Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018

Σκορδαλιά με καρύδια,ένα απόλυτο έδεσμα!

Σκορδαλιά με καρύδια,ένα έδεσμα με φινετσάτη γεύση!

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος,στις 25 Μαρτίου είθισται να ετοιμάζουμε το τραπέζι μας με τη σκορδαλιά μας,την αλιάδα μας,το βακαλάο μας,τα μύδια μας,το χταπόδι μας το χαλβά μας!
σε παλαιότερες αναρτήσεις:
-είχαμε δει πως κάνουμε την κεφαλονίτικη αλιάδα-botanologia.blogspot.gr
-είχαμε δει πιό λάδι είναι καλύτερο για το τηγάνισμα του βακαλάου-botanologia.blogspot.gr
-είχαμε δει πως ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο και γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου-botanologia.blogspot.gr,για αυτό σήμερα λέω να δούμε πως κάνουμε σκορδαλιά με καρύδια!
Η σκορδαλιά με καρύδια λέγεται και Θρακιώτικη,και θεωρείται η αυθεντική σκορδαλιά.
Φτιάχνεται με καρύδια και ψωμί, και πολλές φορές με καρύδια μόνο.
Η σκορδαλιά συνόδευε και συνοδεύει τον μπακαλιάρο μας,πολλά λαχανικά, ιδιαίτερα τα παντζάρια,αλλά και διάφορα ψάρια και θαλασσινά.
Πως την ετοιμάζουμε
Τα υλικά μας-σε πρότυπη ποσότητα-
περίπου 150 με 200 γρ. ψωμί
μία κούπα καρύδια
ένα ποτήρι του κρασιού λάδι
το χυμό μισού λεμονιού
δύο με τρεις σκελίδες σκόρδο
αλάτι και
πιπέρι
Βρέχουμε το ψωμί και το αφήνουμε να μουλιάσει για 2 περίπου λεπτά.
Το στύβουμε απαλά,χωρίς όμως να το στύψουμε τόσο και γίνει ζυμάρι.
Το βάζουμε μαζί με την καρυδόψιχα και τα σκόρδα στη γυάλα του μπλέντερ και τα χτυπάμε,όχι πολύ,να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα,όχι όμως αλοιφή.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και ανακατεύοντας με ένα μεγάλο κουτάλι προσθέτουμε το λάδι,το λεμόνι και το αλατοπίπερο.
Ελέγχουμε τη γεύση αν χρειάζεται περισσότερο λεμόνι ή αλάτι και σερβίρουμε,αφού πασπαλίσουμε με ολόφρεσκο ψιλοκκομένο μαιντανό!
thalia-botanologia.blogspot.gr