Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Παντζάρια, καρότα, ραπανάκια, σελινόριζες- οι πολύτιμες ρίζες του χειμώνα.

Παντζάρια, καρότα, σελινόριζες τα απόλυτα χειμερινά λαχανικά , ιδανικές ασπίδες του οργανισμού μας καθώς τονώνουν τις άμυνές του ενάντια στις εποχικές ιώσεις
Παντζάρια , καρότα , σελινόριζες και χυμός λεμονιού και έτοιμο το θρεπτικό και νόστιμο smoothie για την άμυνα του οργανισμού μας.
Μπήκαμε πια για τα καλά στο χειμώνα και στις λαϊκές αγορές μπορούμε να βρούμε πολλά φρούτα και λαχανικά για να εμπλουτίσουμε τη χειμερινή μας διατροφή.
Όπως καλά γνωρίζουμε , με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies*
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα smoothie λαχανικών με τεράστια οφέλη για την υγεία μας.
Κύριο συστατικό του smoothie είναι τα παντζάρια ,  και όπως έχω γράψει και αλλού το παντζάρι είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά για αυτό και επανέρχομαι συνέχεια σε αυτό!Για το smoothie θα χρειαστούμε...
read more:https://botanologia.gr/pantzaria-karota-rapanakia-selinorizes-oi-polytimes-rizes-toy-cheimona/

Μία μάσκα και μία λοσιόν για το πρόσωπό μας με γιαούρτη, μέλι, αβοκάντο, γιασεμί.

Μία μάσκα και μία λοσιόν για το πρόσωπό μας με γιαούρτη, μέλι, αβοκάντο, γιασεμί.
αβοκάντο,
γιασεμί, για την υγεία και την ομορφιά του πρόσωπό μας και  μία λοσιόν με αγγούρι, χυμό λεμονιού και ροδόνερο.
Μία μάσκα υγείας και ομορφιάς φτιαγμένη από εμάς , για εμάς.
Ας ξεκινήσουμε – 
– Κόβουμε στη μέση ένα αβοκάντο ώριμο και πολτοποιούμαι το μισό.
– Το αναμιγνύουμε με μία κουταλιά γιαούρτη και με μία κουταλιά μέλι.
– Τα ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνουν μία παχύρρευστη πάστα.
Στη συνέχεια
– Σταλάζουμε στην πάστα μας μία με δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο γιασεμί ή ανθόνερο γιασεμιού.
– Αφήνουμε την μάσκα μας να μας περιμένει για περίπου πέντε με δέκα λεπτά – όχι περισσότερο – και καθαρίζουμε πολύ καλά το πρόσωπό μας.
read more:https://botanologia.gr/mia-maska-kai-mia-losion-gia-to-prosopo-mas-me-giaoyrti-meli-avokanto-giasemi/

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Τρόποι μαγειρέματος και τοπικές κουζίνες – Κοτόπουλο Korma ,ένα απίστευτα νόστιμο πιάτο

Η μαγειρική – όπως πολύ καλά γνωρίζουμε , είναι η διαδικασία της προετοιμασίας των τροφίμων με τη χρήση της θερμότητας.
Οι τεχνικές μαγειρέματος και τα συστατικά ποικίλλουν ευρέως σε όλο τον κόσμο , γεγονός που αντανακλά τις μοναδικές περιβαλλοντικές , οικονομικές , και πολιτιστικές παραδόσεις του κάθε λαού.
Ακόμα και οι ίδιοι οι μάγειροι και μαγείρισσες διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητα ,
την κατάρτιση ,
την φαντασία και τον τρόπο διαδικασίας και παρασκευής του κάθε πιάτου.
Η μαγειρική μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί μέσω χημικών αντιδράσεων χωρίς την παρουσία της θερμότητας , όπως στο Ceviche**** , ένα παραδοσιακό ισπανικό πιάτο όπου τα ψάρια «ψήνονται» από τα οξέα του λεμονιού ή το χυμό γλυκολέμονου ,
στο  sushi**** , το οποίο χρησιμοποιεί επίσης μια παρόμοια χημική αντίδραση μεταξύ των ψαριών και του όξινου περιεχόμενου του ρυζιού καραμελωμένου  με ξύδι και
στο sashimi που αποτελείται από φρέσκο ωμό ψάρι ή κρέας κομμένα σε λεπτά κομμάτια , τα οποία τρώγονται με σάλτσα σόγιας
Μια τεχνική ή τρόπος μαγειρέματος με θερμότητα είναι και η τεχνική korma
Η λέξη korma σημαίνει σιγοψήνω και είναι ένας πολύ γνωστός τρόπος ή τεχνική  μαγειρέματος με θερμότητα που έχει τις ρίζες του στην κουζίνα Mughlai της Ινδικής Υποηπείρου...

read more:https://botanologia.gr/tropoi-mageirematos-kai-topikes-koyzines-kotopoylo-korma-ena-apisteyta-nostimo-piato/

Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Γυροειδής αλωπεκία -Μείγμα αιθέριων ελαίων για την επιτυχή θεραπεία της

Αν ανατρέξουμε στο Αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης στο λήμμα "Βότανα"
διαβάζουμε:
"βότανα είναι όλα τα χρήσιμα φυτά των οποίων
τα άνθη
τα φύλλα
ο κορμός
οι μίσχοι και
οι ρίζες χρησιμεύουν ως θεραπεία ή τροφή χάρη στο άρωμά τους ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο"
# Τα πανέμορφα μπλε-μωβ λουλούδια της ομορφαίνουν τη ζωή μας και το αγνό άρωμα της γαληνεύει το νου μας.
Και είναι η λεβάντα – ένα από τα δημοφιλέστερο και από τα πιό όμορφα βότανα!
Τη λεβάντα τη γνωρίζουμε οι περισσότεροι από ’μας.
Τα πανέμορφα μπλε-μωβ λουλούδια της ομορφαίνουν τη ζωή μας και το αγνό άρωμα της γαληνεύει το νου μας....
read more:https://botanologia.gr/gyroeidis-alopekia-meigma-aitherion-elaion-gia-tin-epitychi-therapeia-tis/

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Μυρτιά, η πολύτιμος μυρσίνη του Διοσκουρίδη-μια γνωριμία μέσα από τις φωτογραφίες της


Η γλυκιά και πολύτιμος μυρσίνη του Διοσκουρίδη
Ο αειθαλής θάμνος που στη χώρα μας είναι γνωστός και ως σμυρτιά και μερτιά!

thalia-https://botanologia.gr/myrtia-i-polytimos-myrsini-toy-dioskoyridi-mia-gnorimia-mesa-apo-tis-fotografies-tis/

πηγές και αναφορές:
https://en.wikipedia.org/wiki/Myrtus_communis
https://en.wikipedia.org/wiki/Myrtus
http://gardenoracle.com/images/myrtus-communis.html
https://selectree.calpoly.edu/tree-detail/myrtus-communis
http://gernot-katzers-spice-pages.com/engl/Myrt_com.html
https://el.wikipedia.org/wiki/Μυρτιά

Η ανθυγιεινή διατροφή διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ο Dr. Eicke Latz και η Dr. Anette Christ
Photo: Volker Lannert/Uni Bonn
Μελέτη : η ανθυγιεινή διατροφή διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα
«τα άτομα που γεννήθηκαν σήμερα θα ζουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερο από τους γονείς τους,

και αιτία του φαινομένου η ανθυγιεινή διατροφή»
μελέτη του πανεπιστημίου της Βόννης
Tο ανοσοποιητικό σύστημα μας αντιδρά με παρόμοιο τρόπο σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά καισε μιά διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ως προς τις βακτηριακές λοιμώξεις!

Αυτό αποδεικνύεται από μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόννης.
Ιδιαίτερα ενοχλητικό είναι το ότι,το ανθυγιεινό φαγητό φαίνεται να καθιστά την άμυνα του οργανισμού πιο ευάλωτη
ακόμα και μακροπρόθεσμα!Ακόμα και πολύ καιρό μετά τη μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή, η φλεγμονή συνεχίζει να είναι πιο έντονη.
Αυτές οι μακροπρόθεσμες αλλαγές εμπλέκονται στην ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης και του διαβήτη, ασθένειες που συνδέονται με την δυτικού τρόπου διατροφή!

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

κέικ με ταχίνι και σταγόνες σοκολάτας

Νοστιμότατο κέικ με ταχίνι και σταγόνες σοκολάτας
Λόγω των ημερών και επειδή όλων ο οργανισμός ζητούσε γλυκάκι , αποφάσισα να κλειστώ για λίγο και να ετοιμάσω ένα απλό αλλά νοστιμότατο κέικ με ταχίνι , που πιο παλιά είχα διαβάσει
στο kouzinista.gr  και είχα κρατήσει στο αρχείο μου.
Όπως αναφέρεται στο kouzinista.gr η συνταγή είναι παραλλαγή μιας συνταγής της Χρύσας Παραδείση
      Η Χρύσα Παραδείση , αγαπημένη και της δικιάς μου μαμάς , ήταν μια γυναίκα μύθος για τις Ελληνίδες μαγείρισσες της γενιάς της.
Οι συνταγές της την έκαναν διάσημη.
Γεννήθηκε στην Σμύρνη και καταγόταν από προσφυγική οικογένεια.
Ήταν κόρη του Δημητρίου Καλλιάκου και παντρεύτηκε το δημοσιογράφο του “Έθνους”, Αλέξανδρο Παραδείση.
Η Χρύσα Παραδείση ξεκίνησε την συγγραφική της σταδιοδρομία σε εφημερίδα, αλλά κατέκτησε το ελληνικό κοινό και έγινε διάσημη με την πολυετή συνεργασία της στο περιοδικό Γυναίκα που εξέδιδε ο Ευάγγελος Τερζόπουλος, έως ότου αποτραβήχτηκε από την ενεργό δημοσιογραφία...