Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018

κέικ με ταχίνι και σταγόνες σοκολάτας

ένα νοστιμότατο,νηστίσιμο κέικ με ταχίνι και σταγόνες σοκολάτας

λόγω των ημερών και επειδή όλων ο οργανισμός ζητούσε γλυκάκι,αποφάσισα να κλειστώ για λίγο και να ετοιμάσω ένα απλό αλλά νοστιμότατο κέικ με ταχίνι
που βρήκα στο kouzinista.gr
όπως αναφέρεται στο kouzinista.gr η συνταγή είναι παραλλαγή μιας συνταγής της Χρύσας Παραδείση
το κέικ στο kouzinista.gr γαρνίρεται με γλάσο το οποίο εγώ δεν χρησιμοποίησα!!!
το κέικ μας εκτός από νοστιμότατο,είναι και νηστίσιμο!!!
και θα χρειαστούμε:
1 κούπα ταχίνι -240g
½ κούπα νερό, χλιαρό -120m
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού -120m
1 κούπα ζάχαρη μαύρη ρευστή -230g*
2¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις -345g
5 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ -20g
1 κ.γλ. αλάτι
½ κούπα καρύδια, ψιλοκομμένα-60g
100g σταγόνες κουβερτούρας
75g ξανθή σταφίδα
60g μαύρη σταφίδα
ζάχαρη άχνη
και
  • προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, και λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25x35 εκατοστά ή λίγο μικρότερο.
  • το αλευρώνουμε, το αναποδογυρίζουμε και το χτυπάμε, για να πέσει το περίσσιο αλεύρι.
  • χτυπάμε το ταχίνι και προσθέτουμε σταδιακά το νερό,το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη.
  • κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • προσθέτουμε τα καρύδια, τις σταγόνες σοκολάτας, τις σταφίδες 
  • ρίχνουμε το μείγμα αλευριού στο μείγμα από ταχίνι, ενώ το ανακατεύουμε ελαφρά.
  • βάζουμε το μείγμα της ταχινόπιτας στο ταψί-λίγο προσοχή εδώ,το μείγμα μας είναι πολύ παχύρευστο και χρειάζεται να το απλώσουμε με μια λαδωμένη σπάτουλα-και το ψήνουμε στο φούρνο για 30 με 45-ανάλογα το φούρνο μας-λεπτά ή μέχρι να ροδίσει 
  • αφήνουμε την ταχινόπιτά μας να κρυώσει στο ταψί.
  • κοσκινίζουμε την ζάχαρη άχνη από πάνω

σημειώσεις:
-η ταχινόπιτά μας είναι σχετικά άγλυκη,όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει περισσότερη ζάχαρη.
-πολλές φορές στην επιφάνεια του βάζου με το ταχίνι συσσωρεύεται λάδι,για αυτό χρειάζεται καλό ανακάτεμα για να ομογενοποιηθεί το ταχίνι μας πριν το  χρησιμοποιήσουμε.
*στη συνταγή στο  kouzinista.gr έχει -1 κούπα+2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (225g),αντι για τη μαύρη που χρησιμοπόιησα εγώ,μπορείται να βάλετε όποια θέλετε!

thalia:botanologia.blogspot.com
photo:cdn.pixabay.com