Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα, λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες #2

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Σε μια πιο παλιά έρευνα παρατηρήθηκε πως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β:
Β2-ριβοφλαβίνη,
Β3-νιασίνη,
Β6-πυριδοξίνη, και Β12-κοβαλαμίνη προστατεύουν από την εμφάνιση και την περαιτέρω ανάπτυξη του καταρράκτη.
Oι συγγραφείς της μελέτης από το εθνικό ινστιτούτο US National Eye Institute (Maryland, USA) συνέλεξαν και ανέλυσαν τα δεδομένα της έρευνας Age-Related Eye Disease Study Research Group (AREDS)
Στην έρευνα έλαβαν μέρος άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 80 χρονών η οποία διήρκεσε περίπου 9,5 χρόνια
Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι συμμετέχοντες που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Β2 αντιμετώπιζαν 22% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης πυρηνικού καταρράκτη, ο καταρράκτης που επηρεάζει το κέντρο του φακού και
20% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης φλοιώδη καταρράκτη, καταρράκτης που επηρεάζει τις ακμές του φακού, σε σύγκριση με τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη βιταμίνης B2.
Οι συμμετέχοντες που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Β12 αντιμετώπιζαν 22% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης πυρηνικού καταρράκτη...

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

γέλιο και στρες

μαζί με το γέλιο το οποίο προκαλείται εξαιτίας του αστείου όλη
η συσσωρευμένη πίεση
και
το άγχος που έχουμε
ξεμπλοκάρονται
και φεύγουν από μέσα μας 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας φτιαγμένη για να γελάμε...
τα μωρά γελούν όταν τα γαργαλήσουν μεγαλώνοντας όμως ορισμένοι άνθρωποι μαθαίνουν να κρατιούνται και να μην γελούν
αλλά
στις μικρές ηλικίες το γέλιο είναι βασικό σημάδι  σωστής νευρολογικής λειτουργίας...
άτομα με νευρολογικές διαταραχές δεν μπορούν να γελάσουν αν τα γαργαλήσουν...
ένα άλλο στοιχείο σχετικά με το χιούμορ και κατ' επέκταση με το γέλιο είναι ότι ο μετωπιαίος λοβός του εγκεφάλου παίζει σημαντικό ρόλο σε διανοητικές διεργασίες
και
στην ικανότητα αντίληψης του χιούμορ...
εκεί συνδυάζονται πληροφορίες από τα κέντρα της σκέψης και τα κέντρα του συναισθήματος...
η νοημοσύνη και η ικανότητα να σκεφτόμαστε αφαιρετικά είναι απαραίτητα συστατικά στα έξυπνα λεκτικά ανέκδοτα...
τα περισσότερα ανέκδοτα ακολουθούν ένα βασικό μοτίβο
μας οδηγούν λεκτικά σε κάποιο σημείο
μας κατευθύνουν να σκεφτούμε με μιά λογική σειρά
αλλά
στο τέλος μπαίνει ένα νέο στοιχείο που δεν το περιμένουμε διακόπτει την ομαλή πορεία της σκέψης
και
αυτό το στοιχείο της έκπληξης και της έξυπνης λύσης
ή λογοπαιγνίου μας κάνει και γελάμε γιατί ερμηνεύουμε το ανέκδοτο εκ νέου...
το γέλιο και το χιούμορ έχουν βασικό ρόλο στη ζωή μας...
επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το γέλιο μας ανακουφίζει ψυχικά και μας βοηθάει να απαλλαγούμε από το στρες...
το γέλιο είναι ένα είδος εσωτερικού τζίκινγκ καθώς
ανεβάζει την πίεση και
αυξάνει την παροχή οξυγόνου και αίματος στους ιστούς...
αλλάζει τον κύκλο της αναπνοής ώστε να γίνεται εισπνοή περισσότερου οξυγόνου και εκπνοή περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα...
με το γέλιο μπορεί να κινηθούν τετρακόσιοι -400- διαφορετικοί μύες στο σώμα μας!!!
οι μύες όλου του σώματος τεντώνονται και χαλαρώνουν με τον ίδιο τρόπο που παρατηρείται σε ασκήσεις κατά του στρες και στη γιόγκα...
αν κανείς μπορούσε να γελάει τρανταχτά επί μία ολόκληρη ώρα θα έκαιγε πεντακόσιες -500- θερμίδες...
όταν γελάμε εκκρίνονται στον εγκέφαλό μας ενδορφίνες ουσίες που επίσης εκκρίνονται με τη φυσική άσκηση
και
σχετίζονται με τη γενικότερη ευεξία μας...
έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με καλή αίσθηση του χιούμορ έχουν και καλό ανοσοποιητικό...
ο συνδυασμός του χιούμορ και του γέλιου θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το στρες και καταστάσεις που είναι δύσκολο ή αδύνατο να τις αλλάξουμε...
το χιούμορ ακόμα και αν είναι αυτοσαρκασμός μας δίνει και λυτρωτική αίσθηση  του τύπου "αφού μπορώ και γελάω ακόμη δεν χάθηκαν όλα"
αν μπορούμε να γελάμε με κάτι όσο δύσκολο και αν είναι
μπορούμε και να το ξεπεράσουμε...
το χιούμορ και το γέλιο  δίνουν την αίσθηση  ότι διατηρούμε κάποιον έλεγχο των πραγμάτων όσο δύσκολο και αν είναι...
με αυτό βλέπουμε τα πράγματα από νέα οπτική γωνία και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με περισσότερη συγκέντρωση και ελπίδα...
-απόσπασμα από ένα παλιό άρθρο της Λίζας Βάρβογλη* -2001- στο βήμα της Κυριακής
* η Λίζα Βάρβογλη είναι διδάκτωρ ψυχολογίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του children's hospital της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ-
thalia

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Θυμάρι – Πως το αιθέριο έλαιό του ανακουφίζει τη βουλωμένη μας μύτη

Το θυμάρι, η βουλωμένη μας μύτη και οι χαλαρωτικοί ατμοί
Ένας αποτελεσματικός τρόπος να απαλλαγούμε από την καταρροή,
να ηρεμήσουμε την ιγμορίτιδα,
να σταματήσει ο αλλεργικός κατάρρους και να ηρεμήσουμε το βρογχικό άσμα είναι η εισπνοή ατμών.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: 
– εγχύματα,
– αφεψήματα,
– βάμματα,
– αιθέρια έλαια βοτάνων ή θαλασσινό αλάτι.
Ο σωστός συνδυασμός ατμών και αντισηπτικών βοτάνων καθαρίζει τους αεραγωγούς σε όλο το αναπνευστικό μας σύστημα.
Για να τους ετοιμάσουμε:
– ρίχνουμε 1l φρεσκοβρασμένο νερό σε μια γυάλινη ή κεραμική λεκανίτσα...
read more:https://botanologia.gr/thymari-pos-to-aitherio-elaio-toy-anakoyfizei-ti-voylomeni-mas-myti/

φρούτα και λαχανικά ανανεώνουν και ξανανιώνουν το δέρμα μας

photographics
Αν θέλουμε το δέρμα μας να φαίνεται λαμπερό και ανανεωμένο, φροντίζουμε να τρώτε τουλάχιστον δύο φρούτα και μία μεγάλη σαλάτα την ημέρα – με πρώτη μας προτεραιότητα τα ακτινίδια, τα καρότα και τις ντομάτες.
Όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του St Andrews, στη Σκωτία, μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ένταξη στο καθημερινό διαιτολόγιο τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, το δέρμα αποκτά μία υγιή, «αστραφτερή» χροιά.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS One», τα καροτενοειδή είναι χρωστικές ουσίες, οι οποίες αφθονούν στα φρούτα και τα λαχανικά, προσδίδοντάς τους το χαρακτηριστικό κίτρινο ή/και κόκκινο χρώμα τους.
Τα καροτενοειδή υπάρχουν επίσης σε όλες τις στοιβάδες του ανθρώπινου δέρματος.
Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες καροτενοειδών, με πιο γνωστά την βήτα-καροτίνη και την λυκοπένη - ή λυκοπένιο - που ανήκουν στα πιο καλά μελετημένα και έχουν συσχετισθεί με πολλά οφέλη στην υγεία.
Στην παρούσα μελέτη, ο δρ Ρος Ουάιτχεντ, ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικών & Βιολογικών Επιστημών του StAndrews, και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν κατ’ αρχήν την επίδραση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην χροιά του δέρματος 35 φοιτητών τους, ηλικίας 18 έως 25 ετών.
Οι 14 από τους εθελοντές ήταν άντρες.
Κατά την έναρξη της μελέτης, καθώς και τρεις και έξι εβδομάδες αργότερα, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε δερματικά τεστ και συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια διατροφής με 63 ερωτήματα, τα 10 εκ των οποίων αφορούσαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι αύξησαν στη διάρκεια της μελέτης την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, παρουσίασαν ένταση της φυσικής κόκκινης και κίτρινης χροιάς του δέρματός τους.
Στην πραγματικότητα, η προσθήκη 2,9 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, επί έξι εβδομάδες, ήταν αρκετές για να μοιάζει το δέρμα τους πιο ροδοκόκκινο, ενώ με 3,3 μερίδες την εβδομάδα αυξανόταν η φωτεινότητά του – με τις παρατηρούμενες αλλαγές να είναι μετρήσιμες στα δερματικά τεστ.
Οι επιστήμονες επιστράτευσαν στη συνέχεια 24 άλλους φοιτητές του πανεπιστημίου τους, ηλικίας 18 έως 22 ετών, για να διερευνήσουν κατά πόσον οι μετρήσιμες δερματικές αλλαγές που παρατήρησαν γίνονται αντιληπτές από άλλους ανθρώπους.
Από αυτούς τους εθελοντές ζήτησαν να βαθμολογήσουν μερικές από τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει πριν και μετά την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.
Αποτέλεσμα: τα πιο ροδοκόκκινα και φωτεινά πρόσωπα, εξαιτίας των περισσότερων φρούτων και λαχανικών, βαθμολογήθηκαν ως πιο ελκυστικά.
Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να προωθηθεί η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, η οποία τεκμηριωμένα θωρακίζει την υγεία έναντι πολλών δεινών και αποδεικνύεται ότι μας κάνει και πιο ελκυστικούς, εκτίμησε ο δρ Ουάιτχεντ.
Μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για να πεισθεί ο κόσμος να αποφεύγει την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία  του ηλίου και των σολάριουμ που
συνήθως χρησιμοποιείται επειδή θεωρείται ότι το μαύρισμα μας κάνει να φαινόμαστε πιο όμορφοι διότι
«το ίδιο όφελος μπορεί να αποκομίσει κάποιος τρώγοντας πιο υγιεινά» πρόσθεσε. 
πηγή πληροφόρησης:

