Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Bruce H. Lipton - Το μυαλό υπερέχει της ύλης;

Η απάντηση εξαρτάται από το ποια επιστήμη ρωτάτε. 
Η επιστήμη της συμβατικής ιατρικής προσπαθεί να μας καθησυχάσει ότι κανένα από τα φαινόμενα νου-σώματος δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. 
Αυτό συμβαίνει επειδή τα σημερινά εγχειρίδια βιολογίας και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης περιγράφουν το σώμα και τα κύτταρα που το αποτελούν ως μηχανές που αποτελούνται από βιοχημικά δομικά στοιχεία.
Αυτή η αντίληψη έχει προγραμματίσει το ευρύ κοινό να αποδεχτεί την πεποίθηση του γενετικού ντετερμινισμού, δηλαδή την αντίληψη ότι τα γονίδια ελέγχουν τα σωματικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά. 
Αυτή η θλιβερή ερμηνεία υποστηρίζει την αντίληψη ότι η μοίρα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με προγονικά χαρακτηριστικά που καθορίζονται από γενετικά σχέδια που προέρχονται από τους γονείς μας, και τους γονείς τους, και τους γονείς των γονέων τους, μέχρι το άπειρο. 
Αυτό κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι "θύματα" της κληρονομικότητας.
Ευτυχώς, το Human Genome Project/HGP έχει τραβήξει το χαλί κάτω από τις πεποιθήσεις της συμβατικής επιστήμης σχετικά με τον γενετικό έλεγχο. 
Αυτό είναι ειρωνικό, διότι είχε ως στόχο να αποδείξει το αντίθετο.
 Σύμφωνα με τη συμβατική πεποίθηση, η πολυπλοκότητα ενός ανθρώπου θα απαιτούσε ένα γονιδίωμα που θα περιείχε πάνω από 100.000 γονίδια. 
Παραδόξως, το HGP ανακάλυψε ότι ο άνθρωπος έχει περίπου 23.000 γονίδια, σχεδόν τον ίδιο αριθμό γονιδίων που βρίσκονται σε ορισμένα από τα πιο πρωτόγονα ζώα. 
Τα γονίδια που λείπουν τονίζουν την ελαττωματική φύση ενός θεμελιώδους "μύθου-αντίληψης" που διέπει τον γενετικό ντετερμινισμό...απλά δεν υπάρχουν αρκετά γονίδια για να λειτουργήσει αυτό το μοντέλο!
Έτσι, αν τα γονίδια δεν ελέγχουν τη ζωή...τι την ελέγχει; 
Η απάντηση είναι: 
Eμείς! 
Η εξελισσόμενη επιστήμη της νέας τεχνολογίας αποκαλύπτει ότι η δύναμή μας να ελέγχουμε τη ζωή μας προέρχεται από το μυαλό μας και δεν είναι προ-προγραμματισμένη στα γονίδιά μας.
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Bruce H. Lipton: Πώς γινόμαστε καλοί γονείς;

Bruce H. Lipton: Πώς γινόμαστε καλοί γονείς; 
Να ένα παράδειγμα. 
Ένας μπαμπάς ψωνίζει σε ένα κατάστημα με τον πεντάχρονο γιο του. 
Το μικρό παιδί εντοπίζει ένα παιχνίδι που το ενθουσιάζει και πρέπει να το αποκτήσει τώρα. 
Όταν ο μπαμπάς του λέει όχι, το παιδί έχει ένα τεράστιο ξέσπασμα που τραβάει την προσοχή όλων των πελατών στο τμήμα παιχνιδιών. 
Απογοητευμένος, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση, ο μπαμπάς εκνευρίζεται και ξεσπά θυμωμένος με την πιο αυταρχική, τρομακτική φωνή του: "Δεν σου αξίζει αυτό!"
Το μικρό παιδάκι παίρνει τα λόγια και τον απορριπτικό λόγο του μπαμπά του στην κυριολεξία και αρχίζει να σκέπτεται, δεν είμαι αρκετά καλός. 
δεν είμαι αγαπητός,
δεν μου αξίζει τίποτα και ναι - αυτός ο προγραμματισμός του "δεν είμαι άξιος της αγάπης" είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη δημιουργία του φαινομένου του "Μήνα του Μέλιτος στη ζωή του καθενός μας"
Οι αρνητικές αξιολογήσεις του γονέα κατεβαίνουν ως αλήθεια στο υποσυνείδητο του μοκρού παιδιού με την ίδια βεβαιότητα που κατεβαίνουν τα bits και τα bytes στον σκληρό δίσκο του επιτραπέζιου υπολογιστή μας. 
Οι επικριτικοί γονείς δεν έχουν ιδέα ότι στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν, στην πραγματικότητα καταδικάζουν το παιδί τους να περάσει τη ζωή του νιώθοντας ανάξιο.
Έτσι ο υποσυνείδητος προγραμματισμός, το υποσυνείδητο των περισσότερων ανθρώπων απορρίπτει τη δήλωση "αγαπώ τον εαυτό μου". 
Βέβαια είμαστε σε θέση να επαναπρογραμματίσουμε τους εαυτούς μας ώστε να είμαστε όντα που αγαπούν τους άλλους και τον εαυτό μας. 
Γιατί αγαπώντας πλήρως τον εαυτό μας θα μπορέσουμε να επιδιορθώσουμε αυτόν τον διαλυμένο πλανήτη και να επηρεάσουμε βαθιά τα παιδιά μας. 
Όσον αφορά τη δική μου παιδική ηλικία -όπως όλοι, προγραμματίστηκα με τρόπο που επέτρεψε σε κάποια πράγματα στη ζωή μου να έρθουν φυσικά. 
Ο προγραμματισμός μου τόνιζε τη σημασία της εκπαίδευσης.
           λίγα λόγια για τον Bruce Lipton
Ο Bruce H. Lipton, PhD, κυτταρικός βιολόγος και λέκτορας, είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος πρωτοπόρος στη γεφύρωση της επιστήμης και του πνεύματος. 
Ο Bruce ήταν μέλος του διδακτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Wisconsin και αργότερα διεξήγαγε πρωτοποριακή έρευνα για τα βλαστοκύτταρα στην Ιατρική Σχολή του Stanford. 
Η πρωτοποριακή έρευνά του σε κλωνοποιημένα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα προοιωνίζεται το σημερινό επαναστατικό νέο πεδίο της επιγενετικής. 
Είναι ο συγγραφέας των bestselling author of The Biology of Belief και The Honeymoon Effect και είναι ο συν-συγγραφέας, μαζί με τον Steve Bhaerman, του Spontaneous Evolution. 
Ο Bruce έλαβε το σημαντικό βραβείο Goi Peace Award/Ιαπωνία προς τιμήν της επιστημονικής του συμβολής στην παγκόσμια αρμονία. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6438088/
brucelipton.com
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:thali/ntina - botanologia.gr

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Μαϊντανός - και η διατροφική του αξία είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι έχει ρόλο διακοσμητικό στα πιάτα μας.
Δεν είναι όμως έτσι.
Ας δούμε δυό-τρεις εφαρμογές του πριν δούμε όλες τις πληροφορίες αυτού του διατροφικού “θησαυρού”
Λοιπόν, τον μαϊντανό εκτός από φρέσκο μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και σε αποξηραμένη μορφή.
Χρησιμοποιούμε όλα τα μέρη του βοτάνου, 
τα φύλλα,
τους βλαστούς,
τη ρίζα και
τους καρπούς.
Μπορούμε να τον αποξηράνουμε μόνοι μας εάν έχουμε το φυτό σε γλάστρες μας ή να τον προμηθευτούμε από καταστήματα βοτάνων.
Τον χρησιμοποιούμε για την παρασκευή εγχυμάτων και αφεψημάτων.
Τα εγχύματα και τα αφεψήματα με μαϊντανό έχουν:
-. αποτοξινωτική δράση - ο μαϊντανός έχει υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ενώσεων, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων μας από βλάβες που προκαλούνται από δυνητικά επιβλαβή μόρια, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες.
Τα αντιοξειδωτικά θεωρείται ότι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην υγεία και την ασθένεια, με ορισμένες έρευνες να δείχνουν ότι θα μπορούσαν να προστατεύσουν από χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, 
ο διαβήτης και ο καρκίνος.
Σύμφωνα με μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα, το εκχύλισμα μαϊντανού μπόρεσε να αποτρέψει τη βλάβη του DNA και να εμποδίσει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων - κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά.
Ειδικότερα, ο μαϊντανός είναι μια καλή πηγή flavonoids, 
carotenoids, 
ascorbic acid, και tocopherol
-. τονωτική δράση - τονώνουν τον οργανισμό μας,
-. αποχρεμπτική δράση - ανακουφίζουν από τα κρυολογήματα και τον βήχα
Επίσης:
-. καταστέλλουν την όρεξη - συμβάλλουν στην απώλεια βάρους
-. καταπολεμούν την κυτταρίτιδα - μας χαρίζουν απαλό και νεανικό δέρμα και
-. ευνοούν την πέψη των τροφών.
-. έχουν διουρητική δράση, ο μαϊντανός είναι φυσικό διουρητικό, ο μαϊντανός μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ούρησης, στη μείωση της απέκκρισης ασβεστίου και στην αύξηση της οξύτητας των ούρων για να βοηθήσει στη θεραπεία των λίθων στα νεφρά, ωστόσο, η έρευνα σε ανθρώπους είναι περιορισμένη.
-. έχουν αντιδιαβητική δράση, σε πολλά μέρη του κόσμου ο μαϊντανός χρησιμοποιείται ως φυσικός τρόπος για να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένες πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι τα ροφήματα μαϊντανού μπορεί να έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του καλύτερου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.
-. ο μαϊντανός είναι καλή πηγή βιταμίνη C, το έγχυμα μαϊντανού είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, 
τη σύνθεση κολλαγόνου, 
την επούλωση πληγών, 
την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και το σχηματισμό οστών.
Στην πραγματικότητα, μια μερίδα 1/4 φλιτζανιού,15gr παρέχει σχεδόν 20mg βιταμίνης C - περίπου το 22% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας 
-. έχουν αντικαρκινική δράση, το ρόφημα του μαϊντανού είναι φορτωμένο με αντιοξειδωτικά και ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο.
Η apigenin, ένα φλαβονοειδές του μαϊντανού, έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες
Η luteolin είναι ένα άλλο φλαβονοειδές στον μαϊντανό που μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη όγκων, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες
Επιπλέον, μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα μαϊντανού ήταν σε θέση να αποτρέψει τη βλάβη του DNA και να μειώσει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού κατά 41% 
Έτσι λοιπόν ας αφεθούμε σε ένα δροσιστικό και απλό έγχυμα μαϊντανού, ένα απολαυστικό ρόφημα που μπορεί να παρασκευαστεί σε μόλις 5 λεπτά. 
Αυτό το απλό αλλά νόστιμο ρόφημα είναι ιδανικό για να το απολαύσουμε όποια ώρα ή μέρα θέλουμε, με εξαίρεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Τι χρειάζομαι και πως εργάζομαι:
-. μία κουταλιά της σούπας πρόσφατα αποξηραμένο μαϊντανό
-. 500ml νερό
-. σε ένα μικρό δοχείο βράζω το νερό μου
-. μόλις αρχίζει να κοχλάζει το νερό το αποσύρω από το μάτι της κουζίνας μου και ρίχνω το βότανό μου!
-. σκεπάζω το δοχείο μου και
-. το αφήνω για δεκαπέντε με είκοσι περίπου λεπτά να εκχειλιστεί το βότανό μου στο καυτό νερό.
-. και το ρόφημά μου είναι έτοιμο να το γευτούμε.
Το ρόφημά μου  αυτό είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και έχει την δύναμη να αναζωογονεί τον κουρασμένο μας οργανισμό.
Πολλές φορές προσθέτω το χυμό ενός λεμονιού και θαλασσινό αλάτι και έχω ένα πάνγευστο και θρεπτικότατο ρόφημα ενισχυμένο κατά πολύ!
Το έγχυμά μου βοηθάει και στη βελτίωση του μεταβολισμού μας, ηρεμεί την κοιλιά μας και είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να ενισχύσουμε τη συνολική μας ευεξία. 
Σημειώσεις:
Kατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες πρέπει να είναι προσεχτικές με τον μαϊντανό και να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους.
Τα άτομα που έχουν προβλήματα με τα νεφρά τους δεν χρειάζεται να αποκλείσουν από τη διατροφή τους το μαϊντανό, απλά συζητούν με το γιατρό τους τη διαχείρισή του
Τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά συμβουλεύονται το γιατρό τους για τις ποσότητες και τη χρήση του μαϊντανού.
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
Απλά να θυμόμαστε πως δεν είναι κατάλληλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. 
όλοι μπορούμε και πρέπει να είμαστε υγιείς!!!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-https://botanologia.gr/maintanos-kai-pos-etoimazo-ena-grigoro-kai-anazoogonitiko-fysiko-rofima/
ας θυμηθούμε και:

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

όταν με ρώτησαν είπα πως ο Omraam Aïvanhov έχει πει...

"να ξέρετε ότι αν είστε απαισιόδοξοι, είναι επειδή δεν έχετε πάρει ακόμη τη σωστή κατεύθυνση εσωτερικά,
τα πόδια σας δεν είναι ακόμη στο μονοπάτι της πνευματικής επιστήμης, γιατί από
το κατώφλι αυτής της τέχνης/επιστήμης θα έπρεπε να έχετε διακρίνει ότι το αληθινό μέλλον του ανθρώπου είναι το φως,
η ομορφιά,
η χαρά,
η ολοκλήρωση
της ψυχής του.
Στην πορεία, βέβαια, θα συναντήσετε δυσκολίες και εμπόδια, αλλά για να τα ξεπεράσετε δεν πρέπει να χάσετε τον στόχο από τα μάτια σας, αλλά να προσβλέπετε στην ευτυχία που σας περιμένει".
Omraam Mikhaël Aïvanhov
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Δίαιτες πλούσιες σε υψηλότερες ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης βοηθούν τις γυναίκες να παραμείνουν υγιείς καθώς περνούν τα χρόνια.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από το The American Journal of Clinical Nutrition,https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523662823?via%3Dihub,  διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης - ζωικής και φυτικής προέλευσης - από γυναίκες της μέσης ηλικίας, μειώνει δραστικά τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, προάγει την υγιή γήρανση και τη διατήρηση της καλής υγείας καθώς μεγαλώνουν περνώντας τα χρόνια!
Το φαγητό είναι πραγματικά φάρμακο, τουλάχιστον σύμφωνα με νέα έρευνα - ( σημ, thalia- μα το είχε πει ο Ιπποκράτης εδώ και χιλιάδες χρόνια, έτσι δεν είναι;)
"Η κατανάλωση πρωτεϊνών στη μέση ηλικία συνδέθηκε με την προώθηση της καλής υγείας στην τρίτη ηλικία.
Διαπιστώσαμε επίσης ότι η πηγή της πρωτεΐνης έχει σημασία. 
Η λήψη της πλειονότητας της πρωτεΐνης από φυτικές πηγές στη μέση ηλικία, συν μια μικρή ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης φαίνεται να ευνοεί την καλή υγεία και την καλή επιβίωση σε μεγαλύτερες ηλικίες"
δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας Andres Ardisson Korat.
Αναλύοντας αυτοαναφερόμενα στοιχεία από περισσότερες από 48.000 γυναίκες, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts από το Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες που έτρωγαν περισσότερη πρωτεΐνη από φρούτα, λαχανικά, 
όσπρια και φασόλια είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παθήσεις όπως διαβήτη, καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι φυτικές πρωτεΐνες κυριάρχησαν έναντι των γαλακτοκομικών ή των ζωικών πρωτεϊνών- όσοι κατανάλωναν περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες είχαν χαμηλότερη "κακή" χοληστερόλη ή LDL χοληστερόλη, 
αρτηριακή πίεση και ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Τα ευρήματα προέκυψαν από την πρωτοποριακή μελέτη Nurses' Health Study με έδρα το Χάρβαρντ, η οποία παρακολούθησε γυναίκες επαγγελματίες υγείας από το 1984 έως το 2016. Οι γυναίκες ήταν μεταξύ 38 και 59 ετών το 1984 και θεωρήθηκαν ότι είχαν καλή σωματική και ψυχική υγεία κατά την έναρξη της μελέτης.
Ο Andres Ardisson Korat και οι συνάδελφοί της ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής συγγραφέα Qi Sun της Harvard T.H. Chan School of Public Health, εξέτασαν χιλιάδες έρευνες που συλλέγονταν κάθε τέσσερα χρόνια από το 1984 έως το 2016 σχετικά με το πόσο συχνά οι γυναίκες της ομάδας έτρωγαν ορισμένα τρόφιμα για να εντοπίσουν τη διαιτητική πρωτεΐνη και τις επιπτώσεις της στην υγιή γήρανση. 
Υπολόγισαν την πρόσληψη πρωτεΐνης πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των φορών που καταναλώθηκε κάθε τρόφιμο με την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων σύνθεσης τροφίμων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αθροίζοντας την ποσότητα πρωτεΐνης σε όλα τα τρόφιμα.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τη διατροφή των γυναικών που δεν ανέπτυξαν 11 χρόνιες ασθένειες ή δεν έχασαν μεγάλη σωματική λειτουργία ή ψυχική υγεία, με τη διατροφή εκείνων που ανέπτυξαν όλα αυτά.
Εκείνες που επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιείς μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Οι δημοφιλείς πηγές φυτικών πρωτεϊνών περιλαμβάνουν φακές, 
φασόλια, 
μπιζέλια, 
σπανάκι και μπρόκολο.

Εν τω μεταξύ, εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες, όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, 
γάλα, 
ψάρια/θαλασσινά και τυρί,  χωρίς την φυτικής προέλευσης, είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς καθώς γερνούσαν. 
Βέβαια ο Ardisson Korat δήλωσε πως απαιτούνται δεδομένα και από άλλες ομάδες, καθώς η μελέτη για την υγεία των νοσηλευτών εξέτασε κυρίως λευκές γυναίκες που εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη. 
"Τα δεδομένα της μελέτης έτειναν να είναι πολύ ομοιογενή όσον αφορά τη δημογραφική και κοινωνικοοικονομική σύνθεση, οπότε θα είναι πολύτιμο να ακολουθήσει μια μελέτη σε ομάδες που είναι πιο ποικιλόμορφες. 
Είναι ένας τομέας που εξακολουθεί να εξελίσσεται",
δήλωσε ο Ardisson Korat.
Έτσι, δεδομένων των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας, καλό είναι να προσθέτουμε φυτική πρωτεΐνη, όπως ένα πιάτο φασόλια,
λίγο επιπλέον σπανάκι,
λίγο μπρόκολο
- στην καθημερινή μας διατροφή, αλλά η ερευνητική ομάδα αναγνώρισε ότι τα οφέλη των λαχανικών και των φρούτων μπορεί να προέρχονται και από τα υπόλοιπα συστατικά τους και όχι μόνο από την πρωτεΐνη, διότι σε σύγκριση με τα ζωικά τρόφιμα, τα φυτά περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό φυτικών ινών, 
μικροθρεπτικών συστατικών και ευεργετικών ενώσεων όπως οι περίφημες πολυφαινόλες.

Και πάντα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα της μελέτης, οι ερευνητές συστήνουν να τρώνε οι γυναίκες το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους από τα φρούτα,
τα λαχανικά,
τους ξηρούς καρπούς,
αλλά πρέπει να καταναλώνουν, οπωσδήποτε και ζωικές πρωτεΐνες για την περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και βιταμίνη Β12.
Η πρόσληψη διαιτητικών πρωτεϊνών, ιδίως φυτικών πρωτεϊνών, χωρίς να αποκλείουμε τις ζωικές, στη μέση ηλικία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς γήρανσης και στη διατήρηση της θετικής κατάστασης της υγείας σε μεγαλύτερες ηλικίες", δήλωσε ο  Ardisson Korat.
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:thalia/ntina - botanologia.gr

Πώς να αρωματίσουμε την κουζίνα μας άμεσα, με ένα κλαδάκι δεντρολίβανο και ένα λεμόνι!

Η κουζίνα μας είναι σίγουρα ο πιο αγαπημένος,
ο πιο ενδιαφέρον και ο πιο πολυσύχναστος χώρος του σπιτιού μας, είναι όμως και ο πιο επιρρεπής σε οσμές, για παράδειγμα μετά το τηγάνισμα ενός φαγητού ή το μαγείρεμα ψαριών. Αν και τα πιάτα μας είναι σίγουρα νόστιμα και ευχάριστα, η μυρωδιά που αφήνουν πίσω τους συχνά δεν είναι η ίδια.
Ευτυχώς, υπάρχουν απλά κόλπα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να εξαλείψουμε τις άσκημες μυρωδιές και να αρωματίσουμε ολόκληρη την κουζίνα μας με φυσικά συστατικά, εξοικονομώντας χρήματα και προστατεύοντας την υγεία μας και το περιβάλλον του σπιτιού μας.
Αυτή είναι η περίπτωση του δεντρολίβανου και του λεμονιού, δύο συστατικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική και ξεχωρίζουν για το πολύ καλό άρωμά τους. 
Χωρίς να ξεχνάμε και τις απολυμαντικές ιδιότητες του λεμονιού, οι οποίες είναι επίσης πολύ χρήσιμες στον οικιακό καθαρισμό.
Για να αρωματίσουμε λοιπόν την κουζίνα μας και να διαλύσουμε τις άσκημες μυρωδιές με αυτά τα δύο συστατικά, απλά κόβουμε ένα λεμόνι σε φέτες και τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με νερό μαζί με ένα κλαδάκι δεντρολίβανο!!!
Μόλις πάρει βράση, μειώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά.
Καθώς το νερό βράζει, ένα υπέροχο άρωμα λεμονιού και δεντρολίβανου διαχέεται στη κουζίνα μας αλλά και σε όλο μας το σπίτι.
Οι άσκημες μυρωδιές διαλύονται και ένα ευχάριστο άρωμα μας τυλίγει και μας ευφραίνει!!!
Αυτό το απλό κόλπο είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εξαλείψουμε τις άσχημες μυρωδιές μετά το μαγείρεμα και να αρωματίσουμε ολόκληρη την κουζίνα μέσα σε λίγα λεπτά!!!
και
ας θυμηθούμε 
και
πως να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε τους πάγκους της κουζίνας μας με λεμόνι, το οποίο εκτός των άλλων είναι και μια φυσική εναλλακτική λύση καθαρισμού και απολύμανσης στην κουζίνα μας!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thali-botanologia.gr

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Ενεργειακά ποτά: Νέα μελέτη επιβεβαιώνει την σχέση με την παραβατική συμπεριφορά των εφήβων και όχι μόνο

Μέσα στο 2023 ο Καναδάς ανακάλεσε 45 μάρκες ενεργειακών ποτών, μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι ένας 21χρονος άνδρας από το Ηνωμένο Βασίλειο που έπασχε από ανεξήγητη νεφρική ανεπάρκεια, είχε ιστορικό κατανάλωσης ενεργειακών ποτών, τον Μάρτιο του 2022 ένας πατέρας κατηγόρησε ενεργειακό ποτό για τον θάνατο του γιού του, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνει τις πιθανότητας κατανάλωσης αλκοόλ στο εγγύς μέλλον, δυναμώνουν οι φωνές κατά των ενεργειακών ποτών, συστάσεις από τις Ισπανικές αρχές για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, και δεύτερος θάνατος από τη λεμονάδα με υψηλή καφεΐνη,  εκκλήσεις για απαγόρευσή τους σε ανήλικους στις ΗΠΑ…
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ειδήσεις για τα ενεργειακά ποτά στα τέλη του 2023, και τονίζουν τον κίνδυνο από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών κυρίως από παιδιά και εφήβους.
Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να ρυθμίσουν την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης πωλήσεων σε άτομα κάτω των 18 ετών - Λιθουανία και Λετονία και του περιορισμού των πωλήσεων μόνο από φαρμακεία. 
Το 2018, ο Jamie Oliver ξεκίνησε την εκστρατεία EDs are #NotForChildren, με αποτέλεσμα πολλά σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλλουν εθελοντική απαγόρευση πωλήσεων σε άτομα κάτω των 16 ετών.
Ταυτόχρονα αυξάνεται στην Ελλάδα η παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων, που στις ακραίες περιπτώσεις οδηγεί σε συλλήψεις και κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και στις πιο απλές σε bulling με ανεπανόρθωτα ψυχικά τραύματα. 
Νέα επιστημονική ανασκόπηση συνδέει ξεκάθαρα την παραβατική συμπεριφορά παιδιών εφήβων και νέων με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών.

Στη  νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Public Health, έγινε ανασκόπηση για τις επιπτώσεις στην υγεία και τη στάση των καταναλωτών. 
Οι ερευνητές διεξήγαγαν συστηματική αναζήτηση σε εννέα βάσεις δεδομένων (ASSIA, CINAHL, Cochrane Library, DARE, Embase, ERIC, MEDLINE, PsycINFO και Web of Science)  από όπου ανέκτησαν πρωτότυπα άρθρα που ανέφεραν τις επιπτώσεις των ενεργειακών ποτών (EDs) που βιώνουν τα παιδιά και οι νέοι μέχρι την ηλικία των 21 ετών. 
Η μελέτες δημοσιεύθτηκαν από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2022.
Η μελέτη έδειξε πως τα αγόρια καταναλώνουν ενεργειακά ποτά, πολύ περισσότερο από τα κορίτσια και πως υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωση EDs, και του καπνίσματος, της χρήσης αλκοόλ, της υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος, της χρήσης άλλων ουσιών και των προθέσεων για έναρξη αυτών των συμπεριφορών. 
Η αναζήτηση νέων αισθήσεων και οι παραβατικές και βίαιες συμπεριφορές συσχετίστηκαν θετικά με την κατανάλωση EDs, όπως και η μικρή διάρκεια και κακή ποιότητα ύπνου και η χαμηλή επίδοση στο σχολείο. 
Οι πρόσθετες επιπτώσεις στην υγεία που σημειώθηκαν στην ενημερωμένη ανασκόπηση περιελάμβαναν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας, ψυχολογική δυσφορία, συμπτώματα διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, καταθλιπτικές συμπεριφορές, και καταστάσεις πανικού, αλλεργικές ασθένειες, αντίσταση στην ινσουλίνη, οδοντική τερηδόνα και διαβρωτική φθορά των δοντιών. 
Επιπλέον οι έφηβοι με χαμηλότερους βαθμούς, χαμηλή γονική παρακολούθηση ή κακές επιρροές από τους συνομηλίκους τους έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν ED.
Ένας εύλογος μηχανισμός για τις επιπτώσεις των ED στην υγεία και τη συμπεριφορά έχει αποδοθεί στην καφεΐνη. 
Η καφεΐνη, σε συνδυασμό με τη ζάχαρη και άλλα συστατικά με διεγερτικές ιδιότητες, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία των παιδιών και των νέων.
Αυτό το έγγραφο διευρύνει τη βάση τεκμηρίωσης ότι η κατανάλωση ενεργειακών ποτών από παιδιά και νέους θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη σωματική, ψυχική, συμπεριφορική, εκπαιδευτική και γενική υγεία τους. 
Τα αποτελέσματα ενισχύουν τα υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις της κατανάλωσης EDs και παρέχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες για τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για ρυθμιστική πολιτική και περιορισμό της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών μεταξύ των παιδιών και των νέων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των πωλήσεων και του περιορισμού της άμεσης διαφήμισης σε νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0033350623003189?via%3Dihub
Αναφορά: C. Ajibo, A. Van Griethuysen, S. Visram, A.A. Lake, Consumption of energy drinks by children and young people: a systematic review examining evidence of physical effects and consumer attitudes, Public Health, 2024, ISSN 0033-3506, https://doi.org/10.1016/j.puhe.2023.08.024.