Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

παντζάρια με δενδρολίβανο - μια ιδιαίτερη σαλάτα

όταν το φαγητό μας έχει καλή γεύσηδεν υπάρχει κανένας λόγος να μη νοιώθουμε ικανοποιημένοι

έτσι
κάθε σαλάτα
ή
κάθε σάλτσα 
που ενισχύει τη γεύση των πιάτων μας με έντονα αρώματα από υγιή συστατικά όπως φρέσκα βότανα
φρέσκα λαχανικά
μπαχάρια και
το ελαιόλαδο
πρέπει
να αποτελούν συνειδητές επιλογές μας αντί
να τρώμε ό,τι μας είναι πιο βολικό...
και
όταν
απολαμβάνουμε αυτά που τρώμε
νιώθουμε σίγουρα ικανοποιημένοι και πλήρεις
και
σιγά-σιγά θα ανακαλύπτουμε ότι
όλοι σχεδόν οι συνδυασμοί λαχανικών έχουν την δική τους μαγεία
και
είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος για να συνοδεύουμε τα διάφορα πιάτα μας με κρέας και όχι μόνο...
άλλοι συνδυασμοί 
- είναι πικροί
- άλλοι είναι γλυκείς
- άλλοι ξινοί
- άλλοι φρουτώδεις
εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να δέσουμε τα πιάτα μας
γευστικά
και
διαιτητικά
χωρίς να ξεχνάμε ότι τα λιπαρά όπως τα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά έλαια σαν το ελαιόλαδο
χρειάζονται για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών καροτενοειδών ουσιών που έχουν τα λαχανικά...
και ας ετοιμάσουμε μιά ωραιότατα σαλάτα - μπορούμε να το πούμε και dressingμε παντζάρια την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή αργότερα αφού μπορούμε να την διατηρήσουμε αρκετό καιρό στο ψυγείο μας...
θα χρειαστούμε:
  • ενάμιση (1,5) κιλό μικρά παντζαράκια ή μεγάλα κομμένα σε κύβους
  • τουλάχιστον 12 σκελίδες σκόρδο 
  • 4 φύλλα δάφνης
  • μια χούφτα φύλλα από τα κλωνάρια φρέσκου ή αποξηραμένου δεντρολίβανου
  • περίπου δώδεκα (12) γαρίφαλα
  • περίπου έξι (6) κόκκους μπαχάρι
  • λίγο μαύρο πιπέρι 
  • ένα (1) φλιτζάνι ελαιόλαδο 
  • ένα (1) φλιτζάνι κόκκινο ξίδι
  • δυό (2) φλιτζάνια ζωμό από τα παντζάρια που θα βράσουμε
  • τρεις  (3) κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
  • δυό (2) κουταλιές της σούπας αγνό μέλι
  • ένα (1) κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ας τα ετοιμάσουμε:
- καθαρίζουμε τα παντζάρια
- τα πλένουμε
- τα κόβουμε σε φέτες -αν είναι μεγάλα- και τα  βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν
-προσοχή:δεν πετάμε το ζωμό από το βράσιμό τους-
στη συνέχεια
- τα ξεπλένουμε  με κρύο νερό...
σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε
- τα παντζάρια
- το σκόρδο το οποίο έχουμε πολτοποιήσει
- τη δάφνη
- το δεντρολίβανο
- τα γαρίφαλα
- το μπαχάρι
- το ελαιόλαδο και
- το πιπέρι
σε μιά κατσαρόλα βάζουμε
- το ζωμό από τα παντζάρια που βράσαμε
- το μέλι
- τη ζάχαρη
- το αλάτι και
τα βράζουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά τα υλικά μας
κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και
προσθέτουμε
- το ξύδι
ανακατεύουμε πολύ καλά
και
με αυτό περιχύνουμε τα υλικά μας που έχουμε στο μπολ
ανακατεύουμε πολύ καλά κουνώντας το μπολ ή προσεχτικά με ένα κουτάλι χωρίς να καταστρέψουμε τα παντζάρια μας
κατόπιν τα τοποθετούμε σε γυάλινα βάζα και τα τοποθετούμε στο ψυγείο...
μπορούμε να τα διατηρήσουμε  χωρίς παστερίωση για τρεις περίπου μήνες
και
είναι ένα τέλειο συνοδευτικό για όλα μας τα ψητά και όχι μόνο...
...................
εγώ σας έδωσα μιά ιδέα εσείς μπορείτε
και
να τροποποιήσετε
και
να διαφοροποιήσετε την συνταγή σας...
τα παντζάρια όπως και να τα ετοιμάσουμε είναι υπέροχα...
thalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου