Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Οι δράσεις των βοτάνων: Μαϊντανός και αγριοράδικο, δύο ισχυρά τονωτικά βότανα

Μαϊντανός και αγριοράδικο – Αντιμετωπίζουμε την κούραση με ένα γευστικότατο ρόφημα μαϊντανού και αγριοράδικου
Νιώθω μια κούραση, μιά εξάντληση-μα τι να κάνω;
Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε κάνει αυτή την ερώτηση στον εαυτό μας!
Η λέξη κούραση χρησιμοποιείται στην καθημερινή μας ζωή για να περιγράψει μια σειρά από καθημερινές ταλαιπωρίες, όπως εξάντληση,
κόπωση,
αίσθηση καύσου στους μύες,
πόνους στην πλάτη ή μια γενικευμένη ατονία.
Αιτίες της κούρασής μας είναι πολλές και διάφορες – μπορεί να είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση,
η ηχορύπανση...
read more:https://botanologia.gr/oi-draseis-ton-votanon-maintanos-kai-agrioradiko-dyo-ischyra-tonotika-votana/

Παραδοσιακό παντεσπάνι


Σε όλες οι κουζίνες του κόσμου υπάρχουν λιτές,
οικονομικές και απέριττες συνταγές, η αποθέωση της φαντασίας και της ευρηματικότητας, οι οποίες έχουν "ξεπηδήσει" μέσα από από τα "ταπεινά βιβλία μαγειρικής" των αγροτών της υπαίθρου και των εργατών των μεγάλων εργατουπόλεων.
Πολλές από αυτές είναι συνταγές αρχαίας προέλευσης, οι οποίες επιβίωσαν στο πέρασμα του χρόνου, καθώς η λαϊκή γνώση τις ενστερνίστηκε,
ριζώθηκαν στις κουλτούρες των λαών,
καταγράφηκαν στο πολιτισμικό τους DNA, που ούτε οι αλλαγές στις αστικές συνήθειες κατάφεραν να τα εξαλείψουν.
Ο τρόπος που μαγείρευαν τις συνταγές αυτές έδινε ένα αίσθημα κορεσμού και χάριζαν στον οργανισμό πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά, κάτι που σίγουρα, πολλά άτομα ούτε καν το γνώριζαν, απλά τα έτρωγαν για να επιβιώσουν.
Τέτοια παράδειγμα είναι η “Sopa de farigola” ή “Sopa de tomillo” της Καταλωνίας,
το Pappa al pomodoro της Τοσκάνης
η panzanella της τοσκάνης, αλλά και άλλων περιοχών της κεντρικής Ιταλίας
η περίφημη κρεμμυδόσουπα της Λυών - soupe à l’oignon à la lyonnaise 
το απέριττο gulyás της Ουγγαρίας 
και στα δικά μας - δεν ξεχνάμε τον τραχανά, αγαπημένο πιάτο όλης της Ελλάδας,
τα τουτουμάκια, το περίφημο ζυμαρικό της Πελοποννήσου,
τις περίφημες πίτες της Στερεάς Ελλάδας και της Ηπείρου...
Στο σημερινό μου άρθρο θα σας δώσω τη συνταγή ενός αγαπημένου γλυκού, διότι εκτός από τις συνταγές μαγειρικής που έχουν καταγραφεί στα κατάστιχα της μνήμης μας, έχουν καταγραφεί και πάμπολλες συνταγές ζαχαροπλαστικής...και...
Παντεσπάνι, το αγαπημένο, απλό,
χωρίς περιττές φιοριτούρες, από ένα παμπάλαιο τετράδιο της γιαγιάς μου!!!
Υλικά
10 αυγά - χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
10 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
βανίλια ή κάποιο άλλο άρωμα που αρέσει τη στιγμή εκείνη
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
βούτυρο για το ταψί
Σιρόπι
3 ποτήρια νερού ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
σταγόνες χυμό λεμονιού
Και
Προθερμάνω το φούρνο μου στους 170 ή 180°C - ή ανάλογα με το φούρνο
Χωρίζω τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια
Χτυπάω τα ασπράδια με το χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα.
Σ' ένα άλλο μπολ χτυπάω τους κρόκους με τη ζάχαρη,
τη βανίλια και το ξύσμα μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτω το σιμιγδάλι και ανακατεύω
Στη συνέχεια προσθέτω τη μαρέγκα και ανακατεύω πολύ μαλακά, να ομογενοποιηθεί
Βουτυρώνω πολύ καλά με αγνό βούτυρο ένα ταψί Ν° 32 και ρίχνω το μείγμα, απλώνοντάς το να πάει παντού.
Ψήνω για 40 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι που θα το δοκιμάσω να βγει καθαρό.
Είναι βασικό - δεν ανοίγω τον φούρνο ποτέ πριν τα 30'.
Σιρόπι
Βάζω τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και ανακατεύω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. 
Απ' την ώρα που θ' αρχίσει να βράζει, το αφήνω ακόμα για 6'
Ρίχνω το ζεστό σιρόπι όταν το γλυκό μου είναι τελείως κρύο.
Το αφήνω να "ξεκουραστεί"  ένα ολόκληρο βράδυ και 
το κόβω την επόμενη!
Τελικά τι είναι το παντεσπάνι;
Είναι μια λεπτή, αφράτη ζύμη, που αποτελείται από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και βούτυρο - σε κάποιες συνταγές το βούτυρο παραλείπεται.
Η ιστορία του ξεκινάει από εποχές πολύ πιο παλιές από την εποχή της Αναγέννησης. 
Λέγεται πως κάπου εκεί τον 16ο αιώνα, κάποιος ευφάνταστος ζαχαροπλάστης παρουσίασε ένα τέτοιο αφράτο γλυκό στην ισπανική αυλή. 
Αυτό ήταν - από το γαλλικό pain d’ Espagne, δηλαδή ισπανικό ψωμί, προήλθε το παντεσπάνι.
Και όταν επινοήθηκε το baking powder το παντεσπάνι "φούσκωσε" ακόμα περισσότερο. 
thalia

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Αυτάρκεια - φύτρα και πως καλλιεργούμε στην κουζίνα μας τις τροφές θαύμα

Τα φύτρα θεωρούνται τροφές θαύμα
Κατατάσσονται ως τα πιο φρέσκα και πιο θρεπτικά από όλα τα λαχανικά που διατίθενται για την ανθρώπινη διατροφή.
Είναι μια σύνθετη πηγή τροφίμων, όπου τα θρεπτικά συστατικά είναι σχεδόν πλήρως διαθέσιμα, πλούσια σε διάφορες αντιοξειδωτικές και βιοδραστικές ενώσεις, που αντιπροσωπεύουν τρόφιμα που προάγουν την υγεία.
Με μια διαδικασία φυσικού μετασχηματισμού, τα φύτρα- οι φυτρωμένοι σπόροι- αποκτούν πολύ βελτιωμένη πεπτικότητα,
ισχυρότερες θρεπτικές ιδιότητες σε σύγκριση με το μη φυτρωμένο σπόρο από τον οποίο προέρχονται και βελτιωμένη διαθεσιμότητα μακρο- και μικρο-θρεπτικών συστατικών, όπως επιβεβαιώνεται από αρκετές in vitro και in vivo μελέτες
Τα φυτρωμένα τρόφιμα αποτελούν μέρος της διατροφής πολλών αρχαίων φυλών εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ακόμα και μέχρι σήμερα, βρίσκουμε στγις κουζίνες πολλών λαών φημισμένα φύτρα όπως τα  Mung Bean Sprouts
Τα φύτρα παρέχουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας και πρέπει να αποτελούν ζωτικό συστατικό της διατροφής μας.
Η βλάστηση των σπόρων δεν απαιτεί συνεχή φροντίδα, αλλά μόνο περιστασιακό ψεκασμό με νερό
Όλοι οι βρώσιμοι σπόροι και τα όσπρια μπορούν να φυτρώνουν...

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Αυτάρκεια - μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες...

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο, 
με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι,
με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!!
Κεφτέδες με μαϊντανό και ρίγανη. 
Κεφτέδες με μάραθο και φρέσκα κρεμμυδάκια.
Κεφτέδες με τριμμέννη ντομάτα!
Κεφτέδες με...με...με...
Ψωμί μπαγιάτικο μπουλιασμένο στο ούζο, ή στο κρασί και αν δεν υπάρχει κάτι από αυτά, στο νεράκι!
Κεφτέδες σε όλη την Ελλάδα!
Οι ντοματοκεφτέδες της Σαντορίνης, 
αλλά και της Ανάφης και της Κιμώλου… 
Οι ναξιώτικοι πατατοκεφτέδες. 
Οι ρεβυθοκεφτέδες της Σίφνου, 
αλλά και της Ρόδου. 
Οι μελιτζανοκεφτέδες στη Μυτιλήνη. 
Οι κρητικοί κολοκυθοκεφτέδες, οι κολοκυθοκεφτέδες γενικώς. 
Οι κεφτέδες με την περίφημη αλευρόσαλτσα της Φλώρινας. 
Οι λαχανοκεφτέδες της Ηπείρου, 
της Θεσσαλίας, 
της Κρήτης. 
Οι χιώτικοι μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες
Τα σφουγγάτα, οι περίφημοι τυροκεφτέδες της Κύθνου. 
Τα σουτζουκάκια της Σμύρνης. 
Η λέξη δεν είναι ελληνική, έχει τουρκική καταγωγή και ρίζες περσικές. 
Η λέξη μόνο, όχι το φαγητό. 
Κεφτέδες φτιάχνουν εδώ και αιώνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, εδώ όμως, στην Ελλάδα η ποικιλία των συνδυασμών για τους κεφτέδες σου κόβει την ανάσα.
Όσα χρόνια μαγειρεύω και "ψάχνω" την ελληνική κουζίνα, αλλά και τις κουζίνες του κόσμου, πουθενά δεν έχω βρει τέτοια ποικιλία συνδυασμών, 
τέτοιο πλούτο συνταγών, για τους κεφτέδες όσο στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.
Η ευρηματικότητα με έχει αφήσει άναυδη!
Κάθε μάγειρας, κάθε μαγείρισσα επινοεί συνέχεια, αλλά και ανασύρει καταγεγραμμένες από τα βάθη των αιώνων στο πολιτισμικό του DNA, συνταγές και συνδυασμούς και ετοιμάζει τους προσωπικούς κεφτέδες, πολλές φορές αξιο­ποιώντας τα ελάχιστα διαθέσιμα. 
Τα ντοματάκια τους οι Σαντορινιοί, 
τα ρεβύθια τους οι Σιφνιοί, 
τον τραχανά τους οι Στερεοελλαδίτες,
τα λεμόνια, τα πορτοκάλια,
τα λάχανα και το λάδι τους οι Πελοπονήσιοι, ότι τέλος πάντων έδινε στον κάθε έναν ο τόπος του και έφτασε ο κεφτές, κάποια εποχή, 
να γίνει το συνώνυμο της φτωχικής κουζίνας των περισσευμάτων. 
Λίγος κιμάς,
πολύ ψωμί μπαγιάτικο,
ότι μυρωδικά έχει ο κήπος,
αλάτι, πάντα υπάρχει και έτοιμοι οι κεφτέδες!
Και κάπως έτσι έγιναν οι κεφτέδες η αγάπη των περισσοτέρων Ελλήνων!
Και έγιναν οι κεφτέδες η μνήμη των περισσότερων!
Γιατί οι κεφτέδες καταγράφηκαν εκεί, στα κατάστιχα στα "βάθη" του εαυτού μας και μας θυμίζουν, ελπίζω σε πολλούς, που γεννηθήκαμε,
που μεγαλώσαμε,
πως πορευτήκαμε...
Γιατί, ναι το φαγητό είναι μνήμη!!!
Μαραθοκεφτέδες χιώτικοι ευωδιαστοί.
Εάν ψάξουμε τις παραδοσιακές χιώτικες συνταγές, τότε σίγουρα ανάμεσά τους θα βρούμε τους κολοκυθοκεφτέδες και τους μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες
Είναι ένα  πιάτο που μαγειρεύεται σε διάφορα μέρη και χωριά των νησιών μας και κάθε μία νησιώτισσα μαγείρισσα κρύβει και το δικό της μυστικό. 
Οι μαραθοκεφτέδες είναι οι κεφτέδες της άνοιξης και του καλοκαιριού, όπου βρίσκουμε άφθονο τον μάραθο. 
Είναι απλοί, ντελικάτοι κεφτέδες με ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, 
με μπόλικο μάραθο και χυλό από αλεύρι. 
Ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά να ομογενοποιηθούν και
ρίχνουμε σε λάδι που έχει κάψει σε μέτρια θερμοκρασία, κουταλιά-κουταλιά και όταν ροδίσουν, αμέσως τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και όταν τα βγάζουμε τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Το μεγαλείο της απλότητας!!!
Πιο αναλυτικά
χρειάζομαι:
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
2 κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη και πολύ-πολύ  καλά στραγγισμένα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα πολύ-πολύ ψιλοκομμένα
1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα, χωρίς τα υγρά της, ψιλοκομμένη
αλάτι, πιπέρι
3/4 του κουτιού σόδα
αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
λάδι για το τηγάνισμα 
Και:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι με τη σόδα και φτιάχνω το κουρκούτι ρίχνοντας σιγά-σιγά στο αλεύρι τόσο νερό, ανακατεύοντας με το πιρούνι συνεχώς, όσο χρειάζεται να γίνει ένας χυλός πηχτός. 
Ρίχνω αλάτι, πιπέρι και όλα τα υλικά και ανακατεύω καλά. 
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνω αρκετό λάδι, ανάβω τη θερμοκρασία και όταν κάψει το λάδι ρίχνω με το κουτάλι το μείγμα μου.
Όταν ροδίσουν γυρνάω από την άλλη πλευρά. 
Τους βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τους απλώνω σε απορροφητικό χαρτί..
Σερβίρω τους κεφτέδες μου ζεστούς και τους συνοδεύουμε ανάλογα με την περίσταση!!!