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ψωρίαση -Θεραπεία της ψωρίασης με λάδι αβοκάντο και βιταμίνη Β12.

Σε μελέτη παρατηρήθηκε πως η ψωρίαση ανταποκρίνεται καλά σε λάδι αβοκάντο και στη βιταμίνη Β12...
Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια αρκετά ιδιότυπη.
Χρόνια,φλεγμονώδης,αυτοάνοση δερματική διαταραχή που επί του παρόντος η αιτία της είναι άγνωστη.
Αλλά βέβαια υπάρχουν διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την υποκείμενη αιτιολογία της.
Η εμπειρίας και οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ψωρίαση μπορεί να επιδεινωθεί ή να βελτιωθεί χωρίς κανένα προφανή λόγο.
Σε αυτή την ανισορροπία του δέρματος κάποια κύτταρα παράγουν μία ανώμαλη απόκριση προκαλώντας έναν μη φυσιολογικό πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων της επιδερμίδας,τα οποία στη συνέχεια παράγουν κακής ποιότητας κερατίνη με αποτέλεσμα την εμφάνιση λεπιών.
Ανάμεσα στις μελέτης που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς εξέχουσα θέση κατέχει και η μελέτη που αφορά το λάδι αβοκάντο και την βιταμίνη Β12....
read more:https://botanologia.gr/psoriasi-therapeia-tis-psoriasis-me-ladi-avokanto-kai-vitamini-v12/

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα ,λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες #1

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα,λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες,οι οποίες προστατεύουν και επιδιορθώνουν το DNA προστατεύοντάς μας από πλήθος ασθενειών και επιβραδύνοντας τη γήρανση.
Το DNA εκτίθεται αδιάκοπα σε πλήθος εξωγενών αλλά και σε ενδογενών παραγόντων που προσβάλλουν την εύθραυστη δομή του.
Τα κύτταρά μας έχουν μηχανισμούς επιδιόρθωσης αυτών των βλαβών και  για να το επιτύχουν  αυτό χρειάζεται να ενεργοποιήσουν τις πρωτεΐνες τους που εξειδικεύονται στην επιδιόρθωση γενετικών βλαβών.
Όταν όμως από τα κύτταρά μας απουσιάζουν βασικά στοιχεία όπως
ένζυμα
πρωτεΐνες
βιταμίνες
μέταλλα , αυτά (τα κύτταρα) δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Γνωρίζουμε πια ότι όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία ο οργανισμός μας τα λαμβάνει από τις τροφές και έχουμε υποχρέωση να μην του τα στερούμε.
Πολλές φορές ακούμε ότι το τάδε ένζυμο ή η τάδε πρωτεΐνη βοηθούν τα κύτταρα να αντιμετωπίσουν και πολλές φορές να θεραπεύσουν την τάδε ασθένεια.
Όταν όμως αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν τι γίνεται;
Ας δούμε λοιπόν κάποια από αυτά τα θεραπευτικά στοιχεία , που βρίσκονται μέσα στα τρόφιμα και τα οποία βοηθούν στην επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλούνται στο DNA από διάφορους παράγοντες και που επιβραδύνουν την γήρανση του οργανισμού μας...

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Γιουβαρλάκια με πολλά-πολλά βότανα,ένα αγαπημένο φαγητό

Γιουβαρλάκια με πολλά-πολλά βότανα,
ένα πολύ αγαπημένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους
Τα γιουβαρλάκια επίσης γουρβαλάκια ή γουβαρλάκια -τουρκικά yuvarlak, ή yuvarlak köfte, είναι φαγητό της ελληνικής, της κυπριακής και της τουρκικής κουζίνας
Το όνομα σημαίνει στρογγυλός στα τουρκικά, περιγράφοντας μια πηχτή σούπα με αυγολέμονο.
Γίνεται με μείγμα κιμά, συνήθως με ρύζι ή πλιγούρι, 
κρεμμύδι, 
μαϊντανό, 
λάδι, αλάτι και...