Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012

μιά «μυρωδάτη» θεραπεία της ακμής

 το θυμάρι αποδεικνύεται αποτελεσματικότερο από τα συμβατικά αντιβακτηριδιακά φάρμακα

Το θυμάρι πιθανότατα μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή φυσική εναλλακτική των συμβατικών θεραπειών για την ακμή

Το θυμάρι ίσως αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για την ακμή, σύμφωνα με ειδικούς του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λιντς.
Το τόσο γνωστό σε μας τους Έλληνες όπως και σε άλλους μεσογειακούς λαούς αρωματικό βότανο αποδεικνύεται, όπως λένε οι ερευνητές, μια πολύ καλή και άκρως φυσική εναλλακτική λύση για τους πάσχοντες από ακμή και που έχουν ευαίσθητο δέρμα το οποίο συνήθως εμφανίζει ερεθισμούς εξαιτίας της εφαρμογής αντιβακτηριακών αλοιφών.
Θεραπεία με φυτικά βάμματα
Οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση
του θυμαριού
της σμύρνας και
του κατιφέ-Calendula officinalis -
στο βακτήριο Propionibacterium acnes το οποίο προκαλεί ακμή προσβάλλοντας τους πόρους του δέρματος.
Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους χρησιμοποίησαν βάμματα – δηλαδή αλκοολούχα εκχυλίσματα και εμείς ας θυμηθούμε πως γίνονται τα βάμματα στην ανάρτησή μου " βότανα και τρόποι χρήσης:βάμμα"
– των φυτών.
Όπως εξήγησε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μαργκαρίτα Γκόμες-Εσκαλάντα, καθηγήτρια στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λιντς
«τα φυτά εμβαπτίζονται σε αλκοόλ για ημέρες ή και εβδομάδες προκειμένου να δημιουργηθεί το βάμμα. Από τη διαδικασία αυτή εκλύονται όλες οι δραστικές ουσίες τους. Παρότι το θυμάρι, η σμύρνα και ο κατιφές αποτελούν κοινές φυτικές εναλλακτικές λύσεις έναντι των συμβατικών αντιβακτηριακών φαρμάκων για το δέρμα, η μελέτη μας είναι η πρώτη που αποδεικνύει την επίδρασή τους στο βακτήριο που προκαλεί τις μολύνσεις οι οποίες οδηγούν σε ακμή».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης όλα τα φυτικά βάμματα που δημιούργησαν οι ειδικοί «εξολόθρευσαν» το βακτήριο της ακμής μετά από πέντε λεπτά.
Ωστόσο το θυμάρι αποδείχθηκε το πιο ισχυρό «φάρμακο» ενάντια στην ακμή.
Το θαυμάσιο αυτό βότανο φάνηκε επίσης να είναι αποτελεσματικότερο από το υπεροξείδιο του βενζολίου που αποτελεί το κύριο δραστικό συστατικό των περισσότερων αλοιφών και καθαριστικών προϊόντων για το δέρμα τα οποία χρησιμοποιούν τα άτομα με ακμή.
Η φυσική λύση
Όπως σημείωσε η δρ Γκόμεζ-Εσκαλάντα κατά τη διάρκεια του Εαρινού Συνεδρίου της Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας στο Δουβλίνο αυτήν την εβδομάδα
«χρειάζεται τώρα να διεξαγάγουμε επιπλέον πειράματα σε συνθήκες που προσομοιάζουν περισσότερο με το περιβάλλον του δέρματος και να κατανοήσουμε πώς δρουν αυτά τα βάμματα σε μοριακό επίπεδο. Εάν το βάμμα του θυμαριού αποδειχθεί ότι είναι κλινικώς τόσο αποτελεσματικό όσο μαρτυρούν τα ευρήματά μας, ίσως αποτελέσει μια φυσική λύση στις συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες».
Η ερευνήτρια σημείωσε ότι το κύριο πρόβλημα με τα φάρμακα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου είναι οι παρενέργειες όπως το αίσθημα καύσου και οι ερεθισμοί στο δέρμα.
«Τα φυτικά εκχυλίσματα όμως» πρόσθεσε «δεν είναι τόσο ‘σκληρά’ για το δέρμα χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματά μας, φαίνεται να είναι εξίσου -  εάν όχι περισσότερο – αποτελεσματικά από τα χημικά φάρμακα».
~~~~~~~~~~~~~~
παρατηρούμε λοιπόν πόσο δίκιο είχαν οι μεγάλοι γιατροί της αρχαιότητας
Ιπποκράτης
Γαληνός
Διοσκουρίδης όταν
μίλαγαν για τα βότανα!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
εμείς 
ας θυμηθούμε στην ανάρτησή μου
 "Θυμάρι:το βότανο με την ισχυρότερη αντιμικρoβιακή και αντισηπτική δράσητις" τις θαυμάσιες και πολύτιμες ιδιότητες του θυμαριού
και για περισσότερες πληροφορίες για το θυμάρι ας δούμε:
Θυμάρι και αμυγδαλίτιδες,φαρυγγίτιδες,βήχας,γρίπη,ενίσχυση των πνευμόνων και πολλές-πολλές άλλες παθήσεις 
Θυμάρι για τον πονόλαιμο για το κρυολόγημα,για την βρογχίτιδα,για τον βήχα,για την γρίπη 
thalia
πηγή πληροφόρησης:
 http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=450761