Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς: Ποια είναι η πιο Σημαντική Τροφή για την Διαχείριση της Φλεγμονής και την Ενίσχυση των Μηχανισμών Επούλωσης

Dimitris Tsoukalas - https://www.facebook.com/dimitris.tsoukalas.73/posts/pfbid02M43DNDqQQbMMXWuHfWNQNPvTFCkNwDDRPssHWAVLLqvMEt2ouBEf4meAbdN7asz3l
Ποια είναι η πιο Σημαντική Τροφή για την Διαχείριση της Φλεγμονής και την Ενίσχυση των Μηχανισμών Επούλωσης 
Η φλεγμονή είναι η διαδικασία που ενεργοποιεί ο οργανισμός μας στην προσπάθεια να επουλώσει μια βλάβη.
Στη διαδικασία αυτή πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες για θρεπτικά συστατικά, κυρίως πρωτεΐνες και λιπαρά, που είναι απαραίτητα για την αναδόμηση και επούλωση των ιστών.
Αυτά τα συστατικά υπάρχουν και είναι άμεσα διαθέσιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως στο κόκκινο κρέας, όπως επίσης στα θαλασσινά, στα ψάρια και στα αυγά. 
Η ανάγκη για αύξηση της κατανάλωσης αυτών των τροφών, είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της φλεγμονής και την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας.
Ωστόσο, συχνά αρκετοί ασθενείς περιορίζουν από μόνοι τους την ποσότητα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και αυγών, φοβούμενοι ότι το κόκκινο κρέας και τα αυγά είναι ανθυγιεινές τροφές, κυρίως λόγω των λιπαρών που περιέχουν.
Η αλήθεια είναι ότι οι μελέτες που δείχνουν ότι το κρέας είναι ανθυγιεινό, αφορούν στο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως είναι τα χοτ-ντογκ, ο γύρος και τα αλλαντικά.  
Αντιθέτως, η κατανάλωση μη-επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος όπως το μοσχαρίσιο, το κατσικίσιο και το βουβαλίσιο είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της υγείας σε ασθενείς με φλεγμονή [1]. 
Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Harvard κατέγραψε την πορεία της υγείας 2029 ασθενών με αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα, των οποίων η διατροφή τους αποτελούνταν κατά 85% από κόκκινο κρέας [2]. 
Σε ποσοστό 90% οι ασθενείς ανέφεραν επίλυση ή σημαντική βελτίωση σε νοσήματα όπως, τα αυτοάνοσα, η παχυσαρκία, το χαμηλό σωματικό βάρος, η υπέρταση, ο διαβήτης, τα γαστρεντερικά προβλήματα, η μειωμένη πνευματική διαύγεια και ενδοκρινικά νοσήματα.
Ασθενείς που βρίσκονται σε φλεγμονή απαιτούν σημαντική αύξηση στην ποσότητα πρωτεϊνών από τη διατροφή τους [3].  
Ο ανθρώπινος οργανισμός σε συνθήκες φλεγμονής αυξάνει σημαντικά το αίσθημα της πείνας, στην προσπάθεια του να προσλάβει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ώστε να επουλώσει. 
Δυστυχώς η πλειοψηφία των ατόμων σήμερα, φοβούμενοι τις "επιπτώσεις" του κόκκινου κρέατος, δεν καταναλώνουν αρκετό και καταλήγουν να τρώνε περισσότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ψωμί, γλυκά, μακαρόνια). 
Αυτές οι τροφές έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία, αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης και διαταράσσουν την ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού. 
Με αυτό τον τρόπο, δεν επιτρέπουν στο σώμα να ολοκληρώσει τη διαδικασία της επούλωσης, επιδεινώνοντας τη φλεγμονή, την πορεία της υγείας και αυξάνοντας το σωματικό βάρος.
Ο περιορισμός οποιαδήποτε επεξεργασμένης τροφής, είτε είναι ζωικής είτε είναι φυτικής προέλευσης και η αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, αυγών, ψαριών και θαλασσινών, είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της φλεγμονής και τη βελτίωση της υγείας σε ασθενείς με χρόνια φλεγμονή.
Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας κόκκινου κρέατος, αυγών, θαλασσινών σε συνδυασμό με καλούς υδατάνθρακες όπως αυτοί βρίσκονται στο μέλι, στα φρούτα και σε εύπεπτες φυτικές τροφές όπως τα κολοκυθάκια τα καρότα, οι ελιές και τα βραστά λαχανικά μπορούν να ενισχύσουν τους μηχανισμούς επούλωσης, να οδηγήσουν σε επίλυση της χρόνιας φλεγμονής και να βελτιώσουν την πορεία της υγείας ασθενών με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα. 
Βιβλιογραφία 
[1] Reconsidering Meat Intake and Human Health: A Review of Current Research Yunting Xie, Yafang Ma, Linlin Cai, Shuai Jiang, Chunbao Li. February 2022  
[2] Behavioral Characteristics and Self-Reported Health Status among 2029 Adults Consuming a “Carnivore Diet. Belinda S Lennerz et al. Current Developments in Nutrition Volume 5, Issue 12, December 2021,
[3] Effects of inflammation and/or inactivity on the need for dietary protein  Martina Guadagni, Gianni Biolo. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2009
https://www.drtsoukalas.com/

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

όταν με ρώτησαν είπα - "η Άνοιξη θα ανατείλει ξανά στο πανηγύρι των κήπων μας"

Και ναι! 
Κάθε φορά η Άνοιξη ανατέλλει στο πανηγύρι των κήπων μας,
σαν το Πνεύμα της Αγάπης που νιώθουμε παντού!
Και κάθε αγαπημένο βότανο και κάθε αγαπημένο λουλούδι που αναπαύονταν στο σκοτεινό στήθος της Γης
αναδύεται από τα όνειρα της χειμερινής του ανάπαυσης και
η ωραία μέλισσα, τόσο διακριτικά αληθινή,
περιμένει να γευτεί τη θεραπευτική δροσιά τους, που με τόση αγάπη θα της χαρίσουν!!!
ntinas/thalias quotes - botanologia.gr

Ένα πεντανόστιμο γλυκάκι από εμένα για όλους και ιδιαίτερα για τους εορτάζοντες, αλλά και για όλους όσους με διαβάζουν…

Ένα πεντανόστιμο γλυκάκι από εμένα για όλους και ιδιαίτερα για τους εορτάζοντες, αλλά και για όλους όσους με διαβάζουν, συνοδευόμενο από τις ευχές μου για υγεία και ευζωία - όλοι μπορούμε και πρέπει να είμαστε υγιείς και ευτυχισμένοι!!!
Νοστιμότατο κέικ με ταχίνι και σταγόνες σοκολάτας
Λόγω των ημερών λοιπόν, και επειδή όλων ο οργανισμός ζητούσε γλυκάκι, αποφάσισα να κλειστώ για λίγο και να ετοιμάσω ένα απλό αλλά νοστιμότατο κέικ με ταχίνι...
read more:https://botanologia.gr/ena-pentanostimo-glykaki-apo-emena-gia-oloys-kai-idiaitera-gia-toys-eortazontes-alla-kai-gia-oloys-osoys-me-diavazoyn/

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Καλά Χριστούγεννα!

Καλά Χριστούγεννα!

Xρόνια πολλά σε όλους μας!
Και να θυμάστε ότι συνταγές ευτυχίας δεν υπάρχουν!
Μπορεί να είναι μια κλεφτή ματιά στον πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα* που θα ξυπνήσει ξεχασμένες μνήμες!

Κάλαντα, πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα

Κάλαντα, πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα

Μπορεί να είναι μια ανάγνωση της Χριστουγεννιάτικης νύχτας του Δροσίνη:
     Την άγια νύχτα τη Χριστουγεννιάτικη
– ποιος δεν το ξέρει; –
των Μάγων κάθε χρόνο τα μεσάνυχτα
λάμπει τ᾿ αστέρι.
     Κι᾿ όποιος το βρει μέσ᾿ στ᾿ άλλα αστέρια ανάμεσα
και δεν το χάσει
σε μιά άλλη Βηθλεέμ ακολουθώντας το
μπορεί να φτάσει.

Που τα βήματά μας να πάει σε τόπους μακρινούς…ονειρεμένους!

Μπορεί να είναι μια ανάγνωση του όμορφου διηγήματος “Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Στην ταβέρνα του Πατσοπούλου, ενώ ο βορράς εφύσα, και υψηλά εις τα βουνά εχιόνιζεν, ένα πρωί,εμβήκε να πίη ένα ρούμι να ζεσταθή ο μαστρο-Παύλος ο Πισκολέτος, διωγμένος από την γυναίκα του, υβρισμένος από την πενθεράν του, δαρμένος από τον κουνιάδον του, ξορκισμένος από την κυρά-Στρατίναν την σπιτονοικοκυράν του, και φασκελωμένος από τον μικρόν τριετή υιόν του, τον οποίον ο προκομμένος ο θείος του εδίδασκεν επιμελώς, όπως και οι γονείς ακόμη πράττουν εις τα “κατώτερα στρώματα”, πως να μουντζώνη, να βρίζη, να βλασφημή και να κατεβάζη κάτω Σταυρούς, Παναγιές, κανδήλια, θυμιατά και κόλλυβα.
Κι έπειτα, γράψε αθηναϊκά διηγήματα!
Ο προβλεπτικός ο κάπηλος, δια να έρχωνται ασκανδαλίστως να ψωμίζουν αι καλαί οικοκυράδες, αι γειτόνισσαι, είχε σιμά εις τα βαρέλια και τας φιάλας, προς επίδειξιν μάλλον, ολίγον σάπωνα, κόλλαν, ορύζιον και ζάχαριν, είχε δε και μύλον, δια να κόπτη καφέν.
Αλλ’ έβλεπέ τις, πρωί και βράδυ, να εξέρχωνται ατημέλητοι και μισοκτενισμένοι γυναίκες, φέρουσαι την μίαν χείρα υπό την πτυχήν της εσθήτος, παρά το ισχίον, και τούτο εσήμαινεν, ότι το οψώνιον δεν ήτο σάπων, ούτε ορύζιον ή ζάχαρις….

Μπορεί να είναι μια απλή βόλτα σε ένα χιονισμένο δρόμο… 

Μπορεί να είναι απλά ένα χαμόγελο! 

Ευτυχία είναι να είμαστε υγιείς!

Χρόνια πολλά και πάντα με υγεία!

     *Ο θαυμάσιος αυτός πίνακας σαν έργο θεωρείται η κορυφαία στιγμή στην ηθογραφική ζωγραφική της Ελλάδας, ο δε Νικηφόρος Λύτρας έχει χαρακτηριστεί ως “ο ζωγράφος των Χριστουγέννων” 
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Kουραμπιέδες λαδιού-συνταγές που μας έρχονται από παλιά

Κουραμπιέδες λαδιού – Από τις συνταγές μου και από τετράδια συνταγών γυναικών του προηγούμενου αιώνα που έχουν μεταφερθεί μέχρι εμάς σήμερα στόμα με στόμα!
Σε προηγούμενο άρθρο, στο οποίο μιλούσα για τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, σας μίλησα για τους κουραμπιέδες με λάδι– και επειδή τα  δυο αυτά γλυκά είναι τα καθιερωμένα γλυκά  του Δωδεκαημέρου έχουμε χρόνο να ετοιμάσουμε τους λαδένιους κουραμπιέδες, που σας υποσχέθηκα.
Λοιπόν -ας τους ετοιμάσουμε
Κουραμπιέδες: Το χριστουγενιάτικο γλυκό μας!
Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες γίνεται;
Δεν γίνεται, για αυτό ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε τους κουραμπιέδες με λάδι, με συνταγές που μας έρχονται από πολύ παλιά, τότε που δεν χρησιμοποιούσαν βούτυρο, ειδικά στην Ελλάδα...

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

...όταν περπατώντας ξυπόλυτοι στο σκληρό χώμα μαθαίνουμε πότε είναι...

...η καλύτερη εποχή για τη συλλογή των βοτάνων...
 ...η καλύτερη εποχή για τη συλλογή των βοτάνων μου είναι όταν στεγνώνει η πρωινή δροσιά και 
ενώ ο ήλιος ανεβαίνει όλο και ψηλότερα, έχοντας πάντα το ψαλίδι της κουζίνας μου μαζί μου, κόβω, με απόλυτο σεβασμό προς τη Γη μας που μας χαρίζει όλον αυτό τον πλούτο, φύλλα και μίσχους από τα βότανα που χρειάζομαι για να τα αποξηράνω αργότερα...
δεντρολίβανο,
φασκόμηλο,
μαϊντανός,
άνηθος,
μελισσόχορτο,
μέντα,
μαντζουράνα...
και μαθαίνω στους φίλους μου σιγά-σιγά να ξεχωρίζουν τη λεβάντα από το δεντρολίβανο,
το δεντρολίβανο από το ύσσωπο,
τον ύσσωπο από το φασκόμηλο,
το φασκόμηλο από το θυμάρι,
το θυμάρι από το θρούμπι,
το αγριοράδικο από τους ζωχούς,
τους ζωχούς από το κιχώριο!!!
και σιγά-σιγά μαθαίνουν να δοκιμάζουν το χώμα -μια πρέζα ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα που γλιστρά κάτω από τη γλώσσα, όπως παλιά δοκίμαζαν το καλό καπνό- για να προσδιορίσουν την οξύτητά του!!!
και σιγά-σιγά μαθαίνουν να ηρεμούν τον πονοκέφαλο με "κοπανισμένη" λεβάντα ή έναν στομαχόπονο με ένα εξαίσιο ρόφημα μέντας...
μαθαίνουν να ετοιμάζουν απολαυστικά ροφήματα από σκουτελάρια και χαμομήλι για ανεμπόδιστο,
ευχάριστο, άνετο ύπνο...
μαθαίνουν να φυτεύουν κατιφέδες δίπλα στις πατάτες για να αποθαρρύνουν τα παράσιτα και να μαζεύουν τις κορυφές από τις τσουκνίδες και τόσα και τόσα άλλα αξιολάτρευτα, πολλές φορές πατώντας ξυπόλυτοι στο σκληρό χώμα...
κείμενο και επιμέλεια κειμένου ntina/thalia - botanologia.gr
από τις σημειώσεις μου των μεταμεσονύχτιων ωρών...

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

όταν με ρώτησαν είπα πως το σπιτικό μου βούτυρο βοτάνων μοσχομυρίζει, είναι αχνό, με νότες αναζωογονητικές...

Πώς κατάφερες να δημιουργήσεις αυτή την έντονη γεύση ενώ δεν χρησιμοποίησες σχεδόν καθόλου καρυκεύματα; 
μοσχομυρίζει, είναι αχνό, με νότες αναζωογονητικές, άρωμα!
μα ναι, ναι είναι το άρωμα των βοτάνων!!!
-. ακριβώς! 
πρόσθεσα ένα κομμάτι από αυτό στο σημερινό μου πιάτο!"
βούτυρο βοτάνων!
ψιλοκομμένα τα βότανά μου και τα μπαχαρικά μου, τα ανέμειξα με μαλακό βούτυρο και...
...στη συνέχεια τα τύλιξα και τα έβαλα στο ψυγείο για μια μέρα για να μπορέσουν να ενωθούν οι γεύσεις....
έβαλα δύο με τρία κομμάτια από το σπιτικό μου βούτυρο βοτάνων διάσπαρτα στη γάστρα μου, λίγο πριν τη βάλω στο φούρνο...
το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά έκανε το βούτυρο να λιώσει αργά,
επιτρέποντας στον πλούτο του να εισχωρήσει σε κάθε γωνιά και σχισμή ολόκληρου του φαγητού μου!
τόσο η γεύση του, όσο και το άρωμά του έχουν τη δύναμη μιας εκρηκτικής γέμισης! 
και σας προσφέρω ένα άψογα καταιγιστικό πιάτο!
...από τις συνταγές μου:thalia-botanologia.gr