''Πήγανον,άνηθον,μάλαθρον βράσον,δος πιείν και ιάται.Μάσα και αγριοσταφίδα και μαστίχη και ιαθήσεται''
όταν με ρώτησα είπα...
Κυριακή 7 Μαρτίου 2021
Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021
Η θεραπευτική και ενυδατική κρέμα προσώπου του Γαληνού
Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021
Το πρώτο βήμα της πρόληψης των ασθενειών είναι η ενημέρωση
Δεν υπάρχουν άχρηστα βότανα - μόνο η έλλειψη γνώσης" μας έχει αφήσει παρακαταθήκη ο μεγάλος Πέρσης ιατροφιλόσοφος του 11ου αιώνα, Avicenna
tacuinum Sanitatis – ένα εγχειρίδιο υγείας από την εποχή του Μεσαίωνα
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Τρίτη 2 Μαρτίου 2021
Οι δράσεις των βοτάνων: θερμαντικά, αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη βότανα και λάδια βοτάνων για τους πόνους στην πλάτη και στον αυχένα
Ο σύγχρονος άνθρωπος μείωσε τη φυσική του δραστηριότητα άλλαξε την διατροφή του και διακατέχεται από ένα μόνιμο άγχος και στρες με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται η οσφυαλγία, ο γνωστός μας οξύς πόνος στην οσφυική χώρα και στις γάμπες αλλά και στον αυχένα, στην τόσο ευπαθή αυτή περιοχή του σώματός μας.
Στην περιοχή του λαιμού οι αυχενικοί σπόνδυλοι είναι μικροί και δεν επαρκούν για να συγκρατήσουν το βάρος του κεφαλιού, το οποίο τις περισσότερες φορές υποβάλλεται σε έντονες καταπονήσεις από την καθιστική ζωή και την πίεση από το συνεχόμενο άγχος της καθημερινής ζωής.
Οι πόνοι αυτοί είναι οξείς και έντονοι καθιστώντας κάθε μας κίνηση ανυπόφορη.
Οι γιατροί ερευνητές συμβουλεύουν τα άτομα με πόνους στην πλάτη και στον αυχένα:
1) να αγνοούν τον πόνο
2) η περίοδος της ανάπαυσης να έχει μικρή διάρκεια...
read more:https://botanologia.gr/oi-draseis-ton-votanon-thermantika-analgitika-kai-antiflegmonodi-votana-kai-ladia-votanon-gia-toys-ponoys-stin-plati-kai-ston-aychena/
Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021
Γαλατσίδα -η Euphorbia peplus του Διοσκουρίδη και η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
Euphorbia peplus – “ένας μικρός θάμνος γεμάτος με λευκό γαλάκτωμα, ο οποίος αποβάλλει το φλέγμα και τη χολή, όταν πίνεται σε ποσότητα ενός οξυβάφου μαζί με μία κοτύλη υδρόμελι” – μας λέει ο Διοσκουρίδης!
Γαλατσίδα ή ευφορβία, ένα βότανο που το συναντάμε πολύ συχνά στους περιπάτους μας στη φύση, η Euphorbia peplus του Διοσκουρίδη και η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
Αλλά υπήρχαν περιπτώσεις δερματικών καρκίνων όπου οι συνήθεις θεραπείες απέτυχαν ή κρίθηκαν ακατάλληλες.
Στις περιπτώσεις αυτές οι βρετανοί γιατροί έδωσαν στους ασθενείς εκχύλισμα γαλατσίδας – Euphorbia peplus – το οποίο οι πάσχοντες άπλωσαν στις πάσχουσες περιοχές του δέρματός τους μια φορά τη μέρα.
Μετά από ένα μήνα οι περισσότερες δερματικές βλάβες είχαν εξαφανιστεί πλήρως και κανένα ίχνος του όγκου δεν διακρινόταν στις σχετικές κλινικές εξετάσεις.
read more:https://botanologia.gr/euphorbia-peplus-o-perifimos-quot-peplos-quot-toy-dioskoyridi/
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021
Το λινάρι, ο λιναρόσπορος, το λινέλαιο : ΤΑ χρησιμότατα
Η περιεκτικότητα των σπόρων του σε έλαια από τις υψηλότερες, όπως και σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, φυτικές ίνες και λιγνάνες.
Οι λιγνάνες είναι πολυφαινολικές ενώσεις και μία από τις κύριες ομάδες φυτοοιστρογόνων.
Όλα τα συστατικά του λιναρόσπορου με απόλυτη συνέργεια μεταξύ τους διαθέτουν ισχυρότατες αντιοξειδωτικές,
αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, που τα τελευταία χρόνια έχουν τραβήξει πάνω τους τα βλέμματα των ερευνητών.
Οι λιγνάνες μαζί με το α-λινολενικό οξύ, από τα οποία είναι πλούσιος ο λιναρόσπορος, είναι το αντικείμενο πολλών ερευνών και τα συμπεράσματα των μελετών μιλούν για τις ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες, οι οποίες καθιστούν τα δυο αυτά φυτοθρεπτικά συστατικά ισχυρές ασπίδες προστασίας έναντι του καρκίνου του μαστού.
Γενικά ο λιναρόσπορος είναι μιά πλούσια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας και η συμπλήρωση της διατροφής μας με αλεσμένο λιναρόσπορο έχει πολλά υγιή οφέλη για τον οργανισμό μας, καθώς τα αποτελέσματα των ερευνών πιστοποιούν τις θετικές και ευεργετικές του επιδράσεις στις καρδιαγγειακές παθήσεις,
στον καρκίνο,
στη γαστρεντερική υγεία και στο διαβήτης.
Τα μονοακόρεστα λιπαρά του οξέα, όπως το ελαϊκό οξύ και τα βασικά ω-3 λιπαρά του, λινελαικό οξύ, α- λινολενικό οξύ και αραχιδονικό οξύ και κατ’ επέκταση ο...
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021
Μπρόκολο – Επιδράσεις διαφορετικών μεθόδων μαγειρέματος στις φυτοθρεπτικές του ενώσεις.
Kάθε φορά που δημοσιεύονται έρευνες, στις οποίες διαφαίνεται το γεγονός ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, δημιουργούνται τεράστιες προεκτάσεις στην υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως.
Και αν μέχρι τώρα δεν συμπεριλαμβάναμε το μπρόκολο μαζί με τα υπόλοιπα σταυρανθή λαχανικά στο τραπέζι μας ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε
Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό με θερμιδική αξία ελάχιστη, μόλις 22 θερμίδες το φλιτζάνι, με τεράστια όμως θετική συνεισφορά στα νοσήματα φθοράς.
Πρέπει όμως να γνωρίζουμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες οι οποίες το αφορούν το μαγείρεμα και τη συντήρησή του
Ας τις δούμε
~ το μπρόκολο που παράγεται το χειμώνα περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με το μπρόκολο του καλοκαιριού
~ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο μαγείρεμά του διότι η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει ή μειώνει σημαντικά τις isothiocyanate, γι’ αυτό...
read more:https://botanologia.gr/mprokolo-epidraseis-diaforetikon-methodon-mageirematos-stis-fytothreptikes-toy-enoseis/