Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

Καιρός να απολαύσουμε ένα φλιτζάνι τσάι

 -κάθε φλιτζάνι τσαγιού  αντιπροσωπεύει κάθε φορά και ένα φανταστικό ταξίδι.....
-κάθε φλιτζάνι τσάι  είναι και ένα φλιτζάνι γεμάτο ζωή....
-δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο ή τόσο σοβαρό που να μην μπορεί να μειωθεί με ένα φλιτζάνι τσάι.... 
-μερικές γουλιές του μόνο και ανασταίνει το κουρασμένο πνεύμα.... 
.....................................................................
αν κρυώνουμε θα μας ζεστάνει....
αν ζεσταινόμαστε θα μας δροσίσει....
αν είμαστε μελαγχολικοί ή λυπημένοι θα μας χαροποιήσει....
αν είμαστε εκνευρισμένοι θα μας ηρεμήσει....
...........................................................
τα βότανα μπορούν να ληφθούν με πολλούς τρόπους....
ένας από όλους έχει τις γλυκύτερες επιδράσεις στο σώμα μας....
αυτός ο τρόπος είναι τα τσάγια......
αν θέλουμε να χαλαρώσουμε και να αφήσουμε πέρα μακρυά τις έγνοιες και τις σκοτούρες της ημέρας....
αν θέλουμε να αγκαλιάσει το σώμα μας μιά γλυκιά ηρεμία πριν τον βραδινό ύπνο....
αν θέλουμε μιά επιπλέον εγρήγορση με το ξεκίνημα της μέρας....ακόμα και...
αν θέλουμε βοήθεια για μιά πάθηση επίμονη το τσάι και το τσάι από βότανα μπορούν να γίνουν μιά υπέροχη όσο και υγιεινή συνήθεια.....
κάθε τσάι βοτάνων έχει τα δικά του χαρακτηριστικά....
σίγουρα υπάρχει ένα τσάι από βότανα για τον καθέναν μας για....
κάθε ώρα της ημέρας και...
σίγουρα θα βρούμε αυτό που ταιριάζει στα δικά μας γούστα και στις δικές μας ανάγκες.....
η προετοιμασία ενός τσαγιού από βότανα για τους ανθρώπους άλλων εποχών ήταν μιά τελετουργία....
σήμερα-δυστυχώς-δεν έχουμε την πολυτέλεια να μιλάμε για τελετουργίες σίγουρα όμως...
μπορούμε να έχουμε τα κατάλληλα και απαραίτητα σκεύη και να ακολουθήσουμε τη σωστή διαδικασία ώστε να απολαύσουμε ένα ευχάριστο και θεραπευτικό για το πνεύμα και το σώμα μας τσάι............
τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη επίδραση στη γεύση του ροφήματος που θα φτιάξουμε από τη διαδικασία έγχυσης του βοτάνου....
ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα είναι:
η σωστή επιλογή βοτάνων....
η σωστή θερμοκρασία του νερού...
ο σωστός χρόνος έγχυσης....και...
η επιλογή των κατάλληλων σκευών....
στον τρόπο παρασκευής καθοριστικό ρόλο παίζει η χημεία και η θερμοκρασία....
όλα αυτά μαζί μεγιστοποιούν την γεύση των τσαγιών από βότανα....
τα βασικά σκεύη που χρειαζόμαστε δεν διαφέρουν από βότανο σε βότανο ή από μείγμα σε μείγμα...
και έχουμε:
  • τον βραστήρα....
για το βράσιμο του νερού μας....
  • το νερό....
το νερό είναι καλύτερα να είναι φιλτραρισμένο αν είναι "σκληρό" να....
μην περιέχει πολύ ασβέστιο να...
μην είναι πολύ "μαλακό" να...
μην είναι αποσταγμένο διότι...
το αποσταγμένο νερό παράγει μια επίπεδη άνοστη γεύση.....και...
να είναι άχρωμο και άγευστο....
η θερμοκρασία του νερού εξαρτάται πάντα από το βότανο που χρησιμοποιούμε ο δε χρόνος βρασίματος  να είναι πολύ λίγος διότι το παρατεταμένο βράσιμο μειώνει το οξυγόνο και το τσάι μας θα είναι ηπιότερο....
  • τα βότανα...
τα βότανα πρέπει να είναι καλής ποιότητας να μην περιέχουν μούχλα και υγρασία και να είναι διατηρημένα σωστά....
  • την τσαγιέρα....
η τσαγιέρα έχει αποδειχθεί ότι είναι το ιδανικότερο και βασικότερο δοχείο εδώ και πάρα-πάρα πολλά χρόνια για την σωστή παρασκευή του τσαγιού μας....
πρέπει να είναι από τέτοιο υλικό ώστε να μην μεταδίδει στο τσάι μας γεύσεις από το δικό της υλικό κατασκευής και....
να μπορεί να διατηρήσει την θερμοκρασία στο σωστό σημείο καθ' όλη την διάρκεια που χρειάζονται τα βότανα να αναδείξουν τις ιδιότητες τους -να εξαχθούν τα αιθέρια έλαιά τους και να αναδειχθεί το άρωμά τους....
αυτός ήταν και είναι ο λόγος που οι τσαγιέρες ήταν πάντα κατασκευασμένες από ακριβές πορσελάνες ή γυαλί.....
το τσάι ή το μείγμα των βοτάνων μπορούμε να το ρίχνουμε χύμα μέσα στην τσαγιέρα και μετά το τέλος της έγχυσης να το σουρώνουμε με ένα σουρωτήρι στο φλιτζάνι μας.....
υπολογίζουμε συνήθως ένα κουταλάκι του γλυκού βότανα για 200 ml νερό...
η θερμοκρασία του νερού ποικίλει ανάλογα με τα βότανα....
κάθε βότανο έχει διαφορετικές απαιτήσεις όσον αφορά την βέλτιστη θερμοκρασία του νερού και του χρόνου έγχυσης....
εκείνο που πρέπει να προσέχουμε είναι να αποφεύγουμε να ρίχνουμε νερό που βράζει πάνω στα βότανά μας διότι....
καίγονται τα φύλλα και η ισορροπία των αρωμάτων και της γεύσης ανατρέπεται.....
καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε για τσαγιέρα μεταλλικά δοχεία.....
μετά δε το πέρας της παρασκευής του τσαγιού μας δεν πρέπει να απομένουν υπολείμματα από το τσάι και τα φύλλα των βοτάνων στην τσαγιέρα....
αυτή πρέπει να πλένεται με ζεστό νερό χωρίς σκληρά απορρυπαντικά............
και....
όπως λένε στην Ιαπωνία:
μετά το τέλος ενός φλιτζανιού τσάι μας μένει η γεύση που μένει μετά από μιά καλή συμβουλή.......
καλή μας απόλαυση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 
thalia
............................................................................
.....................................

4 σχόλια:

  1. Γεια σου Θάλεια.
    Δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνω στο ιστολόγιό σου και το βρίσκω καταπληκτικό. Διάβασα την ανάρτηση για την τριχόπτωση και ακολούθησα τη συμβουλή σου για το δενδρολίβανο. Αν δεν λουστώ μετά το έγχυμα, υπάρχει περίπτωση να έχω πρόβλημα; Μπορώ να το χρησιμοποιώ καθημερινά, γιατί φοβάμαι πως σε λίγο καιρό θα είμαι σαν τη..........φαλακρή τραγουδίστρια!!!!!!!
    Σ΄ευχαριστώ
    Τζένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όχι το δεντρολίβανο δεν έχει πρόβλημα,εξάλλου τα περισσότερα σαμπουάν για την τριχόπτωση περιέχουν δεντρολίβανο και ψάξε την αιτία της τριχόπτωσης...μήπως έχεις έλληψη βιταμινών...
    δες και αυτές τις αναρτήσεις αν δεν τις έχεις διαβάσει:
    http://botanologia.blogspot.com/2010/11/blog-post_9961.html
    http://botanologia.blogspot.com/2010/06/blog-post_7223.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θάλεια, σ' ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου.
    Διαβάζω συνέχεια τις αναρτήσεις σου, είναι ότι ακριβώς έψαχνα σε σχέση με τα βότανα και τη δράση τους!
    Είναι τόσο εμπεριστατωμένες οι πληροφορίες που μας δίνεις!
    Να σαι καλά, καλό βράδυ.
    Τζένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαίρομαι καλή μου και ευχαριστώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή