Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

τροφή και υγεία-πατάτες γιαχνί με κουρκούμι,κανέλα,δάφνη και ρίγανη

πατάτες γιαχνί,ένα "ξεχασμένο" φαγητό 

ένα θεσπέσιο φαγητό με εξαιρετικά αρώματα και μεγάλη διατροφική αξία που του δίνουν τα μπαχαρικά,σαν ισχυρά αντιοξειδωτικά,η ντομάτα με το λυκοπένιο,το κρεμμύδι και το σκόρδο με τις ισχυρές αντιβιοτικές ιδιότητες αλλά και οι πατάτες με τις πρωτεΐνες,τις βιταμίνες,B1-B2-B6-C, και τα ιχνοστοιχεία τους όπως ο σίδηρος και το κάλιο,υψηλή περιεκτικότητα 

για να ετοιμάσουμε το φαγητό μας θα χρειαστούμε:
-ένα κιλό πατάτες, κομμένες σε κύβους
-τρία ξερά κρεμμύδια ψιλικομμένα
-πέντε ή τέσσερις,αν είναι μεγάλες,σκελίδες σκόρδου κομμένα σε ροδέλες
-ένα φλιτζάνι λάδι
-ένα φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας ή δύο κουταλιές της σούπας πελτέ διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό,
-τρία με τέσσερα φύλλα δάφνης
-πιπέρι
-ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
-στη μύτη από το κουταλάκι κανέλα
-μισό κουταλάκι κουρκούμι
-μισό κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
αλάτι
και
σε μιά σχετικά μεγάλη κατσαρόλα σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι,σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει και να βγάζει τις μυρωδιές του.
προσθέτουμε τις πατάτες και τα σκόρδα και τα γυρνάμε όλα μαζί στην κατσαρόλα για 1 - 2 λεπτά, να σωταριστούν λίγο.
προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα που να σκεπάζει τις πατάτες μας και μόλις αρχίζει ο βρασμός μετριάζουμε τη φωτιά,σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και
σιγοβράζουμε το φαγητό μας για δεκαπέντε λεπτά περίπου.
τώρα το φαγητό μας πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμο (αν όχι το αφήνουμε λίγο ακόμα) το ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας ή τον πελτέ,τα φύλλα δάφνης
και
τα μπαχαρικά, ξανασκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου ακόμα 10 λεπτά,
σείοντας πότε-πότε την κατσαρόλα, για να μην μας κολλήσει το φαγητό μας.
όταν μελώσουν οι πατάτες μας  και το φαγητό μας έχει μείνει με ελάχιστη μελωμένη σάλτσα,ρίχνουμε τη ρίγανη,σκεπάζουμε την κατσαρόλα,τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και
αφήνουμε το φαγητό μας για λίγο να "ξεκουραστεί" και να βγάλει τις μυρωδιές της η ρίγανη και
σερβίρουμε!!!
το συνοδεύουμε με μιά σαλάτα πράσινων λαχανικών!
σημείωση:
-αγοράζουμε πατάτες με προσοχή,να μην είναι χτυπημένες και πράσινες
-δεν αφήνουμε τις πατάτες στο νερό πριν τις μαγειρέψουμε γιατί χάνουν πολλά από τα διατροφικά συστατικά τους
-δεν μαγειρεύουμε τις πατάτες σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί καταστρέφουμε την βιταμίνη C που περιέχει
και
βέβαια
-δεν βράζουμε τις πατάτες και πετάμε το νερό στο οποίο έβρασαν
γιατί μαζί με το νερό πετάμε και ότι πολύτιμο περιέχουν οι πατάτες!
thalia:botanologia.blogspot.gr
photo:pixabay.com