Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Αυτάρκεια - πως μαζεύουμε άγρια φαγώσιμα χόρτα

Οδηγίες για το μάζεμα των άγριων φαγώσιμων χόρτων.
Λοιπόν αρχίζουμε.
Πως μαζεύουμε άγρια χόρτα και μάλιστα αυτά που πολλαπλασιάζονται και με ριζώματα;
Διαλέγουμε το μέρος που θα μαζέψουμε άγρια χόρτα ώστε να μην είναι κοντά σε δρόμους, σε καλλιεργημένα χωράφια, σε βιομηχανικές περιοχές κ.λ.π.
Γενικά προτιμούμε μέρη με λίγο έως πολύ υψόμετρο και με έδαφος σχετικά πετρώδες,είναι πολύ πιο νόστιμα!
Καλύτερη ώρα είναι μετά από βροχή, όπου τα χόρτα είναι πιο τρυφερά και επίσης προτιμούμε απόγευμα, ώστε να προλάβετε να πάρετε και τα θρεπτικά τους στοιχεία που παρήγαγαν εκείνη τη μέρα, πριν αποθηκευτούν στις ρίζες του φυτού. 
Αν είναι μετά τη συλλογή τους να τα μεταφέρουμε γρήγορα σπίτι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια καθαρή πλαστική σακούλα, αλλιώς προτιμούμε μια βαμβακερή, για να μην "ανάψουν" τα χόρτα.
Έχουμε μαζί μας ένα κοφτερό μαχαίρι σαν αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες.
Ποτέ δεν μαζεύομε ένα χόρτο αν δεν είμαστε σίγουροι ότι τρώγεται. 
Αν έχουμε και την παραμικρή αμφιβολία το αφήνουμε.
Στη φύση υπάρχουν παρά πολλά χόρτα που είναι επικίνδυνα και δηλητηριώδη.
Επειδή τα χόρτα ενός είδους εμφανίζονται συνήθως κατά αποικίες -μαζεμένα- ποτέ δεν τα κόβουμε όλα, δεν τα εξολοθρεύουμε! 
Αφήνουμε κάποια και πάμε παρακάτω να βρούμε άλλα.
Δεν μαζεύουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε.
Και - μεγάλη προσοχή - τα χόρτα δεν τα ξεριζώνουμε ποτέ.
Αφού βρούμε ένα ωραίο και υγιές χόρτο
πλησιάζουμε με το μαχαίρι υπό γωνία και το μπήγουμε κάτω από τη κέντρο του χόρτου που είναι η κεντρική του ρίζα.
Το φέρνουμε ακόμη περισσότερο παράλληλα με το έδαφος και κόβουμε οριζόντια ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους οριζόντια τη ρίζα του και αμέσως μετά ανασηκώνουμε με το μαχαίρι το κομμένο χόρτο,
το γυρίζουμε ανάποδα και το αφήνουμε να πέσει στο έδαφος
Κάνουμε μια πρώτη καθαριότητα στο χόρτο, διώχνοντας τα διάφορα ξένα χορταράκια ή σώματα που βγήκαν μαζί με το χόρτο καθώς και τα χώματα, με το χέρι τινάζοντας το ελαφρά.
Μετά κόβουμε ένα μέρος της ρίζας και καθαρίζουμε όλα τα κίτρινα φύλλα από το χόρτο. Αυτό που θα μείνει είναι έτοιμο να πλυθεί καλά και να πέσει στο βρασμένο νερό μιας κατσαρόλας με πολύ νερό.
Το χόρτο/βότανο που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι το διάσημο αγριοράδικο, ο βασιλιάς των άγριων χόρτων, ο βασιλιάς των βοτάνων.
όταν το βράζουμε δεν πετάμε το ζουμί του, το πίνουμε με μπόλικο λεμόνι και λίγο λάδι.
Το αγριοράδικο ξεχωρίζει εύκολα, πέραν του χαρακτηριστικού σχήματος των φύλλων, αλλά και της συστροφής που κάνει το φυτό όταν το κόψουμε, για αυτό σε κάποια μέρη της Ελλάδας όπως στη Λακωνία το λένε και καβουράκι.

Από τη χλωρίδα της Ελληνικής Γης - Tulipa australis

Χλωρίδα της Ελληνικής Γης - το σύνολο των φυτών που αυτοφύονται σστη χώρα μας.
Η Tulipa australis Link είναι η πιο κοινή από τις τουλίπες της χώρας μας.
Εμφανίζεται σε υπαλπικά λιβάδια, 
θαμνώνες, 
πτεριάδες, 
πετρώδεις θέσεις σε ανοίγματα δάσους, ξηρές βραχώδεις πλαγιές και σάρες, αδιαφορώντας για το γεωλογικό υπόστρωμα.
Συνήθως βρίσκεται σε υψόμετρο από 1100 έως 2200 μ., αν και πολλές φορές κατέρχεται χαμηλότερα.
Η γεωγραφική της κατανομή είναι κυρίως υπομεσογειακή, περιλαμβάνοντας τη Ν. Ευρώπη, τη ΒΔ Αφρική και τη Μικρά Ασία έως τον Καύκασο.
Στην Ελλάδα εμφανίζεται στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Πελοποννήσου καθώς και στα νησιά Νάξο και Θάσο.
Ορισμένοι συγγραφείς την κατατάσσουν ως υποείδος της T. sylvatica, αλλά η Persson (1991) υποστηρίζει ότι η τελευταία διαφέρει σημαντικά σε μορφολογικούς χαρακτήρες, βιότοπο και χρωμοσωμικό αριθμό. 
Όπως και όλα τα υπόλοιπα είδη του γένους, η T. australis περιλαμβάνεται στο Π.Δ. 67/81 «Περί προστασίας της αυτοφυούς Χλωρίδος και Άγριας Πανίδος και καθορισμού διαδικασίας συντονισμού και Ελέγχου της ερεύνης επ’ αυτών.»
Οι τουλίπες συνδέονται με μία από τις εντυπωσιακότερες περιπτώσεις ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης οφειλόμενης σε φυτό.
Το παράξενο όμως είναι ότι σε αντίθεση με άλλα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν είτε ως τροφή είτε ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία, οι τουλίπες προορίζονταν καθαρά και μόνο για καλλωπιστική χρήση.
Η αρχή αυτής της βιομηχανίας φαίνεται να γίνεται στην Ολλανδία του 16ου αιώνα με την εισαγωγή βολβών τουλίπας από κάποιο άγνωστο είδος προερχόμενο από την επικράτεια της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Οι Ολλανδοί, μαγεμένοι από τα χρώματα της τουλίπας, επιδόθηκαν σε έναν αγώνα συνεχούς εξέλιξης και διασταύρωσης των φυτών με σκοπό τη δημιουργία όλο και πιο εντυπωσιακών σε μέγεθος και χρωματισμό λουλουδιών.
Σε αυτό μάλιστα, βρήκαν έναν απρόσμενο σύμμαχο, τον ιό TBV που προσβάλλει τα φυτά δημιουργώντας ανοιχτόχρωμες λωρίδες στα πέταλα! 
Η κατοχή και επίδειξη εντυπωσιακών τουλιπών έγινε μέτρο οικονομικής ευμάρειας και κοινωνικού στάτους.
Οι τιμές ανέβαιναν γρήγορα και ορισμένοι βολβοί έφθασαν να ανταλλάσσονται με ολόκληρα στρέμματα χωραφιών. 
Όλη αυτή η κατάσταση έμεινε γνωστή ως "τουλιπομανία".
Η αγορά όμως κάποια στιγμή έφτασε σε κορεσμό και στα μέσα του 17ου αιώνα οδηγήθηκε σε κατάρρευση, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να παρέμβει για να προλάβει κοινωνικές αναταραχές.*
Παρά την αρχική αμετροεπή συμπεριφορά τους, οι Ολλανδοί έχουν ακόμη μια θέση στην καρδιά τους για τις τουλίπες.
Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή και εξαγωγές δρεπτών ανθέων και βολβών τουλίπας. 

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Το αγριοράδικο βοηθάει τον οργανισμό του κάθε ατόμου πολύπλευρα, καθώς τα οφέλη του στην υγεία είναι πολλά και εκπληκτικά.

Πάρα πολλά άτομα νομίζουν ότι το αγριοράδικο, το Taraxacum officinale, είναι ένα ενοχλητικό ζιζάνιο και πάρα πολλές φορές, δυστυχώς, το καταστρέφουν από τους αγρούς με τους ψεκασμούς και τα φυτοφάρμακα-ζιζανιοκτόνα.
Και ενώ το θαυμάσιο αυτό βότανο, χρόνια τώρα, με καταγεγραμμένη ιστορία χιλιάδων ετών, χρησιμοποιείται ως τρόφιμο αλλά και ως ίαμα λόγω των ισχυρών φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να υποτιμούν τα οφέλη του.
Αγριοράδικο ή ταράξακο με διωνυμικό όνομα Taraxacum officinale,
ποιός δεν το γνωρίζει;
αγριοράδικο ή
ταράξακο,
το πολύτιμο…
Το ταραξάκο για όσους δεν το ξέρουν είναι το γνωστό μας ραδίκι του βουνού
είναι το αγριοράδικο.
Το αγγλικό όνομά του “dandelion” είναι παραφθορά του γαλλικού dent de lion που σημαίνει “το δόντι του λιονταριού” και αυτό χάρη στα οδοντωτά  του φύλλα.
Taraxacum officinale και είναι λέξη ελληνική – αυτό που θεραπεύει τις ταραχές,
τις διαταραχές και τους πόνους του οργανισμού....
δείτε τη συνέχεια στο άρθρο μου στην ιστοσελίδα μου:https://botanologia.gr/agrioradiko-to-polytimo-poy-echei-charaktiristei-kai-os-quot-periergo-votano-quot/
και παρακολουθείστε το βίντεό μου:https://www.youtube.com/watch?v=ISwQvXmKCOU&t=13s και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο!

Τι πρέπει να τρώω για να μειωθούν τα τριγλυκερίδιά μου;

Και ποιες τροφές συνήθως μειώνουν τα τριγλυκερίδια;
Ας δούμε τι μας λένε οι έρευνες:
– τα θαλασσινά και τα ω-3 λιπαρά τους
οι μελέτες δείχνουν σταθερά ότι το ιχθυέλαιο μειώνει τα τριγλυκερίδια.
– σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών στο Όρεγκον, η ημερήσια δόση ιχθυελαίου – που είναι ίση με 210gr από σολομό,
σκουμπρί ή
σαρδέλες, μπορεί να μειώνει τα τριγλυκερίδια περισσότερο από 50%
– σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, οι άνδρες κλήθηκαν αντί της συνηθισμένης τους πρωτεΐνες – κρέας, γάλα ή τυρί- για δύο φορές την ημέρα για τρεις εβδομάδες να τρώνε οστρακοειδή, παρατηρήθηκε πως τα οστρακοειδή μείωσαν τα τριγλυκερίδια κατά 51% και οι γαρίδες κατά 23%.
-το σκόρδο...

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Milkshake με κουρκούμι, μπανάνες, αμυγδαλόγαλα και αμυγδαλοβούτυρο.


-απομεσήμερο, 
ειδυλλιακό, 
με ένα χαρούμενο ήλιο, μετά από μια φθινοπωρινή έκλειψη!!! 
και τι απολαυστικότερο από ένα ρόφημα/milkshake με κουρκούμι, 
μπανάνες, 
αμυγδαλόγαλα και αμυγδαλοβούτυρο!!!
ας το ετοιμάσουμε και πίνοντάς το, ας αφήσουμε τις χαλαρές ακτίνες του ήλιου να μας χαρίσουν την δύναμή του!!!
είναι ένα ρόφημα με πλήθος αντιοξειδωτικά συστατικά, με ισχυρότατες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με υψηλές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως:
το μαγγανίο, σύμμαχο των οστών μας, απαραίτητο ιχνοστοιχείο σε όλα τα άτομα που κινδυνεύουν από οστεοπόρωση, το οποίο συμβάλει και στο σχηματισμό του συνδετικού ιστού και στον μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων,
ο σίδηρος, υψηλή περιεκτικότητα
το κάλιο, υψηλότατη περιεκτικότητα
το νάτριο, υψηλότατη περιεκτικότητα
το ασβέστιο, υψηλή περιεκτικότητα και βιταμίνες όπως...
read more:https://botanologia.gr/milkshake-me-koyrkoymi-mpananes-amygdalogala-kai-amygdalovoytyro/
και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο...

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Γλυκύτατο οξύμελι με τέσσερα πανίσχυρα συστατικά

Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσω άλλη μια αγαπημένη μου συνταγή για οξύμελι
Μια συνταγή με όλα τα βήματα που ακολουθώ για να ετοιμάσω το ξιδόμελό μου με φασκόμηλο και τζίντζερ και μερικές συμβουλές για να είναι η διαδικασία ομαλή και αποτελεσματική, αν κάποιος θελήσει να ετοιμάσει το δικό του οξύμελι!
Οξυμέλι ή ξιδόμελο με μηλόξυδο,
τζίντζερ και φασκόμηλο
Ένας τέλειος συνδυασμός πανίσχυρων πρώτων υλών που μου δίνει ένα πανίσχυρο ρόφημα!
Τέσσερα προϊόντα, σε ένα μαγικό ρόφημα-ελιξήριο!
Δεν χρησιμοποιώ “ελαφρά τη καρδία” τη λέξη “μαγικό”
Οι  ιαματικές και θεραπευτικές ιδιότητες των τεσσάρων προϊόντων, που χρησιμοποιώ για να ετοιμάσω το ρόφημά μου, είναι πανίσχυρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες… 
read more:https://botanologia.gr/glykytato-oxymeli-me-tessera-panischyra-systatika/

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Μυϊκές κράμπες και δύο ιδανικά λάδια βοτάνων για μασάζ.

Κράμπες – 

και ξαφνικά μας ξυπνάμε μέσα στην νύχτα.
Αυτές οι ακούσιες και επώδυνες συσπάσεις των μυών μας.
Είναι οι συσπάσεις συνήθως των μυών στο πίσω μέρους της κνήμης μας-γαστροκνήμιοι
στο πίσω μέρος του μηρού μας– οπίσθιοι μηριαίοι
στο πρόσθιο μέρος του μηρού μας– πρόσθιοι μηριαίοι
σπανιότερα εντοπίζονται στα πόδια,
χέρια,
βραχίονες,
κοιλιά και στο θώρακα.
Μας δημιουργούν έντονο πόνο και οι προσβεβλημένοι μύες μας αδυνατούν να κινηθούν.
Και τι κάνουμε;
Σε περίπτωση που εμφανιστούν μυϊκές κράμπες πρέπει άμεσα να κάνουμε τα εξής...
δείτε τη συνέχεια στο άρθρο μου στην ιστοσελίδα μου:https://botanologia.gr/myikes-krampes-kai-dyo-idanika-ladia-votanon-gia-masaz/
και παρακολουθείστε το βίντεό μου και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο!