Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Βότανα και τρόποι χρήσης:Βάμμα

Ο ελάχιστος χρόνος εκχύλισης βοτάνου σε αλκοόλ είναι 2 εβδομάδες,μπορεί όμως να παραταθεί εώς και 6 μήνες εάν έχουμε σκληρά μέρη, όπως  φλοιούς και ρίζες.
Όσο περισσότερο καιρό μένει το βότανο μέσα στο αλκοόλ τόσο πιο δυνατό θα γίνει το βάμμα.
Ένας μήνας είναι ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.
Επίσης όσο περισσότερη είναι η ποσότητα του βοτάνου στο αλκοόλ τόσο πιό δυνατό και ισχυρό θα γίνει το βάμμα μας
Το βάμμα βοτάνου γίνεται με την εμβάπτιση-εμβροχή- του βοτάνου στο αλκοόλ.
Αυτό βοηθάει την εκχύλιση των ενεργών συστατικών του βοτάνου χαρίζοντας στο βάμμα ισχυρότερες ιδιότητες και δράσεις από τα εγχύματα και τα αφεψήματα.....
read more:https://botanologia.gr/vamma-votanon-enas-apo-toys-tropoys-chrisis-ton-votanon/

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Χαμομήλι και αγχώδεις διαταραχές όπως άγχος , κατάθλιψη και στρες

Αγχώδεις διαταραχές και χαμομήλι!
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι οι συχνότερα αναφερόμενες ψυχιατρικές καταστάσεις και συχνά εμφανίζονται ως συννοσηρές καταστάσεις .
Και οι δύο παθήσεις μπορεί να είναι χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες  και συχνά απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία.
Ενώ η εμφάνιση συμβατικών θεραπειών και φαρμάκων για το άγχος και την κατάθλιψη έχει απλοποιήσει τη θεραπεία τους , 
ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν θεραπεύεται ή μειώνει τη συμβατική θεραπεία για οικονομικούς, πολιτιστικούς ή προσωπικούς λόγους.
Πολλά από αυτά τα άτομα αναζητούν συμπληρωματικά και εναλλακτικά ιάματα.
Ο προσδιορισμός των ανέξοδων και αποτελεσματικών εναλλακτικών θεραπειών για το άγχος και την κατάθλιψη είναι επομένως δημόσιας αλλά και σπουδαίας σημασίας
Η χρήση του χαμομηλιού ως φυτικού ιάματος χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη.
Το χαμομήλι -Matricaria recutita- έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό φυτικό ίαμα για την....

Βότανα , φρούτα και λαχανικά ιδανικά για την αρθρίτιδα

Βότανα,φρούτα και λαχανικά με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες ιδανικά για την αρθρίτιδα
Όλοι μας – αν και μπορεί να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι – έχουμε ακούσει για την αρθρίτιδα,και πολλά-πολλά άτομα έχουν νιώσει τον οξύ της πόνο.
Αυτή η φλεγμονώδης,άνοση εξελικτική νόσος-όπως είναι γνωστό-προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις αλλά όχι μόνο.
Οι παράγοντες οι οποίοι εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεια πολλοί,όπως
– περιβαλλοντικοί,
– ορμονικοί,
– γενετικοί,
– κληρονομικοί,
– ανοσολογικοί,
– διατροφικοί αλλά και
– ιοί,
– βακτήρια και
– το ανεξέλεγκτο στρες και άγχος και ίσως , όπως πολλοί επιστήμονες πιστεύουν...
read more:https://botanologia.gr/votana-froyta-kai-lachanika-idanika-gia-tin-arthritida/

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Χαμομηλέλαιο – Πως κάνουμε ένα από τα πιο αγαπημένα λάδια βοτάνων

Χαμομηλέλαιο
Μιλούσαμε σε προηγούμενο άρθρο για το πως κάνουμε βάμμα με χαμόμηλο,σε αυτό,όπως σας υποσχέθηκα,θα δούμε πως ετοιμάζουμε χαμομηλόλαδο!
Το λάδι χαμομηλιού έχει πολλές-πολλές χρήσεις και ιδιότητες, και πριν το ετοιμάσουμε μία διευκρίνιση,δεν είναι αιθέριο έλαιο χαμομηλιού,είναι λάδι!
Πως εργαζόμαστε:
Σε ένα γυάλινο σκουρόχρωμο δοχείο το οποίο να σκεπάζει, ρίχνουμε φρέσκα ,χωρίς καθόλου υγρασία , ή αποξηραμένα πρόσφατα άνθη του χαμομηλιού μας.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι τόσο όσο να σκεπάζουν τελείως το βότανό μας.
Φροντίζουμε το χαμόμηλό μας να είναι 2 με 3 δάχτυλα κάτω από το στόμιο του βάζου μας.
Ανακατεύουμε απαλά με ένα ξύλινο κουτάλι,ώστε να ανακατευτεί όσο γίνεται καλύτερα το λάδι μας με τα άνθη του χαμόμηλου.
Τα φρέσκα άνθη χαμομηλιού,δεν πρέπει να έχουν υγρασία,γιατί θα δημιουργηθεί μούχλα.
Και τι πρέπει να κάνουμε;
Να τα αφήσουμε μία δύο μέρες απλωμένα σε ένα ταψάκι,σκεπασμένα με ένα τούλι ώστε να φύγει η υγρασία...
read more:.https://botanologia.gr/chamomilelaio-pos-kanoyme-ena-apo-ta-pio-agapimena-ladia-votanon/


Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Ένα snack,υγιεινό-θρεπτικό και γρήγορο

Καθημερινά tips υγείας και ευζωίας.
Το snack  είναι ένα μικρό , ενδιάμεσο γεύμα.
Παραδοσιακά , το snack παρασκευάζεται από συστατικά που είναι συνήθως διαθέσιμα στην κουζίνα μας και δεν χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία.
Τα snacks πρέπει να είναι εύγευστα, να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά , να μην έχουν προστιθέμενα σάκχαρα και νάτριο και να έχουν θρεπτικά συστατικά και αρκετές βιταμίνες.
Τα υγιεινά snacks πρέπει να περιλαμβάνουν:
αυγά , συνήθως βραστά,  
φρούτα και λαχανικά,
άπαχο τυρί...

read more:https://botanologia.gr/ena-snack-ygieino-threptiko-kai-grigoro-me-psomi-votana-kai-feta/

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Λεβάντα ,ένα σπουδαίο βότανο – ίαμα για τη θεραπεία πολλών νευρολογικών διαταραχών.

Η λεβάντα,είναι ένα σπουδαίο βότανο,για το οποίο υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία
που υποδηλώνουν ότι είναι ένα αποτελεσματικό ίαμα,
για τη θεραπεία πολλών νευρολογικών διαταραχών.
Η λεβάντα,είναι ένα βότανο που πρώτοι,σύμφωνα με αρχαία κείμενα,
το χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι Ιερείς που το καλλιεργούσαν στους ιερούς περιτοιχισμένους κήπους της Θήβας,
οι αρχαίοι Ρωμαίοι που τη χρησιμοποιούσαν στα λουτρά τους,
από όπου και
η ονομασία του πανέμορφου αυτού βοτάνου-«lavare» που σημαίνει πλένομαι,κάνω μπάνιο.
Εκείνα τα χρόνια το σαπούνι αποτελούσε πολυτέλεια αποκλειστικά για τους πλούσιους,
έτσι ο πολύς κόσμος πλενόταν με νερό αρωματισμένο με λεβάντα, 
την οποία καλλιεργούσαν σε κάθε κήπο αγροτικού σπιτιού....

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Γιουβαρλάκια με πολλά-πολλά βότανα,ένα αγαπημένο φαγητό

Γιουβαρλάκια με πολλά-πολλά βότανα,ένα πολύ αγαπημένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους
Τα γιουβαρλάκια επίσης γουρβαλάκια ή γουβαρλάκια -τουρκικά yuvarlak, ή yuvarlak köfte, είναι φαγητό της ελληνικής, της κυπριακής και της τουρκικής κουζίνας
Το όνομα σημαίνει στρογγυλός στα τουρκικά, περιγράφοντας μια πηχτή σούπα με αυγολέμονο.
Γίνεται με μείγμα κιμά, συνήθως με ρύζι ή πλιγούρι, κρεμμύδι, μαϊντανό, λάδι, αλάτι και πιπέρι. 
Το μείγμα χωρίζεται σε σφαιρίδια σαν κεφτέδες, τα οποία τοποθετούνται προσεκτικά στο νερό που βράζει και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν σε χαμηλή φωτιά για να μη διαλυθούν. 
Τέλος, περιχύνονται με αυγολέμονο το οποίο προκαλεί πήξη των ζωμών του κρέατος και δίνει χαρακτηριστική όξινη γεύση. 
Για να μη κόψει το αυγολέμονο πρέπει να αραιώνεται σταδιακά με ζωμό μέτριας θερμοκρασίας, και ανακινείται μαζί με το φαγητό στην κατσαρόλα. 
Σερβίρεται καυτό με μαϊντανό, ή ξαναζεσταμένο και τρώγεται χειμώνα και καλοκαίρι. 
Συνοδεύεται από ψωμί, το οποίο βουτάμε στο πιάτο....