Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Παντζάρια, καρότα, ραπανάκια, σελινόριζες- οι πολύτιμες ρίζες του χειμώνα.


Παντζάρια, καρότα, σελινόριζες τα απόλυτα χειμερινά λαχανικά, ιδανικές ασπίδες του οργανισμού μας καθώς τονώνουν τις άμυνές του ενάντια στις εποχικές ιώσεις
Παντζάρια , καρότα , σελινόριζες και χυμός λεμονιού και έτοιμο το θρεπτικό και νόστιμο smoothie για την άμυνα του οργανισμού μας.
Μπήκαμε πια για τα καλά στο χειμώνα και στις λαϊκές αγορές μπορούμε να βρούμε πολλά φρούτα και λαχανικά για να εμπλουτίσουμε τη χειμερινή μας διατροφή.
Όπως καλά γνωρίζουμε , με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies*
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα smoothie λαχανικών με τεράστια οφέλη για την υγεία μας.
Κύριο συστατικό του smoothie είναι τα παντζάρια,  και όπως έχω γράψει και αλλού το παντζάρι είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά για αυτό και επανέρχομαι συνέχεια σε αυτό!Για το smoothie θα χρειαστούμε...
read more:https://botanologia.gr/pantzaria-karota-rapanakia-selinorizes-oi-polytimes-rizes-toy-cheimona/

Quick tip – Ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε ενέργεια

Αναπαράσταση της ενέργειας που προσλαμβάνουν οι άνθρωποι από την κατανάλωση τροφής
wikipedia.org
Quick tip – Οι απαιτήσεις μας σε ενέργεια
Τι είναι
Μέσω της διατροφής ο ανθρώπινος οργανισμός προσλαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται καθημερινά.
Η ενέργεια αυτή απαιτείται για τη διατήρηση σταθερού του σωματικού βάρους, της σύστασης του ανθρωπίνου σώματος και του επιπέδου σωματικής δραστηριότητας, με στόχο το δια βίου καλό επίπεδο υγείας.
Οι απαιτήσεις σε ενέργεια αφορούν επίσης στην ενέργεια που χρειάζονται τα παιδιά για την ομαλή ανάπτυξη τους, καθώς και οι μητέρες στην περίοδο της εγκυμοσύνη και του θηλασμού.
Σε έναν υγιή πληθυσμό θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της ενέργειας που προσλαμβάνει το ανθρώπινο σώμα αλλά και αυτής που καταναλίσκεται.
Πηγές
Μία σωστή, ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, λίπη) είναι ικανή να καλύψει τις συνήθεις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε ενέργεια...
read more:https://botanologia.gr/quick-tip-anagkes-toy-anthropinoy-organismoy-se-energeia/

Για τον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη ναι στα αμύγδαλα, όχι στους υδατάνθρακες

Τα αμύγδαλα εκτός του ότι είναι ένα από τα πιο νόστιμα είδη ξηρών καρπών είναι και μιά πηγή σπουδαίων φυτοθρεπτικών συστατικών απαραίτητων στον οργανισμό μας.
Ο τρόπος ζωής έχει σημαντικό αντίκτυπο στον διαβήτη τύπου 2, με τη διατροφή να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
Οι ξηροί καρποί  είναι μια καλή πηγή διατροφής και παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.
Ωστόσο, μερικοί ξηροί καρποί είναι αποτελεσματικότεροι από τους άλλους για τα άτομα με διαβήτη.
Ένα από αυτά τα συστατικά των ξηρών καρπών είναι και το μαγνησίο.
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας,την κατασκευή,τη διατήρηση του μυϊκού ιστού και για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Από τους ξηρούς καρπούς τα αμύγδαλα είναι ο πιο αγαπημένος.
Τα αμύγδαλα βοηθούν τον οργανισμό μας να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και αυτό διότι δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού προστατεύοντάς μας από την ξαφνική και έντονη ανάγκη για φαγητό κάτι που οδηγεί στην ανεξέλεγκτη λήψη τροφής και κατ΄επέκταση στην αύξηση του σωματικού βάρους...
read more:https://botanologia.gr/gia-ton-kalytero-elegcho-toy-diaviti-nai-sta-amygdala-ochi-stoys-ydatanthrakes/

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Τα υγιεινά λιπαρά της μεσογειακής διατροφής δεν μας παχαίνουν

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II
Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M
Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνει φυτικά λίπη από το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς, όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά μπορούν να χάσουν περισσότερα κιλά σε σχέση με όσους κάνουν δίαιτα βασισμένη στα χαμηλά λιπαρά, σύμφωνα με μία νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ενδοκρινολογίας "The Lancet Diabetes & Endocrinology".

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ραμόν Εστρούχ του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, παρακολούθησαν για πέντε χρόνια 7.447 εθελοντές από την Ισπανία ηλικίας άνω των 55 ετών, οι οποίοι έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και πάνω από το 90% ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες.
Η πρώτη ομάδα κλήθηκε να ακολουθήσει μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς περιορισμούς στις θερμίδες (περίπου ένα λίτρο ελαιόλαδο την εβδομάδα).
Η δεύτερη ομάδα κλήθηκε να ακολουθήσει μια μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια) και τέλος η τρίτη ομάδα τέθηκε σε μια κλασική δίαιτα μειωμένων λιπαρών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι και στις τρεις ομάδες υπήρξε κάποια απώλεια βάρους, η οποία όμως δεν ήταν σημαντική.
Ωστόσο η μεγαλύτερη απώλεια βάρους παρατηρήθηκε στην πρώτη ομάδα που κατανάλωνε πολύ ελαιόλαδο (μείωση 0,88 κιλών ανά άτομο) και στην δεύτερη ομάδα με την αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών (μείωση 0,60 κιλών).

Επίσης υπήρξε μια μικρή αύξηση στην περίμετρο της μέσης και στις τρεις ομάδες (πράγμα που συμβαίνει όσο μεγαλώνει κανείς), με την μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στην ομάδα που ακολούθησε την διατροφή των χαμηλών λιπαρών (1,2 εκατοστά κατά μέσο όρο), ενώ όσοι ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο είχαν αύξηση κατά 0,85 εκατοστά και όσοι ακολούθησαν την μεσογειακή διατροφή με τα καρύδια αύξηση κατά 0,37 εκατοστά.

«Εδώ και 40 χρόνια οι διατροφικές πολιτικές επικεντρώνονται στους κινδύνους από τα πολλά λιπαρά, αλλά ελάχιστα έχουν επηρεάσει τα αυξανόμενα επίπεδα της παχυσαρκίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ραμόν Εστρούκ Ρίμπα, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικής προελεύσεως λιπαρά, όπως αυτά που περιέχονται στο ελαιόλαδο και στα καρύδια, ασκεί μικρότερη αρνητική επίδραση στο σωματικό βάρος και στην περίμετρο της μέσης, σε σύγκριση με τα κλασικά διαιτολόγια των λίγων λιπαρών.
Ωστόσο τα ευρήματά μας σίγουρα δεν σημαίνουν ότι η απεριόριστη κατανάλωση ανθυγιεινών λιπαρών όπως επεξεργασμένα κρέατα, ζαχαρούχα ποτά, γλυκά, είναι ευεργετική”, επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο φημισμένος καθηγητής Ντάριους Μοζαφάριαν, πρύτανης στη Σχολή Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, σημείωσε ότι «Οι διατροφικές οδηγίες πρέπει να αναθεωρηθούν ώστε να αποσυρθούν τα παρωχημένα, αυθαίρετα όρια στην ολική κατανάλωση λίπους».

«Πρέπει να εγκαταλείψουμε τον μύθο ότι τα προϊόντα με λίγα λιπαρά και λίγες θερμίδες οδηγούν σε μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους και ίσως ακόμα να εγκαταλείψουμε τις εμμονικές προειδοποιήσεις για τις υγιεινές αλλά πλούσιες σε λίπη επιλογές όπως οι ξηροί καρποί, τα φυτικά έλαια, το γιαούρτι και ίσως ακόμα το τυρί», προσέθεσε.
~~~~~~~~~~~~~~~~~
drtsoukalas.com

Τα κρεμμύδια και τεράστια σημασία τους για την υγεία μας

Κρεμμύδια καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και μειώνουν την κακή χοληστερίνη
Η ιδιαίτερη γεύση των κρεμμυδιών τα τελευταία χρόνια έχει κεντρίσει το ενδυαφέρον των ερευνητών, οι οποίοι θέλησαν να διαπιστώσουν αν τα κρεμμύδια έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να καταστείλουν τα καρκινικά κύτταρα.
Η ομάδα των ερευνητών από το πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, μελέτησαν τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν διάφορες ποικιλίες κρεμμυδιών μετρώντας τις συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και φαινολικών ουσιών, 
οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών, ενώ παράλληλα εξέτασαν σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων την αντικαρκινική δράση της κάθε ποικιλίας κρεμμυδιών.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, έδειξαν ότι τα κρεμμύδια με την πιο καυτερή γεύση και το πιο έντονο άρωμα, είχαν την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση.
Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά και προστατεύουν το DNA των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου.
Επίσης παρατηρήθηκε πως τα κρεμμύδια με την πιο καυτερή γεύση συμβάλουν στη μείωση της κακής χοληστερίνης, ενώ
ταυτόχρονα διατηρούν την καλή χοληστερίνη του οργανισμού η οποία τον προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις... 

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Οστεοπόρωση και η προστατευτική επίδραση του χυμού της ντομάτας

Οστεοπόρωση και ντοματοχυμός
Παλαιότερες αλλά και νεώτερες έρευνες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο έχει ωφέλιμες επιδράσεις στα οστά και προστατευτικά αποτελέσματα κατά της οστεοπόρωσης.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά ζήτησαν από εξήντα γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση – μεταξύ πενήντα και εξήντα ετών – να διαγράψουν όλα τα προϊόντα ντομάτας από την διατροφή τους για ένα μήνα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση στο αίμα των Ν-τελοπεπτιδίων τα οποία είναι προϊόντα αποδόμησης  του κολλαγόνου τύπου Ι σε περιοχές που συνδέονται οι διασταυρούμενοι δεσμοί.
Στην συνέχεια και για τέσσερις μήνες οι γυναίκες αυτές έλαβαν μιά ημερήσια δόση χυμού ντομάτας , υπολογισμένη να περιέχει περίπου 35gr λυκοπένιο.
Το λυκοπένιο , ως γνωστόν,είναι μιά ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που το βρίσκουμε στις ντομάτες,
στα παράγωγά της,
στο ροζ γκρέιφρουτ,
στην παπάγια και
Το αποτέλεσμα λοιπόν της έρευνας έδειξε ότι....

Ψωμάκι γρήγορο και νόστιμο με σόδα, μπύρα και μέλι

Ένα ψωμάκι γρήγορο και νόστιμο με σόδα, μπύρα και μέλι, θεϊκό όταν τρώγεται ζεστό!
Όταν έχω αλεύρι η φαντασία μου απογειώνεται και μπορώ να δημιουργήσω διάφορες φανταστικές λιχουδιές,αλμυρές ή γλυκιές!
Αδυναμία μου τα παντός είδους ψωμιά
Γνωστό και ως «η ουσία της ζωής», το ψωμάκι μας  παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια και θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και
το πλέον βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας.
Θα σας δώσω μιά απλή-απλούστατη συνταγή για ένα νόστιμο ψωμάκι που τρώγεται σαν “λουκούμι”
Λοιπόν
χρησιμοποίησα περίπου
– 350gr αλεύρι βιολογικό για όλες τις χρήσεις
– 100gr αλεύρι ολικής
– μία κουταλιά της σούπας λάδι
– 330 ml μπύρα, ζεστή
– τρία κουταλάκια κοφτά-κοφτά σόδα...