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

μασάζ προσώπου με ένα ισχυρότατο αντιγηραντικό και αναζωογονητικό λάδι

Μασάζ προσώπου, μια ευχάριστη περιποίηση, μια πολυτέλεια για το δέρμα μας.
Μασάζ προσώπου, μια πολυτέλεια, η οποία γίνεται πολύτιμη όταν το λάδι που θα χρειαστούμε το ετοιμάσουμε εμείς για εμάς, με αγάπη και φαντασία.
Μασάζ προσώπου για λίγα λεπτά καθημερινά και θα κοιτάζουμε το πρόσωπό μας στον καθρέπτη μετά από λίγες ημέρες και θα νοιώθουμε ευγνωμοσύνη για τον χρόνο που αφιερώσαμε.
Μασάζ προσώπου για λίγα λεπτά καθημερινά και το δέρμα μας θα ηρεμήσει,
θα συσφιχθεί,
θα λάμψει,
οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές θα απαλυνθούν.
Μασάζ προσώπου για λίγα λεπτά καθημερινά με υπομονή...
read more:https://botanologia.gr/masaz-prosopoy-me-ena-ischyrotato-antigirantiko-kai-anazoogonitiko-ladi/

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Είναι η σιωπή χρυσός για τον ιππόκαμπο ; – Ναι λένε οι επιστήμονες

 

Και

           Οι φιλόσοφοι έχουν αποφανθεί : Ένας από τους δείκτες αξιολόγησης του πολιτισμικού επιπέδου μίας χώρας είναι και τα επίπεδα θορύβου που παράγει ο λαός της.
           Οι ποιητές έχουν οραματιστεί :
           Σεφέρης – Σιωπές αγαπημένες της σελήνης
           Καζαντζάκης – Ποιο είναι πάνω από τα λόγια; Η πράξη. Ποιο είναι πάνω από την πράξη; Η σιωπή.
           Νικηφόρος Βρεττάκος – Αν μιλούσε η σιωπή, αν φυσούσε, αν ξέσπαγε – θα ξερίζωνε όλα τα δέντρα του κόσμου
          Βιρτζίνια Γουλφ – η πρωτοπόρος και νεοτερίστρια λογοτέχνης αποκαλούσε τις στιγμές της σιωπής “στιγμές ύπαρξης”.
          Vyoma Nupur  – λέει πως η ζωή είναι μια Συμφωνία της Σιωπής
Και τι είναι η σιωπή; Ναι  – είναι η απουσία του θορύβου.
Είναι μια κατάσταση ηρεμίας και γαλήνης.
Και 
Οι ερευνητές κατόπιν μελετών και ερευνών παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους...