Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

τροφή και υγεία-σολομός στη σχάρα με μουστάρδα και βότανα

o σολομός μαγειρεμένος με λεμόνι και φρέσκα βότανα μας χαρίζει εξαίσια γεύση και ένα πλήθος θρεπτικά συστατικά!

φρέσκο θυμάρι,
μάραθο ή άνηθο
δεντρολίβανο και
ρίγανη-αγαπημένα και άκρως πολύτιμα βότανα-δένουν απόλυτα με το σολομό μας!
και λεμόνι χωρίς φειδώ!!!
συνοδεύουμε το φαγητό μας με κουνουπίδι μαγειρεμένο στον ατμό και περιχυμένο με
μία εξαίσια σάλτσα βινεγκρέτ που βάση της είναι
το λάδι,
το λεμόνι και
η μουστάρδα Dijon*!!!
ένα υπέροχο γεύμα μεγάλης διατροφικής αξίας!!!
θα χρειαστούμε για μιά πλούσια-πλούσια μερίδα:
-ένα κομμάτι σολομό
-ένα μεγάλο λεμόνι κομμένο σε ροδέλες
-τέσσερα κλωναράκια άνηθο
-ένα κλωνάρι θυμάρι
-ένα κλωνάρι ρίγανη
-ένα κλωνάρι δεντρολίβανο
-μία σκελίδα σκόρδο λιωμένο
-δυό κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα από τα παραπάνω βότανα
-αλάτι
-ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας
και
πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας τοποθετούμε δύο κομμάτια αλουμινόχαρτου υψηλής αντοχής το ένα πάνω στο άλλο και
πάνω τους στρώνουμε ένα λίγο μεγαλύτερο κομμάτι λαδόκολλας.
ανοίγουμε το φούρνο μας να αρχίσει να προθερμαίνεται στους 200 βαθμούς και στον αέρα.
αραδιάζουμε τις φέτες λεμονιού σε μία στρώση στο κέντρο του φύλλου.
πάνω στα λεμόνια απλώνουμε τα φρέσκα βότανά μας!!!
σε ένα πιάτο ρίχνουμε
τα ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα,
το λιωμένο σκόρδο,
το αλάτι
και
τη μουστάρδα.
ανακατεύουμε τα υλικά μας απαλά να ομογενοποιηθούν.
πλένουμε απαλά το σολομό μας.
τον στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί και
τον γυρνάμε από όλες τις πλευρές μέσα στο πιάτο με το μείγμα μας ώστε το μείγμα μας να πάει παντού και
τον τοποθετούμε πάνω στα κλαδιά των βοτάνων μας!!!
κλείνουμε πρώτα τη λαδόκολλα,σχηματίζοντας ένα πουγκάκι,
κλείνουμε και το αλουμινόχαρτο, ώστε να κλειστεί μέσα του η λαδόκολλα με το σολομό μας!!!
βάζουμε το πουγκάκι μας στο ταψί.
βάζουμε το ταψάκι μας στη μεσαία θέση της σχάρα μας
και
ψήνουμε για 20 λεπτά!!!
μετά τα 20 λεπτά βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και
ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και τον ξαναβάζουμε στο φούρνο,ξεσκέπαστο,για άλλα δέκα λεπτά,να πάρει χρώμα ο σολομός μας!
τον σερβίρουμε,αφού τον ραντίσουμε με λίγο λάδι,συνοδευόμενο με το κουνουπίδι μας!!!
καλή όρεξη!!!
η διατροφική αξία του πιάτου μας είναι μεγάλη
και έχουμε-πάντα συν-πλην,διότι οι μερίδες και τα γρ των βοτάνων μας δεν είναι πάντα ίδια
θερμίδες 240
ω-3 λιπαρά 1,5 g - η συνιστώμενη ημερήσια δόση ω-3 λιπαρών οξέων είναι 1,6 g / ημέρα για τους ενήλικες άνδρες και 1,1 g / ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες
χοληστερόλη 62 mg
υδατάνθρακες 1 g
φυτικές ίνες 2 g
πρωτεΐνη 23 g
νάτριο 250 mg
κάλιο 430 mg
βιταμίνη C 48,2 mg
ασβέστιο 350 mg -τα 100γρ θυμάρι έχουν 405mg ασβέστιο
σίδηρος 20 mg
μαγνήσιο 150 mg
βιταμίνη B6 1 mg
βιταμίνη A 100mg
και βέβαια διάφορα αμινιξέα και ίχνη και άλλων μεταλλικών στοιχείων όπως
φώσφορο,
μαγγάνιο,
ψευδάργυρο,
χαλκό...
thalia-botanologia.blogspot.gr