όλα ετούτα βράσε τα γέμισε μία σκάφη
και διώξε απ'το κορμάκι σου τσι πόνους και τα πάθη" 
Πανέμορφο!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Τα σαράντα αυτά βότανα τα έβραζαν - 'οπως με πληροφορεί ο φίλος που μου έστειλε το mail - μέσα σε ένα πήλινο δοχείο - το τσουκάλι -
το δοχείο αυτό ήταν αχρησιμοποίητο -"αφόριο"-
αφού έβραζαν λοιπόν τα σαράντα βότανα στο αφόριο,έριχναν το ζουμί σε μία μεγάλη σκάφη!
στη σκάφη αυτή με το ζουμί των βοτάνων έμπαινε το άτομο που χρειαζόταν θεραπεία!
έμενε μέσα σχεδόν μισή ώρα!
η διαδικασία αυτή επαναλαμβανόταν εννέα φορές!
και η συνταγή αυτή λεγόταν:
η συνταγή της λουτροθεραπείας!!!
thalia-botanologia.blogspot.gr

5 σχόλια:

 1. θάλεια αυτό το σαρανταβότανο(40)είναι ανεκτίμητο και προφανώς αυτός που το συνέταξε θαταν σίγουρα θεραπευτής-σαμάνος-πρακτικός ιατρός(που είναι μεγάλο χαρισμα και το ξέρω γιατί ήταν ο παπούς μου)απορώ πως δεν το πηρανε είδηση οι φαρμακευτικές εταιρείες διότι είναι βέβαιον ότι θαχει και ευρύτερες χρησεις εκτός απο την λουτρο-βοτανοθεραπεία.
  λοιπόν-κατα τον προσφιλή μου τρόπο όταν λαμβάνω-προσπαθώ να βάζω-ανταποδίδω και το δώρο για δες:
  Η ΚΡΗΤΗ=8+20+100+8+300+8=444(400-40-4)(40βότανα)
  και Κ-ρητή=φανερή-σαφής-φωτεινή δηλαδή η κρήτη είναι αυτή η οποία με σαφή-φανερό-ρητό τρόπο φανέρωσε(φανερώθηκε ως Κ)τον Κρόνο-κούρητα
  (κρητογενή)Δία(πατέρα θεών-ανθρώπων)!τι σημαίνει αυτό;ότι όλη η σοφία-αλήθεια αυτού του όντος(ο ων)είναι αποτυπωμένη-ρητή στο ιδιαίτερο νησί της "γενέτειρας" του(μεσα στον χωροχρόνο(=κρόνος-ρέα=χρόνος+ροή του χρόνου-κρόνου).λοιπόν (μόνο)για 40 βότανα θα μιλάμε τώρα; ή για...σιωπώ την δήλωση!(κύνες γαρ καραδοκούν)
  θα σου συνιστούσα-ότι προέρχεται απο την κρήτη ως παράδοση(βότανα-θεραπείες κλπ)να το αναζητήσης και είμαι βέβαιος θα βρης θησαυρό άξιο των κόπων σου.
  εύ γίνωσκε
  χ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. καλημέρα φίλε μου και ευχαριστώ!!!!!!....
  οι αριθμοί και η αριθμολογία με συνεκλόνιζαν - στην κυριολεξία - από όταν ήμουν μικρό παιδί....έφτασαν κάποια στιγμή - στα μαθητικά μου χρόνια - να γίνουν το παιχνίδι μου....όσο για την Κρήτη συμφωνώ απόλυτα(βέβαια υπάρχουν ερευνητές που αναφέρουν ως γενέτειρα του Δία το Λύκαιον όρος της Αρκαδίας)...και...
  πάλι ευχαριστώ για τις ευχές σου!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. έχεις όλα τα στοιχεία-προδιαγραφές(λόγω ονόματος θάλεια)όχι για συγ-κλονισμό αλλά για θαύματα και εξηγούμαι αμέσως(τόχουμε ξαναγράψει)
  Α-Λ-Η-Θ-Ε-Ι-Α=Η Θ-Α-Λ-Ε-Ι-Α(αυτή που θάλλει και άλλα ων ούκ έστι αριθμός!δες όλο το θεματολόγιο μου αν θέλεις των η αστραπή-ιαχη-επιφάνεια)
  θάλεια=56(8χ7 @ 7χ8)η θάλεια-αλήθεια=64(8χ8)
  0 8=ο αριθμός της αρμονίας και του διπόλου ζεύγους.
  ο 7 είναι ο νόμος(ανταπόδοσης-ίσης απόδοσης ή δικαιοσυνης και υποδηλώνει πάντα την παρουσία του θεού-νόμου-7 πνεύματα του θεού)
  ο 8 χ 8 (ο αριθμός της αλήθειας και του χριστού) μας λέει ότι η παγκόσμια αρμονία είναι το αποτέλεσμα της αλήθειας(ανατολή-δυση-βορράς-νότος + ζενίθ-ναδίρ = οκτάκτινος αστήρ)ή η αλήθεια έχει μέσα της εσωτερικά όλη την αρμονία-που η αρμονία είναι η ένωση της αγάπης και της σοφίας(η αγάπη-σοφία=882=το ζεύγος(2)αγάπη-σοφία(88)σε αμοιβαιότητα-αρμονία)
  (ή μηπως πρέπει να παραθέσω το ιησούς=888!!)
  σύνοψη:αρμονία=η δημιουργική αμοιβαιότητα-ένωση της αγάπης-σοφίας δηλαδή το αποτέλεσμα της εκδήλωσης του θεού ο οποίος είναι Η ΑΛΗΘΕΙΑ,θάλεια!(θάλλει και αυτή)
  τέλος αν πιστέψουμε ότι η δημιουργία του θεού είναι τριπλή(υλικός-ψυχικό-πνευματικός κόσμος)τότε αυτό που εναρμονίζει και τους 3 είναι η αρμονία δηλαδή η αλήθεια,θάλεια
  (σου θυμίζω ότι το καλόν στην φύση-ως όλον είναι η αρμονία(αποτέλεσμα της λειτουργίας της φύσης.σε διαβεβαιώνω,ότι η ψυχική-έτι δε περισσότερο η πνευματική είναι απείρως περισσότερο ειρηνική-γαλήνια-ενωτική γιαυτό καποιοι σοφοί μίλησαν για μακαριότητα-αληθινή ευδαιμονία-παράδεισο-νιρβάνα!)
  τώρα όσον αφορά το λυκαίον της αρκαδίας-είναι άλλη μια παρουσία διός ,απείρως μικρότερη της του ψηλορείτη με το ιδαίον άντρον το οποίον είναι ένα σπήλαιο όπως της πάτμου όπου ο θεός αποκαλύφθηκε και όχι απλά πάτησε το "πόδι του"
  αυτά-τούτα και τάλλα!
  δον

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. αν εννοείτε το ποίημα ναι...
  είναι πανέμορφο!!!!
  την καλημέρα μου!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή