Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018

ψωμάκι γρήγορο και νόστιμο με σόδα,μπύρα και μέλι

ένα ψωμάκι γρήγορο και νόστιμο με σόδα,μπύρα και μέλι,θεϊκό όταν τρώγεται ζεστό!

όταν έχουμε αλεύρι και φαντασία μπορούμε να δημιουργήσουμε φανταστικές λιχουδιές,αλμυρές ή γλυκιές!!!
γνωστό και ως «η ουσία της ζωής», το ψωμάκι μας  παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια
και
θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και
το πλέον βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας...
θα σας δώσω μιά απλή-απλούστατη συνταγή για ένα νόστιμο ψωμάκι που τρώγεται σαν λουκούμι
λοιπόν
χρησιμοποίησα περίπου
  • 350 γραμ αλεύρι βιολογικό για όλες τις χρήσεις
  • 100 γραμ αλεύρι ολικής
  • μία κουταλιά της σούπας λάδι
  • 330 ml μπύρα, ζεστή
  • τρία κουταλάκια κοφτά-κοφτά σόδα
  • αλάτι
  • μιά γεμάτη κουταλιά της σούπας κοφτή-κοφτή μέλι
  • μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
  • μία κουταλιά της σούπας ηλιόσπορους
  • μία κουταλιά της σούπας κολοκυθόσπορους
  • ένα κουταλάκι του γλυκού παπαρουνόσπορο
  • λίγη ρίγανη
  • λίγο θυμάρι
και
λαδώνουμε μια αντικολλητική φόρμα,
προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς
και
σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι με όλα τα στερεά υλικά μας
και
τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν.
σε ένα άλλο μεγάλο μπολ
βάζουμε την μπύρα,το λάδι και
το μέλι και
ανακατεύουμε, με το κουτάλι ή με το χέρι μας να ενωθούν πολύ καλά τα υλικά μας.
μόλις το μέλι μας-ειδικά-ανακατευτεί καλά με την μπύρα και το λάδι,προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού,που έχουμε στο άλλο μπολ,σε δύο τρεις δόσεις
και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν-ανακατευτούν πολύ καλά τα υλικά μας!
αν δούμε ότι πάει να σφίξει πολύ,κρατάμε λίγο από το αλεύρι μας.
  • -το μείγμα μας δεν θέλει πολύ ανακάτεμα και οι κινήσεις μας να είναι γρήγορες,γιατί το ψωμί μας δεν έχει μαγιά και η σόδα ξεκινάει να δουλεύει από τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με τα υγρά!
  • -το μείγμα μας πρέπει να είναι λίγο πιό πυκνό από το μείγμα του κέικ.
αφού τελειώσουμε με το ανακάτεμα,αδειάζουμε το μείγμα μας στην φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια,
πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπορο,κάνουμε μιά χαρακιά με το μαχαίρι μας κατά μήκος
και
το βάζουμε στη χαμηλή σχάρα του φούρνου μας.
μετά από 10 με 15 λεπτά, κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 35 με 40 λεπτά ακόμη-αυτά ισχύουν για τον δικό μου το φούρνο,προσαρμόστε τις θερμοκρασίες στον δικό σας φούρνο!
δοκιμάζουμε αν ψήθηκε με ελαφρύ χτύπημα για να ακούσουμε το χαρακτηριστικό ήχο του  "κούφιου" του ψημένου ψωμιού!
όταν είμαστε σίγουροι ότι το ψωμάκι μας ψήθηκε το βγάζουμε από τον φούρνο και το ξεφορμάρουμε μετά από 5 με 10 λεπτά.
είναι θεϊκό όταν τρώγεται ζεστό!
το ψωμάκι μας αυτό το καταναλώνουμε μέσα στις επόμενες 3 μέρες!
thalia:botanologia.blogspot.gr