Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

χωρίς λόγια -( από τις φωτογραφίες μου )-

Για κοίτα πέρα και μακριά τι πανηγύρι
που πλέκουν τα χρυσά τα σπάρτα στο λιβάδι!
.............
 ............. 
το πανηγύρι στα σπάρτα
Κωστής Παλαμάς
thalia 

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Οι τοξίνες – η αποτοξίνωση και ισχυρότατα αποτοξινωτικά βότανα

Πολλές φορές ακούμε την πρόταση : πρέπει να κάνουμε αποτοξίνωση
Αλλά τι είναι οι τοξίνες;
Η τοξίνη είναι δηλητηριώδης ουσία που παράγεται σε ζωντανά κύτταρα ή οργανισμούς.
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον οργανικό χημικό Ludwig Brieger
Οι τοξίνες μπορεί να είναι μικρά μόρια, που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες με εισπνοή, κατάποση, επαφή με το δέρμα και απορρόφηση από σωματικούς ιστούς που αλληλεπιδρούν με βιολογικά μακρομόρια όπως ένζυμα ή κυτταρικούς υποδοχείς.
Μπορούν να δράσουν στον τοπικό τόπο επαφής, ή μπορούν να απορροφηθούν, να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να μεταφερθούν για να δράσουν σε άλλα σημεία του οργανισμού.
Ορισμένες τοξικές ουσίες συσσωρεύονται σε όργανα ή ιστούς, όπου μπορεί να προκαλέσουν τοξικές επιδράσεις.
Οι περισσότερες τοξικές ουσίες αποβάλλονται στα ούρα μέσω των νεφρών ή στη χολή μέσω του ήπατος, αν και ορισμένα πτητικά τοξικά μπορούν να αποβληθούν στον εκπνεόμενο αέρα μέσω των πνευμόνων.
Έχει όμως παρατηρηθεί σε έρευνες και έχει επιβεβαιωθεί πως “όσο τα επίπεδα της μόλυνσης και της τοξικότητας αυξάνονται στο περιβάλλον μας, τόσο μειώνεται η ικανότητα του σώματος μας να τα διαχειριστεί...

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα ,λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες #1

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα,λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες,οι οποίες προστατεύουν και επιδιορθώνουν το DNA προστατεύοντάς μας από πλήθος ασθενειών και επιβραδύνοντας τη γήρανση.
Το DNA εκτίθεται αδιάκοπα σε πλήθος εξωγενών αλλά και σε ενδογενών παραγόντων που προσβάλλουν την εύθραυστη δομή του.
Τα κύτταρά μας έχουν μηχανισμούς επιδιόρθωσης αυτών των βλαβών και  για να το επιτύχουν  αυτό χρειάζεται να ενεργοποιήσουν τις πρωτεΐνες τους που εξειδικεύονται στην επιδιόρθωση γενετικών βλαβών.
Όταν όμως από τα κύτταρά μας απουσιάζουν βασικά στοιχεία όπως
ένζυμα
πρωτεΐνες
βιταμίνες
μέταλλα , αυτά (τα κύτταρα) δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Γνωρίζουμε πια ότι όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία ο οργανισμός μας τα λαμβάνει από τις τροφές και έχουμε υποχρέωση να μην του τα στερούμε.
Πολλές φορές ακούμε ότι το τάδε ένζυμο ή η τάδε πρωτεΐνη βοηθούν τα κύτταρα να αντιμετωπίσουν και πολλές φορές να θεραπεύσουν την τάδε ασθένεια.
Όταν όμως αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν τι γίνεται;
Ας δούμε λοιπόν κάποια από αυτά τα θεραπευτικά στοιχεία , που βρίσκονται μέσα στα τρόφιμα και τα οποία βοηθούν στην επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλούνται στο DNA από διάφορους παράγοντες και που επιβραδύνουν την γήρανση του οργανισμού μας...

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Παντζάρια, ένα πολύτιμο και αναντικατάστατο λαχανικό για την υγεία μας.

 
Το τεύτλο –sea beet– ο πρόγονος των σύγχρονων καλλιεργημένων τεύτλων-παντζαριών, ευημερούσε κατά μήκος των ακτών σχεδόν όλης της Μεσογείου.
Ο Carl Linnaeus περιέγραψε για πρώτη φορά το Beta vulgaris το 1753 και  στη δεύτερη έκδοση του Species Plantarum το 1762, χώρισε το είδος σε άγριες και καλλιεργούμενες ποικιλίες, δίνοντας το όνομα Beta maritima στην άγρια ​​ποικιλία.
Το παντζάρι είναι μια από τις πολλές ποικιλίες της μεγάλης οικογένειας του Beta vulgaris
Υπέρταση,τα ποσοστά της όλο και ανεβαίνουν.
Εκτιμάται ότι αγγίζει περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού,το οποίο ποσοστό μέχρι το 2025 θα πλησιάσει το 35% και οι ερευνητές επιμένουν ότι είναι αποτέλεσμα λανθασμένης διατροφής και μία από της κύριες αιτίες εμφάνισης:
-στεφανιαίας νόσου
-εγκεφαλικών επεισοδίων και
-νεφρικής ανεπάρκειας....
read more:https://botanologia.gr/pantzaria-ena-polytimo-kai-anantikatastato-lachaniko-gia-tin-ygeia-mas/

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Όταν πρόκειται για το κόκκινο λάχανο, όσο περισσότερο τόσο καλύτερα

 
Κόκκινο λάχανο –
Τα φρούτα,
τα λαχανικά και τα λουλούδια
με μπλε,μωβ και κόκκινο χρώμα περιέχουν τις περίφημες φυτικές χρωστικές ουσίες “ανθοκυανίνες”

Οι ανθοκυανίνες είναι μια ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών που ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών -μια από τις μεγαλύτερες χημικές κατηγορίες δευτερογενών μεταβολιτών που απαντώνται στο φυτικό βασίλειο-
και
οι επιστήμονες με τις έρευνές τους μαθαίνουν όλο και περισσότερα για αυτές τις ενώσεις και την σπουδαιότητά τους για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μέσα από εργαστηριακές έρευνες και κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι οι ανθοκυανίνες:– μειώνουν την πηκτικότητα των αιμοπεταλίων εμποδίζοντας έτσι τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει...
read more:https://botanologia.gr/otan-prokeitai-gia-to-kokkino-lachano-oso-perissotero-toso-kalytera/