Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Ένα snack,υγιεινό-θρεπτικό και γρήγορο

Καθημερινά tips υγείας και ευζωίας.
Το snack  είναι ένα μικρό , ενδιάμεσο γεύμα.
Παραδοσιακά , το snack παρασκευάζεται από συστατικά που είναι συνήθως διαθέσιμα στην κουζίνα μας και δεν χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία.
Τα snacks πρέπει να είναι εύγευστα, να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά , να μην έχουν προστιθέμενα σάκχαρα και νάτριο και να έχουν θρεπτικά συστατικά και αρκετές βιταμίνες.
Τα υγιεινά snacks πρέπει να περιλαμβάνουν:
αυγά , συνήθως βραστά,  
φρούτα και λαχανικά,
άπαχο τυρί...

read more:https://botanologia.gr/ena-snack-ygieino-threptiko-kai-grigoro-me-psomi-votana-kai-feta/

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Λεβάντα ,ένα σπουδαίο βότανο – ίαμα για τη θεραπεία πολλών νευρολογικών διαταραχών.

Η λεβάντα,είναι ένα σπουδαίο βότανο,για το οποίο υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία
που υποδηλώνουν ότι είναι ένα αποτελεσματικό ίαμα,
για τη θεραπεία πολλών νευρολογικών διαταραχών.
Η λεβάντα,είναι ένα βότανο που πρώτοι,σύμφωνα με αρχαία κείμενα,
το χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι Ιερείς που το καλλιεργούσαν στους ιερούς περιτοιχισμένους κήπους της Θήβας,
οι αρχαίοι Ρωμαίοι που τη χρησιμοποιούσαν στα λουτρά τους,
από όπου και
η ονομασία του πανέμορφου αυτού βοτάνου-«lavare» που σημαίνει πλένομαι,κάνω μπάνιο.
Εκείνα τα χρόνια το σαπούνι αποτελούσε πολυτέλεια αποκλειστικά για τους πλούσιους,
έτσι ο πολύς κόσμος πλενόταν με νερό αρωματισμένο με λεβάντα, 
την οποία καλλιεργούσαν σε κάθε κήπο αγροτικού σπιτιού....

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Γιουβαρλάκια με πολλά-πολλά βότανα,ένα αγαπημένο φαγητό

Γιουβαρλάκια με πολλά-πολλά βότανα,ένα πολύ αγαπημένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους
Τα γιουβαρλάκια επίσης γουρβαλάκια ή γουβαρλάκια -τουρκικά yuvarlak, ή yuvarlak köfte, είναι φαγητό της ελληνικής, της κυπριακής και της τουρκικής κουζίνας
Το όνομα σημαίνει στρογγυλός στα τουρκικά, περιγράφοντας μια πηχτή σούπα με αυγολέμονο.
Γίνεται με μείγμα κιμά, συνήθως με ρύζι ή πλιγούρι, κρεμμύδι, μαϊντανό, λάδι, αλάτι και πιπέρι. 
Το μείγμα χωρίζεται σε σφαιρίδια σαν κεφτέδες, τα οποία τοποθετούνται προσεκτικά στο νερό που βράζει και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν σε χαμηλή φωτιά για να μη διαλυθούν. 
Τέλος, περιχύνονται με αυγολέμονο το οποίο προκαλεί πήξη των ζωμών του κρέατος και δίνει χαρακτηριστική όξινη γεύση. 
Για να μη κόψει το αυγολέμονο πρέπει να αραιώνεται σταδιακά με ζωμό μέτριας θερμοκρασίας, και ανακινείται μαζί με το φαγητό στην κατσαρόλα. 
Σερβίρεται καυτό με μαϊντανό, ή ξαναζεσταμένο και τρώγεται χειμώνα και καλοκαίρι. 
Συνοδεύεται από ψωμί, το οποίο βουτάμε στο πιάτο....

Βότανα και υγεία-Herbs and Health

Βότανα και υγεία-Herbs and Health
Μια Κρητική μαντινάδα λέει:
Σώπασε,συ αγάπη μου,μα ο κόσμος δεν εχάθη
και με τα βότανα τση γης γιατρεύονται τα πάθη!
Τα βότανα στην ιστορία γενικά της ιατρικής και της φαρμακολογίας διαδραμάτισαν κορυφαίο ρόλο.
Η εμπειρία τόσων αιώνων και οι παρατηρήσεις,έχουν δώσει απαντήσεις σε προβλήματα υγείας που είχαν- και έχουν- απασχολήσει τους ανθρώπους.
Έχει παρατηρηθεί ότι μερικά βότανα έχουν τόσο ιδιαίτερες ιδιότητες όπως:
-τονωτικές,αντισηπτικές,ηρεμιστικές,παυσίπονες,αναζωογονητικές,επουλωτικές και πολλές-πολλές άλλες.
Σε διάφορα εργαστήρια του κόσμου εξετάζονται εκατοντάδες φυτά και βότανα και αναζητούνται καινούργια φάρμακα.....

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Όροι χρήσης

Όροι χρήσης
τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog μου http://botanologia.blogspot.gr/, διέπονται από άδεια χρήσης σύμφωνα με την οποία:
- Είναι ελεύθερη η αναπαραγωγή
η διανομή
και η παρουσίαση στο κοινό των άρθρων υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Αναφορά προέλευσης — Πρέπει να αναφέρεται η προέλευση στο http://botanologia.blogspot.gr/ -με ενεργό σύνδεσμο που να οδηγεί στο συγκεκριμένο άρθρο και όχι σκέτη τη λέξη π.χ. πηγή-
- Μη Εμπορική Χρήση — Δε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έργο μου αυτό για εμπορικούς σκοπούς.
- Όχι Παράγωγα Έργα — Δε μπορείτε να αλλοιώσετε, να τροποποιήσετε ή να δημιουργήσετε πάνω στο έργο αυτό.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- Οι πληροφορίες, οι απόψεις και τα σχόλια που υπάρχουν στην ιστοσελίδα, είναι αποκλειστικά και μόνο για ενημέρωση και δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν γνώμες από ειδικούς.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- Οποιαδήποτε και αν είναι η δομή των κειμένων ή η διατύπωση τους, ο σκοπός του κάθε κειμένου είναι απλά και μόνο ενημερωτικός.
- Δεν φέρω καμία ευθύνη για οτιδήποτε προκύψει αν, παρά τις προειδοποιήσεις, κάποιος αποφασίσει να παρασκευάσει οτιδήποτε έχω παρασκευάσει εγώ και έχω καταγράψει στο blog μου ή και από τη χρήση όσων παρουσιάζονται, έμμεσα ή άμεσα.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μερικές φωτογραφίες, βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, από τις εικόνες google, το you-tube αντίστοιχα και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα πάντα αναφέρονται μόνο για ενημέρωση.
thalia

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Δεν πετάμε ποτέ τα σκόρδα που έχουν βγάλει φύτρα

Δεν πετάμε ποτέ το σκόρδο που έβγαλε φύτρα,διότι έχει περισσότερες μετρήσιμες αντιοξειδωτικές δράσεις και ιδιότητες που το καθιστούν ακόμα σημαντικότερο για την υγεία μας
Πολλές φορές παρατηρούμε τα σκόρδα που έχουμε στην αποθήκη μας να έχουν βγάλει φύτρα και πολλές φορές χωρίς δεύτερη σκέψη τα σκόρδα αυτά τα πετάμε στα σκουπίδια.
Λάθος,μεγάλο λάθος διότι τα φύτρα του σκόρδου είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να βελτιωθεί το αντιοξειδωτικό δυναμικό του.
Τα φωτεινά πράσινα βλαστάρια που προκύπτουν από τις σκελίδες του σκόρδου απογειώνουν τις αντιοξιδωτικές του ιδιότητες μετατρέποντάς το σε έναν ακόμα ισχυρότατο σύμμαχο για την καρδιά μας και όχι μόνο!
Όπως γνωρίζουμε το σκόρδο είναι ο μεγαλύτερος και ο ισχυρότερος σύμμαχός μας στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε ισχυρό το ανοσοποιητικό μας και υγιή τον οργανισμό μας
και η καινούργια ανακάλυψη που δείχνει ότι το σκόρδο που έχει βγάλει φύτρες έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές δυνατότητες δηλαδή περισσότερες μετρήσιμες αντιοξειδωτικές δράσεις το καθιστά ακόμα σημαντικότερο.....
read more:https://botanologia.gr/den-petame-pote-ta-skorda-poy-echoyn-vgalei-fytra/