Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο, 5 Απριλίου 2014

kvass παντζαριών - ρόφημα από ζυμωμένα παντζάρια

όπως έχω ξαναπεί  τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση με τα περίφημα προβιοτικά τους είναι ένα από τα άριστα τρόφιμα
και
ιδανικά για την διατήρηση της υγείας μας...
πολλοί δε επιστήμονες έχουν ασχοληθεί μαζί τους όπως
ο νομπελίστα Δρ Elie Metchnikoff  γνωστός και για την πρωτοποριακή έρευνά του στο ανοσοποιητικό σύστημα - ήταν ένας από τους πρώτους επιστήμονες που αναγνώρισαν τα οφέλη από την κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση
και βέβαια
η ζύμωση των τροφἰμων δεν είναι κάτι νέο
πριν πολλά - πολλά χρόνια οι πρόγονοί μας άρχισαν να πειραματίζονται με τη ζύμωση των τροφών τους με πρωταρχικό σκοπό τη διατήρησή τους από την αλλοίωση...
το αποτέλεσμα εκτός από εύγευστο ήταν και ευεργετικό διότι
τα βακτήρια της ζύμωσης - τα προβιοτικά -
καταπολεμούσαν τις  λοιμώξεις
βοηθούσαν την πέψη και
βοηθούσαν στην  απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
επίσης
τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι μια μεγάλη πηγή
αμινοξέων
βιταμινών και
μετάλλων
η δε διαδικασία της ζύμωσης αυξάνει την ποσότητα ορισμένων βιταμινών όπως
των βιταμινών του συμπλέγματος Β
ενώ
τα ζυμωμένα λαχανικά είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης C
και βέβαια
η διαδικασία της ζύμωσης αυξάνει την βιοδιαθεσιμότητα αυτών των τροφίμων...
για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμα που θα δούμε σε επόμενες αναρτήσεις ας δούμε πως μπορούμε να ετοιμάσουμε kvass παντζαριών...
το kvass είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα πολλών πολιτισμών
και  το kvass από παντζάρια είναι ένας
απλός
εύκολος και ανέξοδος τρόπος για να φτιάξουμε ένα εξαίσιο ρόφημα...
το kvass παντζαριών είναι χυμός από ζυμωμένα παντζάρια και
είναι ένα ισχυρότατο τονωτικό που συνδυάζει την διατροφή με τη δύναμη των ενζύμων
και θα χρειαστούμε:
3 παντζάρια μετρίου μεγέθους
1/4 φλιντζανιού τυρόγαλο - προαιρετικά -
δύο (2) κουταλιές της σούπας αλάτι θαλασσινό τελείως ανεπεξέργαστο (μία -1 - αν χρησιμοποιήσουμε και τυρόγαλο)
φιλτραρισμένο νερό ή νερό χωρίς χλώριο
και
κόβουμε τα παντζάρια μας σε μικρά κομμάτια
και
τα βάζουμε σε ένα δοχείο περίπου δύο (2)  λίτρων
προσθέτουμε το αλάτι ( και το τυρόγαλο αν θέλουμε) και συμπληρώνουμε  με νερό μέχρι ένα δάκτυλο κάτω από το στόμιο του βάζου μας...
αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για δύο (2) με τρεις (3) μέρες και μετά το μεταφέρουμε στο ψυγείο και
το πίνουμε πριν ή μετά το φαγητό ή όταν νιώθουμε την ανάγκη...
όταν ο χυμός μας κοντεύει να τελειώσει μπορούμε να ξαναγεμίσουμε το δοχείο
και
να το αφήνουμε πάλι σε θερμοκρασία δωματίου για μια δεύτερη
πιο αδύναμη ζύμωση....

2 σχόλια:

  1. Λίγο χλωμό το βλέπω να το κάνω..εγώ τα παντζάρια τα βλέπω με..σκορδάκι και γιαούρτι στο..τραπέζι.Πάντως τη συνταγή με το βάμμα χαμομηλιού το έκανα αμέσως που το διάβασα γιατί έχω χαμομήλια από το κτήμα.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!!!
      Τι όμορφα που είναι όταν έχεις ένα κτήμα και ξέρεις ότι κάθε τι που παίρνεις από εκεί είναι αγνό και καθαρό!!!
      Το δε ρόφημα των παντζαριών δεν αποκλείει μια παντζαροσαλάτα με σκορδάκι!!!
      thalia

      Διαγραφή