''Πήγανον,άνηθον,μάλαθρον βράσον,δος πιείν και ιάται.Μάσα και αγριοσταφίδα και μαστίχη και ιαθήσεται''
Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία
Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής.
Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.
όταν με ρώτησα είπα...
Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020
Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020
Μασάζ με λάδι και λεμόνι για πονεμένες αρθρώσεις
Λάδι και λεμόνι , σε έναν άψογο συνδυασμό , για τις πονεμένες αρθρώσεις
Κουραστική μέρα , και το βράδυ όλο και κάποια από τις αρθρώσεις μας πονάει.
Και πάντα έχουμε στο σπίτι μας λάδι και λεμόνι.
Ζεσταίνουμε ελαφρά μία μικρή ποσότητα λαδιού – κατάλληλη για την επιφάνεια που θέλουμε να κάνουμε μασάζ – και σταλάζουμε μέσα ένα φρεσκοστυμμένο λεμόνι.
Πλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό και σαπούνι το σημείο που πονάμε.
Το σκουπίζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα ώστε να μην έχουμε ίχνος υγρασίας και με το μείγμα που ετοιμάσαμε κάνουμε πολύ ελαφρύ μασάζ – κάτι σαν χάδι – για δέκα με δεκαπέντε λεπτά , μέχρι να απορροφηθεί το λάδι μας με το λεμόνι.
Εν συνεχεία με ένα πολύ χαλαρό επίδεσμο καλύπτουμε το πονεμένο μας σημείο και κοιμόμαστε έτσι.
Το πρωί βγάζουμε τον επίδεσμο.
Αν υποφέρουμε συχνά από...
Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020
Τζίντζερ και κουρκούμι σε ένα ρόφημα που ανακουφίζει τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές
Τζίντζερ και κουρκούμι σε ένα ρόφημα που απογειώνει το ανοσοποιητικό , ανακουφίζει από τον πόνο και μιεώνει τις φλεγμονές
Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της φλεγμονής εξετάζεται ευρύτερα, και οι πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ περισσότερες από ό, τι στο παρελθόν.
Οι ιατρικοί ερευνητές αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως η χρόνια φλεγμονή είναι η αιτία πολλών ανισορροπιών του οργανισμού μας και συνδέεται άμεσα με την αρθρίτιδα ,
την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου,
τον διαβήτη, ακόμη και με τον καρκίνο.
Η φλεγμονή είναι η κύρια αιτία χρόνιου πόνου και αναγκάζει εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο να αναζητούν ανακούφιση.
Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις που βοηθούν τόσο στην ανακούφιση του πόνου όσο και στη μείωση της φλεγμονής.
Και ας δούμε ένα ισχυρότατο ρόφημα που εκμεταλλεύεται τη δύναμη που έχει το τζίντζερ και το κουρκούμι σε συνδυασμό , το οποίο προσφέρει ασφαλή και αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές.
Λίγα λόγια για το κουρκούμι και την πιπερόριζα...
Ενεργειακή τροφή για πονεμένα γόνατα και αρθρώσεις
Ενεργειακή τροφή για να προστατέψουμε τα γόνατά μας και τις αρθρώσεις
Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε πως η ακατάλληλη στάση του σώματος θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες για τους πόνους της πλάτης,
των αρθρώσεων και
των ποδιών μας.
Αυτοί οι πόνοι, στην αρχή, μπορεί να μην μας ενοχλούν πολύ, αλλά με το πέρασμα του χρόνου και τις συνεχείς ακατάλληλες στάσεις του σώματός μας αρχίζουν να γίνονται ενοχλητικοί και πολλές φορές επώδυνοι.
Τα προσέχουμε:
α) το πως καθόμαστε και ειδικά όταν η εργασία μας και οι ασχολίες μας απαιτούν καθιστική ζωή και
β) την διατροφή μας.
Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας διότι υπάρχουν τρόφιμα που βελτιώνουν την δομή των οστών και βοηθούν τις αρθρώσεις μας να ανακτήσουν την φυσικότητά τους και τη εύρυθμη λειτουργία τους,αλλά και τρόφιμα που επιδεινώνουν την όποια ανισορροπία!
Στην πρώτη ομάδα τροφών συγκαταλέγονται...
Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020
Μια ψαρόσουπα χειμωνιάτικη , απίστευτα νόστιμη και άκρως θεραπευτική
Ψαρόσουπα – από τις πιό αγαπημένες σούπες του χειμώνα
Μια συνταγή απέριττη και ένα αγαπημένο comfort food
Συναγρίδα βραστή – η απόλυτη ψαρόσουπα
Ποια είναι η συναγρίδα η αποκαλούμενη και βασίλισσα;
Η συναγρίδα είναι το ψάρι που έχει δημιουργήσει μύθο ολόκληρο γύρω από το όνομά του και όχι άδικα.
Έχει μια ιδιαίτερη , εντελώς δική της νοστιμιά και μια γεύση χωρίς κανένα ψεγάδι
Είναι η “βασίλισσα” της υψηλής γαστρονομίας που σχετίζεται με τα ψάρια.
Η επιστημονική της ονομασία είναι Dentex dentex και ζει σε βραχώδεις βυθούς κοντά στις ακτές και σε βάθη από 10 έως και 200 μέτρα.
Της αρέσουν οι βυθοί με βλάστηση και αγαπάει τα καθαρά νερά.
Κοιτάζοντας τη συναγρίδα παρατηρούμε μια ήπια καμπύλη να ξεκινά από το κεφάλι και να καταλήγει λίγο πριν την ουρά με μια εξαίσια ποικιλία χρωμάτων.
Μπλε, πράσινα και καφέ στίγματα σε ασημί φόντο και κάποιες καφέ κάθετες ρίγες , με αρκετό άσπρο στην κοιλιά ολοκληρώνουν την παρατήρηση του υπέροχου αυτού ψαριού.
Χαρακτηριστικοί και εύκολα παρατηρήσιμοι είναι οι μεγάλοι κυνόδοντες που διαθέτει
Συναγρίδες υπάρχουν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και ο χειμώνας είναι η εποχή τους.
Η συναγρίδα , όπως όλα τα ψάρια , πρέπει να καταναλώνεται σε συγκεκριμένη εποχή ώστε να μας παρέχει τη μέγιστη θρεπτική της αξία, αλλά και διότι το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι περίοδος ωοτοκίας και έτσι έμμεσα προστατεύουμε τον ενάλιο πλούτο και γινόμαστε εμπόδιο...
read more:https://botanologia.gr/mia-psarosoypa-cheimoniatiki-apisteyta-nostimi-kai-akros-therapeytiki/
Μια συνταγή απέριττη και ένα αγαπημένο comfort food
Συναγρίδα βραστή – η απόλυτη ψαρόσουπα
Ποια είναι η συναγρίδα η αποκαλούμενη και βασίλισσα;
Η συναγρίδα είναι το ψάρι που έχει δημιουργήσει μύθο ολόκληρο γύρω από το όνομά του και όχι άδικα.
Έχει μια ιδιαίτερη , εντελώς δική της νοστιμιά και μια γεύση χωρίς κανένα ψεγάδι
Είναι η “βασίλισσα” της υψηλής γαστρονομίας που σχετίζεται με τα ψάρια.
Η επιστημονική της ονομασία είναι Dentex dentex και ζει σε βραχώδεις βυθούς κοντά στις ακτές και σε βάθη από 10 έως και 200 μέτρα.
Της αρέσουν οι βυθοί με βλάστηση και αγαπάει τα καθαρά νερά.
Κοιτάζοντας τη συναγρίδα παρατηρούμε μια ήπια καμπύλη να ξεκινά από το κεφάλι και να καταλήγει λίγο πριν την ουρά με μια εξαίσια ποικιλία χρωμάτων.
Μπλε, πράσινα και καφέ στίγματα σε ασημί φόντο και κάποιες καφέ κάθετες ρίγες , με αρκετό άσπρο στην κοιλιά ολοκληρώνουν την παρατήρηση του υπέροχου αυτού ψαριού.
Χαρακτηριστικοί και εύκολα παρατηρήσιμοι είναι οι μεγάλοι κυνόδοντες που διαθέτει
Συναγρίδες υπάρχουν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και ο χειμώνας είναι η εποχή τους.
Η συναγρίδα , όπως όλα τα ψάρια , πρέπει να καταναλώνεται σε συγκεκριμένη εποχή ώστε να μας παρέχει τη μέγιστη θρεπτική της αξία, αλλά και διότι το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι περίοδος ωοτοκίας και έτσι έμμεσα προστατεύουμε τον ενάλιο πλούτο και γινόμαστε εμπόδιο...
read more:https://botanologia.gr/mia-psarosoypa-cheimoniatiki-apisteyta-nostimi-kai-akros-therapeytiki/
Μια ψαρόσουπα χειμωνιάτικη , απίστευτα νόστιμη και άκρως θεραπευτική
Ψαρόσουπα – από τις πιό αγαπημένες σούπες του χειμώνα
Μια συνταγή απέριττη και ένα αγαπημένο comfort food
Συναγρίδα βραστή – η απόλυτη ψαρόσουπα
Ποια είναι η συναγρίδα η αποκαλούμενη και βασίλισσα;
Η συναγρίδα είναι το ψάρι που έχει δημιουργήσει μύθο ολόκληρο γύρω από το όνομά του και όχι άδικα.
Έχει μια ιδιαίτερη , εντελώς δική της νοστιμιά και μια γεύση χωρίς κανένα ψεγάδι
Είναι η “βασίλισσα” της υψηλής γαστρονομίας που σχετίζεται με τα ψάρια.
Η επιστημονική της ονομασία είναι Dentex dentex και ζει σε βραχώδεις βυθούς κοντά στις ακτές και σε βάθη από 10 έως και 200 μέτρα.
Της αρέσουν οι βυθοί με βλάστηση και αγαπάει τα καθαρά νερά.
Κοιτάζοντας τη συναγρίδα παρατηρούμε μια ήπια καμπύλη να ξεκινά από το κεφάλι και να καταλήγει λίγο πριν την ουρά με μια εξαίσια ποικιλία χρωμάτων.
Μπλε, πράσινα και καφέ στίγματα σε ασημί φόντο και κάποιες καφέ κάθετες ρίγες , με αρκετό άσπρο στην κοιλιά ολοκληρώνουν την παρατήρηση του υπέροχου αυτού ψαριού.
Χαρακτηριστικοί και εύκολα παρατηρήσιμοι είναι οι μεγάλοι κυνόδοντες που διαθέτει
Συναγρίδες υπάρχουν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και ο χειμώνας είναι η εποχή τους.
Η συναγρίδα , όπως όλα τα ψάρια , πρέπει να καταναλώνεται σε συγκεκριμένη εποχή ώστε να μας παρέχει τη μέγιστη θρεπτική της αξία, αλλά και διότι το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι περίοδος ωοτοκίας και έτσι έμμεσα προστατεύουμε τον ενάλιο πλούτο και γινόμαστε εμπόδιο – έστω μικρό- στην υπεραλιεία.
Και βέβαια ,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε , τα ψάρια αποτελούν τις κύριες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πολύτιμων λιπαρών με σπουδαίες ιδιότητες ,
βιταμίνης D ,
σεληνίου και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
Η συναγρίδα γίνεται ψητή , πλακί στο φούρνο και βραστή
Εμείς ας ετοιμάσουμε την ψαρόσουπά μας...
read more:https://botanologia.gr/mia-psarosoypa-cheimoniatiki-apisteyta-nostimi-kai-akros-therapeytiki/
Συναγρίδα βραστή – η απόλυτη ψαρόσουπα
Ποια είναι η συναγρίδα η αποκαλούμενη και βασίλισσα;
Η συναγρίδα είναι το ψάρι που έχει δημιουργήσει μύθο ολόκληρο γύρω από το όνομά του και όχι άδικα.
Έχει μια ιδιαίτερη , εντελώς δική της νοστιμιά και μια γεύση χωρίς κανένα ψεγάδι
Είναι η “βασίλισσα” της υψηλής γαστρονομίας που σχετίζεται με τα ψάρια.
Η επιστημονική της ονομασία είναι Dentex dentex και ζει σε βραχώδεις βυθούς κοντά στις ακτές και σε βάθη από 10 έως και 200 μέτρα.
Της αρέσουν οι βυθοί με βλάστηση και αγαπάει τα καθαρά νερά.
Κοιτάζοντας τη συναγρίδα παρατηρούμε μια ήπια καμπύλη να ξεκινά από το κεφάλι και να καταλήγει λίγο πριν την ουρά με μια εξαίσια ποικιλία χρωμάτων.
Μπλε, πράσινα και καφέ στίγματα σε ασημί φόντο και κάποιες καφέ κάθετες ρίγες , με αρκετό άσπρο στην κοιλιά ολοκληρώνουν την παρατήρηση του υπέροχου αυτού ψαριού.
Χαρακτηριστικοί και εύκολα παρατηρήσιμοι είναι οι μεγάλοι κυνόδοντες που διαθέτει
Συναγρίδες υπάρχουν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και ο χειμώνας είναι η εποχή τους.
Η συναγρίδα , όπως όλα τα ψάρια , πρέπει να καταναλώνεται σε συγκεκριμένη εποχή ώστε να μας παρέχει τη μέγιστη θρεπτική της αξία, αλλά και διότι το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι περίοδος ωοτοκίας και έτσι έμμεσα προστατεύουμε τον ενάλιο πλούτο και γινόμαστε εμπόδιο – έστω μικρό- στην υπεραλιεία.
Και βέβαια ,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε , τα ψάρια αποτελούν τις κύριες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πολύτιμων λιπαρών με σπουδαίες ιδιότητες ,
βιταμίνης D ,
σεληνίου και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
Η συναγρίδα γίνεται ψητή , πλακί στο φούρνο και βραστή
Εμείς ας ετοιμάσουμε την ψαρόσουπά μας...
read more:https://botanologia.gr/mia-psarosoypa-cheimoniatiki-apisteyta-nostimi-kai-akros-therapeytiki/
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)